Лекарски предписания болки в кръста | Lejanki.bg

Гръбначният ви стълб е уникален – грижете се за него и го пазете

Много хора вероятно не си дават сметка, но гръбначният ни стълб е почти постоянно под напрежение – в около 70 на сто от часовете през денонощието. Той се „съпротивлява“ на земното притегляне и това ни позволява основното положение на нашето тяло да е изправено – в движение или седнали. На практика земното притегляне притиска гръбначния ни стълб. Как е устроен той, за да издържа на натиска и да изпълнява функцията и какви изменения могат да доведат до болки в гърба и кръста?

Болки в областта на кръста | Lejanki.bg

Най-общо казано, гръбначният стълб е съставен от динамично свързани елементи, които му предават едновременно здравина и гъвкавост. Самият той е със сложно устройство, а в същото време по сложен начин с него е свързана и костната система, и телесната мускулатура – на торса, ръцете, краката.

Гръбначният стълб е от прешлени, между тях са разположени дискове и ставен тип връзки. Прешлените са основата. Всеки от тях е с масивно тяло, има и дъга, от която излизат израстъци.

Тези израстъци допълнително придават здравина и имат ставни повърхности за свързване със съседните прешлени – отгоре и отдолу. Ставите осигуряват подвижността. Между израстъците има отвори за нервите към дадения орган.

Дъгата на прешлена има отвор и свързани, чрез дъгите си прешлените  образуват канал за гръбначния мозък с излизащите от него нервни окончания.

Дисковете са като ресори за поемане на сътресенията и са около една четвърт от състава на гръбначния стълб. В периферията са твърди, ядрото е пихтиесто. Дисковете са и като „уплътнители“ – те предпазват дисковете от триене.

Всяка промяна в елементите и връзките на гръбначния стълб – включително и с мускулите, може да доведе до болки.

Болки в гърба и кръста – Защо много хора страдат от тях?

Проблемите с болки в гърба и кръста са сред най-често срещаните. Според различни изследвания, такива проблеми са имали 80-90 на сто от хората.

Сецване в кръста по време на работа | Lejanki.bg

Трябва да се има пред вид, че с годините елементите на гръбначния стълб се амортизират. И не става дума за „преклонна възраст“ – структурни изменения започват да се появяват още след 30-ата година на човека.

Към това се прибавя и начинът на живот, с който много често създават предпоставки изхабяванията да преминат в увреждания. До 10 на сто от хората при които са се появили болки в гърба и кръста, ги развиват в хронични.

Уврежданията могат да бъдат различни. Износването на дисковете например ги прави уязвими за нарушаване на твърдата обвивка. Тя може да се пропука и даже да се разкъса. Тогава пропуска пихтиестото ядро в канала на гръбначния мозък, а то притиска притисне нервни окончания.

Ако прешлен се плъзне, това също може да доведе до притискане на  нерв в гръбначния мозък. Костни промени пък могат да стеснят канала, което да повиши налягането върху нервните окончания в гръбначния мозък. Болки в гърба и кръста могат да се предизвикат и от мускулна преумора, или възпаление, изстудяване при течение в помещенията  и т.н.

Основното, с което хората сами допринасят за болки в гърба и кръста, е обездвижването. Дългата еднообразна поза пред компютъра, да речем или при професионално шофиране на дълги разстояния, е най-честата причина за сковаване.

Освен че натоварва еднообразно определени мускули, това води и до гръбначни изкривявания. Те се свързват с радикулита, плексита, дископатията, остеопорозата.

Затова специалистите съветват да се прави така наречената производствена гимнастика – да не се стои постоянно на компютъра, а периодично да се прави раздвижване на глава – за врата, ръце, крака, тяло. И разбира се – колкото може повече ходене, фитнес и т.н.

Какво да правим при болки в гърба и кръста

Хората често получават болки, които са временни. Ако обаче не отшумяват или се повтарят често, непременно трябва да се потърси лекарски консулт.

Още повече, че причините за болките в кръста са многобройни и могат да сочат различни наближаващи или вече развили се заболявания. Медицината разполага с различни начини да ги търси – рентген, измерване плътността на костите, компютърната томография, ядрено-магнитният резонанс и др.

Лежанка Тийтър - упражнения без болка | Lejanki.bg

Лечението трябва да е изписано от лекар. То може да е с медикаменти, може да е във физиотерапевтичен център, може и с упражнения вкъщи. Разбира се, могат да се приложат и различни комбинации.

Медикаментите са обезболяващи и противовъзпалителни, като има различни форми – капсули, хапчета, телове и кремове за мазане. Може да се приложат и инжекции – както с медикаменти, така и с плазма, костен мозък и др.

По лекарска преценка може да се използва и лазерна терапия. Физиотерапията освен медикаменти и билки, масажи, балнолечение, лечение с кал и т.н.  При по-тежките случаи може да се наложи и операция.

Лечение на болки в гърба и кръста може да се предприеме и с индийската медицина Аюрведа, както и йога упражнения. Може да се приложи и домашна фитнестерапия. Тук са много популярни инверсните лежанки Ембер за освобождаване на напрежението в гръбначния стълб и рехабилитация на дисковете, и укрепване на гръбните, и коремни мускули.

Разбира се, трябва да се вземат мерки и на работното място – без течение в помещенията, бюрото и столът да са с височина, при която коленете, лактите и тазобедрените стави да са под прав ъгъл. Като носите нещо – чанти с багаж, покупки и т.н., разпределяйте равномерно товара между двете ръце, а като вдигате тежко, не дърпайте с опънати ръце и крака, а клякайте.

Болки в гърба и кръста – за какви блести могат да подсказват

Появилите се хронични болки в гърба могат да са начало на различни заболявания. Известни са 90 състояния и болести, които могат да доведат до тези болки. Освен пряко свързаните с гръбначния стълб има и вирусни инфекции, заболявания в зоната на корема, гръдната, гинекологични.

Лекарски предписания болки в кръста | Lejanki.bg

Дископатията е сред най-честите заболявания, свързани с гръбначния стълб, засягащи периферната нервна система. Получава се при вдигане на тежко и усукване на гръбнака.

При нея се получава увреждане на диск и притискане, болката е в кръста и отива към краката. Притискането на нерва може да доведе болестта и до парализа. Друг аспект е, че амортизацията на дисковете кара определени мускули да се пренапрягат, а кръвоснабдяването се нарушава от мускулните спазми.

Стенозата е стесняване на канала, в който е гръбначният мозък или на отворите между прешлените. При тези стеснения могат да се притиснат нерви и това води до болката. Заболяването основно се проявява в областта на кръста, както и към краката. Стесненията може да се от плъзнал се прешлен, увреждане на диск или прешлен.

Болестта на Бехтерев е много опасна. Това е възпаление в гръбначния стълб, което ако не се лекува спешно, може да доведе до пълното му обездвижване. Появява се при млади хора. При него се налага трудоустрояване, противопоказни са физическите натоварвания, влагата, студът.

Остеопорозата засяга плътността на прешлените и костите като цяло. Намалява калцият, получава се лесна трошливост на костите. При леки физически усилия по-дългите кости могат да се счупят, а прешлените – да де смачкат..

Синдромът на скъсения крайник се среща при около 8 на сто от хората. Той променя наклона на таза и от там – цялостната структура на гръбначния стълб. Създава условия за появата на шипове и остеопороза.

При Болеста на Шоерман във вкостеняването на прешлените има нарушение, което в по-късен етап предполага до шипове – нови образувания върху вече образувалите се.