Инжекции дископатия - част 2 | Lejanki.bg

Дисковата херния е заболяване, от което страда много голяма част от населението на света. Факторите, които могат да доведат до появата на дископатия да бъдат изключително много и още по-лошото е, че никой не е предпазен от появата на това заболяване.

Затова и невролози, ортопеди и физиотерапевти съветват при появата на първите симптоми да се посети лекар и да се започне активно лечение. Защото ако заболяването се „хване” съвсем в началото, вероятността да бъде излекувано напълно и без да се налага хирургическа интервенция е много голяма.

Инжекции дископатия - част 2 | Lejanki.bg

Лечение на дископатия

Ако дисковата херния бъде диагностицирана в началото, тя може да бъде лекувана с консервативна терапия. Това означава, че с подходящите упражнения на лежанки, с физиотерапия и с приемането на някой нестероидни или стероидни лекарствени перорални препарати болката може да намалее и дори напълно да отшуми.

Понякога обаче болката е толкова силна или упорито се връща, че перорални медикаменти и мазила не помагат и тогава се налага да се премине към курс на лечение чрез поставяне на инжекция за дископатия.

И тук идва въпросът, който си задават всички, които страдат от дискова херния: „Инжекциите наистина ли помагат да намалее болката и какви са видовете инжекции, които се прилагат?

Инжекции за дископатия и тяхната ефективност

За лечение на дискова херния се предписват няколко групи лекарства, като всяка група се назначава за лечение от специалист, който взима предвид както състоянието на пациента, така и неговите специфични характеристики. Инжекциите за дископатия, които се предписват могат да бъдат прилагани като самостоятелен курс на лечение или като част от терапия.

Нестероидни инжекции

Ако заболяването е диагностицирано в начален етап, обикновено се предписват нестероидни инжекции. Те бързо облекчават болката, възпалението и намаляват отока, но не засягат причината на заболяването. Такива нестероидни инжекции са:

 • Диклофенак – бързо облекчава болката и няма много странични ефекти;
 • Кетопрофен, Кеторол, Дексалгин – това поколение нестероидни инжекции е ефективно само при по-слаба болка и не помага при силни болки;
 • Movalis и Celebrex – бързо облекчават болката и намаляват отока;
 • Ибупрофен – носи бързо облекчение на болката и намалява възпалението и отока.

Курсът на лечение с нестероидни противовъзпалителни инжекции не се провежда за дълъг период от време, тъй като имат доста негативни и странични ефекти. Обикновено терапията с този вид инжекции е няколко дни, след което специалистите съветват да се премине към перорален прием на медикаменти, в комбинация с подходящата физиотерапия или специални упражнения за укрепване на гърба и кръста.

НСПВС не могат да се закупят без рецепта.

Стероидни инжекции

Ако нестероидните противовъзпалителни инжекции за дископатия не са дали очаквания резултат и болките продължават да бъдат силни, тогава лекарите препоръчват стероидни противовъзпалителни инжекции. Те също имат противовъзпалителни и болкоуспокояващи свойства, но са по-мощни и ефективни от НСПВС. Предимството на стероидните инжекции е, че те не само облекчават болката, но и облекчават симптомите на възпаление и намаляват отоците.

Най-често предписваните стероидни инжекции за дископатия са

 • Преднизолон
 • Бетаметазон
 • Триамцинолон
 • Дексаметазон

Стероидните инжекции също като нестероидните се прилагат за не повече от 5 дни, след което трябва да се премине към перорален прием на лекарства и упражнения. Въпреки, че са доста ефективни при силни болки, този вид инжекции имат немалко странични ефекти като привикване на организма към действието на медикамента, а при продължителна употреба могат да доведат до увреждане на хрущялната тъкан.

Освен това този вид инжекции са противопоказни за хора страдащи от диабет, язва, туберкулоза и други. Поради многото си странични ефекти, този вид инжекции се предписват от лекарите в редки случаи.

Стероидни противовъзпалителни инжекции не могат да бъдат закупени без рецепта.

Понякога силната болка, възникваща вследствие от дископатията причинява мускулни спазми около гръбначния стълб. В такива случаи се предписват инжекции наречени мускулни релаксанти, които стимулират мускулната релаксация и подобряват циркулацията на кръвта в тъканите.

Най-често прилаганите мускулни релаксанти са

 • Mydocalm
 • Sirdalud
 • Baclofen
 • Tizanidine
 • Ditilin
 • Други.

Мускулните релаксанти имат много бързо действие (облекчение може да се почувства между 5 и 10 минути след поставянето на инжекцията за дископатия), но както и при останалите видове инжекции, и при мускулните релаксанти приложението е за кратък период от време, тъй като имат дълъг списък от нежелани странични ефекти.

Хондопротектори

В лечението на дискова херния се отделя доста голямо внимание на тази група инжекции, тъй като те освен, че намаляват болката, допринасят и за регенерацията на костната и хрущялната тъкан на междупрешленните дискове. Разбира се, само с хондопротектори не може да бъде постигната пълна ремисия, но частично регенериране е възможно.

Най-често прилаганите хондопротектори под формата на инжекции са

 • Chondrogard
 • Dona
 • Alflutop
 • Rumalon
 • Elbona
 • Други

Инжекциите се поставят директно в мускулите, разположени в близост до локализираната херния.

Не могат да се закупят без рецепта.

Епидурални инжекции

Епидуралните инжекции се прилагат само в случаите, в които болката е много силна и пациентът не може повече да я толерира, а всички други курсове на лечение не са дали резултат. Този вид инжекции се поставят директно в междупрешленната зона на засегната област и поставянето им се извършва единствено от квалифициран медицински персонал.

Сред най-често предписваните за епидурална блокада инжекции са Новокаин и Лидокаин, които не се закупуват без рецепта.

Ползите от епидуралните инжекции са следните:

 • Благодарение на директното инжектиране на лекарството в засегнатата зона се постига бърз и максимален ефект, при който за много кратко време се отстранява болката, отоците намаляват, а възпалението отшумява;
 • За разлика от останалите видове инжекции, при епидуралните няма почти никакви негативни ефекти.

Т. нар. епидурална блокада е сложна интервенция, при която се налага анестезия и се изисква много голям опит и внимание при поставянето на епидуралната инжекция.

Това са основните видове инжекции за дископатия, които се прилагат според етапа на заболяването. Дали са ефективни? В голям процент от случаите могат да намалят болката и отока, но могат да бъдат прилагани за много кратък период от време, тъй като имат немалко странични ефекти.

Преди да се решите на подобен курс на лечение се информирайте внимателно за страничните ефекти, както и за заболяванията, при които поставянето на инжекции за дископатия не са препоръчителни.

Терапия с медикаменти за дископатия | Lejanki.bg

Какво съветват невролозите и физиотерапевтите?

За да не стига до прилагане на инжекции е много важно още при първите симптоми да се посети специализиран кабинет, за да бъде установено коя е засегната област, на какъв етап е заболяването и какви мерки да бъдат предприети за лечение.

Добре би било, ако освен медикаментите, които лекарят предпише да се правят упражнения за дископатия. Упражненията могат да се правят както самостоятелно с лежанки например, така и с физиотерапевт, който да наблюдава пациента по време на лечението.

Какво не бива да правите, ако имате болки от дискова херния?

 • Да не си назначавате сами лечение. (Интернет е колкото полезен за получаване на информация, толкова може и да навреди, особено когато става дума за лечения на заболявания като дискова херния).
 • Да се опитвате да си поставяте сами инжекцията или да молите ваш близък да я постави;
 • Да използвате изписаните медикаменти на ваш близък, за които той твърди, че са му помогнали. Това е изключително опасно, тъй като на вашия близък тези инжекции или перорални лекарства може и да са помогнали, но вашият проблем може да е съвсем друг и да изисква друго лечение;
 • Да правите упражнения, преди да се консултирате с физиотерапевт;
 • Въпреки, че споменахме, че упражненията са много полезни, в никакъв случай не правете упражнения, ако имате силни болки. В тези случаи първо болката трябва да отслабне и едва тогава можете да започнете да се упражнявате.
 • Да не се опитвате да си закупите инжекции за дископатия без рецепта.

Прочетете и Инжекция за дископатия – част I.