Рязка болка в гърба причини | Lejanki

Рязка болка в гърба причини | Lejanki

Чувствате се добре, ходите на работа, вършите си задълженията… Докато един ден се навеждате да вземете нещо от пода, обръщате се по-рязко, за да видите къде е детето и внезапно ви прерязва болка в кръста. Тя е толкова силна, че инстинктивно се хващате за кръста и търсите някаква опора, за да не строполите. Търсите място, където да полегнете. Не ви достига въздух, толкова много ви боли, и вие изпадате в паника, тъй като сте чували, че от дископатия страдат по-възрастните хора.

Питате се как така внезапно са се появили болки в гърба или кръста?

Ако ще се почувствате малко по-добре, ще ви кажем, че няма да сте първите, които имат проблеми с гърба или кръста, няма да сте и последните.

Статистиката…

Според статистиката се оказва, че болките в кръста и гърба са едни от най-често срещаните оплаквания и са най-честата причина, която води до нетрудоспособност.

По данни, изнесени от Световната здравна организация между 60 и 80% от населението на планетата страда от болки в кръста и гърба. Най-засегнато е населението на САЩ, където всеки 8 от 10 човека изпитват хронични болки в лумбалната област или страдат от дископатия, но и у нас положението не е никак розово.

Причините…

Причините за появата на болките в гърба и кръста могат да бъдат изключително много – от претоварване, неудобна поза, претърпяна катастрофа, неправилно вдигане на тежки предмети, до износване на междупрешленните дискове и т.н, и т.н.

Понякога болката може да си иде както е дошла, без да се налага никакво лечение, но ако не си обърнете внимание, тя може да се върне отново и да стане хронична. И тогава лечението ще е много по-дълго и трудно.

Лечение на болките в кръста – какво помага и какво не?

В наши дни, ако нещо ни заболи, първо посягаме към лекарствата и мазилата, просто защото сме свикнали да тичаме всеки път до аптеката.

Но дали те ще ви помогнат при болки в кръста или е добре да изпробвате някой естествен метод като упражнения на лежанка?

Причини за болката в гърба | Lejanki

Да видим…

Споменахме, че причините за появата на болките с гърба и кръста могат да са много, но ако махнем дегенеративните заболявания, които са тежки и при които се налага инвазивно лечение, основните причини в 90% от случаите за появата на болките в лумбалната област са недостатъчната физическа активност, неудобната неподвижна поза на работа и големите натоварвания в спортните зали.

Следователно, ако повишите физическата си активност и започнете да правите подходящите упражнения, болките ви ще изчезнат не само бързо, но и без да тровите организма си с химия.

Знаем, че ако ви боли силно си мислите, че ако вземете някое чудотворно хапче или се намажете с някое мазило и лежите неподвижно, всичко ще е се нареди.

Изследване на Guardian обаче показва, че неподвижността при болки в кръста или гърба не само не помага, но и вреди. Английският всекидневник посочва още, че упражненията са единственият начин да се преборим с дископатията и болките в лумбалната област.

Защо упражненията на лежанки са толкова ефективни при болките в кръста?

В природата на човек е заложено да се движи. Когато прекарвате по 10 – 12 часа в седнало положение, тялото ви се обездвижва. Продължавайки да не се движите достатъчно, кръстните връзки, които свързват таза, кръста и бедрените кости се скъсяват. В момента, в който се наведете, станете рязко или усучете тялото си, изпитвате болки в гърба или кръста, тъй като скъсените мускули ще дърпат кръста ви.

Упражненията на лежанки при болки в кръста раздвижват тялото, без да го натоварват, балансират мускулните връзки в предната и задната част на тялото и облекчават болките. Упражненията са ненатоварващи, лесни за изпълнение и се препоръчват на всички, които имат проблеми с гърба или кръста.

Мазила и гелове – предимства и недостатъци 

Билки при болки в гърба и кръста | Lejanki

Виждали сте и виждате безброй реклами на мазила и гелове, които от екрана ви препоръчват при болки в лумбалната област.

Имат ли желания ефект наистина или това е само рекламен трик?

Истината е, че мазилата и геловете могат да облекчат състоянието ви, но ефектът е само временен.

Всички мазила и гелове са аналгетици и имат противовъзпалително действие, което обяснява ефектът им. Прилагат се локално, върху местата, на които изпитвате болка. Има мазила, които съдържат активни съставки като диметилсулфоксид и хондроитин, които забавят процеса на дегенерация и помагат за възстановяването на хрущяла. Действието им подобрява регенерирането на тъканите, хематомите се затварят и кръвния поток за възстановява. В резултат, болките ви намаляват или изчезват и вие се чувствате добре.

За съжаление, ефектът на мазилата както споменахме е само временен и когато спрете да се мажете, след време ще се върне старото положение.

Лекарства

Тук става малко по-сложно…

Ако решите (все пак) да намалите болките с лекарства, никога не се самолекувайте и не си „предписвайте” сами лечение.

Лекарствените препарати, които се предписват за лечение на дископатия са аналгетици. Аналгетиците представляват група лекарствени продукти, които могат да намалят или премахнат болката. До тук добре.

Но… аналгетиците се делят на два вида: наркотични и ненаркотични. Наркотичните медикаменти най-често са производни на опиума, който не само не е много полезна съставка за здравето, но и може да предизвика множество нежелани ефекти като сънливост, отпадналост, проблеми върху чревната система, зависимост и други. Рискът от пристрастяване към болкоуспокояващите препарати е наистина огромен!

Според директора на Центъра за контрол и превенция на заболяванията CDC – д-р Томас Фрийдън наркотичните медикаменти предписвани срещу болки в кръста увеличават риска от пристрастяване към хероин. Предозирането с болкоуспокояващи пък е довело до смъртта на 16 000 души в САЩ само през 2013 година.

Ето затова, по-голяма част от специалистите избягват да предписват наркотични аналгетици или ги предписват само когато са абсолютно наложителни.

Ненаркотичните лекарства също се разделят на два вида: нестероидни противовъзпалителни средства и аналгетици.

Нестероидните противовъзпалителни средства имат тройно действие: справят се инфекциозното възпаление, понижават телесната температура и премахват болката (аспирин, парацетамол, бералгин, бетадин и други попадат в тази група). Този вид лекарства се предлагат без рецепта.

Изглежда, че употребата на нестероидни противовъзпалителни средства ще ви свърши работа, нали?

За съжаление, и тези лекарствени препарати имат странични действия. При продължителен прием нарушават работата на стомашно – чревния тракт, дразнейки лигавицата на стомаха и червата. Има случаи, когато при продължителен прием се образуват язва, появяват се поражения на костния мозък и т.н. За да неутрализирате тези странични действия ще трябва да приемате още лекарства, които пък да успокоят стомаха, и в крайна сметка, вместо да премахнете болката в гърба ще ви навлечете куп други болести.

За болките в кръста се предписват и хормонални препарати, които намаляват болката, но също имат странични ефекти като увеличаване на апетита, безсъние, допълнително окосмяване, резки промени в настроението и други.

Какво се оказва накрая?

Няма нищо по-добро от естествените методи за премахване на болките в гърба и кръста. Комбинирайте упражнения на лежанка с кратки разходки, подменете матрака, на който спите, ако работите на седнали си осигурете ергономичен стол за бюрото или анатомична седалка, ако сте зад волана. Спазвайте режим на хранене и избягвайте продължителното застояване в едно положение.

Мазилата могат да ви помогнат само временно, а към лекарствата е по-добре да не посягате, тъй като колкото и да е голяма ползата им, още по-голяма е вредата им за организма ви.

Упражненията за дископатия или болки в кръста от своя страна ще ви помогнат да се справите с проблема по напълно естествен начин и без да тровите организма си болкоуспокояващи.