Инжекция за дископатия | Lejanki.bg

Дископатията е заболяване, при което външния пръстен на междупрешленните дискове на гръбнака се разкъсва, а меката централна част се деформира и се „настанява” в гръбначномозъчния канал притискайки структурите, които се намират в него.

Иначе казано, деформират ли се междупрешленните дискове, това не само причинява доста силни болки, но и ако заболяването не се лекува това може да причини още по-големи проблеми на опорно – двигателния апарат.

Лечението, което се прилага при дископатия е насочено към намаляване или премахване на болката и „отпускане” на притиснатите нерви и може да включва както медикаменти за перорално приложение, носене на колани за дископатия, упражнения, инжекции, така и други алтернативни форми на лечение.

Стандартно, фармацевтичните средства, които се прилагат за лечение на дискова херния имат както перорална, така и инжекционна форма на приложение. Съставът на двете форми е еднакъв, а разликата идва оттам, че при следване курс на лечение с инжекции лекарството се усвоява по-бързо от организма, болките отшумяват по-бързо, а негативните последици за стомаха са много по-малки в сравнение с приема на перорални медикаменти.

Инжекциите за дископатия се предписват при засилване на болката и в зависимост от предписанието на лекаря могат да бъдат приложени:

 • Интравенозно;
 • Интрамускулно (инжектирането се извършва близо до центъра на възпалението или в дупето);
 • Епидурално (инжектирането се извършва директно в центъра на възпалението).

Това, което не трябва да се забравя е, че инжекциите за дископатия не бива да се поставят, без да са назначени от лекар, тъй като всяка група лекарства има различна форма на освобождаване, функционалност и лекарствен състав.

Инжекция за дископатия | Lejanki.bg

Класификация на медикаментите под формата на инжекции, прилагани за намаляване на болката при дискова херния

Нестероидни противовъзпалителни инжекции

Този вид инжекции се справят перфектно с болката и облекчават отока около тъканите. Нестероидните медикаменти се предписват за интрамускулно инжектиране и се прилагат само след предписание от лекар, който да определи точната честота и дозировка на медикамента.

Едни от най-популярните и предписвани нестероидни противовъзпалителни и инжекции за дископатия са:

 • Ибупрофен
 • Диклофенак
 • Дексалгин
 • Индометацин

Обикновено прилагането на НСПВС инжекции не бива да е повече от 7 – 14 дни (според степента на заболяването), след което пациентът трябва да премине на медикаменти под формата на таблетки, за да продължи лечението.

Този вид инжекции не могат да бъдат прилагани при пациенти, които имат заболявания като туберкулоза, бронхиална астма, кървене в стомаха, бъбречна недостатъчност, чернодробни заболявания, по време на бременност и кърмене.

Хондропротектори

Инжекциите за дископатия на основата на хондроитин се предписват за по-дълъг курс на лечение. Хондроптотекторните медикаменти са много ефикасни, тъй като подхранват хрущяла, забавят разрушаването му и подпомагат възстановяването му.

Инжектирането се извършва интрамускулно, а терапията може да продължи (ако се налага) повече от месец. Този вид инжекции действат незабавно, а тяхната ефективност зависи от това, колко време продължава курса на лечение. Особено ефективни са при дископатия, дегеративни промени на ставните хрущяли, артрит и други.

Хондропротекторните интрамускулни медикаменти се прилагат само след назначение от лекар и се закупуват с рецепта.

Едни от най-ефективните хондропротектори са:

 • Alflutop
 • Teraflex
 • Hondrolon
 • Flex

Ефективността на лечението с хондропротекторни инжекции се дължи на съдържащото се в тях активно вещество „хондроитин сулфат”, което действа като един вид смазка за остеоартритната система.

Инжекциите от тази група се поставят съгласно схема, разработена от лекаря и предвид състоянието и степента на заболяването на пациента.

Стероидни медикаменти за дископатия | Lejanki.bg

Стероидни медикаменти от противовъзпалителна група SPPG

Инжекциите на основата на кортикостероиди имат антиспазматичен и аналгетичен ефект и се предписват на пациенти, които изпитват много силни болки. Облекчението на болката идва почти мигновено, но за съжаление този вид инжекции имат дълъг списък с нежелани странични ефекти.

Стероидните медикаменти се закупуват само с рецепта и се прилагат за много кратък курс на лечение.

Представители на стероидните инжекции за дископатия са:

 • Бетаметазон
 • Triamtsinol
 • Преднизолон
 • Метилпреднизолон

Мускулни релаксанти

Спазмите в областта на гърба и кръста вървят ръка за ръка с дископатията и честичко навестяват болните от дискова херния. За да облекчат това състояние на помощ идват инжекциите за отпускане на мускулите.

Т. нар. миорелаксанти се предписват от лекар и се закупуват след издадена рецепта. Прилагат се интрамускулно и са доста ефективни за намаляване на спазмите, предизвикани от проблеми в опорно – двигателния апарат. Освен това този вид медикаменти подобряват притока на кръв и намаляват възпалителните процеси.

Тази група лекарствени средства се отнася до бързодействащите обезболяващи и пациентите намират облекчение почти мигновено (до 5 – 10 мин) след поставяне на инжекцията.

Сред най-ефективните мускулните релаксанти, които се предлагат под формата на инжекция са:

 • Тизанидин
 • Метаксалон

Добре е да се знае, че мускулните релаксанти имат много противопоказания и не могат да бъдат прилагани по време на бременност или кърмене, ако пациентът страда от психични разстройства или има заболявания като астма, туберкулоза, язва и гастрит, бъбречна или чернодробна недостатъчност.

Епидурални инжекции

При много тежки стадии и дископатия, когато болката е толкова силна, че нищо друго не може да я намали се предписват инжекции, които имат свойството да блокират болката.

Медикаментът се инжектира локално, директно в засегната област. Тъй като процедурата е много деликатна, епидуралните инжекции се поставят само от много опитен лекар, а най-популярните епидурални медикаменти са Novocaine и Lidocaine.

Лечението с епидурални инжекции се характеризира с висока ефикасност без значение от индивидуалните характеристики на пациента и степента на заболяването. Голяма си популярност лечението дължи на следните предимства:

 • поради директното инжектиране в засегнатата област на гръбначния стълб се постига моментално отстраняване на болката и възпалението, последвани от бързо намаляване на отока
 • в сравнение с другите видове инжекции за дископатия, епидуралните медикаменти нямат много противопоказания, което ги прави приложими при повече пациенти

Витаминна група инжекции

Витаминните комплекси, които се прилагат при пациенти с дископатия са предназначени да подобрят проводимостта на нервите и подпомогнат регенеративните процеси на костно – хрущялната тъкан.

Витамините се инжектират интрамускулно, а курсът на лечение трае от 7 до 15 дни. Сред най-предписваните препарати са Vitaxon и Vitamol.

Терапия с медикаменти за дископатия | Lejanki.bg

Инфузионна терапия

Инфузионната терапия се „намества” сред класификацията на инжекциите за дискова херния, тъй като се прилага интравенозно. Този вид лечение се предписва в началните стадии на дископатия или за пациенти, при които няма друга възможност да им бъдат приложени медикаменти по друг начин.

При интравенозната терапия се използва лекарствен разтвор, който се влива бавно в организма на пациента с помощта на система. Лекарството се влива в кръвта, а оттам се разпространява в цялото тяло, облекчавайки болката и намалявайки възпалителните процеси, възникнали вследствие дископатията.

За интравенозна инфузионна терапия се прилагат най-често:

 • Аналгетици (парацетамол или аналгин) за облекчаване на болката;
 • Винпоцетин (помага за кръвообращението и блокира процесите на възпаление);
 • Actovegin (намалява болезнените усещания в нервните окончания).

Какво препоръчват ортопедите и физиотерапевтите?

Дископатията е заболяване, което не бива да бъде подценявано по никакъв начин и още при първите проблеми е добре да се посети специалист. В начален стадий на заболяването, състоянието може да бъде облекчено и без да се прибягва до прилагането на инжекции.

На пазара могат да бъдат открити различни други видове медикаменти, които съчетани със специално разработени упражнения от физиотерапевт, могат да донесат трайно облекчение.

Добър ефект се постига и ако се съчетаят физически упражнения, носенето на колани за дископатия и инжекции.

Инжекциите за дископатия са препоръчителни, ако всичко останало е изпробвано и не е дало резултат. Но дори и тогава, единствено лекуващия лекар може да предпише курс на лечение, който да бъде следван стриктно, за да има ефект.

В никакъв случай лечението с инжекции не бива да се провежда самостоятелно и без консултация със специалист, който да назначи точния медикамент и дозировка.

Прочетете и Инжекция за дископатия – част II.