дискова херния

Инверсионните лежанки и дисковата херния са взаимосвързани. Инверсионната терапия е призната като добра алтернатива на операцията и стероидните инжекции. 70% от хората, които са опитали този метод на лекуване, са успели да отменят планираната си операция на гърба, заради изключителната  ефективност на тази терапия.

 

Въпреки че изглежда високотехнологично и ултрамодерно изобретение, истината е, че тази процедура се използва от хиляди години за намаляване, или предотвратяване на болки в гърба. Днес инверсионните устройства често се използват за лечение на болестни състояние на гърба, като:

 

 

Информация за инверсионната лежанка. История и научни изследвания

Инверсионната терапия се е използва от 3000 преди н.е., за да:

 

  • балансира тялото
  • да спомогне за увеличаване на кръвообращението
  • стимулиране на мозъка
  • засилване на правилните функции на жлезите
  • облекчаване на натиска върху коремните органи

 

Хипократ, бащата на медицината, е създал свой собствен метод за инверсионна терапия, като е повдигал пациентите си на стълба с въжета и макари, за да впрегне гравитацията в опит да облекчи болката на пациентите си. Но вие не го правете.

 

Изследване, проведено през 1978 г., тестващо ЕМГ активността (размера на мускулната болка на участниците), показва намаление на болката с 35% само за 10 секунди седене на лежанката. Това означава, че може да изпитате почти моментално облекчение, както и дългосрочна полза за здравето ви.

 

В друго проучване участвали 175 пациента, изпитващи особено голяма болка в гърба, които не са били в състояние да работят. Само след осем инверсионни сесии 88,6% от тях са почувствали голямо облекчение на болката и са могли да се върнат обратно на работа. Почти всяко проучване, правено досега, показва забележимо намаляване на болката при хората, използвали инверсионна терапия.

 

Какво точно прави инверсната лежанка?

Разтоварва и облекчава болката в костите, ставите и дисковете в долната част на гърба. Смята се, че това създава тягова сила през гръбначния стълб, като сцеплението с този случай намалява болката в долната част на гърба.

 

Другото име за инверсионни лежанки или инверсионна терапия е гравитационното сцепление. Разделяйки дисковете и ставните пространства в гръбначния стълб, може да намалите налягането от гръбначните нерви и да отпуснете мускулите.

 

Какво представлява упражнението на инверсионна лежанка?

Това е един от най-популярните начини за провеждане на инверсионна терапия:

 

  • Започвате, като застанете срещу инверсионната маса и привържете глезените си към нея
  • След това може да се наклоните назад, така че да лежите хоризонтално на нула градуса или дори по-надолу. Някои хора обичат да “висят“ с главата надолу на деветдесет градусa

дискова херния

Колко време може да се стои  в това положение?

Ако планирате да стоите с главата надолу на пълни деветдесет градуса, трябва да започнете от 1 до 2 минути, докато ви стане неудобно. Може бавно да увеличите времето от 3 до 5 минути на сесия, но е важно да се вслушвате  в тялото си и да преустановите упражнението, когато ви стане неудобно.

 

Безопасно ли е това положение?

Безопасно е за повечето хора, но висенето с главата надолу ще изпрати много кръв в главата, така че се консултирайте с лекар, ако имате проблеми със сърцето, високо кръвно налягане или други подобни.

 

Защо инверсионна терапия? Какви са ползите от нея?

Медицинските експерти смятат, че този метод действа най-добре, и силно препоръчват използването на инверсионни лежанки за лечение на дисковите хернии. Инверсионната терапия за лечение на херния има слабо въздействие върху финансите и живота ви. С други думи, методът не причинява никакви ужасни странични ефекти и не струва хиляди.

 

В същото време една операцията на дискова херния включва отваряне на  гръбначния стълб, отстраняване на повредения диск и евентуално заместването му с протеза, като последното трябва да стане в отделна операция. Това може да доведе до високи разходи, особено ако застраховката ви не е много добра. Друго нещо е, че няма да може да шофирате за дълго време след операцията.

 

Повечето хора не са в състояние да карат кола поне две седмици след процедурата. Освен това, процедурата е свързана с всички типични рискове от операции, като парализа и възможна смърт, ако нещо се обърка. Въпреки че помага на някои хора, хирургичната интервенция не е добър вариант за всички.

дискова херния

Същото може да се каже и за стероидните инжекции. Те действат чрез инжектиране на лекарства направо в засегнатата област, което има за цел да намали подуването, така че дискът да може сам да се върне обратно на мястото си. Отново има хора, които имат късмет и с тази техника, но други за съжаление нямат.

 

А и това все още е много скъпо и изисква многократни посещения при лекаря. Инверсните лежанки не само са най-доброто средство за облекчаване на болката, причинена от дискова херния, но може и да ви излекуват напълно!

 

Списание на Канадската асоциация по хиропрактика публикува резултатите от едно свое проучване, озаглавено „Адаптационен наклон на лумбалната тракция“. В него се стига до заключението, че след серия от осем лечения на инверсионна маса почти 90% от пациентите са показали подобрение в редица оплаквания от болки в гърба.

 

Инверсията е ефективно неинвазивно лечение

Друго проучване, проведено този път от Ню Касъл Университет (Обединеното кралство) е установило, че с помощта на инверсионната терапия малко повече от 75% от участниците, страдащи от дискова болка в долната част на гърба, са успели да избегнат операции и други инвазивни лечения.

 

Ползи и за спортистите

 

Инверсионната терапия може да спомогне за:

 

  • подобряване на здравето на ставите и да осигури облекчаване на стреса при спортисти
  • подобряване на кръвообращението в тялото. Това спомага и за възстановяването им от травми
  • Използването й при упражнения за укрепване на гърба

 

Инверсията може да помогне за детоксикация на тялото

 

Лимфата циркулира в тялото почти по същия начин, както кръвта. Нейните функции са да ви предпазва от болести и да изхвърля токсичните вещества от тялото ви. Инверсията насърчава лимфната циркулация, като декомпресира гръбначния стълб и рехидратира дисковете между прешлените.

 

Но въпреки дългия списък с ползи от тази терапия, винаги трябва да търсите лекарски съвет, преди да започнете да я използвате.

дискова херния

Опасности и странични ефекти:

  • Инверсията може да увеличи налягането в очите. Всеки, който страда от глаукома, конюнктивит или отлепяне на ретината, не бива да опитва тази терапия. Това може да доведе до сериозни последици, включително до слепота.

 

  • Хернията ви може да се влоши. Действието на разтягане може да доведе до усложнения, ако имате хиатална или вентрална херния.

 

Инверсията трябва да се избягва от:

 

  • бременни жени
  • от всички, които наскоро са претърпели операция на гърба си
  • от хора с високо кръвно налягане
  • хората с ушна инфекция
  • хора с хирургично имплантирани опори
  • хора с неизлекувани фрактури, подути стави или остеопороза

 

В случаи, че използвате антикоагуланти, инверсионната лежанка може да доведе до развитие на допълнителни здравословни проблеми.

Съвети за безопасност

 

  • Много хора мислят, че колкото по-дълго време стоят с главата надолу, толкова по-добре. Това не е така. За начинаещите се препоръчва от 1 до 2 минути, няколко пъти на ден. След като тялото свикне, може да правите многократнно по 5-минутни сесии на ден
  • Не е необходимо да се прави пълна инверсия, за да може инверсионната терапия да ви подейства. Общоприето е, че наклона под 60 градуса може да е всичко, от което се нуждете
  • Преди да изпробвате този метод на терапия, проучете възможните предимства и недостатъци
  • Потърсете, колкото се може повече, експертни съвети и винаги се консултирайте с вашия лекар, преди да започнете