Какво е медианна дискова херния и има ли други видове?

Дисковата херния е заболяване, засягащо гръбначния стълб и се характеризира с изместването на част от междупрешленния диск извън границите на нормалното му положение. Какви са видовете дискова херния и как да разпознаем болката? Какво представлява дисковата херния?

Заболяването дискова херния се свързва обикновено с възрастово дегенеративно нараняване на диска, което може да бъде причинено от травма в гръбначния стълб или многократно натоварване. 

Дисковата херния е най-общо казано притискане на гръбначно-мозъзен нерв от желеподобната течност, която се намира в междупрешленните дискове. 

Дискът е изграден от фиброзен пръстен, който обгражда желеподобно ядро. Междупрешленният диск има способността да превръща вертикалния натиск, идващ от тежестта на тялото, в хоризонтален, играейки ролята на амортисьор. 

Какво е медианна дискова херния и има ли други видове?

Анатомия на гръбначния стълб

Гръбначният стълб  представлява поредица от кости, които образуват аксиалния скелет. Тази рамка осигурява здрава, но гъвкава опора за тялото, както и защита на деликатния гръбначен мозък, намиращ се в образувания канал. Гръбначният стълб се състои от 33 прешлена, разположени вертикално един върху друг. 

Прешлените са свързани чрез фасетни стави в задната част на гръбначния стълб. Тези стави позволяват движение между костите на гръбначния стълб. 

Прешлените са стабилизирани от връзки и са разделени от междупрешленните дискове, разположени между всеки прешлен, функциониращ като амортисьор. Тъй като дисковете действат като амортисьори на прешлените, те изпитват огромен стрес. 

Всяка травма, като падане, трудова злополука или дори една нормална бременност, може да доведе до появата на дисковата херния.

Какво е медианна дискова херния и има ли други видове?

Днес около 60% от хората на средна възраст (45 години) са с дискова херния. Тези състояния се дължат на повтарящо се свръхналягане в областта на диска. 

Това първо води до подуване на диска. След това, когато дискът се смачка, той заприличва на гъба, която ще изпразни водата си и по този начин ще стане крехка, а така губи свойствата си.

Това води до миграция на ядрото, което постепенно ще напука различните кръгови слоеве на пръстена и ще се настани в гръбначния канал.

Тези свръхналягания се дължат на неправилни позиции (навеждане напред, прав гръб например), липса на тонус на мускулите при заседнал начин на живот, липса на физическа активност, травматични последствия и др. Най-общо казано, дискова херния не може да се появи при напълно здрави дискове.

Какво е медианна дискова херния и има ли други видове?

Прешлените могат да бъдат класифицирани в пет групи. Тези групи включват 7-те шийни прешлена, 12-те гръдни прешлена, 5-те лумбални прешлена, 5-те слети сакрални прешлена и 4-те слети опашни прешлена. 

Гръбначният мозък преминава през канал, разположен на междупрешленния диск, и се простира от мозъчния ствол до лумбалната област на гръбначния стълб. Нервите се разклоняват от гръбначния мозък и изпращат съобщения за движение и телесни функции до останалата част от тялото.

Анатомичната форма на гръбнака на възрастен човек също съдържа четири основни извивки. Гръдната и сакралната област са вдлъбнати отпред, докато цервикалната и лумбалната област са вдлъбнати отзад. Тази уникална форма на гръбнака  позволява да издържи тежестта на човешкото тяло.

Видове дискова херния според областта, в която се намират

Появата на симптомите на дискова херния варират значително в зависимост от нейната локализация. На лумбално ниво тя причинява болка в долната част на гърба (лумбаго), която може да се излъчва в единия крак (ишиасна болка). 

Дискова херния на шийния отдел на гръбначния стълб причинява главоболие и болка във врата, както и болка, която може да се разпространи в рамото и ръката  (цервико-брахиална невралгия).

В допълнение към болката в засегнатата област, дисковата херния може да причини изтръпване и слабост в периферните области. Силното притискане на нерв от диска може да причини силна болка и парализа на нерва и обездвижване на част от крайника, както и  загуба на сила. 

Дисковата херния може да доведе до увреждане и възпаление на съответния междупрешленен диск. Болката може да се усили, когато се използват близките мускули (движения, кашляне, кихане, значително физическо натоварване и др.). 

В зависимост от позата на човек, продължителното седене или изправяне, но също и лежането по корем, могат да влошат симптомите на дискова херния и болките в кръста.

Какво е медианна дискова херния и има ли други видове?

Лумбални – рискови фактори/причини за поява

Най-честите рискови фактори за болки в кръста са свързани с – падания, сблъсъци, спъвания и други смущения в движението. Това са най-честите причина за почти една четвърт от болките в кръста. 

Нараняването или натъртването при самото падане са свързани с пряката травма, което води до внезапно претоварване на локомоторните структури (мускули, сухожилия, връзки, прешлени и др.).

Дискова херния може да бъде причинена при лезии на опорно-двигателния апарат (гръб, крайници). Например, продължителната непроменена поза рядко причинява болки в долната част на гърба, но винаги е трудна за понасяне от човек с болка в долната част на гърба. Ръчното боравене, особено носенето на тежки товари, е признат рисков фактор и най-често източник на болката в кръста. 

Ако тези усилия се правят при лоши условия, рискът за дискова херния се увеличава. 

Цервикални – рискови фактори/причини за поява

Цервико-брахиалната невралгия е болка от неврологичен произход, която започва от шията – шийния отдел на гръбначния стълб и която описва точно болезнена пътека в ръката и предмишницата, завършваща в един или повече пръсти на ръката. Често е инвалидизираща, като парене и е свързана с болки във врата и може да доведе до ужасно главоболие. 

Понякога болката в гърба или под лопатките се усеща  по-скоро като пробождане. Могат да се появят нарушения на чувствителността: изтръпване на пръстите, усещане за картонена кожа при докосване на предмети.

В най-тежките случаи се появява отслабване на мускулатурата. След това наблюдаваме трудности при извършване на прецизни движения (закопчаване на блуза, писане и т.н.), мускулна загуба, крампи, прибиране на пръстите (често при събуждане), след това парализа.

Цервико-брахиалната невралгия, която засяга гръбначния стълб, се причинява от компресия на нервно коренче вътре или на изхода на гръбначния канал от структурите, които обикновено го заобикалят: на междупрешленните дискове, прешлени и връзки на шийния отдел на гръбначния стълб. 

Остеоартритът или цервикалната дискова херния са най-честите причини за цервико-брахиална невралгия.

Цервикалната дискова херния съответства на изтласкването на диска през дехисценция на задната му стена. Този дисков фрагмент компресира корена на нерва. 

Тази компресия създава „диско-радикуларен конфликт“, който причинява прищипване на корена. Той реагира, като изпраща болезнен сигнал по време на своето пътуване: това е цервико-брахиална невралгия.

Говорим за „мека дискова херния“, защото това е малък мек фрагмент от диска, който е прищипан. Може да се появи на всяка възраст, но често се наблюдава при млади хора. 

Известно е, че пушенето причинява преждевременна дегенерация на диска. Генетичният фактор също е важен в този случай, защото често се открива фамилна анамнеза на дискова херния.

Остра или повтаряща се травма от конкретни спортове, автомобилна катастрофа с камшичен удар (рязко спиране) може да доведе до мека дискова херния. 

Играта на ръгби е например класическа причина за дегенеративни увреждания на шийните прешлени (ранен остеоартрит, дискова херния, травма). Необходим е редовен скрининг с ЯМР над определено ниво.

Определени професионални дейности, които изискват специфични движения или носене на товари, също могат да ускорят стареенето на гръбначния стълб. В момента няма списък на професионалните заболявания, които са причини за цервико-брахиалната невралгия и цервикалната дискова херния.

Видове дискова херния според локацията

Медианна

Говорим за медианна дискова херния, когато част от междупрешленния диск  излиза в канала, където е нервното коренче, идващо от гръбначния мозък. Тази издатина се дължи на пукнатина или разкъсване на споменатия вече фиброзен пръстен.

Латерална

Латералната или страничната дискова херния се изразява в пролапс отстрани на прешлена, където всъщност той е най-слаб.

Разлики – защо медианната е по-често срещана?

Медианната дискова херния се среща сравнително по-често, докато латералната води до по-сериозни усложнения. Разлика можем да открием както в локацията, така и в симптоматиката.

Видове дискова херния според типа лезия (стадии на развитие)

Стадиите на развитие на дисковата херния са няколко, като всеки от тях се разграничава със специфични симптоми и съответно е съпроводен от различни етапи на лечение. 

В зависимост от степента си на увреда херниите биват:

  • Дегенерация.  Става дума за дегенерация на диска, която често е причина за вашата дискова херния.
  • Протрузия. Представлява влошаване на състоянието на дисковете, т.е. подуване на фиброзния пръстен
  •  Екструзия. Част от пулпозното ядро се е провряло през фиброзния пръстен, както и през задния надлъжен лигамент.
  • Секвестрация. Това е крайната фаза за видовете дискови хернии, при която част от пулпозното ядро е преминало през разскъсаните фиброзен пръстен и заден надлъжен лигамент. 

Заключение

Дисковата херния определено е бичът на 21.век. За щастие, медицината напредва все повече и лечението на различните проявления на заболяването вече е съвсем възможно. Не е задължително да се стига до оперативно лечение, може да се заложи на лечение, което е алтернативно.

Дисковата херния не е непременно сериозна или болезнена. Тя се открива доста често при хора, които нямат оплаквания в гърба. Прогресията може да настъпи естествено към изчезване на симптомите, без хернията да изчезне. 

Може да се развива и циклично при голям брой хора, като се редуват периоди на болка и ремисия. За съжаление, прогресията може да доведе и до влошаване на болката и понякога дори да се усложни от парализа на крайниците. 

Ето защо още при първите, макар и не особено болезнени, симптоми на дисковата херния е нужно да потърсите лекар. 

Снимки: Pixabay.com