Може ли дископатията да се превърне в хронична?

Дископатията е заболяване на нервната система, от което страдат доста хора особено след определена възраст. Причините за появата й може да са различни, но най-често се касае за физическо натоварване или травми, които водят до гръбначни заболявания. А понякога просто годините си оказват своето влияние и тогава се говори за износване на гръбначния стълб.

От болки в кръста и гърба се оплакват също и много млади хора. При тях причините може да са неправилна стойка или появата на заболявания, които засягат гръбнака. Понякога има генетично предразположение към подобни болежки. 

Може ли дископатията да се превърне в хронична?

Как да познаем дали страдаме от дископатията?

Симптомите са различни, но най-често дископатията започва с силна болка, която не може да преминава от медикаменти. Всъщност причината е, че се получава натиск върху съединителната тъкан на гръбначния стълб. При това състояние прешлените се притискат помежду си. 

Много често хората с дископатия се оплакват от изтръпване надолу към краката или схващане към врата им. 

Нерядко може да се появи промяна в стойката и походката. Тогава се получава едно накуцване, което по-често се среща при болки в долната част на гърба. 

Когато пациентът описва подобни мравучкания и изтръпване в долните крайници, тогава може да се стигне до по-сериозна повреда. 

Понякога пациентите описват, че заради болките имат главоболие, изпитват виене на свят, получават шум в ушите, проблеми с кръвното налягане и цялостно общо неразположение. 

Дисковата херния има по-леки прояви, когато няма притиснат нерв. При по-тежки случаи обаче болката е силна до нетърпима. Може да се стигне и до временно обездвижване и невъзможност за изпълняване на ежедневните дейности. Някои хора казват, че дори кашляне може да да увеличи напрежението в кръста и гърба, когато имат болки. 

Възможни усложнения при заболяването 

Както при повечето болестни състояния, неглижирането им може да доведе до по-сериозни здравословни проблеми. Това се отнася и за дископатията, ако към нея не се подходи с необходимото внимание. Възможно е да се появи остеоартрит. 

При него прешлените се търкат един в друг, а причината е в междупрешленните дискове. Страдащите от това заболяване се оплакват от силни болки. Други неприятни усещания са:

 • скованост
 • мускулна атрофия
 • неусещане на крайниците
 • промяна в походката и други. 

Още по-сериозно е положението, ако се стигне до трайно увреждане на нерви, а понякога се касае за прекъсване на нервните импулси към нервите в долната част на гърба и краката. Пациентите имат дискомфорт при контрола на пикочния мехур.

Ако не се вземат навременни мерки при дископатия, може да се стигне до състоянието анестезия на седлото. Тогава се касае за притискане нервите от диска и това причинява на човек загуба на чувствителност от вътрешната страна на бедрата. 

Как се установява дископатията?

Само лекар – специалист може да постави диагноза при заболяване на гръбначният стълб. Първоначално той винаги завършва личен преглед, при който разговаря с пациента, за да разбере какви точно са неговите оплаквания. После следва опипване на болезнените места и проследяване на етапите на състоянието в развитие. Добре е човек да може да даде максимално точно и пълно описание на симптоматиката. 

Понеже заболяването може да е провокирано от физическа дейност, това също трябва да бъде преценено по време на прегледа. Ако работата на пациента е свързана с тежък физически труд, това също е важно уточнение пред лекаря. 

Друго, което трябва да се сподели е какъв е видът на болкатаслаба, средна или силна, къде точно боли и дали се провокира при определени състояния. След обстойния личен преглед, медицинското лице може да прецени какви още изследвания и методи на диагностика да приложи. 

В рамките на физическия преглед се прави неврологична проверка, за да се установи неврологичен проблем. Най-често той се проявява със загуба за усещане в долните крайници, изтръпване или болка. 

В медицината се използват и редица тестове за диагностика на дископатия, както и различни изследвания. 

При дисковата херния те основно се свеждат до компютърно-томографско изследване. С него се цели локализиране на проблема, анализ на състоянието на междупрешленните дискове. Изследването включва поредица от рентгенови снимки, за да се види по-добре цялостното състояния на гръбнака. 

Друго изследване е т.нар. Миелограма. Вкарва се контрастна течност в канала на гръбнака. Така може да се види местоположението на дископатията.

Ядрено-магнитният резонанс показва триизмерно вътрешната структура на тялото. Лекарите го използват, когато искат да се разбере състоянието на интервербалните дискове, както и дали има дегенерация на два прешлена и т. н. Електромиограмата пък измерват мускулните импулси по протежение на нервните коренчета, периферните нерви и мускулната тъкан. 

Лечение без операция

Според степента на заболяването много често лечението може да не изисква оперативна намеса. При някои хора болките изчезват и усещат облекчение само с медикаменти или с упражнения. Лекарите препоръчват след преминаване на острите фази на заболяването, съпроводени с по-силни болки, да се следва следния режим: 

 • физиотерапия
 • масаж
 • достатъчно почивка
 • гимнастика, съобразена с индивидуалните особености и оплаквания
 • контрол на теглото
 • въздържане от определени физически усилия. 

Може ли да предотвратим заболяванията на гръбначния стълб 

Съвременните хора все по-често страдат от подобни болести, най-вече заради начина си на живот. Застояването на едно място, дългият престой пред компютър, са сред най-честите предпоставки за болките в кръста и гърба. Затова трябва да се води по-активен начин на живот и да се вземат профилактични мерки. 

Може ли дископатията да се превърне в хронична?

Физиотерапията също е сред най-добрите начини за раздвижване и лечение. Особено подходящи са лежанките. С тези уреди човек може да се раздвижва успешно вкъщи като наклоня тялото си напред и надолу. Установено е, че това е много благоприятно за гръбнака, за да се намали възпалението на междупрешленните възглавнички. 

Не е нужно да имате специални познания за конкретни упражнения, за да използвате лежанка. Освен това към всеки уред има упътване и серия от полезни съвети за приложението им. 

Може ли дископатията да се превърне в хронична?

Лежанките се използват изключително лесно в домашни условия, а на ден са достатъчни няколко минути, за да се раздвижите добре и да усетите облекчение, ако имате здравословни проблеми. 

Уредът помага на хора с:

 • дискова херния
 • гръбначни изкривявания и заболявания
 • за общо разтоварване и физическа активност. 

Инверсната лежанка изобщи не натоварва тялото, а дори напротив освобождава от натрупаното напрежение. 

Инверсионната терапия преодолява гравитацията върху органите, ставите и мускулите надолу, компресирайки ги към гръбначния стълб, а ефектите са широкообхватни. 

По този начин се облекчава възпалението на междупрешленните възглавнички; отпуска се напрегнатата мускулатура; като цяло се понижава нервното напрежение; подобрява се гъвкавостта на ставите; дисковете са рехидратирани; благоприятно въздействие има върху подобряване на цялостното кръвообращение; повишава се тонусът.

Лежанката може да се използва от хора с тегло до 135 кг. А самата тя тежи около 30 кг и е много лесна за сглобяване. С лежанката тялото може да застане под различен наклон – 20, 40, 60 градуса или пълно преобръщане с главата надолу. Препоръчително е в една поза да се стои максимум до 15 минути.