Защо стоящите професии са такъв голям проблем?

Всички се надяваме, че това, което ни очаква в офиса, ще предизвика професионалните ни възможности и ще можем да се изявим, но всъщност статичната работа може да коства доста на тялото ни. Според трудовите статистики на някои държави, обвързаните с работата мускулно-скелетни отклонения представляват 30% от всички случаи на здравословни проблеми на работниците и служителите. 

Те могат да варират от мускулно напрежение до различни синдроми, дължащи се на притискането на различни нерви. Естествено, много от тези проблеми спохождат хората, работещи например на производствени линии. Обаче прегърбеният седеж пред компютъра, скоростното писане и цялото гледане на множество екрани също може да генерира болестни изменения в тялото.

Защо стоящите професии са такъв голям проблем?

Когато задълженията в офиса ви заставят да сте неподвижни на бюрото през дълги часове, имате склонност да се прегърбвате напред, врата ви изпъква и напрягате очите си. Това е стресът, пронизващ тялото ви. 

Колкото по-дълго седите и работите на бюрото си, толкова повече лоши последствия може да се очакват. В седнал стоеж употребявате по-малко енергия в сравнение с изправения стоеж или движението. Определени проучвания намират връзка между седенето и множество здравословни проблеми. 

Сред тях са:

 • наднормено тегло
 • високо кръвно налягане
 • повишена кръвна захар
 • натрупани около кръста мазнини
 • нездравословни равнища на холестерол,т.н. метаболитен синдром

Редица изследвания сочат, че вероятността за развитие на сърдечно-съдови и ракови заболявания нараства с продължителността на седенето. 

Изводите от 13 проучвания върху продължителността на прекараното в седене време, разкриват, че хората, които стоят седнали повече от осем часа на ден с минимална физическа активност, рисковете за живота са сравними с тези от затлъстяване или тютюнопушене. 

Изследване на данните получени от повече от 1 милион души, заключава, че 60 до 75 минути умерено натоварена физическа активност на ден противостои на ефектите от продължително седене. Друго проучване сочи, че времето, в което човек е седнал, не допринася за нежелани последствия при хората, които запазват активността си.

Защо стоящите професии са такъв голям проблем?Кои професии предизвикват най-често дископатия, дискова херния, болки в гърба и стеноза? Защо?

Работните места в седнало положение водят до по-малко мускулни усилия. Например работещите на поточна линия в електронната индустрия, операторите на данни, работещи седнали, страдат от проблеми с гърба и болки. 

Мускулното натоварване при седене, сравнено с активност като градинарството или чистенето на пода, разбира се, използва много по-малко мускулни усилия, но въпреки това стоежът води до слабост. 

Когато седите, мускулите трябва да поддържат торса, раменете, главата и врата в статична позиция. От своя страна това притиска кръвоносните съдове и тези мускули получават намалено снабдяване с кръв. Това увеличава умората и мускулите стават податливи на травми. 

Поради малката подвижност, изискванията към кръвоносната система са малки. Сърдечната дейност и оросяването се забавят. 

Без подвижност в частите на тялото, отговарящи за движението, като мускули, кости, сухожилия и връзки,  обикновено най-засегнати са шията и гърбът

До какво води седенето дълго време на едно място?

 • Когато мускулите внезапно се задействат от положение на намалена подвижност, вероятността да се получи опъване, преразтягане или схващане нараства.
 • Предизвиква се слабост в мускулите на врата и гърба поради намалено кръвообращение, което води до по-голямо напрежение върху гръбнака, по-специално в долната му част и врата.
 • От постоянното притискане на гръбначните дискове страда захранването им с кръв и може да се стигне до преждевременното им стареене. 

Спиналната стеноза е ограничаване на пространствата в гръбнака. Това може да доведе до натиск върху нервите през гръбначния стълб. Най-често се наблюдава в кръста и врата. 

Някои хора даже може да нямат симптоми, докато в други случаи може да възникне болка, изтръпване и мускулна слабост. С течение на времето обикновено симптомите се засилват. 

Костите на гръбнака образуват гръбначен канал, в който се намира гръбначния мозък. Причинителите на стеноза могат да включват:

 • Излишно израстване на коста. Износване на спиналните кости от остеоартрит може да стане предпоставка за формиране на шипове, които могат да израстват в гръбначния канал. Упражненията с лежанките на Ембер отслабват натиска върху гръбначния стълб, увеличават пространството между прешлените и спомагат за нормалното състояние на гръбнака.  
 • Дискова херния. Тъканите, които изпълняват функцията на амортисьори между прешлените, проявяват склонност да изсъхват с напредването на възрастта. Също както при лечение на заболявания на опорно-двигателния апарат, инверсионната терапия с лежанки е полезна, защото повишава гъвкавостта и противодейства на този ефект.
 • Удебеляване на връзките. Здравите нишки, които спомагат за задържането на костите на гръбначния стълб, могат да започнат да губят еластичността си и се удебеляват с течение на времето. Лежанките са предназначени за хора, които страдат от такива заболявания, като дискова херния, и стеноза като противостоят на действието на гравитацията
 • Гръбначни травми. Автомобилни инциденти или друга травма може да предизвикат дислокации или фрактури на прешлени.

Инверсионната терапия с лежанки релаксира напрегнатите гръбни мускули, понижава натиска върху нервите и рехидратира дисковете на гръбнака. Консултация със специалистите от lejanki.bg гарантира най-добри резултати.

Кой е изложен на най-голям риск ?

Обикновено хоратана възраст над 50 години и със заседнал начин на живот са по-предразположени към спинална стеноза. Тъй като дегенеративните изменения могат да причинят проблеми с гръбнака и при по-млади хора, трябва да се вземат предвид и други причини. 

Това могат да бъдат

 • травма
 • гръбначна деформация от вида сколиоза или вродено заболяване, свързано с развитието на костите и мускулите в тялото. 

Образна диагностика на гръбначния стълб може да определи кой е точната причина. Ако отделяте само няколко минути дневно за тренировки чрез инверсните регулируеми лежанки Ембер ще постигнете ефективно лечение на болките в кръста и гърба, успешна борба с дископатията, дисковата херния и стенозата.

Каква трябва да бъде превенцията от тези болести при професии, които предразполагат към по-малко мускулни усилия?

Например, при работещите на поточна линия в индустрията, операторите на данни, работещи в седнало положение, се препоръчва ежедневното използване на лежанка, което ще подобри физическата Ви форма за активен и здравословен начин на живот. 

Защо стоящите професии са такъв голям проблем?

Ако искате да се предпазите от проблеми с кръста и врата, използването на лежанката отпуска мускулите, помага за регенерирането на дисковете и ставите, и отстранява напрежението в гърба и кръста.

Практикуване на навик за ползване на лежанка спомага изграждане на силна основна мускулатура, подсилва мускулите с упражнения в обърнато на обратно положение на тялото.

Защо стоящите професии са такъв голям проблем?

Инверсните лежанки не са като повечето фитнес уреди, от които се очаква само да изпълняват задължителните изисквания за структура и безопасност. Уникалността на уреда инверсна лежанка се състои в това, че той е предвиден да симулира поведението на „реален свят”, като изпитва важни параметри на сигурност. 

Ремъкът EZ AngleTM представлява уникална възможност, която позволява предварително настроен контрол при задаване на ъглите между 20, 40 или 60 градуса и осигурява лесно навигиране към положението, където ползите от обръщане на тялото започват. 

Здравата рамка от висок медицински клас осигурава ергонимичност и надеждност на лежанките. Гладката повърхност за оптимално разпъване притежава свойството да намалява триенето, позволявайки на тялото да се плъзга и да постигне най-добро разтягане. Не само това. Уредът притежава скала за комфорт на глезена. Платформата за стъпалото се настройва за размера на ходилото, позволявайки регулирането на  удобни и сигурни скоби на глезена.

Уредите се характеризират с лесен монтаж. Предварително монтирана почти напълно, инверсната лежанка пристига в удобна конфигурация. Тя може да бъде монтрана от специалишст само за 13 минути, като за сравнение останалите марки изискват средно 71 минути. Това ви спестява време, което може да използвате за работа с тялото в продължение на седмица!