Физиотерапия при дискова херния: Облекчава ли болката?

За да сложите край на болката и ограниченията, e важно преди всичко да определите точния произход на вашите болежки. Гръбначният стълб се състои от 24 подвижни прешлена, всеки от които е разделен от междупрешленен диск, влакнест хрущял, който абсорбира удара и заздравява стълба, а в допълнение към това му придава гъвкавост. 

Тъй като има диск за почти всеки от прешлените на гръбначния стълб, можете да почувствате болка както в лумбалната (долната част), така и в цервикалната (горната част) области на гърба. 

В повечето случаи е засегната долната част на на гръбначния стълб и на фиброзния пръстен. Можем ли да облекчим това състояние с физиотерапия и с различни нехирургични лечения?

Физиотерапия при дискова херния: Облекчава ли болката?

Значение на нехирургичното лечение при дискови проблеми – различни подходи, които могат да се използват

Съвременната медицина разполага с множество методи, чрез които може да се справи с болезнената симптоматика на дисковата херния. Макар че все повече хора в активна възраст се оплакват от заболяването, не е задължително да се прибягва незабавно към оперативна намеса. 

Налични са вече методи и уреди, които спомагат за справянето с вашите болезнени дискови хернии. 

Важни са всекидневните грижи, които болният полага за себе си дори и в домашни условия. Важна е позата, която човек заема, седейки на стол пред компютъра, или на дивана пред телевизора; матракът на леглото, позата за сън. 

Трябва да се избягва вдигането на  тежки предмети, както и извършването на еднотипни повтарящи се движения. Използването на противовъзпалителни медикаменти също е препоръчително, тъй като доказано облекчават състоянията на болка и скованост.

Физиотерапия при дискова херния: Облекчава ли болката?

Кинези- и физиотерапия при дискова херния:

  • мануална терапия
  • упражнения
  • корекция на позата в ежедневието и работния процес
  • процедури с машини

Под кинезитерапия трябва да разбираме „лечение чрез движение”.

Кинезитерапията е насочена към леки форми на раздвижване. Силно препоръчително е да се консултирате с кинезитерапевт за бързо възстановяване. Предоставените грижи и темпото на тази рехабилитация винаги са съобразени с целите и състоянието на пациента.

Първите сесии са посветени на намаляване на болката и подобряване на подвижността, благодарение на масажи, както и физиотерапевтични техники. 

Второ, целта е да се укрепят мускулите на гърба. След това се предлагат упражнения за укрепване на мускулите, насочени главно към мускулите на гърба. В същото време се практикуват и упражнения за гъвкавост. Често се препоръчват упражнения, които да се извършват у дома, за да се увеличат ползите от сесиите. 

Предписване на физиотерапия при дискова херния е един от начините за лечение на дискова херния. Наред с медикаментозното лечение, тя ефективно облекчава болката и бързо възвръща добрата подвижност. 

При една и съща диагноза дискова херния обаче двама души могат да имат много различни признаци и симптоми. Ето защо вашият терапевт ще извърши изчерпателна оценка, която ще определи дали да се предпише и рехабилитация, подходяща за вашето състояние.

В зависимост от състоянието на пациента, могат да му бъдат назначени следните физиотерапевтични процедури, които дават добри резултати според научни данни и клиничен опит.

Мануална терапия

Подход, който може да се използва за определяне на влиянието на ставната, мускулната и нервната система върху подвижността на лумбалната област. 

Съседните области като гръдния кош, таза или дори бедрото, които могат да бъдат източници на проблеми, без да са болезнени, също могат да бъдат оценени. След това проблемните зони могат да бъдат третирани чрез раздвижване.

Упражнения за координация на тялото, укрепване и издръжливост 

Доказано ефективни са при лечението на болка в долната част на гърба. Важно е да изпълнявате тези упражнения под наблюдението на специалист, за да сте сигурни, че ги правите правилно и няма да си навредите.

Ключова за ефективното лечение е всекидневната поза на страдащия от дискова херния. Без значение дали стоите прави, седнали, дали извършвате конкретни движения, много е важно да сте сигурни, че позата, която заемате не натоварва засегнатото място и не влияе на вашата дискова херния. 

Ако работата ви е на бюро и сте седнали през по-голямата част от деня, постарайте се да се снабдите с удобен стол, който е подсилен в областта на гърба и му помага да заеме правилна позиция. Не забравяйте да се раздвижвате през определен интервал от време. 

Ако работата ви е свързана с еднотипни движения, които натоварват едни и същи части на тялото, важи същият съвет! Сменяйте често позата, съобразявайки се с поставената диагноза.

За някои хора лумбалната тяга може да осигури облекчение, независимо дали е механична, ръчна или изпълнявана като домашно упражнение. Научните изследвания показват, че самото обучение е много ефективна техника за лечение на болки в долната част на гърба. 

Помага ли физиотерапията наистина? Проучвания и доказателства

Дисковата херния е най-често поставената диагноза в световен мащаб. Лечението на хроничната болка в кръста остава комплексно, тъй като включва комбинация от множество интервенции. 

В терапевтичния арсенал, използван за справяне с болката, физиотерапията – базирана на упражнения, съвети, образование и мануални терапии – заема съществено място. 

Поради това пациентите, страдащи от хронична болка в кръста, много често търсят физиотерапевти. Въпреки това, доколкото ни е известно, нито едно проучване не е изследвало ползите, които пациентите с хронична болка в кръста извличат след назначена физиотерапия. 

Изследванията се фокусират главно върху хроничната болка в гърба и засегнатото място на диска, леченията, както и тяхното влияние върху състоянието на пациентите. Въпреки това, много фактори, свързани с лечението, част от което е и физиотерапията, доказват несъмнено ползите от добрата физиотерапия.

Тя спомага за успокояване на болката и за възвръщане тонуса на болния, подобрява баланса, кръвооросяването, често се използва като ключов фактор при спортни травми. 

Изключително важна е навременната физиотерапия при хора, изкарали инсулт, която за тях животоспасяваща. В този случай категорични доказателства за ползата от добрата физиотерапия са всъщност самите възстановили се от болестта  пациенти.

С какви други методи е препоръчително да се съчетае?

При лечението на дискови хернии е добре то да се съчетава и с други методи. Един от тях е използването на инверсна лежанка за разтягане на тялото.

Инверсни лежанки

Инверсната лежанка е революционен метод, познат още от древността, при който се използва гравитацията.  Уредът може да се използва и в домашни условия, като преди да предприемете подобна крачка, е добре да се посъветвате със специалист, който да ви даде напътствия за употребата на подобни уреди. 

Можете да го поръчате на lejanki.bg, откъдето ще ви го доставят с подробно описание и ръководство за използване.

Инверсната лежанка представлява пейка, която може да се регулира спрямо височината ви, както и спрямо желания от вас наклон. В зависимост от ъгъла и  положението, което  тялото заема на лежанката, става освобождаване на напрежението в мускулите и дисковете на гръбнака, което води до облекчаване на болката. 

Физиотерапия при дискова херния: Облекчава ли болката?

Електротерапия

Друг широко използван метод е електротерапията. Това е метод, който се състои в използване на електрически ток с ниска доза в терапевтична среда. 

Ето техниките, които се прилагат при тази терапия:

  • Импулсни електромагнитни вълни, които повлияват болки в сухожилията, мускулите и ставите.
  • Ултразвук, който прави „микромасаж“ чрез механични вълни.
  • Йонизация – пренася йони в тялото чрез електрически ток.
  • Инфрачервена светлина –  насърчава мускулната релаксация и намалява болката.

Заключение

Дисковата херния е неприятно и болезнено състояние, но не е невъзможно да се справите с него. 

Физиотерапията и алтернативните методи са полезни не само защото облекчават болката, но и защото помагат на всеки, който се бори с тази диагноза, да се възвърне към нормалното си състояние и да може да живее пълноценно.

Снимки: Pixabay.com