Колани при дископатия - Инверсни лежанки

Колани при дископатия - Инверсни лежанки

Работният ни ден преминава седнали зад компютъра, след работа сядаме зад волана, за да се приберем у дома, а там, първото, което правим е да поседнем отново или да полегнем, за да отморим от натоварения работен ден.

Обездвижваме се все повече, заемаме неправилна стойка, докато вършим ежедневните си дейности и дори не се замисляме как безопасно да вдигаме тежките предмети от пода. Докато един ден просто кръста ни „отказва” да поеме повече от това огромно натоварване и се налага да потърсим помощ от специалисти, тъй като вече сме си „докарали” дискова херния.

Сценарият, който току-що разиграхме може да бъде различен, но крайният резултат е все по-голям брой хора, които страдат от болки в лумбалната област.

Начините за облекчаване на болките при дискова херния са доста, но сега ще обърнем малко по-специално внимание на коланите за дископатия, за да видим дали и доколко употребата им е ефективна.

Какво представляват и как действат коланите за дискова херния?

Най-краткото (и простичко) определение, което можем да дадем за този продукт е, че това е вид медицинско изделие, предназначено да укрепи кръста и по този начин да облекчи и намали болките в лумбалната област.

Калон при болки дископатия - Инверсни лежанки

Какво трябва да знаете, преди да закупите колан за дископатия?

Степен на поддръжка

Преди да влезете в интернет или специализирания магазин и да закупите някакъв колан е добре да знаете, че не всеки колан е подходящ за всяка болка и заболяване. Затова е важно преди да закупите и сложите колана да посетите специалист, който да установи реалната причина на болките в кръста и да ви посъветва кой колан за дископатия да закупите, защото…

Лумбалните колани се делят на няколко типа въз основа на степента на поддръжка, която осигуряват на кръста.

Слабо поддържащ колан

Този вид колани са изработени от плътна, еластична материя без допълнителни части. Предназначени са основно за бременни жени, за предотвратяване на спортни наранявания и като превантивна мярка срещу дегенеративните процеси в дисковете, ако съществуват подобни рискови фактори.

Умерено поддържащ

При тези колани към плътната материя има прикрепени части за фиксиране (пластини/шини). Препоръчват се, ако патологията на гръбнака се влоши и болката в лумбалната област се увеличи.

Силно подкрепящ колан

Подобни лумбални колани са оборудвани с до 8 укрепващи пластини и с голям брой допълнителни фиксиращи части. Този вид колани за подкрепа на гърба и кръста се предписват след тежки травми или фрактури. Използват се за рехабилитация на пациенти след операция и за регулиране на силно променена поза.

Материя

Другото важно нещо, на което трябва да обърнете внимание е материята, от която са изработени коланите. Качествените ортопедични колани са произведени от специален еластичен текстил, който не причинява алергии и позволява на кожата да диша.

Размер

Да закупите колан в точния за вас размер е от голямо значение за ефикасността на продукта, затова трябва предварително да сте наясно какъв размер търсите.

Ако не сте напълно наясно кой размер ви е необходим, можете да погледнете таблицата с универсалните размери за всички модели колани за дископатия, които са както следва:

 • от 75 до 90 см. обиколка на талията – от 90 до 100 см. – размер M
 • от 100 до 110 см. – размер L
 • от 110 до 120 см. – размер XL
 • от 120 до 130 см. – размер XXL

Закрепващата лента

Височината на закрепващата лента също е от значение и тя трябва да варира от минимум 25 см. до максимум 28 см.

Популярни видове колани

Вече споменахме, че не е добра идея да закупувате колани по своя инициатива, без да сте се консултирали със специалист, тъй като вместо да облекчите болката можете да я увеличите.

Затова и информацията за видовете колани, с които ще ви запознаем е само за сравнение на характеристиките им.

Колани с пластини

Този вид колани са сред най-предпочитаните и препоръчваните от ортопедите. Изработени са от дишащ многопорест материал, памук и полиестер и малък процент гума, което ги прави много удобни за носене. Вградените в задната им част пластини осигуряват максимална стабилност на кръста и намаляват болката при движение.

При някой от модели от този вид колани пластините могат да се сменят и разместват в зависимост от желаната степен на подкрепа, а допълнителната платка, която обгражда кръста гарантира още по-голяма стабилност и опора.

Поставянето на този вид колани става изключително бързо и лесно, като е необходимо единствено да се закрепи удобно на кръста и да се стегне посредством еластичните ленти, които се намират в предната част на колана.

Този вид колани се препоръчват при тежки физически натоварвания, при умерени болки в кръста, при дископатия, радикулит.

Меки колани

Както подсказва названието им, тези колани представляват еластична широка лента, която се поставя в областта на кръста. Изработени са от дишащи материали и са подходящи за ежедневна употреба.

Тъй като са по-меки, нямат толкова голям ефект при дискова херния, но са доста ефективни за поддържане на правилна поза за хора, които работят повече седнали, както и за рехабилитация след операция или след падане и нараняване в областта на гърба и кръста.

Меките колани се поставят само с едно движение. Просто колана се намества удобно на кръста и се стяга със закрепващата лента.

Магнитни колани

Този вид колани са оборудвани с малки магнити (при повечето подобни колани магнитите са около 16 с интензитет около 500 gauss), разположени в задната част. Интензитетът, излъчван от магнитите прониква на около 2 – 2,5 см. по кожата и подпомага тялото само да се справи с болката.

Магнитните колани са изработени от материи като найлон и неопрен, които създават усещане за топлина. Този вид колани не се препоръчват за носене за повече от няколко часа на ден.

Надуваеми колани

Надуваемите колани са иновативни медицински изделия за болки при дискова херния. Как действат надуваемите колани?

В задната си част коланите имат малки въздушни камери, които се пълнят с въздух с помощта на манометър, с който е снабден коланът.

Въздухът, който се съдържа в подложките поддържа прешлените в стабилна физиологична позиция и не позволява резки движения, като по този начин намалява напрежението и болката при дискова херния.

Колани за проблеми при дископатия - Инверсни лежанки

Какво не бива да забравяте, когато избирате колан за дископатия?

 • Ортопедичните колани не са предназначени за лекуване на заболяването. Те просто осигуряват допълнителна опора на кръста и мускулните групи, които се намират в лумбалната област, като по този начин намаляват болките и помагат на тялото да заема правилна позиция.
 • Не купувайте колани, за които не сте сигурни от каква материя са произведени, каква гаранция имат и кой е производителят им.
 • Преди покупка се посъветвайте със специалист, който да ви посочи подходящия модел колан за вашия проблем.
 • При дископатия е препоръчително да носите колан с банели или пластини, а не мек колан. Добре е също така коланът да е със средна или висока степен на поддръжка, за да може да осигури необходимата ви стабилност в лумбалната област.
 • Избирайте внимателно размера на колана, тъй като както споменахме малко по-горе, точния размер е много важен за ефективността на този продукт.
 • На какъвто и колан да се спрете, той трябва да е удобен за носене, да е достатъчно тънък, за да можете да го носите под дрехите, без да се забелязва.
 • И последно… При прекомерна употреба на колани за дископатия това може да доведе до отслабване на мускулите на кръста и гърба и това да доведе до още по-големи проблеми от болките, които досега сте изпитвали. Затова, носете ги по няколко часа на ден и ги сваляйте.