Дискова херния и болки в гърба | Lejanki.bg

За дискова херния обикновено се сещаме, едва когато започнем да усещаме болки и схващания в областта на врата, гърба, раменете. А когато болката стане силна и постоянна, тогава започваме да търсим лекари и начини, които да ни помогнат да се справим.

Какво представлява дисковата херния?

Дискова херния и болки в гърба | Lejanki.bg

Дисковата херния е заболяване, което засяга гръбначния стълб. При претоварване на междупрешленния диск, по хрущялния му пръстен могат да се появят пукнатини, през които меката желеобразна маса на диска да излезе и да навлезе в гръбначномозъчния канал, причинявайки дразнения на нервните окончания и предизвиквайки болка и затруднено движение.

Болката, която причинява дисковата херния на шийните прешлени е внезапна и остра и най-често се проявява едностранно в областта на рамото или шията.

Ако не бъде лекувано, заболяването може да причини редица допълнителни здравословни проблеми като обездвижване, парализа, нарушения в кръвоснабдяването на жизненоважни области на мозъка, промени в диаметъра и еластичността на артериите и други.

Какви са методите за неоперативно лечение?

Първото, което трябва да направите, ако изпитвате подобни болки в областта на раменете или шията е да потърсите квалифицирана лекарска помощ. Консултацията с невролог е наложителна, за да сте сигурни, че диагнозата ви е поставена правилно и ви е назначено адекватно лечение.

Ако състоянието ви не е преминало в критичната фаза, в която единствения ви изход да е оперативна намеса, то тогава имате няколко варианта да облекчите състоянието си:

*терапевтичен масаж;

*активна почивка и спокойствие;

*физиотерапия;

*хидротерапия;

*приемане на аналгетични агенти;

*комплексни лечебни упражнения (на които ще се спрем малко по-детайлно).

Какво трябва да знаете, преди да преминете към лечебната физкултура и упражнения?

Борбата с дископатията на шийни прешлени е комплексна и се води на няколко фронта, но ако заболяването е в ранна фаза, най-често специалистите препоръчват приемането на подходящи аналгетици и раздвижване с помощта на упражнения.

Подготовка за женски упражнения | Lejanki.bg

Популярни упражнения за дискова херния на шийни прешлени

Важно! Правете упражненията единствено след консултация с невролог, ако нямате отоци или не изпитвате силна и остра болка!

# Легнете на пода с изпънати и събрани крака. Разтворете ръцете настрани, до ширината на раменете. Поемете дълбоко въздух и издишайте бавно, като наведете главата си колкото можете повече към гърдите. Издишайте и върнете главата си в първоначална позиция. Повторете упражнението 10 – 12 пъти. Правете го бавно и внимателно и ако почувствате болка преустановете упражнението.

# Легнете на една страна със свити към гърдите крака и изпънати ръце напред. Поемете си дълбоко въздух и издишайте бавно, като повдигате главата си от пода и я накланяте към рамото. Повторете упражнението 10 – 12 пъти. Легнете на другата страна и повторете отново.

# Седнете с кръстосани крака на пода. Торсът да е изправен, краката да са подвити „по турски”. Поемете дълбоко въздух и наклонете главата си първо наляво, после надясно, нагоре и надолу. Повторете 10 – 15 пъти.

# Седнете на пода, изправете гърба и кръстосайте крака „по турски”. Без да завъртате глава погледнете наляво, после надясно няколко пъти. Без да сменяте позицията си, поставете едната си ръка на главата и се опитайте да ѝ окажете лек натиск, и едновременно с това, с главата се опитайте да противодействате. Не натискайте силно, изпълнявайте това упражнение много внимателно и ако почувствате болка веднага спрете.

# Застанете в седнало положение (на пода или на стол) с изправена стойка. Завъртете главата си наляво-надясно, нагоре-надолу бавно и внимателно. Повторете няколко пъти упражнението.

# Изправете се и застанете прави, със събрани крака и отпуснати ръце край тялото. Внимателно пренесете тежестта на тялото си напред към пода. В тази позиция поемете дълбоко въздух и издишайте бавно, докато се връщате в първоначална позиция. Направете упражнението няколко пъти и разпуснете.

# Застенете отново прави и наклонете тялото си леко към пода. Наведете глава, колкото можете повече към гърдите, а ръцете се опитайте да ги изнесете колкото можете зад гърба. Повторете 8 – 10 пъти.

# Седнете на пода или на стол, изправете торса и отпуснете ръцете и раменете. Дръпнете раменете си напред колкото можете, след това бавно ги опънете назад. Повторете няколко пъти.

# Седнете на стол и поставете ръцете си с дланите надолу към бедрата. Завъртете раменните стави напред-назад. Това упражнение подобрява кръвообращението в областта на шията. Възстановява мобилността на раменната става.

# Седнете на стол и отново поставете ръцете си с дланите към бедрата. Вдишайте и издишайте няколко пъти. Вдигнете ръцете си до нивото на раменете и задръжте няколко секунди. Повдигнете ръцете и се опитайте да съберете длани над главата. Задръжте няколко секунди и направете упражнението в обратния ред, докато ръцете ви не застанат в първоначална позиция (с дланите върху бедрата).

# Застанете на четири крака, вдигнете глава и гледайте право напред. Спуснете бавно главата си надолу, докато усетите лек натиск в областта на гръбначния стълб. Останете в това положение колкото ви е възможно (от няколко секунди до няколко минути). Това упражнение помага за възвръщане на гъвкавостта и облекчаване на гръбначния стълб.

# Упражнения на шведска стена или лост. Ако имате наблизо спортен център или сте се снабдили с шведска стена у дома, „висенето” на стената също е от голяма полза при дископатията на шийните прешлени. Не се изискват никакви усилия, просто открийте най-близката до вас шведска стена или лост и си повисете малко. Висенето помага, тъй като гърбът се отпуска, прешлените се раздалечават, освобождавайки прещипаните нерви, а това облекчава болките в гърба.

Йога упражнения против болки в гърба | Lejanki.bg

Упражненията са доказано един от най-ефективните методи за лечение и облекчаване на болките във врата, гърба и рамената. Те обаче имат пълен ефект, ако се изпълняват редовно и в комбинация с назначеното от специалист лечение.

Лечебната физкултура за дискова херния на шийни прешлени дава осезаем резултат още след първата седмица, а ако се прави редовно не само облекчава болката, но и предотвратява появата ѝ в бъдеще.

Разбира се, ако заболяването е достигнало критична фаза, лечебната физкултура няма да може да помогне напълно, но все пак може да подобри състоянието ви и да избегнете оперативната намеса.

Какви резултати можете да очаквате от физическите упражнения, ако страдате от дискова херния на шийните прешлени?

  1. Възстановяване на нормалната циркулация на кръв до гръбначния стълб, мускулните и нервни тъкани;
  2. Намаляване на болките в проблемните области;
  3. Намаляване или пълно елиминиране на придружаващи дисковата херния симптоми като главоболие, шум в ушите, „мравучкане”, болки и изтръпване на ръцете;
  4. Нормализиране на мускулния тонус;
  5. Пълно или частично възстановяване на движенията на ръцете;
 • Предотвратяване прогресията на заболяването.

Основни препоръки, преди да започнете упражненията

Ако имате възможност, е препоръчително да започнете упражненията под ръководството на опитен инструктор, който ще ви даде правилните насоки и ще ви наблюдава.

Ако решите да започнете упражненията у дома, преди това трябва да се консултирате с невролог. Консултацията е наложителна, за да сте наясно както със състоянието си, така и с упражненията, които са подходящи за вас.

Най-добре е изпълнявате упражненията сутрин, с бавни движения и без да се натоварвате. Разбира се, няма точен час и вие можете да си изберете друго време, в което да изпълнявате комплексите упражнения – важното е да не ги правите веднага след хранене или преди лягане. Ако усетите болка, спрете и се консултирайте веднага с лекуващия ви лекар.

Не се пресилвайте и не надвишавайте средния брой повторения на едно упражнение, който е 10-12 пъти. Избягвайте скоковете, упражненията с тежести, както и упражненията с усукване.

Важно! Неправилно подбраните упражнения могат да влошат състоянието ви, вместо да го подобрят!