Инверсия: какво представлява като терапия и за какво служи

Думата инверсия се използва в българския език с много значения, някои от които привидно нямат никаква връзка помежду си, заради различните области, в които се използват.

В тази статия ще се опитаме да определим как и защо понятието инверсия се използва като вид терапия.

Инверсия: какво представлява като терапия и за какво служи

Значение на думата инверсия

Според Българския тълковен речник инверсия е специализирана дума, която означава разместване на обичайния ред на думите в дадено изречение или дадено словосъчетание с цел да се постигне по-голяма въздействие на пресъздавания текст. 

С други думи, това е стилистичен похват, който се използва в литературен текст от писатели, поети, литературоведи, критици и други хора, занимаващи се с художествено писане. 

Когато имаме промяна на словореда или нарочно разместване на думите, може да се промени и смисълът на дадено изречение. 

Най-често срещан е обаче прийомът, при който съществителното име идва пред прилагателното, с което се постига смислов и интонационен акцент, нарочно търсен от писателя или поета. 

Ярък пример на инверсия на думите в българската поезия е Вазовото стихотворение „Българският език“, където ясно се вижда размененият ред на съществителното с прилагателното име: “език свещен”, “стонове вековни”, “ядове отровни” и т.н.

Но инверсията е познат похват не само в българския език. На английски  iversion (от латински inversio със значение на пренареждане, обръщане) се използва преди всичко за образуване на въпросителните граматични форми. 

В английския език, както е известно, във въпросителните изречения думи, изпълняващи ролята на подлог и сказуемо, разменят местата си, което е пример на  инверсии в чист вид. 

Инверсията като понятие, освен в литературата, се среща в следните области:

 • в граматиката (примерът, който посочихме с английския език);
 • в музиката (музикална инверсия);
 • в математиката (математическа инверсия).

Можем да я срещнем и в природните науки, където се наблюдават инверсии в биологията и химията.

Особено разпространено е понятието инверсия в метеорологията. За температурна инверсия говорим, когато имаме промяна във възходяща посока на температурата в атмосферата заедно с повишаването на надморската височина. 

Инверсия: какво представлява като терапия и за какво служи

Инверсията като вид терапия

Думата инверсия се среща и във физиотерапевтичната медицина. В нея говорим за инверсията като вид терапия на някои заболявания на опорно-двигателния апарат и ставите.

Инверсията като терапия е позната още от Хипократово време, когато са повдигали болните на стълба със специални макари и въжета. 

Така още в ония древни времена се е използвала гравитацията на земята, за да намали болките в гръбначния стълб, кръста и гърба.

В какво се състои инверсията?

Както казахме, при инверсионната терапия се използва земното притегляне за освобождаване по естествен път на междупрешленните пространства по гръбначния стълб на страдащия от болки в гърба и кръста пациент. 

Болният се поставя с главата надолу под определен ъгъл върху специален уред, наречен инверсна лежанка. 

Под силата на собствената му тежест връзките между прешлените и разстоянието между тях се разтягат и това освобождаване допринася за отпускане на напрежението в гръбнака и намаляване до голяма степен на болката. 

Разбира се, преди да се подложи на такава терапия, пациентът задължително трябва да се консултира с лекар или физиотерапевт, който най-добре ще определи дали тя е подходяща за неговото заболяване.

Инверсия: какво представлява като терапия и за какво служи

При какви състояния помага?

Когато човек получи неочаквана болка в гърба или кръста и тя не отмине за няколко дни или до седмица, започва ходенето по мъките. Опитваме всякакви компреси и илачи – кой каквото ни препоръча, но болката така и не намалява. 

Отиваме и на лекар, той ни предписва класическа физиотерапия и лечение с обезболяващи, витаминен комплекс на хапчета, но болката пак продължава. 

Така постепенно се превръща в хронична, опитваме се да я търпим и някак си свикваме да живеем с нея. 

И ето че един ден срещате стар познат, който ви препоръчва да си вземете инверсна лежанка. 

Какво е това? 

Уред за разтягане, който можеш да използваш и в къщи. Когато свършиш с упражненията, си го свиваш в някой ъгъл да не пречи, под леглото или в килера, и така до следващия път, когато пак ще ти потрябва. 

А всъщност е добре да се качваш на лежанката всеки ден или през ден за по-дълъг период от време, докато почувстваш трайно облекчение на болката. 

Инверсия: какво представлява като терапия и за какво служи

Инверсионната терапия помага при лечението на хронифицирани състояния на болка в гърба, кръста, стеноза и други.

От нея може да се повлияе добре старият ви ишиас, който ви мъчи от много време – това е мъчителната болка, която започва някъде от кръста и пълзи надолу по седалищния нерв, стигайки чак до пръстите на краката. 

Добре действа и при сколиоза при възрастни, която освен че ви изкривява стойката, вече затруднява ходенето ви и предизвиква силни болки в гърба и кръста.

Напоследък лежанката се използва и от много млади жени, които след раждането на второто или третото си дете чувстват дискомфорт от  т. н. „смъкване“ на корема. 

Инверсната лежанка се използва изключително много от спортисти, които чрез нея се възстановяват от травми, разтягат ставите си или просто се чувстват добре и във форма, след задължителния стречинг поне  два-три пъти в седмицата. Не случайно уредът заема видно място сред оборудването на всеки модерен фитнес център. 

Инверсия: какво представлява като терапия и за какво служи

Какви са противопоказанията за този вид терапия?

Инверсната терапия не се препоръчва за хора, страдащи от сърце, високо кръвно налягане и др.

Особено противопоказана е за заболяванията на очите:

 • глаукома;
 • отлепване на ретината;
 • конюнктивит и други.

Едва ли трябва лекарят да ви предупреждава, че ако сте бременна, не трябва по никой начин да се качвате на лежанката. 

Ако имате скорошна операция на гърба или сте си чупили нещо по себе си – също. 

Оточните стави и остеопорозата също са противопоказани за прилагането на инверсната терапия.

Каква техника е необходима?

Инверсната лежанка трябва да се използва по начина, препоръчан от производителя, като особено стриктно следвате препоръките на вашия лекар или физиотерапевт.

Като цяло, в началото се започва с по 1 – 2 минути висене на лежанката. Дори за това кратко време обаче ще усетите прилив на кръв не само в главата, но ще се засили кръвообращението ви в болезнените области – гръбнака най-вече. 

Постепенно увеличавайте времето на висене, като то може да достигне до 3 – 5 минути. Пълната инверсия с главата надолу едва ли ви е необходима.

Приема се, че и накланянето под 60 градуса е достатъчно, за да получите търсения ефект от инверсната терапия.

Доказано ли е, че действа?

Въпреки че инверсната терапия се смята за алтернативно лечение, тя все повече навлиза сред методите на конвенционалната физиотерапия.

Доказано е, че тя допринася за преодоляване на хроничните болки в областта на шията и гърба. 

Многобройните ѝ ползи са установени при лечението на следните заболявания:

 • дискова херния;
 • напрежение в гръбначните мускули;
 • болки във врата;
 • хронична болка в кръста;
 • ишиас;
 • сколиоза;
 • спондилоза;
 • увредени стави;
 • разширени вени и др.

Доказано е чрез задълбочени проучвания, че с инверсионна терапия може да се облекчат болките дотолкова, че да се отложи или даже да се отхвърли  необходимостта от хирургическа интервенция на гръбнака.

Често задавани въпроси

Какво означава думата инверсия?

Инверсия означава обръщане разместване на реда. Използва се в литературата, граматиката, математиката, музиката, природните науки, физиотерапията.

Какво е инверсна терапия?

При инверсионната терапия се използва земното притегляне за освобождаване по естествен път на междупрешленните пространства по гръбначния стълб на страдащия от болки в гърба и кръста пациент.

При какви заболявания помага инверсната лежанка?

Установено е, че упражненията с инверсна лежанка помагат при следните проблеми

 • напрежение в гръбначните мускули;
 • болки във врата;
 • хронична болка в кръста;
 • ишиас;
 • сколиоза;
 • спондилоза и други

Снимки: lejanki.bg; pixabay.bg