Може ли дископатията да се превърне в хронична?

Дископатията е заболяване на нервната система, от което страдат доста хора особено след определена възраст. Причините за появата й може да са различни, но най-често се касае за физическо натоварване или травми, които водят до гръбначни заболявания. А понякога просто годините си оказват своето влияние и тогава се говори за износване на гръбначния стълб.

От болки в кръста и гърба се оплакват също и много млади хора. При тях причините може да са неправилна стойка или появата на заболявания, които засягат гръбнака. Понякога има генетично предразположение към подобни болежки. 

Може ли дископатията да се превърне в хронична?

Как да познаем дали страдаме от дископатията?

Симптомите са различни, но най-често дископатията започва с силна болка, която не може да преминава от медикаменти. Всъщност причината е, че се получава натиск върху съединителната тъкан на гръбначния стълб. При това състояние прешлените се притискат помежду си. 

Много често хората с дископатия се оплакват от изтръпване надолу към краката или схващане към врата им. 

Нерядко може да се появи промяна в стойката и походката. Тогава се получава едно накуцване, което по-често се среща при болки в долната част на гърба. 

Когато пациентът описва подобни мравучкания и изтръпване в долните крайници, тогава може да се стигне до по-сериозна повреда. 

Понякога пациентите описват, че заради болките имат главоболие, изпитват виене на свят, получават шум в ушите, проблеми с кръвното налягане и цялостно общо неразположение. 

Дисковата херния има по-леки прояви, когато няма притиснат нерв. При по-тежки случаи обаче болката е силна до нетърпима. Може да се стигне и до временно обездвижване и невъзможност за изпълняване на ежедневните дейности. Някои хора казват, че дори кашляне може да да увеличи напрежението в кръста и гърба, когато имат болки. 

Възможни усложнения при заболяването 

Както при повечето болестни състояния, неглижирането им може да доведе до по-сериозни здравословни проблеми. Това се отнася и за дископатията, ако към нея не се подходи с необходимото внимание. Възможно е да се появи остеоартрит. 

При него прешлените се търкат един в друг, а причината е в междупрешленните дискове. Страдащите от това заболяване се оплакват от силни болки. Други неприятни усещания са:

 • скованост
 • мускулна атрофия
 • неусещане на крайниците
 • промяна в походката и други. 

Още по-сериозно е положението, ако се стигне до трайно увреждане на нерви, а понякога се касае за прекъсване на нервните импулси към нервите в долната част на гърба и краката. Пациентите имат дискомфорт при контрола на пикочния мехур.

Ако не се вземат навременни мерки при дископатия, може да се стигне до състоянието анестезия на седлото. Тогава се касае за притискане нервите от диска и това причинява на човек загуба на чувствителност от вътрешната страна на бедрата. 

Как се установява дископатията?

Само лекар – специалист може да постави диагноза при заболяване на гръбначният стълб. Първоначално той винаги завършва личен преглед, при който разговаря с пациента, за да разбере какви точно са неговите оплаквания. После следва опипване на болезнените места и проследяване на етапите на състоянието в развитие. Добре е човек да може да даде максимално точно и пълно описание на симптоматиката. 

Понеже заболяването може да е провокирано от физическа дейност, това също трябва да бъде преценено по време на прегледа. Ако работата на пациента е свързана с тежък физически труд, това също е важно уточнение пред лекаря. 

Друго, което трябва да се сподели е какъв е видът на болкатаслаба, средна или силна, къде точно боли и дали се провокира при определени състояния. След обстойния личен преглед, медицинското лице може да прецени какви още изследвания и методи на диагностика да приложи. 

В рамките на физическия преглед се прави неврологична проверка, за да се установи неврологичен проблем. Най-често той се проявява със загуба за усещане в долните крайници, изтръпване или болка. 

В медицината се използват и редица тестове за диагностика на дископатия, както и различни изследвания. 

При дисковата херния те основно се свеждат до компютърно-томографско изследване. С него се цели локализиране на проблема, анализ на състоянието на междупрешленните дискове. Изследването включва поредица от рентгенови снимки, за да се види по-добре цялостното състояния на гръбнака. 

Друго изследване е т.нар. Миелограма. Вкарва се контрастна течност в канала на гръбнака. Така може да се види местоположението на дископатията.

Ядрено-магнитният резонанс показва триизмерно вътрешната структура на тялото. Лекарите го използват, когато искат да се разбере състоянието на интервербалните дискове, както и дали има дегенерация на два прешлена и т. н. Електромиограмата пък измерват мускулните импулси по протежение на нервните коренчета, периферните нерви и мускулната тъкан. 

Лечение без операция

Според степента на заболяването много често лечението може да не изисква оперативна намеса. При някои хора болките изчезват и усещат облекчение само с медикаменти или с упражнения. Лекарите препоръчват след преминаване на острите фази на заболяването, съпроводени с по-силни болки, да се следва следния режим: 

 • физиотерапия
 • масаж
 • достатъчно почивка
 • гимнастика, съобразена с индивидуалните особености и оплаквания
 • контрол на теглото
 • въздържане от определени физически усилия. 

Може ли да предотвратим заболяванията на гръбначния стълб 

Съвременните хора все по-често страдат от подобни болести, най-вече заради начина си на живот. Застояването на едно място, дългият престой пред компютър, са сред най-честите предпоставки за болките в кръста и гърба. Затова трябва да се води по-активен начин на живот и да се вземат профилактични мерки. 

Може ли дископатията да се превърне в хронична?

Физиотерапията също е сред най-добрите начини за раздвижване и лечение. Особено подходящи са лежанките. С тези уреди човек може да се раздвижва успешно вкъщи като наклоня тялото си напред и надолу. Установено е, че това е много благоприятно за гръбнака, за да се намали възпалението на междупрешленните възглавнички. 

Не е нужно да имате специални познания за конкретни упражнения, за да използвате лежанка. Освен това към всеки уред има упътване и серия от полезни съвети за приложението им. 

Може ли дископатията да се превърне в хронична?

Лежанките се използват изключително лесно в домашни условия, а на ден са достатъчни няколко минути, за да се раздвижите добре и да усетите облекчение, ако имате здравословни проблеми. 

Уредът помага на хора с:

 • дискова херния
 • гръбначни изкривявания и заболявания
 • за общо разтоварване и физическа активност. 

Инверсната лежанка изобщи не натоварва тялото, а дори напротив освобождава от натрупаното напрежение. 

Инверсионната терапия преодолява гравитацията върху органите, ставите и мускулите надолу, компресирайки ги към гръбначния стълб, а ефектите са широкообхватни. 

По този начин се облекчава възпалението на междупрешленните възглавнички; отпуска се напрегнатата мускулатура; като цяло се понижава нервното напрежение; подобрява се гъвкавостта на ставите; дисковете са рехидратирани; благоприятно въздействие има върху подобряване на цялостното кръвообращение; повишава се тонусът.

Лежанката може да се използва от хора с тегло до 135 кг. А самата тя тежи около 30 кг и е много лесна за сглобяване. С лежанката тялото може да застане под различен наклон – 20, 40, 60 градуса или пълно преобръщане с главата надолу. Препоръчително е в една поза да се стои максимум до 15 минути.

Помага ли акупунктурата при дископатия?

Акупунктурата помага за преодоляване на всяко заболяване, твърдят в Китай – родината на древния метод на лечение с хилядолетна история. На Запад терапията навлиза едва през 18 век, но затова пък в последните десетилетия успешно се прилага в съвременнатамедицина от цял свят. 

Що е акупунктура и какво /не/знаем за нейното приложение?

Аĸyпyнĸтypa, от лaтинcĸи eзиĸ “асuѕ” – игла и “рunсturа” –пpoбoждaм, бyĸвaлнo oзнaчaвa yбoждaнe c игли. Както издава името, методът пpeдcтaвлявa нaбop oт пpoцeдypи, които включват пpoбoждaнe нa ĸoжaтa. По този начин се цели стимулиране на oпpeдeлeни тoчĸи нa тялото. 

Процедурата обикновено трае между 15 и 30 минути. Дължината на иглите варира от 3 до 8 сантиметра. На един сеанс може да се поставят максимум до 50 на брой като това се предопределя от степента на заболяването. Интервенцията не предизвиква остра болка, усещането по-скоро е като леко боцкане. 

Възникването на акупунктурата в традиционната китайска медицина е пряко свързано с философията за дванадесетте меридиана в човешкото тяло. Смята се, че те отговарят за различните органи, крайници и става. През тях протичат енергии или жизнената сила, позната в източния свят като Чи. 

Вярва се, че пункцията на даден меридиан води до подобряване на състоянието на свързания с него орган. Методът на действие е подчинен на идеята, че една болест се развива първо на енергийно ниво. После идват симптомите, които са индикация за наличие на здравословен проблем. Ако те се пренебрегнат, заболяването може да се задълбочи и да премине на функционално и органично ниво. 

Акупунктурата подпомага правилното протичане на енергията, за да се тонизира целия организъм. Освен това ролята й е да предотврати задълбочаване на проблема, за да не се стигне до органични или дегенеративни изменения на органа.

Китайските специалисти често казват, че здравият човек има енергия като „пълна луна”. До седем процедури са достатъчни, за да се въздейства на всички меридиани. Според иглотерапевти изчистването на енергията може да има дори едногодишен ефект, стига пациентът да спазва здравословен начин на живот. 

В съвременната медицина все повече се налага комбинираната терапия при различни заболявания. Източните подходи на лечение, каквато е акупунктурата, успешно се съвместяват с добре познатите методи на западната медицина.

Акупунктура и дископатия

Помага ли акупунктурата при дископатия?

Няма човек, който в живота си поне веднъж да не е изпитал тежест в кръста. Болката е сред най-разпространените в нашето съвремие, заради повсеместното обездвижване и редица други фактори. Подобни оплаквания мъчат млади и възрастни, по най-вече страдат половината от хората над 60 години. 

Освен липсата на достатъчно движение, излагането на студ или системните травми са причините, които провокират проблемите в гръбначния кръст. Дископатията е сборно понятие на болести като дискова херния, радикулит, плексит и др. Често от заболяването страдат професионални групи, чиято работа изисква повече физическо натоварване. 

Медицината обяснява дископатията като състояние, което се определя от дисковете и тяхното износване. А то се повлиява от свръхнатоварване или напрежение. Анатомични особености, които са вродени, може също да са причина за подобни оплаквания. Но това обикновено е в малък процент отконстатираните случаи. 

Почти задължително тежестта в кръста отключва допълнителни неприятни реакции като:

 • главоболие
 • напрежение в раменете и врата
 • умора
 • безсъние
 • депресия. 

Специалистите обясняват, че хроничната болка в гърба е свързана и с психосоциални фактори, поради дискомфорта, който предизвиква на цялото тяло. Според китайската медицина болката в кръста може да доведе до дископатия, защото бъбречната енергия захранва всички органи, които се намират в тази зона. 

При недобро функциониране на бъбреците се появява отслабване на енергийното изхранване на прешлените. Те стават крехки и чупливи, развиват се дегенеративни изменения. Това води до поява на дискова болест. 

Приема се, че освен външните фактори, гневът също може да провокира здравословни страдания. А болестта се проявява първо там, където е най-слабото ни място. Китайската медицина лекува различни състояния и болести, търсейки връзката между емоцията и нарушаването на енергията.

Помага ли акупунктурата при дископатия?

Симптоми на заболяването

Независимо от причините, довели до дископатия, симптомите са идентични при повечето пациенти. Различия в оплакванията се
отчитат според степента на засегнатия диск в определени зони между прешлените и съответния нерв. Най-често те се свеждат до болки и спазми в кръста, изтръпване и слабост в крайниците, стрелкаща болка в седалищния нерв и др. 

Паралелно с това не са изключени и допълнителни оплаквания. Най-често пациентите описват, че имат:

 • главоболие
 • изпитват виене на свят.
 • имат шум в ушите.
 • проблеми с кръвното налягане.
 • общо неразположение. 

Дисковата херния има по-леки прояви, когато няма притиснат нерв. При по-тежки случаи обаче болката е силна, дори може да е нетърпима. 

В  определени състояния болният може  да се влоши дотолкова, че за известно време да е обездвижен и да е в невъзможност да изпълнява ежедневните си дейности. Пациенти описват, че дори  кашляне и незначително напрежение може да да усили напрежението и да им причини допълнителна болка.
Поставянето на диагноза винаги изисква консултация с лекар-специалист и набор от медицински изследвания. За установяване на дископатията е необходимо да се назначат компютърна томография, магнитно-резонансна томография или миелография.

Костно-ставните заболявания се повлияват особено добре от акупунктурата. Лекарите препоръчват терапията при повечето
проблеми  в опорно-двигателния апарат, било то в костите, ставите,  дископатии, дискови хернии, радикулит. Обяснението е, че този метод дава добри резултати при функционални нарушения, при които няма тежки органични увреждания. 

При диагностициране с дископатия и предстояща иглотерапия, специалистите задължително взимат под влияние какви точно са гръбначните прояви на заболяването, има ли пациентът други болести, както и общия му тонус. Не са изключение случаите, когато лекуващия лекар препоръчва комбинация на традиционната медицина успоредно с други видове лечение. 

Има пациенти, при които пък класическото лечение с медикаменти е противопоказно. Тогава акупунктурата се оказва добър вариант за облекчаване на болката. Предимство на иглотерапията е също, че наведнъж може да повлияе на няколко здравословни проблема едновременно.
Помага ли акупунктурата при дископатия?

Различни техники при акупунктурата

При възникване на метода на терапия преди 5 хиляди години, древните китайски лечители отначало вместо игли използвали остри парчета камък, кремък, кост и бамбук. После навлизат иглите, които трябва да са тънки и еластични. 

Днес най-разпространени са сребърните или стоманените игли, но съществуват и нови видове стимулация на епидермиса. Модерната акупунктура борави и с методи, при които се провеждат електрически импулси през иглите. Това се прави за допълнителна стимулация.

 • Традиционна акупунктура. Терапевтичният ефект се постига чрез стимулация на енергийните точки, които са разположени по  цялото тяло. Използват се много тънки игли. Методът е приложим за лечение на повечето болестни състояния.
 • Аурикуларна акупунктура. При тази иглотерапия се въздейства основно на енергийните точки, които са разположени по ухото на човека. Смята се, че в тази зона са тези от тях, които контролират главата и свързаните с нея процеси в организма. На-често това е терапия за успокояване на нервите и за снижаване нивата на тревожност и безпокойство.
 • Електроакупунктура.Използва се електроакупунктурна машина, която е закачена за върха на иглите за телесна акупунктура. Така те се стимулират допълнително с електрически ток. При интервенцията пациентът усеща боцкане и леко изтръпване.
 • Акупресура. Целта е акупунктурните точки да бъдат притиснати и масажирани. Важното е да се приложи върху ключови места по тялото, за да се задвижи притокът на енергия по меридианите.

Помага ли акупунктурата при дископатия?

 • Вендузи или акупунктура с чаши. Използването на стъклени или бамбукови чаши е в основата на тази техника. Терапевтът запалва пламък и го поставя в чашата за кратко. Чрез изгарянето на кислорода в съда се създава вакуум ефект. 

Чашата се поставя върху желаната област като целта е кожата и повърхностните мускули да се „привлекат“ и задържат вътре в нея. Някои терапевти предпочитат да използват масла и екстракт от медицински билки, за да може по-лесно да се движи чашата по кожата на пациента.

 • Магнит. Върху болезнените точки може да се въздейства и с магнити. Използват се такива, които могат да бъдат с различна големи и форма. Особено ефективно е въздействието им върху различни хронични заболявания. 

Магнитите обикновено се поставят около лекуваните меридиани. Това се прави, за да може да се повлияе върху функционирането на магнитната енергия, която също има определящо значение за  баланса в организма. Помага за нормализиране на магнитните полета и цялостното възстановяване на пациента. 

Статистиката показва, че само една малка част от пациентите с дископатия се нуждаят от традиционни оперативни интервенции. В останалите случаи алтернативните начини за справяне със здравословните проблеми имат своите предимства и положителни резултати. 

Често при проблеми в кръста за потърпевшите е достатъчно да имат бързо и ефективно контролиране на болката. Акупунктуратата е подходящ вариант за преодоляване на напрежението в проблемната област, поддържане на добър мускулен тонус, както и за превенция от костно-ставни заболявания. 

Методите на китайската медицина дават впечатляващи резултати при лечението на дископатии – дискова херния, радикулит, плексит, тендовагинит, плексит и други подобни болежки.

Специалистите коментират, че когато здравословният проблем все още не е хроничен, терапията може да повлияе положително на пациента само след 1-2 процедури. При по-стари травми и остри състояние, често лекарите подхождат към конвенционалната медицина, но не изключват тя да си партнира с иглотерапията. Тогава двата метода са гарант за по-бързо облекчаване на пациента. 

Част от ефектите, които гарантират подобни терапии, са:

 • Увеличаване на кръвообращение.
 • намаляване на болката.
 • премахване на възпалението.
 • успокояване на нервната система.
 • намаляване на мускулните спазми.
 • стимулация на имунната система са .

Независимо от избраното лечение и прилагането на рзлични методи, те винаги трябва да е съобразени със здравните препоръки на специалистите. Стриктно да се следват предписанията на терапевта, който ги назначава и да се прилагат след съгласие от страна на пациента.

Билки, инверсни лежанки и стеноза

Стеноза е болестно състояние, което се изразява в анормално свиване на кръвоносен съд или друг тръбоподобен орган

Стеноза буквално означава “стеснение”. В случая на гръбначния стълб стенозата е стесняване на гръбначен канал. Това е т.нар. спинална стеноза. Съществува и лумбална, при която стеснението се наблюдава в зоната на пояса. Вследствие на това нервите биват подложени на повишено напрежение.

Билки, инверсни лежанки и стеноза

Кои са билките и подправките, които ни помагат при стеноза?

За оптимални резултати терапевтите препоръчват комбиниран подход. Можем да съчетаем билколечението с упражнения на лежанки. Така бързо ще можем да постигнем мечтаното облекчение или дори в някои случаи пълно възстановяване.

Различни билкови методи за лечение на стеноза са разработвани както в китайската и японската, така и в индийската (аюрведа), а също и в нашата народна медицина. Тук ще изредим само някои от съставките на най-прочутите болкоуспокояващи срещу заболяването:

Лют пипер (кайен)

Билки, инверсни лежанки и стеноза

Този лют червен пипер действа ефикасно като локално обезболяващо, тъй като е богат на съдържание на активното вещество капсаицин. Прилага се широко в източната медицина, включително в Китай и Индия. Обикновено се нанася под формата на маз или разтвор на съответното болезнено място. Има загряващ ефект.

Магданоз

Това е още един природен супер продукт, който сме свикнали да виждаме най-често като подправка към менюто си. Това е супер за българина, който с една шопска салата поглъща много полезни неща, издигани в култ от аюрведа и други източни традиции. 

Пациентите със стеноза, била тя спинална, лумбална или друга, със сигурност ще се повлияят добре, ако увеличат поне двукратно дозата магданоз, която приемат всеки ден.

Жълт кантарион

Той също има успокояващо въздействие върху болката, причинена от стеноза. В практиката се прилага най-вече по време на постоперативната терапия.

Полски хвощ

Тази билка е била позната на древните лечители от Римската империя. В случая на гръбнака спомага за регенерацията на миелиновата нервна обвивка.

Кора от бяла върба

Благодарение на високото си съдържание на салицилати, върбовата кора може да се използва като естествено болкоуспокояващо средство за широк спектър от състояния, включително и стеноза, най-вече лумбална (засягаща долната част на гърба). 

Бялата върба е била любим цяр и в Древна Гърция. На много места тя се използва за облекчаване на болки, а също и като лек срещу температура, като на пациентите се давало да дъвчат кората, която била доста горчива. Сега може да се намери на пазара под формата на добавка.

Дяволски нокът

Растението има противовъзпалителни свойства, които са незаменими в борбата със заболявания от типа на стенозата.

В японската медицина кампо или канпо, развила се като наследство от най-древните корени на китайската, също са разработени някои природни лекове за различните форми на гръбначната стеноза.

Билки, инверсни лежанки и стеноза

Необходимо ли е да съчетаем терапията с медикаменти?

 

Най-общо това зависи от сериозността на случая ви. За лечение на стеноза лекарите изписват обикновено хранителни добавки за подхранване на тъканите, кортикостероиди и средни до силни общи и локални болкоуспокояващи за преодоляване на непосредствените симптоми на болка. 

Те могат да бъдат приемани под формата на: 

 • таблетки
 • ампули
 • инжекции

Разбира се, вместо да приемаме всевъзможни лекарства, препоръчително е да адаптираме хранителния си режим така, че да приемаме големи количества от нужните ни витамини и минерали. Ако положението обаче не се поддава на терапията или пък е напреднало и се е влошило твърде много, адекватният изход би бил да прибегнем към оперативна намеса.

Не бива да подценяваме нещата, защото ако не бъде лекувана, стенозата на гръбначния стълб може да доведе до много сериозни последствия, включително да доведе до пълно обездвижване на долните крайници временно или за постоянно.

По принцип за стенозата няма окончателно лечение. Тя възниква при дегенерация на тъканите, която е нормален процес на остаряването и е доста свойствена за повечето хора над 50-годишна възраст и по-рядко при по-млади, при които обикновено е причинена вследствие на заболявания или травми. 

Повечето възрастни дори хора я имат, без да подозират това, затова препоръчително е да се изследваме, а също и да не се претоварваме, ако сме преминали възрастовата граница.

Стенозата обаче не бива да бъде неизбежна присъда за никого от нас. При балансиран подход, включващ комплексно лечение с всички полезни методи от западната и източната медицина, в комбинация с лежанки и билки, ние можем да я подчиним напълно и да се върнем към напълно нормалната си активност. Младите и здрави хора следва пък да взимат профилактични мерки за запазването на здравето на гръбнака си.

Как помагат лежанките при спинална и лумбална стеноза?

Билки, инверсни лежанки и стеноза

Обръщайки се надолу с главата, благодарение на лежанката, ни помага да повишим кръвното си налягане, като същевременно намалява сърдечния ритъм. При това прешлените имат възможността да се разтегнат и да заемат естествена позиция, оставяйки възглавничките помежду им да си отдъхнат от постоянното напрежение, на което са подложени.

Мерки за безопасност

Както при терапията с лежанки, така и при подбора на самите билки има закономерности, които трябва да спазваме. 

Лежанките, например, са противопоказни за пациенти, страдащи от сърдечно заболяване или високо кръвно. Някои проблеми на зрението също са рисков фактор, тъй като при терапията се оказва значително напрежение върху очните мускули. 

Опасни са и: 

 • остеопорозата
 • хиаталната херния (изсипването на корема) и др. 

При главоболие се препоръчва да отложим практиката, тъй като може да ни стане лошо от обръщането с главата надолу.

Подготовка

Когато лекуваме състояния от типа на стеноза, трябва винаги да сме сигурни, че знаем какво правим. В противен случай съществува риск дори да се нараним или да влошим вече съществуващото си състояние. 

Най-разумно би било да започнем терапията си под професионално наблюдение и напътствие и да продължим сами едва когато вече сме готови за това.

Съвет от компетентно лице

Посъветвайте се със специалист за спецификите на състоянието и вашия конкретен случай. Информирайте го за всякакви други заболявания или предпоставки, които биха могли да усложнят вашето възстановяване.

Повечето растения, използвани от натуропатите и хомеопатите, са напълно безвредни, при спазване на указаната дозировка. Въпреки това те биха могли да предизвикат и реакция у нас особено ако страдаме от някои болести.

Когато приемаме природни продукти с цел лечение на стеноза или което и да било друго заболяване, най-важното е да проверим дали те са легални за продажба в България и Европейския съюз.

Противопоказания

Билки, инверсни лежанки и стеноза

Дори и в случаите, когато сами по себе си те са напълно безвредни, при съчетаването на лекарствена с натурална билкова терапия, трябва да имаме предвид, че някои субстанции не взаимодействат добре помежду си. Ако пием, например, антикоагуланти, не бива в никакъв случай да приемаме добавки с куркума или карамфил. Винаги координирайте лечението с вашия лекар!

Възможни странични ефекти

В началото, когато започнем да правим упражнения на лежанката, не е изключено да изпитаме световъртеж, възможно е дори леко да ни се гади. 

Ако имате нужда, спрете за момент, изправете се и се възстановете, преди да продължите. Не се тревожете – тези неприятни усещания би следвало да намалеят и отшумят в бъдеще. Ако наистина често ви става зле, винаги практикувайте под наблюдението на инструктор.

Различните подправки и билки също биха могли да ни създадат проблеми. Върбовата кора, например, често дразни стомаха и може да предизвика разстройство.

Ако не са налични някакви хронични заболявания или нещо друго, което да изисква нашето повишено внимание, можем да посетим: 

 • билкар
 • народен лечител
 • класически хомеопат 

Ако обаче са налице някакви рискови предпоставки, задължително вземете първо мнението на медик. В крайна сметка можем да си спестим всякакви неприятности, ако просто вземем нужните мерки за състоянието си, при това навреме.

Билки, инверсни лежанки и дископатия

Инверсните лежанки са уреди за здравна грижа, които лекуват организма натурално. Те помагат на гръбнака ни да се изправи и да заеме в най-естествената позиция за него.

Билки, инверсни лежанки и дископатия

Когато се обърнем с главата почти право надолу на лежанката, ние имаме пълния съпорт за тялото, който ни е необходим, за да не паднем, затова няма нужда да се страхуваме. Още след няколко сеанса свикваме с усещането и започваме да усещаме как гръбначните ни прешлени се пренареждат един по един и застават всеки на мястото си.

Ефектът на терапията с лежанки може да бъде усилен многократно, ако го прилагаме заедно с билколечение.

 

Кои са билките, които помагат при дископатия?

Билки, инверсни лежанки и дископатия

 • Лют червен пипер

Тази подправка, която сме свикнали да виждаме по-скоро в храната си, всъщност може да се справи чудесно и като локално обезболяващо. В Индия са провеждани емпирични изследвания, при които при сляпо тестване на две групи пациенти на маслен разтвор съответно от плацебо и лют червен пипер, при втората се е установил по-голям процент на тези, отчитащи намаляване на симптомите.

В домашни условия можете да опитате, като в 100 мл бебешко олио или друг вид базова мазнина разтворите една чаена лъжичка лют червен пипер. Внимание! Нанасянето на пипера трябва да става само върху здрава кожа и за предпочитане с ръкавици. 

Преди да намажете гърба или кръста си в болезнената област, тествайте за алергична реакция върху открита кожа, като изчакате поне два часа за проверка на състоянието. По желание можем да добавим няколко капчици лавандулово масло. Престояваме така около 10-15 минути, след което пипереният разтвор се избърсва с памук и спирт и се завиваме на топло.

Обърнете внимание, че тази терапия въздейства основно чрез загряващия ефект на пипера. При някои хора той е изключително ефективен начин да преборим дискомфорта, който дископатията създава. За други обаче топлината не помага, напротив – по-добре ги облекчава охлаждането.

 • Върбова кора

Върбовата кора е натурален източник на салицилати – вещества, които се използват във фармакологичната индустрия за приготвянето на аспирин. Още древногръцкият лекар Хипократ говори за този лек, като го описва като прах с горчив вкус. В миналото хората са дъвчели кората, използвайки я като обезболяващо, а също и срещу висока температура. Днес се предлага на пазара като хранителна добавка.

Тази билка помага най-вече при болки в долната част на гърба и кръста. При използването й е възможно да възникне стомашно разстройство като страничен ефект, както и забавяне на функцията на бъбреците. Не се препоръчва за деца.

 • Карамфил

Билки, инверсни лежанки и дископатия

Карамфилът е още един природен начин да се справим с болката. Възрастните могат да го използват под формата на масло. Имайте предвид, че прием през устата за лица под 18 г. може да има сериозни последствия. За тях, както и за бременни, се препоръчва просто дъвчене на карамфил, при това в умерени количества. 

 • Куркума

Билки, инверсни лежанки и дископатия

Куркумата е любима подправка в много страни от Южна Азия. Заради полезните си свойства тя е широко използвана в кулинарията, а също и за лечението на редица заболявания. 

Можем да я приемаме, например, с мляко и малко шафран, както повелява прочутата индийска рецепта за “златно мляко”. Калцият от млякото също ще ви дойде добре. При непоносимост към лактоза, заменете с ядково мляко. Пие се преди лягане всеки ден.

Също като върбовата кора, лютия червен пипер и карамфила, куркумата облекчава болката, но и подобно на нея има своите противопоказания. Съгласувайте с лекаря и терапевта си коя добавка е по-подходяща във вашия случай.

За да постигнем бързо и дълготрайно спасение от болките в кръста и гърба, особено когато състоянието ни не е от вчера, е необходимо да предприемем комплексен подход.

Лежанките са лесни за употреба и когато веднъж привикнем да ги използваме, можем да се снабдим с една вкъщи, която да използваме за своето възстановяване.

Използвайте лежанката три пъти седмично или повече. В зависимост от това коя зона е най-засегната, изпълнявайте упражнения на лежанката между 20 и 40 минути.

 

Съчетание с медикаменти

Билки, инверсни лежанки и дископатия

В общия случай в конвенционалната медицина се изписват добавки витамин В комплекс и магнезий. С времето ще се научим да подбираме хранителните продукти, подправките и билките така, че да си набавяме необходимите полезни вещества от тях. 

При остри пристъпи на дископатия обаче може би вашият лекар ще предпочете да контролира дозировката на витамините и минералите, които приемате, както и да е сигурен, че ще се постигне навременен ефект. Освен това, може да счете за необходимо да ви изпише и някакъв вид болкоуспокояващо средство.

Внимание! Имайте предвид, че някои медикаменти не си взаимодействат добре с повишен прием на конкретни вещества във вид на билки, подправки и хранителни добавки. Лекарствата за разреждане на кръвта, например, не се влияят добре от приема на карамфил или куркума. Ако приемате лекарства за това или друго състояние, комуникирайте активно със своя медик, за да сте сигурни, че не приемате грешни комбинации.

 

Противопоказания

За да сме сигурни, че няма да си навредим още повече, е необходимо да подходим разумно. За предпочитане е да започнем лечението си отначало под наблюдението на специализиран терапевт, както и да съгласуваме с него и лекуващия си екип, ако има някакви специфики на състоянието ни, които могат да се повлияят негативно по някакъв начин.

Рискови предпоставки при лежанките

Лежанки не бива да се използват, ако имате:

 • високо кръвно налягане или сте в риск от сърдечни заболявания.
 • заболявания, свързани със зрението, например, глаукома.
 • хиатална херния (изсипване на стомаха) и др. 
 • ако имате главоболие, също внимавайте, защото може то да се задълбочи при обръщането надолу с главата.

Внимавайте при избора на билки

По начало всички растения, които се използват в натуралната медицина, в правилните количества са абсолютно безвредни. В някои случаи обаче биха могли да възникнат неприятни реакции, ако имаме подлежащи болести, които не са съвместими с приема на конкретна билка. 

Затова, ако имате каквито и да било алергии или хронични състояния, винаги обсъждайте избора на билки и със своя лекуващ лекар. Четете и се образовайте и не експериментирайте с билки, за които нямате пълни научни сведения.

Когато купувате продукти, разработени на базата на лечебни растения, подсигурете се, че те разполагат с всички необходими сертификати за съответствие с регулациите на ЕС и на Република България.

Възможни странични ефекти

Не се притеснявайте, ако при първите качвания на лежанката изпитвате чувство на световъртеж и леко гадене. Ако случаят е такъв, внимавайте и не прекалявайте. 

Правете сесиите за кратко и задължително със своя инструктор. Ще видите, че много скоро неприятните усещания ще намалеят и ще можете да продължите с терапията си необезпокоявано.

Когато получим болки в областта на кръста и гърба за пръв път в живота си, най-напред трябва да си направим всички базови изследвания и прегледи, подобаващи според западната медицина. 

В зависимост от сериозността на заболяването вашият лекуващ лекар може да назначи подобаващо медикаментозно лечение или физиотерапия. При условие че състоянието ни го позволява, лежанка може да си закупим и у дома, като с нея да правим базовите упражнения за възстановяване и заякване на мускулите в областта на гръбнака.

Правилното съчетание от упражнения в инверсна лежанка и лечение с натурални билки при дископатия може да ни спести дори оперативната намеса на по-късен етап. Комбинацията с правилно хранене и редовна физическа активност може да ни помогне дори да преодолеем заболяването завинаги.

Стига да нямаме хронични болести или други фактори, изискващи повишено внимание, по желание можем да посетим народен лечител, билкар или хомеопат, но това може и да не се наложи, ако успеем да вземем подобаващи мерки навреме.

Защо стоящите професии са такъв голям проблем?

Всички се надяваме, че това, което ни очаква в офиса, ще предизвика професионалните ни възможности и ще можем да се изявим, но всъщност статичната работа може да коства доста на тялото ни. Според трудовите статистики на някои държави, обвързаните с работата мускулно-скелетни отклонения представляват 30% от всички случаи на здравословни проблеми на работниците и служителите. 

Те могат да варират от мускулно напрежение до различни синдроми, дължащи се на притискането на различни нерви. Естествено, много от тези проблеми спохождат хората, работещи например на производствени линии. Обаче прегърбеният седеж пред компютъра, скоростното писане и цялото гледане на множество екрани също може да генерира болестни изменения в тялото.

Защо стоящите професии са такъв голям проблем?

Когато задълженията в офиса ви заставят да сте неподвижни на бюрото през дълги часове, имате склонност да се прегърбвате напред, врата ви изпъква и напрягате очите си. Това е стресът, пронизващ тялото ви. 

Колкото по-дълго седите и работите на бюрото си, толкова повече лоши последствия може да се очакват. В седнал стоеж употребявате по-малко енергия в сравнение с изправения стоеж или движението. Определени проучвания намират връзка между седенето и множество здравословни проблеми. 

Сред тях са:

 • наднормено тегло
 • високо кръвно налягане
 • повишена кръвна захар
 • натрупани около кръста мазнини
 • нездравословни равнища на холестерол,т.н. метаболитен синдром

Редица изследвания сочат, че вероятността за развитие на сърдечно-съдови и ракови заболявания нараства с продължителността на седенето. 

Изводите от 13 проучвания върху продължителността на прекараното в седене време, разкриват, че хората, които стоят седнали повече от осем часа на ден с минимална физическа активност, рисковете за живота са сравними с тези от затлъстяване или тютюнопушене. 

Изследване на данните получени от повече от 1 милион души, заключава, че 60 до 75 минути умерено натоварена физическа активност на ден противостои на ефектите от продължително седене. Друго проучване сочи, че времето, в което човек е седнал, не допринася за нежелани последствия при хората, които запазват активността си.

Защо стоящите професии са такъв голям проблем?Кои професии предизвикват най-често дископатия, дискова херния, болки в гърба и стеноза? Защо?

Работните места в седнало положение водят до по-малко мускулни усилия. Например работещите на поточна линия в електронната индустрия, операторите на данни, работещи седнали, страдат от проблеми с гърба и болки. 

Мускулното натоварване при седене, сравнено с активност като градинарството или чистенето на пода, разбира се, използва много по-малко мускулни усилия, но въпреки това стоежът води до слабост. 

Когато седите, мускулите трябва да поддържат торса, раменете, главата и врата в статична позиция. От своя страна това притиска кръвоносните съдове и тези мускули получават намалено снабдяване с кръв. Това увеличава умората и мускулите стават податливи на травми. 

Поради малката подвижност, изискванията към кръвоносната система са малки. Сърдечната дейност и оросяването се забавят. 

Без подвижност в частите на тялото, отговарящи за движението, като мускули, кости, сухожилия и връзки,  обикновено най-засегнати са шията и гърбът

До какво води седенето дълго време на едно място?

 • Когато мускулите внезапно се задействат от положение на намалена подвижност, вероятността да се получи опъване, преразтягане или схващане нараства.
 • Предизвиква се слабост в мускулите на врата и гърба поради намалено кръвообращение, което води до по-голямо напрежение върху гръбнака, по-специално в долната му част и врата.
 • От постоянното притискане на гръбначните дискове страда захранването им с кръв и може да се стигне до преждевременното им стареене. 

Спиналната стеноза е ограничаване на пространствата в гръбнака. Това може да доведе до натиск върху нервите през гръбначния стълб. Най-често се наблюдава в кръста и врата. 

Някои хора даже може да нямат симптоми, докато в други случаи може да възникне болка, изтръпване и мускулна слабост. С течение на времето обикновено симптомите се засилват. 

Костите на гръбнака образуват гръбначен канал, в който се намира гръбначния мозък. Причинителите на стеноза могат да включват:

 • Излишно израстване на коста. Износване на спиналните кости от остеоартрит може да стане предпоставка за формиране на шипове, които могат да израстват в гръбначния канал. Упражненията с лежанките на Ембер отслабват натиска върху гръбначния стълб, увеличават пространството между прешлените и спомагат за нормалното състояние на гръбнака.  
 • Дискова херния. Тъканите, които изпълняват функцията на амортисьори между прешлените, проявяват склонност да изсъхват с напредването на възрастта. Също както при лечение на заболявания на опорно-двигателния апарат, инверсионната терапия с лежанки е полезна, защото повишава гъвкавостта и противодейства на този ефект.
 • Удебеляване на връзките. Здравите нишки, които спомагат за задържането на костите на гръбначния стълб, могат да започнат да губят еластичността си и се удебеляват с течение на времето. Лежанките са предназначени за хора, които страдат от такива заболявания, като дискова херния, и стеноза като противостоят на действието на гравитацията
 • Гръбначни травми. Автомобилни инциденти или друга травма може да предизвикат дислокации или фрактури на прешлени.

Инверсионната терапия с лежанки релаксира напрегнатите гръбни мускули, понижава натиска върху нервите и рехидратира дисковете на гръбнака. Консултация със специалистите от lejanki.bg гарантира най-добри резултати.

Кой е изложен на най-голям риск ?

Обикновено хоратана възраст над 50 години и със заседнал начин на живот са по-предразположени към спинална стеноза. Тъй като дегенеративните изменения могат да причинят проблеми с гръбнака и при по-млади хора, трябва да се вземат предвид и други причини. 

Това могат да бъдат

 • травма
 • гръбначна деформация от вида сколиоза или вродено заболяване, свързано с развитието на костите и мускулите в тялото. 

Образна диагностика на гръбначния стълб може да определи кой е точната причина. Ако отделяте само няколко минути дневно за тренировки чрез инверсните регулируеми лежанки Ембер ще постигнете ефективно лечение на болките в кръста и гърба, успешна борба с дископатията, дисковата херния и стенозата.

Каква трябва да бъде превенцията от тези болести при професии, които предразполагат към по-малко мускулни усилия?

Например, при работещите на поточна линия в индустрията, операторите на данни, работещи в седнало положение, се препоръчва ежедневното използване на лежанка, което ще подобри физическата Ви форма за активен и здравословен начин на живот. 

Защо стоящите професии са такъв голям проблем?

Ако искате да се предпазите от проблеми с кръста и врата, използването на лежанката отпуска мускулите, помага за регенерирането на дисковете и ставите, и отстранява напрежението в гърба и кръста.

Практикуване на навик за ползване на лежанка спомага изграждане на силна основна мускулатура, подсилва мускулите с упражнения в обърнато на обратно положение на тялото.

Защо стоящите професии са такъв голям проблем?

Инверсните лежанки не са като повечето фитнес уреди, от които се очаква само да изпълняват задължителните изисквания за структура и безопасност. Уникалността на уреда инверсна лежанка се състои в това, че той е предвиден да симулира поведението на „реален свят”, като изпитва важни параметри на сигурност. 

Ремъкът EZ AngleTM представлява уникална възможност, която позволява предварително настроен контрол при задаване на ъглите между 20, 40 или 60 градуса и осигурява лесно навигиране към положението, където ползите от обръщане на тялото започват. 

Здравата рамка от висок медицински клас осигурава ергонимичност и надеждност на лежанките. Гладката повърхност за оптимално разпъване притежава свойството да намалява триенето, позволявайки на тялото да се плъзга и да постигне най-добро разтягане. Не само това. Уредът притежава скала за комфорт на глезена. Платформата за стъпалото се настройва за размера на ходилото, позволявайки регулирането на  удобни и сигурни скоби на глезена.

Уредите се характеризират с лесен монтаж. Предварително монтирана почти напълно, инверсната лежанка пристига в удобна конфигурация. Тя може да бъде монтрана от специалишст само за 13 минути, като за сравнение останалите марки изискват средно 71 минути. Това ви спестява време, което може да използвате за работа с тялото в продължение на седмица!

Инверсна лежанка – инструкции за употреба

Инверсната терапия е позната като ефективно лечение от преди повече от 2000 години и макар че все още се счита за алтернативно лечение, стотици хиляди хора по света вече са открили дългосрочно облекчение на болките в гърба, шията и други проблеми с хронична болка, практикувайки тази древна техника.

Инверсна лежанка – инструкции за употреба

Какво представлява инверсната терапия?

Накратко, инверсионната терапия е техника за опъване на гръбнака чрез висене с главата надолу. Това отнема гравитационното налягане върху нервните коренчета и гръбначните дискове. Всъщност много случаи на болки в горната и долната част на гърба са причинени от компресия на гръбначния мозък. Това е състояние, известно като компресия на гръбначния стълб.

От момента на раждането телата ни (и по-специално гръбначния ни мозък) са засегнати от гравитацията. Тази невидима сила създава натиск върху нашите стави, кости, мускули и връзки.

Комбинацията от гравитация и мускулен дисбаланс принуждават прешлените ни да притискат гръбначните дискове. Във вътрешността им има желеобразно вещество, наречено синовиална течност, която действа като амортисьор и осигурява едновременно гъвкавост и амортизация.

Инверсна лежанка – инструкции за употреба

Под влияние на гравитацията, част от тази течност излиза през деня в околните тъкани и само част от нея се реабсорбира, докато спим през нощта. (Ето защо ние ставаме по-ниски на ръст, когато остаряваме.) Когато пространството между прешлените намалява, това може да причини натиск върху нервните коренчета и болка. 

По-лошото е, че този натиск често е неравномерен, от което често се получават хернии на дисковете. А от там и неприятната хронична болка в гърба и кръста. Тук на помощ идва инверсионната терапия. Тя декомпресира и разтяга гръбначния стълб, облекчавайки натиска и увеличавайки пространството между гръбначните дискове.

Какви състояния лекува инверсната терапия?

Инверсна лежанка – инструкции за употреба

Доказано е, че инверсната терапия помага за облекчаване на много форми на болки в гърба и шията, включително следното: 

 • дискова херния
 • хронична болка в кръста
 • болки във врата
 • мускулно напрежение на гърба
 • дисфункция на ставите
 • спондилолистеза
 • ишиас
 • сколиоза
 • разширени вени и др.

 

Как се използва инверсната лежанка? 

Легнете и се пристегнете към нея, за да сте сигурни, че няма да изпаднете при преобръщането. След това можете да се наведете надолу, докато главата ви не слезе по-ниско от сърцето.

Добре е да използвате уреда под ръководството на вашия физиотерапевт или в клиника. Там могат да ви покажат как да точно да правите упражненията и да ви наблюдават, докато се преобръщате в изходно положение. Ако сте по-млади и нямате никакви сърдечно-съдови проблеми, можете да използвате такъв уред у дома, но е необходимо да следвате следните съвети за безопасност:

 • Нека някой ви наблюдава. Не висете с главата надолу на лежанка без стопер. Помолете някой да ви помогне в случай, че не можете да се върнете обратно в изходно положение.
 • Не се облягайте докрай назад. Опитайте се просто да застанете под ъгъл от 30 градуса или само 10 градуса, ако сте възрастен човек.
 • Затегнете коланите. Използвайте предпазните ремъци или коланите, за да не се изплъзнете от седалката на уреда.
 • Правете упражнението за кратко време. Когато го правите за първи път, опитайте да се задържите надолу с главата не повече от 1 или 2 минути веднъж на ден, за да видите как се чувствате. Ограничете сесиите на инверсионната лежанка до 5 минути два пъти на ден.
 • Накланяйте се бавно. След като го направите, върнете се бавно в изправено положение. Ако се дръпнете твърде бързо, може да предизвикате мускулни спазми или болки в гръбначния стълб.
 • Комбинирайте упражнението с други терапии. Тази терапия може да бъде по-ефективна, ако се разтягате и станете гъвкави. Посъветвайте се с вашия физиотерапевт или лекар.

Възможни нежелани реакции и взаимодействия

Инверсионните таблици водят до забавяне на сърдечния ритъм и повишаване на кръвното налягане. Ще почувствате как налягането в очните ябълки се повишава. Поради тези ефекти те са рискови, ако имате високо кръвно налягане, глаукома или друго очно заболяване, сърдечно заболяване, анамнеза за инсулти, хиатална херния, проблеми с вътрешното ухо или сте бременна.

Ако имате артрит в коляното или проблеми с тазобедрените стави, използването на инверсионна лежанка може да ви изложи на риск от нараняване на ставите. 

Консултирайте се с Вашия лекар, преди да използвате такъв уред. Уверете се, че тази терапия е безопасна за вас.

 

Как да започнем с инверсионна терапия?

Инверсна лежанка – инструкции за употреба

Първата ви стъпка е да изберете инверсионно устройство. Най-подходяща за случая е инверсната лежанка. 

НЕ е необходимо да сте в напълно обърната позиция, за да се възползвате от инверсионната терапия, затова специалистите препоръчват лежанка, която ви позволява да контролирате степента си на инверсия.

Ще отнеме известно време, преди тялото ви да може да контролира пълна инверсия.

 

Упражнения с инверсна лежанка

През първите 2 седмици:

Настройте лежанката така, че да стигнете до 20-30 градуса навеждане за 1 до 2 минути, веднъж или два пъти на ден. Бавно увеличавайте времето си, докато се почувствате комфортно с процеса и позицията. Най-добрият начин да разберете дали свиквате с устройството за инверсия е дали можете да се отпуснете, докато го използвате.

Частична инверсия след 2 седмици:

Инверсна лежанка – инструкции за употреба

За частична инверсия се счита всяко навеждане с лежанката до 60 градуса, което е успоредно на задните крака на уреда. Вижте дали можете да работите до 15 минути, веднъж или два пъти на ден. 

Ето два основни начина за обръщане:

 1. Статична инверсия: Това е, когато се държите под желания ъгъл и не се движите от това положение.
 2. Прекъсваща инверсия: Това включва използване на люлеещо се движение, редуване на 20 до 30 секунди в обърнато положение и 20 до 30 секунди в изправено положение. Някои хора вярват, че изпомпващото действие дава най-добри резултати. Ще трябва да експериментирате, за да видите кой начин е най-удобен и работи най-добре за вас.

Пълна инверсия след 2 седмици:

Инверсна лежанка – инструкции за употреба

Това е, когато тялото ви е напълно обърнато и виси свободно. Препоръчва се висене по 5 до 15 минути два пъти на ден. Времето, необходимо за понасяне на пълна инверсия, ще зависи от способността ви да се приспособите към позицията; всеки е различен, така че действайте бавно.

След като можете да понесете пълна инверсия, можете да започнете да добавяте нови упражнения. 

Бъдете търпеливи и последователни при използването на лежанката – това е устройство, което може да се използва цял живот, за да поддържа оптимално здраве. Затова си създайте навик да го използвате последователно. Защото освен облекчаването на болката, която разбира се е основната причина да използвате инверсната терапия, тя има и други положителни ползи за здравето.

 • Поддържа височината ви – редовното обръщане с инверната лежанка ще ви помогне да избегнете „свиването“, което естествено се случва в резултат на гравитацията през целия живот.
 • Подобрява притока на кръв – чрез инверсията, гравитацията помага на лимфната система да се изчисти по-бързо, облекчавайки болките в схванатите мускули.
 • Облекчава стреса – всички знаят, че разтягането на цялото тяло подмладява! Инверсната лежанка осигурява същото усещане за релаксация като йога – с много по-малко усилия. Много хора откриват, че спят по-добре с редовна инверсионна терапия.
 • Повишава остротата на ума – всяка дейност с главата надолу увеличава доставката на кислород в мозъка, което според много експерти помага да се запази умствената острота.
 • Увеличава гъвкавостта и обхвата на движение – с инверсия ставите ви остават здрави и еластични, което означава, че можете да останете толкова активни, колкото сте били в по-младите си години.
 • Подобрява стойката – разтягането, което идва с обръщане на силата на гравитацията върху тялото, ви помага да седите, да стоите и да се движите с по-голяма лекота и изящество. Връща гръбначния стълб в естественото му състояние, нарушено след продължителни еднообразни дейности при работа, спорт и пр.

 

Съвети за самолечение при дископатия

Още в началото трябва да ви предупредим, че когато става въпрос за самолечение на дегенеративни дискови заболявания, преди всичко думата трябва да има вашият лекар. Тъй като това е особено важно, не се учудвайте, че понататък още няколко пъти ще ви повторим този съвет.

Личният ви лекар е човекът, който ще ви насърчи да опитате алтернативните методи или да се доверите направо на конвенционалната медицина.

Но бъдете спокойни, в никакъв случай и лекарят ви няма да ви насочи първо към оперативния метод. Защото всички знаем, че при това заболяване хирургията на гръбначния стълб в никакъв случай не стои на върха в списъка!

Съвети за самолечение при дископатия

Ако имате дегенеративно заболяване на диска (DDD) или т.н. дископатия, знаете добре познатото усещане: болка в гърба или болка във врата, когато седите или стоите дълго време. Но какво можете да направите, за да се справите с болката? Имате късмет – има множество възможности за лечение на DDD. Вашият план за лечение най-вероятно ще включва комбинация от лечения, като упражнения, физическа терапия и лекарства.

●      Разходка и разтягане за здраве на гърба

Физическата терапия и упражненията са важна част от плана за лечение на DDD. Вашият лекар може да препоръча физиотерапевт, който да ви научи на специфични упражнения, които да ви помогнат да управлявате DDD.

Нямате текущ план за упражнения? Започнете например с разходка – разходете се и направете няколко нежни разтягания. Преди да започнете план за упражнения, говорете с Вашия лекар.

●      Акупунктура и билкови лекарства

Може да искате да опитате алтернативни лечения за DDD, но първо се обърнете към лекаря. Алтернативните лечения могат да ви помогнат да се справите с болките в гърба и да ви помогнат да увеличите ежедневните си дейности, но те могат да взаимодействат с други лечения за DDD.

●      Трябва ли да опитате спинална манипулация?

Посещението на специалист, който се занимава с мануална терапия, може да помогне за връщане или поддържане на движението в гръбначния стълб. Има многобройни техники за хиропрактика, но спиналната корекция е една от най-често срещаните. Може да се наложат серия от сеанси за хиропрактика, за да ви се помогне при лечението на DDD. Преди това трябва да имате разработен план за лечение на вашия случай.

Преди да опитате с гръбначна манипулация или друга хиропрактическа техника, Вашият лекар ще потвърди, че имате DDD и че гръбначният ви стълб е стабилен.

●      НСПВС, антидепресанти и други лекарства

Налични са множество лекарства, които да ви помогнат да се справите с вашите симптоми на DDD. Вашият лекар ще Ви уведоми кои лекарства да опитате, както и кога и колко често да ги приемате.

Ето списък на някои често използвани лекарства за DDD:

 • Нестероидни противовъзпалителни лекарства (НСПВС) (напр. Аспирин);
 • Ацетаминофен (напр. Тиленол);
 • Антидепресанти;
 • Мускулни релаксанти и др.

●      Хирургичната намеса – последната инстанция

Повечето хора с DDD няма да се нуждаят от операция. Но откъде знаеш дали ще ти трябва? Ако сте опитвали нехирургично лечение в продължение на няколко месеца и опитите не са намалили болката и други симптоми на DDD, може да се наложи операция на гръбначния стълб. Вашият лекар ще ви обясни възможностите за операция.

Бъдете нащрек за сериозни симптоми, като изтръпване и загуба на контрол на червата и пикочния мехур. Ако забележите тези симптоми, незабавно се обадете на Вашия лекар.

 

Алтернативни лечения при дегенеративни дискови заболявания (дископатия)

Алтернативните и интегративни здравни специалисти предлагат акупунктура и билкови терапии, за да облекчат симптомите на дегенеративно заболяване на диска.

За да лекувате болката и други симптоми на дегенеративно заболяване на диска, можете да разгледате алтернативни лечения. Както подсказва името, те са алтернативи на лекарства, физикална терапия или хирургия –типичният „западен“ подход към медицината.

Може да помислите да отидете на специалист по допълнителна и алтернативна медицина (CAM), наричан още интегративен здравен специалист. CAM е донякъде обширна група от практики и терапии, които не се считат за част от конвенционалната медицина от някои доставчици на здравни услуги. CAM или интегративните терапии включват традиционна китайска медицина, акупунктура, хомеопатия и масаж. Много пациенти съобщават, че тези лечения наистина са помогнали.

Съвети за самолечение при дископатия

Акупунктура

 Разработена в Китай, акупунктурата използва много фини игли – и без лекарства – за лечение на болката. Практикуващите вярват, че имате енергийна сила, наречена вашето Chi(може да се изписва и Qi, но и двете форми се произнасят „chee“). 

Когато тази сила е блокирана, можете да развиете физическо заболяване, като болка в гърба. Следователно трябва да освободите Чи каналите на тялото си, които практикуващите наричат ​​вашите меридиани. Акупунктурата работи за възстановяване на здравословен, енергичен поток на Чи.

Иглите за акупунктура са почти толкова тънки, колкото нишките на косата. Въз основа на вашите симптоми и точна диагноза, практикуващият ще постави иглите; най-вероятно ще имате поставени множество игли по време на една сесия. Практикуващият ще се насочи към точни точки в меридианите на тялото ви, а иглите ще останат за 20 до 40 минути. Предполага се, че иглите за акупунктура карат тялото ви да отделя определени неврохимикали, като ендорфини или серотонин, и те помагат в лечебния процес.

Билкови лекарства

Преди да опитате някакви билкови лекарства, направете проучване и говорете с Вашия лекар. Възможно е да има странични ефекти, за които не сте наясно – билков лек може да попречи на предписаното лекарство, което приемате, например. Някои билкови лекарства, които може да ви помогнат, ако страдате от дегенеративно заболяване на диска, са:

Съвети за самолечение при дископатия

 • Дяволски нокът:Дяволският нокът идва от Южна Африка, където от векове се използва за лечение на треска, артрит и стомашно-чревни проблеми. Действа като противовъзпалително средство. Днес се използва за състояния, които причиняват възпаление и болка, като дегенеративно заболяване на диска. Можете да го вземете в капсула.
 • SAMe (S-аденозилметионин):Предполага се, че SAMe е полезен за свързаните с възрастта гръбначни заболявания, като остеоартрит и дегенеративно заболяване на диска. Като бонус има няколко проучвания, които показват, че това е добре и за лечение на депресия. (Хората, страдащи от хронична болка, могат да изпаднат в депресия поради това как болката променя живота им. Хроничното им състояние може също да повлияе на химията на нервната система на тялото им, което води до химически дисбаланс и може би депресия.)

Съвети за самолечение при дископатия

 • Кораот бяла върба: Бялата върба всъщност е началото на употребата на аспирин в Европа. Ако не искате да приемате синтетичния вариант (аспиринът може да раздразни стомаха), използвайте кора от бяла върба. Тя се използва при състояния, които причиняват болка или възпаление, като дегенеративно заболяване на диска (дископатия). Той също така осигурява облекчение при остра болка в гърба.
 • Пролотерапия:Някои пациенти са опитали това лечение и са установили, че то работи за намаляване на болката им от дегенеративно заболяване на диска. Привържениците на пролотерапията обясняват, че един от проблемите, свързани с DDD, са слабите връзки и сухожилия. Силните, поддържащи връзки и сухожилия са от съществено значение за гръбначния ви стълб, защото помагат за поддържане на стабилността.

След като дисковете ви започнат да се дегенерират, като по същество отслабват гръбначния ви стълб, сухожилията ви трябва да работят много усилено, за да поддържат гърба ви. С течение на времето обаче те също могат да се изродят – да се износят или дори да се разкъсат. Това оставя междупрешленните ви дискове без необходимата им подкрепа.

Пролотерапията се опитва да стимулира растежа на нови връзки и сухожилни тъкани. Използвайки инжекция на „пролиферант“(термин, използван от пролотерапевти – това е леко дразнещо решение), пролотерапията трябва да даде тласък на лечебния процес на организма. Пролиферантът причинява възпаление, което казва на тялото да започне да се лекува само чрез генериране на нова тъкан.

Инжекцията за пролотерапия отива направо в проблемните връзки и сухожилия и са необходими няколко серии инжекции (и време), за да се изпитат ефектите. Ако смятате, че пролотерапията може да е опция за вас, говорете с Вашия лекар.

 

 

Възможни усложнения вследствие на дископатия

Дископатията е прогресивно заболяване, при което един или повече междупрешленни дискове претърпяват изменения и губят своята сила и еластичност. Въпреки, че наричаме тези дегенеративни изменения болест, дисковата херния по-скоро е състояние, което се проявява с напредването на възрастта и доста по-рядко вследствие на травми или генетична обремененост.

Възможни усложнения вследствие на дископатия

 

Какво представлява дископатията?

Гръбнака е съставен от поредица прешлени, разположени в S – образна колона един над друг. От горе надолу тези прешлени са подредени по следния начин: седем шийни, 12 гръдни, пет поясни, пет кръстцови и от 3 до 5 опашни.

Между тях са разположени междупрешленни дискове, които казано по опростен начин играят ролята “амортисьори” или “възглавнички”.  Задачата на дисковете е да предпазват прешлените на гръбнака, като абсорбират напрежението и натоварването при извършване на ежедневни дейности като ходене, тичане, вдигане, усукване и други.

Всеки един от тези дискове е съставен от мека, желатинова част и от здрав външен пръстен. С течение на годините и с напредването на възрастта на човек, те малко по малко започват да губят съдържанието си на вода, намаляват височината си и губят еластичността си. Тогава започват да се развиват дегенеративни процеси, при които част от желатиновото ядро може да излезе извън твърдата си обвивка, да навлезе в гръбначно – мозъчния канал и да притисне нервните коренчета. Това причинява силни болки, скованост, промяна в движението и куп други проблеми. Точно това състояние се нарича дископатия (дискова херния) или дисково дегенеративно заболяване.

 

Фактори, оказващи влияние за развитието на дискова херния

Възрастта е един от най-големите рискови фактори за появата на това заболяване, защото както вече споменахме, с напредването ѝ дисковете естествено се свиват и губят еластичността си. Според световните здравни експерти, почти всеки човек над 60 – годишна възраст има някаква форма на дископатия.

Други фактори, които оказват немалко влияние върху появата на тази болест са:

 • Неправилната стойка
 • Неправилното вдигане на тежки предмети
 • Постоянно повтарящи се действия
 • Наднорменото тегло
 • Затлъстяването
 • Нараняванията на гърба при инциденти
 • Травми причинени от физическо натоварване
 • Автомобилни катастрофи
 • Не особено динамичен начин на живот и други

 

Симптоми на заболяването

Дископатията може да се прояви във всички области на гръбнака, но най-често се проявява в областта на кръста или шията. Симптомите, които се проявяват зависят много от това кой диск е повреден (износен) и дали и какъв нерв притиска.

Най-честите  симптоми включват болка, която засяга следните области:

 • Долната част на гърба
 • Простира се от кръста към задната част на краката
 • Простира се от шията до ръцете
 • Усилва се (влошава се) при вдигане на тежко, усукване или огъване
 • Проявява се при седене

Според формата и степента на заболяването, болката може да бъде силна за кратко след което да отмине, но може и да се задълбочи и да доведе до мускулна слабост и дори до атрофия. Напълно е възможно заболяването да протече и напълно безсимптомно.

 

Усложнения при дискова херния

Ако към лечението на това дегенеративно състояние не се подходи навреме и мерки не се вземат, болестта може да се задълбочи и да доведе до появата на остеоартрит (ОА). При тази форма на ОА прешлените се търкат един в друг, тъй като от междупрешленните дискове не е останало нищо. Това може да причини не само силни болки, но и проблеми като:

 • Скованост
 • Ограничения в дейностите, които могат да бъдат извършвани
 • Мускулна атрофия
 • Нечувствителност в ръцете и краката
 • Сексуална дисфункция
 • Депресивни състояния  и т. н., и т. н.

И това не е единственото възможно усложнение.

Ако се пренебрегнат симптомите на заболяването това може да доведе и до доста тежко трайно увреждане на нерви и по-редки случаи до прекъсване на нервните импулси към нервите в долната част на гърба и краката. А това означава да не могат да се контролират червата или пикочния мехур.

Друго дългосрочно усложнение е известно като анестезия на седлото. В този случай деформирания диск притиска нервите и се губи усещане във вътрешната страна на бедрата, задната част на краката и около ректума.

Възможни усложнения вследствие на дископатия

Диагностика на дегенеративното заболяване

При наличие на един или няколко от изброените току-що симптоми трябва да бъдат предприети неотложни мерки за установяване на вида заболяване и предписване на подходящото лечение.

Съвременната медицина разполага с няколко ефективни инструмента за диагностика на дискова херния:

●    Визуален преглед и разговор със специалист

Лекарят разговаря с пациента, отчита рисковите фактори, които биха могли да се причина за симптомите и назначава допълнителни изследвания или лечение.

●    Рентген

Рентгеновите снимки откриват възможни дегенеративни изменения както на прешлените на гръбнака, така и промени, износване или стеснение на междупрешленните дискове.

●    Компютърна томография

Чрез КТ се установяват прешлени дислокации, изменения в дисковете, спинална стеноза и други.

●    Ядрено – магнитен резонанс

Чрез ЯМР може да се установи височината, формата и степента на ерозия на диска, дали има прищипани нерви и други.

 

Лечение на дегенеративно заболяване

Според степента на заболяването лечението, което се прилага може да бъде консервативно (медикаменти, физиотерапия, лежанки, физически упражнения) или оперативно.

Оперативното лечение се препоръчва единствено в случаите, в които степента на дисковата херния е силно напреднала и нито един от методите на консервативно лечение не могат да го облекчат.

Медикаментозното лечение обикновено включва предписване на медикаменти без рецепта като ибупрофен, аспирин, ацетаминофен  или други обезболяващите средства, които да спрат възпалителните процеси и да намалят болките. Ако лекарствата без рецепта не помогнат, тогава лекарят може да изпише по-силни медикаменти като мускулни релаксатори.

Физиотерапията се извършва от специалисти, които използват специфични методи, които помагат за укрепването на мускулите гърба и облекчават болката. Този метод дава доста добри резултати, особено ако се комбинира и с медикаментозно лечение.

Физическите упражнения за болки гърба включват използването на комплекс от упражнения с различна сложност в зависимост от формата и степента на заболяването.

А що се отнася до инверсните лежанки, през последните години все повече специалисти ги препоръчват като едно от най-ефективните средства за намаляване на болките при дископатия.

Възможни усложнения вследствие на дископатия

Как помагат лежанките при дископатия?

Този вид уреди за раздвижване и упражнения използват земното притегляне, за да намалят болките, да разтеглят прешлените и да намалят компресията на гръбнака.

Как “работят”?

Както вече споменахме, този вид уреди използват тежестта на човешкото тяло и земната гравитация, за да донесат облекчение на гръбнака и отпускане на различни мускулни групи. За да започнат да “работят” в посока лечение и намаляване на болките при дископатия единственото, което пациентът трябва да стори е да легне върху лежанката, да зададе наклон и да се отпусне. Докато е на лежанката може да прави упражнения или просто да виси с главата надолу.

Каква е ползата от инверсните уреди за страдащите от дископатия?

Доказано е, че седем минутно “висене” с главата надолу върху инверсна лежанка противодейства на гравитацията, което оказва благотворно въздействие на гръбнака. По време на упражненията налягането в гръбнака се облекчава, прешлените се раздалечават, а това значително облекчава болките, причинени от дисковата херния.

 Редовните упражнения върху лежанките освен това помагат:

 • За намаляване на стреса
 • За нормализиране на кръвообращението
 • За повишаване на цялостния тонус на организма
 • За отпускане на мускулните групи
 • За повишаване на гъвкавостта

Кога се усеща ефектът от упражненията на инверсни лежанки?

Над 95% от страдащите от болки в кръста и гърба, които са използвали този уред посочват, че са почувствали облекчение още след първото използване на инверсна лежанка. Само след 5 до 7 – минутно използване на този уред страдащите от силни болки са се почувствали много по-подвижни, тонизирани и заредени с енергия. Болките в областта на кръста и гърба им са намалели драстично, а движенията им са станали по-енергични.

Болките в гърба – сигнал за опасни заболявания

Болката в гърба е често срещано и широко разпространено заболяване, от което, повечето хора в света (70% от населението) страдат поне веднъж в живота си. Тя често се причинява от дископатия, т.е. дехидратация на междупрешленния диск, водеща до хронична лумбална болка с остри епизоди.

Дископатията – още позната като дегенеративна дискова болест, въпреки името си, не е болест. Това е прогресивно състояние, което се случва с течение на времето от износване или нараняване.

Дисковете на гърба ви са разположени между прешлените на гръбначния стълб. Те действат като възглавници и амортисьори. Дисковете ви помагат да се изправите. Те също така ви помагат да се движите.

 

Дископатия – какви са рисковите фактори?

Дейностите, като вдигане на тежести, постоянно стресират междупрешленните дискове и се считат за рискови фактори. Друг голям рисков фактор е стоенето в една и съща позиция дълго време. Това също може да причини поява на дискомфорт, особено изпитвана по време на спортна дейност.

Болките в гърба – сигнал за опасни заболявания

За да предотвратите развитието на дископатия, избягвайте вдигането на прекалено тежки предмети, особено с резки движения, и се опитвайте да укрепите мускулната стена.

Вие имате повишен риск от болки в гърба ако:

– Не спортувате.

– Ако се ангажирате с високо въздействаща дейност, без първо да сте се разтегнали.

– Ако сте на зряла възраст.

– Ако страдате от затлъстяване.

– Ако сте пушач.

– Ако имате артрит.

 

Вашето емоционално здраве също оказва влияние върху риска за болки в гърба. Може да сте изложени на по-висок риск, ако сте в стресова среда или сте в депресия.

 

Причини за болки в гърба

Най-често срещаните причини за болка в долната част на гърба са напрежение и проблеми със структурата на гърба.

 

 • Напрегнати и/или изморени мускули

Напрегнатите мускули често причиняват болки в гърба. Напрежението обикновено възниква при неправилно повдигане на тежки предмети и внезапни неудобни движения.

Напрежението също може да бъде резултат от свръх активност. Пример е възпаленото чувство и скованост, което се появява след няколко часа работа в двора или спорт.

Болките в гърба – сигнал за опасни заболявания

 • Структурни проблеми

Прешлените са преплитащи се кости, подредени един върху друг, които съставляват гръбнака. Дисковете са области от тъкан, които уплътняват пространството между всеки прешлен. Дисковите наранявания са доста често срещана причина за болки в гърба. Понякога тези дискове могат да се подуят, хернират или да се скъсат. Нервите могат да се компресират, когато това се случи.

Дисковата херния може да бъде много болезнена. Изпъкналият диск, натискащ нерва, който пътува от гърба ви надолу по крака, може да причини ишиас или дразнене на седалищния нерв. Ишиасът може да бъде изпитан в краката ви като:

– Болка

– Изтръпване

– Скованост

– Артрит

Спиналният остеоартрит също е потенциална причина за болки в гърба. Причинява се от увреждане и влошаване на хрущяла на ставите в долната част на гърба. С изминаване на времето, това състояние може да доведе до стесняване на гръбначния стълб или спинална стеноза.

Болките в гърба – сигнал за опасни заболявания

 • Остеопороза

Загубата на костна плътност и изтъняване на костта, наречена остеопороза, може да доведе до малки фрактури на прешлените ви. Тези фрактури могат да причинят сериозна болка и се наричат компресионни фрактури.

 

Други причини за болки в гърба и диагноза

Има много други потенциални причини за болки в гърба, но повечето от тях са редки. Непременно посетете лекаря си, ако изпитвате редовни болки в гърба, които не минават от само себе си бързо.

Лекарят ви ще прегледа гърба ви, за да се установи, какви проблеми имате. Ако той не види признаци на едно от по-често срещаните заболявания, той ще извърши по-дълбок тест, които може да включва:

 • Правенето на рентгенова снимка.
 • Изследвания на кръв и урина.
 • Компютърна томография или магнитен резонанс за оценка на дисковете, мускулите, връзките, нервите и кръвоносните съдове.
 • Сканиране на костите, за да се търсят аномалии в костната тъкан.
 • Електромиография за преглед на нервната проводимост.

Болките в гърба – сигнал за опасни заболявания

Всичко това е, за да се установи със сигурност, дали имате едно от по-редките състояния, които могат да включват:

 • Изместване на едно прешлено тяло върху друго, наречено дегенеративна спондилолистеза
 • Загуба на нервна функция в долната част на гръбначния мозък, наречена синдром на Cauda Equina (спешен медицински случаи)
 • Гъбична или бактериална инфекция на гръбначния стълб, като Staphylococcus, E. coli или туберкулоза
 • Рак или не злокачествен тумор в гръбначния стълб
 • Бъбречна инфекция или камъни в бъбреците

 

Кой изпитва болки в гърба?

Болка в долната част на гърба, наричана още лумбаго, не е разстройство. Това е симптом на няколко различни вида здравословни проблеми.

Според Американската асоциация на неврологичните хирурзи, 75 до 85 процента от американците изпитват болки в гърба през живота си. От тях 50 процента имат повече от един епизод в рамките на една година.

В 90 процента от всички случаи болката се подобрява без операция. Говорете с вашия лекар, ако изпитвате болка в гърба.

Болките в гърба – сигнал за опасни заболявания

Усложнения

Влошените форми на дископатия могат да доведат до остеоартрит в гърба. При тази форма на остеоартрит прешлените се търкат заедно, защото не са останали дискове, които да ги уплътнят. Това може да причини болка и скованост в гърба и силно да ограничи дейностите, които може удобно да извършвате.

Правенето на упражнения е от съществено значение за цялостното ви здраве, но особено ако имате болки в гърба, свързани с дископатия.

Намалената подвижност или неподвижността може да увеличи риска за:

 • Влошаваща се болка
 • Намален мускулен тонус
 • Намалена гъвкавост в гърба
 • Кръвни съсиреци в краката
 • Депресия.

Опции за лечение

Лечението за съжаление не може да премахне дегенеративното увреждане, но със сигурност може да помогне за намаляване на болката и намаляване на риска от поява на възпаления. Вашият лекар може да ви препоръча следното:

 • Физиотерапия. Физически упражнения могат да помогнат за укрепването на мускулите в гърба и шията, за да се намали болката и да се подобри мобилността и гъвкавостта ви. Упражненията се съсредоточават върху укрепването на основните мускули, които спомагат за подкрепа и стабилизиране на гръбнака и гърба ви.

Болките в гърба – сигнал за опасни заболявания

 • Разтягания. Леко разтягане на мускулите на шията, раменете и горната част на гърба може да помогне за облекчаване на напрежението и болката във врата. Леко разтягане на мускулите на гърба, бедрата и тазобедрената става може да помогне за облекчаване на болката в долната част на гърба. Физиотерапевта ви ще ви научи на няколко разтягания, които може да правите и у дома.
 • Инжекции. Лекарството е директно инжектирано във фасетните стави до повредения диск и може да помогне за облекчаване на болката, възпалението и общият дискомфорт. Инжекциите осигуряват само временно облекчение и ефектът им ще изчезне с времето.
 • Хирургия. Ако имате силна болка, която не се облекчава с възможностите за лечение, споменати по-горе, може да ви се наложи операция. Има 2 хирургични процедури, които вашият лекар може да предложи:

Операция за смяна на диска. По време на процедурата вашият хирург ще премахне повредения гръбначен диск и ще го замени с изкуствен. Заместващата операция може да намали или дори напълно да премахне болката в гърба.

Хирургия на гръбначния синтез. По време на процедурата, вашият хирург ще премахне повредения диск и ще предпази съседните прешлени. Спиналният синтез може да намали болката и да подобри подвижността ви.

Болките в гърба – сигнал за опасни заболявания

Ако сте се решили на операция, вашият лекар ще ви каже коя процедура е най-подходяща за вашето състояние и свързаните рискове в нея.

Допълнително, може би ще се наложи да направите някои промени в начина си на живот, за да намалите болката и да поддържате гръбнака си здрав, включително отслабване, (ако е нужно), спортувате, разтягащи упражнение редовно и поддържане гръбнака си прав, като практикувате добра стойка и седите в правилно положение.

Можем ли да се предпазим от дископатия?

Дегенеративната дискова болест или дископатия е процес, свързан с възрастта. Проблемите започват в гръбначния стълб, при който амортизиращата възглавница, разположена между съседните гръбначни прешлени (кости), се влошава.

Обикновено дископатията е първото събитие в каскадата от промени, които могат да доведат до артрит и възможни усложнения, като спинална стеноза например. Почти всеки развива поне няколко дегенеративни гръбначни промени, затова трябва да приложите превантивни корекции на начина си на живот, за да не се появи този потенциално болезнен проблем.

 

Ключове за предотвратяване на дегенеративна дискова болест –  дископатия

На първо място е важно да сте наясно, че промените в начина на живот са важни, но те задължително включват вашето активно участие.

С други думи, няма хапче, което да помогне в този случай. Ключът към забавянето на скоростта, с която се развиват дегенеративните гръбначни промени, е свързан с намаляването на причините, които могат да доведат до износване на гръбнака и другите стави.

Можем ли да се предпазим от дископатия?

Добавките и билковите лекарства, които укрепват и/или подхранват опорно-двигателната система, като цяло могат да играят роля за запазване целостта на гръбначните дискове. Ще говорим повече за това по-късно в статията.

А сега, ето някои превантивни съвета, които трябва да следвате:

 

 • Живейте активен живот и включвайте движения във всекидневния си режим

Ако се посъветвате със специалист по въпроса: какво трябва да правите, за да предотвратите дегенериране на дисковете, той вероятно ще ви каже да правите физически упражнения. По принцип това означава пренасяне на ставите ви през пълен диапазон на движение, което трябва да правите редовно.

Ако вървенето не ви създава болка, включете го в редовната си програма. Ходенето е нежно за ставите и помага за увеличаване на циркулацията и мускулната издръжливост и е също добро за сърцето ви. Американският съвет за упражнения препоръчва да се прави 30-минутна разходка (или друга аеробна активност) около 5 пъти седмично, като начин за цялостно поддържане на вашето здраве.

Но ако ходенето води до болка, плуването е алтернатива. Тъй като дегенеративните промени прогресират, движението на ставите в определен момент може да стане „кост върху кост“, което означава, че дискът (неговата способност за абсорбиране на удара) се е износил. В този случай наземните упражнения могат да засилят болката ви. Упражненията във вода обаче са много добри, защото отнемат голяма част от натоварването върху костите.

Можем ли да се предпазим от дископатия?

Допълнително, сведете до минимум или изцяло избегнете прекалено огъващи навеждащи действия. Това не означава, че изобщо не бива да се навеждате, но просто не правете упражнения, които ви карат да се огъвате прекалено много, тъй като това също играе роля в износването на костите. Може би ще е добре да се доверите на лицензиран, квалифициран специалист по физически упражнения, свързани с дископатия, за да сте сигурни, че не допринасяте за развитието на вашата заболяване.

 

 • Спрете пушенето или още по-добре, не започвайте

Добре известно е, че тютюнопушенето е свързано с множество здравословни проблеми. Дисковата дегенерация е един от тях.

Проучвания показват, че тютюнопушенето засяга дисковете по повече от един начин, както и в повече от една област. Например, проучване от 2015 г., публикувано в списание PLoS, е установило, че има поне два механизма, чрез които пушенето може да повреди дисковете. То не само намалява възстановителната активност, която се извършва в краищата на диска, но също така свива кръвоносните съдове, които имат за задача да доставят хранителни вещества в диска.

Навикът за пушене също може да влоши болката в гърба. Науката все още разучава тази тема и как тютюнопушенето влияе на костните заболявания, но като цяло се смята, че то увеличава всякаква болка.

Можем ли да се предпазим от дископатия?

 • Приемете нов диетичен подход

Както бе споменато в началото на тази статия, приемът на добавки и билкови лекарства може да предотврати или поне да забави развитието на дископатията.

Използването на диета и евентуално на някои добавки, включително билки, по принцип може косвено да допринесе за благосъстоянието на вашите дисковете.

Храни и добавки, които поддържат опорно-двигателния апарат, могат да помогнат за запазването на здравословното състояние на костите. Вероятно най-полезен е витамин D.

Изследване от 2016 г., включващо 110 пациенти с дегенеративна дискова болест, установява, че почти половината имат дефицит на витамин D. Изследователите казват, че са необходими повече проучвания, преди да могат да препоръчат точно този витамин, но все пак, някои проучвания показват, че витамин D е свързан и с намаляването на риска от счупване на костите.

 

Предава ли се генетично дископатията?

Това състояние на гръбначния стълб най-често се свързва със стареенето, но генетично ли е? В рамките на последното десетилетие са направени изследвания, за да се установи дали има наследствен фактор, участващ в състоянието. Някои данни предполагат, че заболяването на лумбалните дискове наистина може да бъде наследствено. Стига се до заключението, че хората с членове на семейството, които имат дегенеративен диск, са по-склонни сами да развият заболяването. Така че, данните не са 100% убедителни. Все пак показват, че да – може да има генетичен компонент към дегенеративно заболяване на лумбалния диск.

Можем ли да се предпазим от дископатия?

Освен това проучването открива потенциална връзка между начина, по който хората възприемат болката, причинена от заболяването, също като наследствена. Това е в съответствие с други изследвания, които показват, че толерантността към болката и чувствителността могат също да бъдат наследени, въпреки, че не е открит ген на болката.

Въпреки това, нивото на болка, което изпитвате, може да бъде избегнато, ако живеете здравословен и активен начин на живот с редовни упражнения.

 

Лечение

Дегенеративният диск може да бъде лекуван по много начини въз основа на тежестта на състоянието и симптомите, които пациентът изпитва. Лечението трябва да бъде по-малко инвазивно в началото и постепенно да се засилва.

На първо място, както вече споменахме, са:

 • Упражнения и физикална терапия: Ако болката не ви пречи да се движите, цялостната ви подвижност може да се увеличи, като редовно правите определени упражнения за укрепване на зоната около гръбначния стълб. Това може да стабилизира засегнатите дискове. Тези упражнения включват ходене, плуване, колоездене, йога и пилатес. Може също да отидете на физиотерапевт, за да научите правилните техники за ходене и правене на упражнения при дископатия. Физическата активност ще осигури облекчение от болката и ще увеличи мобилността ви.

Можем ли да се предпазим от дископатия?

 • Медикаменти: Лекарите могат да ви предпишат различни лекарства за овладяване на симптомите и облекчаване на болката. Те могат да включват нестероидни противовъзпалителни лекарства, мускулни релаксатори, аналгетици или стероиди. Стероидните лекарства могат да се приемат орално от пациента или да се инжектират в гръбначния стълб от лекар под ръководството на рентгенови лъчи.
 • Оперативно лечение: Ако други лечения не са достатъчно ефективни, операцията е другият вариант. Често проведените операции включват изкуствена подмяна на дисковете, спинален синтез и декомпресия.
 • Терапия със стволови клетки: Терапията със стволови клетки е вид регенеративно лекарство, при което те се инжектират в дегенеративния диск. Инжектираните стволови клетки стимулират заздравяването и регенерацията.

 

Какво друго може да доведе до дископатия?

 • Нараняване

Понякога нараняванията с времето допринасят за дегенерацията на дисковете, дори и ако са били незначителни.

 • Стрес

Ежедневният стрес също може да причини дископатия.

Можем ли да се предпазим от дископатия?

 • Повдигане на тежки предмети

Вдигането на прекалено тежки предмети също играе голяма роля за дегенерацията и дископатията. Затова, когато повдигате тежки предмети, не се опитвайте да ги вдигнете отстрани или на гърба си. Поставете товара пред себе си. С коленете си, сгънати в клекнало или изпънато положение, а гърбът в неутрално положение, повдигнете предмета внимателно и бавно към гърдите си. Избягвайте изкривяване или наклоняване на тялото при повдигане и спускане.

А ако вдигате тежести или просто тренирате, следвайте инструкциите на вашия треньор.

До дископатия може да доведе също така затлъстяването и недостатъчното пиене на вода.

Йога асани, лежанки и дископатия

При болки в кръста и гърба, причинени от притискането и възпалението на нервите в гръбначния стълб, едно от първите неща, които ни съветват медицинските лица, е да престанем със спорта.

В по-леки случаи се налага да не посещаваме фитнеса и площадката поне за няколко седмици. В зависимост от сериозността на травмата, някои лекари се налага да ни посъветват никога повече да не вдигаме тежко, да не тичаме и да не претоварваме кръста си. Трябва обаче да имате предвид, че тези съвети се отнасят за фитнеса, бягането, по-силовите бойни изкуства.

Напоследък невролозите и физиотерапевтите започнаха изрично да уточняват, че възбраната не важи за щадящите йога практики.

Йога асани, лежанки и дископатия

Кои са йога асаните, които могат да ни помогнат?

Разбира се, има позиции, които са специално разработени за хора с подобни оплаквания. Преди всичко обаче всеки е уникален и различен.

 • Най-важното, което трябва да знаете на първо време, е, че не бива да се захващате с йога сами. Необходим ви е инструктор, особено когато вече са налице патологични възпаления в областта на гръбнака. Предупредете своя преподавател по йога за своите минали травми, причинени от спорт, продължителен седеж, падане от височина или друг инцидент. Така той ще може да ви препоръча какво да правите и какво да избягвате при йога.

Вероятно ще имате нужда от известен опит, за да успеете да постигнете      максимално добра стойка. Вашият гуру ще ви наблюдава, докато се научите и сте готови да продължите практиката си сами. Така ще можете да се занимавате и вкъщи, без да се тревожите, че можете да увредите нервите на гръбнака.

В зависимост от интензивността повечето хора задобряват в йогата след около 6-8 месеца. След година на редовни упражнения два пъти седмично се чувстват достатъчно уверени за самостоятелна практика без треньор.

Йога асани, лежанки и дископатия

 • Най-добре е при лечение на дискова херния, дегенеративна сколиоза, остеохондроза и др. да комбинирате програма с лежанки в комбинация с йога асани. Така резултатите ще дойдат значително по-бързо, отколкото ако прилагате тези два метода по отделно.

След няколко курса на комбинирана терапия голяма част от пациентите успяват да постигнат пълно облекчение от болежките, някои от тях дори се излекуват. При по-задълбочен стадий на заболяването или хронични проблеми се налага по-сериозна терапия.

 • Обсъдете с вашия лекар относно това дали трябва да приемате медикаментозно лечение за дископатията, успоредно с лечението с лежанки и йога практиките. Обикновено продуктите от типа на обезболяващите са необходими само при много тежка болка, затова те се дават само с лекарско предписание.

При остри състояния обикновено лекуващият ще изпише противовъзпалително или някакво мазило. Обикновено магнезият, витамин Б комплекс и други хранителни добавки могат добре да повлияят лечението. Консултирайте се с вашите лекари и физиотерапевти.

Йога асани, лежанки и дископатия

Хубавото при йогата е, че тя е за всички.

Няма значение възрастта на практикуващия, нито дори сериозността на неговото заболяване. Единствено се уверете, че посещавате подходящия клас йога – може би ще имате нужда да започнете от ниво “начинаещи”. Ако проблемите с гръбначния ви стълб са твърде комплексни, потърсете лечебна йога.

“Дископатията” се използва много често като събирателно название за ред заболявания. Програма от йога и лежанки може да ни помогне да преодолеем:

 • дископатията за дискова херния
 • радикулит
 • остеоартрит и остеопороза
 • кифоза
 • остеохондроза
 • сколиоза
 • лордоза
 • стеноза и др.

Доказано е, че вкъщи се отпускаме много по-лесно, отколкото в зала за упражнения. В началото можете да си закупите лежанка, на която да релаксирате през свободното си време, а когато сте готови – да започнете и йога у дома.

Йога асани за раздвижване и укрепване на гърба:

Йога асани, лежанки и дископатия

 • Поза „кобра“ /бхуджангасана/

Преди да започнат да се занимават активно с йога, много хора са чували за позата “кобра”, наричана на санскрит бхуджангасана. Малко са тези обаче, които са наясно, че както и много други асани, и тази има няколко вариации.

 • “Голяма кобра”

Всъщност това, което много често сме виждали във филми, различни предавания и реклами, е нейният пълен вариант – наричан “голямата кобра”. Всъщност това не е лесна асана. За начинаещия в йога тя може да се окаже дори непосилна, а в желанието си да постигнем визуалния резултат, който ни е внушен, можем сериозно да навредим на гърба си.

 • “Малка кобра”

За начинаещи и за хората, които имат определени проблеми с гръбначния стълб, се препоръчва така наречената “малка кобра”. Тя е доста по-лесна за изпълнение, като същевременно играе не по-малко благоприятна роля.

Не забравяйте, че докато сте още в началото, това, което ще работи за вас, ще бъде може би една трета от това, което работи за вашия инструктор. Вие няма и да имате нужда от повече, затова не се пресилвайте.

За да изпълните бхуджангасана, започнете, например от позиция на четири крака. Легнете по корем и се отпуснете за миг, като през това време наместите дланите си точно до гърдите и мишниците.

Помислете дали лактите ви са плътно прилепнали към ребрата и коригирайте, ако се налага. Когато сте сигурни, че сте се подготвили, изправете се, като не използвате силата на ръцете си. Нека те бъдат само опора, а повдигането да идва от гръбнака.

“Малката кобра” води името си от това, че тук не залагаме на височината. Вдигнете се толкова, колкото можете, като през цялото време гледате нагоре към тавана. Задръжте в позата няколко вдишвания.

Ако я изпълнявате бързо в рамките на слънчев поздрав, влизайте в кобра с вдишване и задържайте дъха си за кратък миг, след което при издишване излизате към следващата поза. Ако повтаряте няколко пъти змията, отпускайте се с издишване и се изправяйте отново с вдишване.

Ако искате повече усилие и повече полза, при изпълнението на асаната съберете краката и петите си. Много е важно петите да са успоредни. Ако желаете, след кобра можете да продължите във флоу към други асани или да се обърнете по гръб и да си починете, като прегърнете коленете си към гърдите, докато раменете и главата ви остават отпуснати на постелката.

Позата кобра има и още вариации в йога, които ако сте още в началото или имате патология на гръбнака, не бива да изпълнявате отведнъж. Опитвайте нещо ново всеки път, за да проверите дали сте готови да преминете нататък.

Йога асани, лежанки и дископатия

При травми или отслабнала мускулатура на гърба и кръста дори по-лесният вариант на бхуджангасана може да се окаже прекалено труден за вас. Няма страшно, важното е да започнете внимателно и след време и вие сами ще се учудите от резултатите, които сте постигнали.

 • Поза “сфинкс

Чудесен старт може да бъде позата “сфинкс” или саламба бхуджангасана. Можете да започнете отново от позиция на четири крака. За постановката долните крайници следвайте същите инструкции, както при бхуджангасана.

За ръцете – след като легнете по корем, помислете за миг и с вдишване поставете лактите си до гърдите и се издигнете нагоре с поглед към тавана. Внимавайте лактите да са точно под раменете. Задръжте за няколко пълни вдишвания и издишвания. Ако имате нужда от почивка, използвайте позата “поклон” между няколко повторения на сфинкс.

Йога асани, лежанки и дископатия

 • Позите котка и крава /марджарясана и битиласана/

Марджарясана и битиласана – на български познати като позите котка и крава, са две асани, които можем да редуваме, за да раздвижим в гърба си.

Тези серии са подходящи за изпълнение както в началото на практиката, докато все още загряваме, така и в заключителната част на упражненията, когато преминаваме от по-интензивния към възстановителния етап на сесията.

Започваме отново от неутрална позиция на четири крака. Вдишвайки, поглеждаме нагоре, приближавайки максимално плешките си една към друга и отваряйки гръдния кош. Правим арка с гърба си, като коремът потъва надолу към земята, а тазът остава нагоре. Това е крава или битиласана.

Към марджарясана преминаваме, като при издишване прибираме раменете навътре, като нарочно се изгърбваме, избутвайки таза напред. Важно е в този момент максимално да стегнем корема. Търсим оптималното усещане, че пъпът прилепва или се опитва да потъне към гърба.

 Редовните занимания с йога под напътствията и наблюдението на специалисти могат да направят чудеса за нашето възстановяване от неврологични проблеми в областта на гръбначния стълб. Попитайте вашия лекар за лежанки или се снабдете със своя собствена.

Йога асани, лежанки и дископатия

Могат ли инжекциите да предотвратят операцията от дископатия?

Когато се диагностицира дископатия – позната още като дегенеративна дискова болест (DDD), едно от първите неща, които много пациенти питат, е: „Ще ми е нужна ли операция, за да си реша проблема?“ За повечето хора отговорът е „не“. Всъщност трябва да имате доста сериозни симптоми, за да препоръча лекарят ви операция.

Дегенеративната дискова болест е състояние, свързано с възрастта, което се случва, когато един или повече дискове между прешлените на гръбначния стълб се влошат или разрушат, което води до болка.

Вашият лекар може да ви предложи инжекция или прием на лекарства, които да помогнат за справяне с болката ви. Тежестта на вашите симптоми определят от какви лекарства може да се нуждаете, а също така има значение дали болката ви е остра или хронична.

Острата болка понякога се описва като чувство за внезапно появил се пламък.

Хроничната болка е дългосрочна и с напредване на болестта е по-вероятно да имате хронична, отколкото остра болка.

Както при всички лекарства или инжекции, не трябва да приемате нищо, без първо да сте се консултирали с вашия лекар, за да видите дали това е наистина най-добрият вариант за вас. Най-вероятно ще преминете през прогресия на лекарствата, като първо опитате лекарства без рецепта.

Ако те не действат, вашият лекар може да ви предпише по-силни. Но и ако те не помогнат, тогава може да се прибегне съм инжекции, които изпращат по-силното лекарство право в източника на болката.

Причини за това състояние

Интервертебралните дискове, известни още като междупрешленни фиброкартила или спинални дискове, осигуряват подплънки между прешлените на гръбначния стълб. Те имат еластична структура, изградена от фиброкартиларна тъкан.

Външната част на диска е известна като фибус на анула. Тя е жилава и влакнеста и се състои от няколко припокриващи се слоя. Вътрешното ядро на диска е ядреният пулпоз. Той е мек и желатинообразен. Междупрешленните дискове ограничават стреса, когато гръбначният стълб се движи или носи теглото ви. Те също така помагат на гръбначния стълб да се огъва.

С напредване на възрастта повтарящите се ежедневни натоварвания на гръбначния стълб и случайни наранявания, включително незначителни и незабелязани, могат да повредят дисковете.

Промените включват:

 • Загуба на течност: Междупрешленните дискове на здрав и млад човек се състоят от 90 процента течност. С възрастта съдържанието на течност намалява, което прави диска по-тънък. Разстоянието между прешлените става по-малко ефективно в ролята си на възглавница или амортисьор
 • Структура на диска: Във външния слой на диска се появяват много малки разкъсвания или пукнатини. Мекият и желатинов материал във вътрешната част може да проникне през пукнатините или разкъсванията, което да доведе до подуване или разкъсване на диска.

Дискът може да се разпадне на фрагменти. Когато прешлените имат по-малко подплънки между тях, гръбначният стълб е по-нестабилен

За да компенсира това, тялото изгражда остеофити или костни шпори, малки костеливи изпъкналости, които се развиват по ръба на костите.

Тези проекции могат да се притискат към гръбначния мозък или корените на гръбначния нерв. Те могат да подкопаят нервната функция и да причинят болка.

Други проблеми включват:

 • Разрушаване на хрущяла
 • Издут диск, известен като херния диск
 • Стесняване на гръбначния канал или спинална стеноза

Тези промени могат да засегнат нервите, водещи до болка, слабост и изтръпване.

Рискови фактори

Възрастта е най-големият рисков фактор, но някои други фактори могат да ускорят процеса на дегенерация.

Те включват:

 • Наднормено тегло
 • Усилена физическа работа
 • Тютюнопушене
 • Остро или внезапно нараняване, като например падане.

Дегенеративната болка в диска може да започне, когато нараняване води до внезапна и неочаквана болка в гърба. Или може да се представи като лека болка, която с времето се задълбочава.

Типове гръбначни инжекции за дегенеративни дискови заболявания

Епидурална стероидна инжекция

Това е една от най-често срещаните инжекции. При много хора епидуралната стероидна инжекция е ефективна за намаляване на болката в гърба, причинена от дискова херния.

Епидурална стероидна инжекция (ESI) е насочена към пространство около мембраната, което покрива гръбначния стълб и нервните корени. Тази инжекция изпраща стероиди – много силни, противовъзпалителни средства – точно до нервния корен, който е възпален. Това е терапия за управление на болката, така че може да се извършва под флуороскопия (рентгеново изследване в реално време).

Може да са ви необходими две или три инжекции, но като цяло не бива да приемате повече от това, поради потенциалните неприятни странични ефекти на стероидите.

Инжекция за фасетната става

Тази инжекция е полезна, само ако една (или повече)от фасетните ви стави причиняват болка. В защитната капсула на ставата се инжектира стероидно лекарство (силно противовъзпалително). Лекарството действа за облекчаване на възпалението и намаляване на болките в ставите.

Дисковите инжекции се използват най-вече с цел ограничаване на болката в долната част на гърба, усещана от пациенти, страдащи от дископатия. Тези инжекции се прилагат с помощта на хиподермална игла, която се вкарва в дисковете на пациента, които са били разкъсани, поради заболяването. Дисковите инжекции съдържат стероиди, които намаляват възпалението и по този начин осигуряват на пациента незабавно облекчение от болката в гърба.

Хирургия

Въпреки че повечето пациенти с дегенеративни дискови заболявания реагират добре на нехирургично лечение, някои от тях се нуждаят от операция. Хирургията трябва да се обмисли, само след като сте опитали няколко месеца нехирургично лечение.

Пациентите, които не реагират на консервативни терапии в рамките на около 3 месеца, могат да помислят за операция.

Това може да е възможност, ако имате:

 • Болки в гърба или краката, които ви спират от извършване на редовни, нормални, всекидневни дейности
 • Изтръпване или слабост в краката
 • Затруднено стоене или ходене

Предлагат се следните хирургични възможности:

Стабилизираща хирургия

Това е сливане на два прешлена в едно, което да осигури стабилност на гръбначния стълб. Операцията може да се направи навсякъде в гръбначния стълб, но се прави по-често в долната част на гърба и областта на шията. Това са най-подвижните части на гръбначния ви стълб.

Въпросната операция може да облекчи екстремната болка при пациенти, чийто гръбначен стълб вече не може да понесе теглото им, но също така може да ускори дегенерацията на дисковете до слетите прешлени.

 

Декомпресионна хирургия

В този случай се премахва на част от ставата на диска, за да може да се облекчи натиска върху нервите. Пациент, който развива остеоартрит, дискова херния или спинална стеноза, може да се нуждае от други видове лечения.

Операция за стволовите клетки

Целта на тази хирургическа намеса е да се насърчи функционалният хрущял с използването на инжекционна хидрогелна система. Изследователите заключават, че тази операция може да бъде полезна за регенерация на междупрешленните дискове.

Допълнително, може да опитате някои други методи, за да облекчите дискомфорта, свързан със състоянието си:

 • Здравословна диета. Препоръчително е да се включат здравословни храни, като плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни, боб и полезни мазнини, като например зехтин и/или кокосово масло, които ще ви помогнат да поддържате нормално телесно тегло. Защото наднорменото тегло може да окаже допълнителен натиск върху гръбнака ви, което от своя страна може да доведе до засилена болка в гърба
 • Упражнения: Редовната, нежна рутинна тренировка, включваща леки аеробни, укрепващи упражнения, може да ви помогне да се справите със симптомите на дегенеративни дискови заболявания. Работете с личен треньор, който има опит в помагането на хора с болестни състояния на гръбначния стълб. Той или тя ще ви покаже конкретни упражнения, които могат да ви помогнат да облекчите болката и други симптоми

 

Треньорът ви, също така, може да разработи подробна, персонализирана програма за физическа терапия. Редовните физически терапевтични сесии ще ви научат на правилна механика на тялото, добра стойка и как да избегнете позиции, които причиняват болка.

Болки в краката и изтръпване – винаги ли се дължат на дископатия?

Повечето случаи на дископатия протичат с нискостепенна, непрекъсната и сравнително поносима болка в гърба. От време на време тя може да се засили за няколко дни и да стане толкова силна, че да имате усещане за пулсиране или парене.

 

Симптомите са различни, като един от тях може да е болка в краката. Неврологични симптоми, включително изтръпване, слабост или остри болки в задните части на крака, могат да се почувстват, ако дисковото пространство се свие толкова, че да прищипе корен на нерв. Освен изтръпване, може да има загуба на усещане ила чувство за студенина в една или повече области на крака.

 

Болката в краката може да е симптом на различни болестни състояния и поставянето на правилна диагноза е от съществено значение за предприемането на ефективния курс на лечение.

Болки в краката и изтръпване – винаги ли се дължат на дископатия?

Как възниква болката в краката?

 

Болката в краката може да бъде причинена от проблеми в долната част на гърба, таза или в самия крак. Най честите причини за болка си:

 

 • Притискане или дразнене на гръбначния нерв.
 • Възпалени, раздразнени или притиснати нервни корени в лумбалния или сакралния гръбначен стълб могат да причинят радикулопатия или нервна болка в крака и стъпалото.
 • Притискане на гръбначния мозък. Стесняването на гръбначния канал в шията може да окаже натиск върху гръбначния мозък, което да причини болка и изтръпване в двата крака.
 • Състоянието на кръвоносните съдове. Блокираните артерии или вени в краката могат да причинят намалено кръвоснабдяване, което може да доведе до болка в краката и изтръпване.
 • Проблеми с таза и тазобедрената става. Проблеми в областта на таза и тазобедрената става, като дисфункция на сакроилиачната става или остеоартрит на тазобедрената, могат да причинят болка в краката, а раздразване на нерв може да причини изтръпване. Спазъм на тазовите мускули, като при синдрома на пириформис “piriformis”, може да причини пълзяща надолу по крака болка, изтръпване и/или слабост.

Болки в краката и изтръпване – винаги ли се дължат на дископатия?

 

 • Инфекция. Лаймска болест, костни и дискови инфекции, като остеомиелит или спондилодисцит, и вирусни инфекции, като херпес зостер или ХИВ/СПИН, са известни с това, че причиняват болка в краката.
 • Системни състояния. Ендокринни и метаболитни нарушения, като хипотиреоидизъм и захарен диабет, могат да причинят увреждане на мускулите и нервите в краката, което води до болка и изтръпване.
 • Синдром на “Cauda equina”. Компресирането на “cauda equina” (група от гръбначни нерви, които се спускат от гръбначния мозък в долната част на гърба) може да причини силна болка, изтръпване и слабост в двата крака.
 • Тумори. Наличието на израстъци в долната част на гърба, таза или крака може да претисне кръвоносните съдове и/или нервите и да доведе до болка и изтръпване на краката.
 • Болка в краката може също да се развие, поради напрежение, физически упражнения, дехидратация, стареене, лоша стойка, наследствени фактори и/или причини, свързани с професията.

 

Лечение, грижа и подпомагане възстановяването от дископатия

 

Диета, упражнения и подходящи житейски навици могат значително да помогнат. Трябва да имате предвид, че тялото има изненадващ капацитет за самопомощ и саморегенерация. Ключът е да му предоставите необходимите елементи, за да може да направи това, от което се нуждае.

Болки в краката и изтръпване – винаги ли се дължат на дископатия?

Диетата ни трябва да се състои от много зеленчуци, плодове, студено пресовани растителни масла, риба (не пържена) и пиене на поне два литра прясна вода на ден, за да се поддържа тялото ви добре хидратирано. Също така създайте си добрия навик да ядете суров чесън всеки ден. Чесънът е силен тоник и има мощни лечебни ефекти. Когато тялото e претоварено с токсини, те причиняват износване, преждевременно стареене и развитие на други болести.

 

Започнете с някаква лека физическа дейност, като плуване. Освен, че осигурява добра циркулация и елеминиране на токсини, плуването помага за поддържане на мускулите на гърба и краката в добра кондиция. Особено препоръчително е за възрастни хора, които имат проблеми с краката. Започнете малко по малко и не се насилвайте да плувате дълго, особено ако никога не сте спортували.

 

Друго нещо, което може да правите в ежедневието си, са масажите. Лек масаж е едно от най-добрите неща за отпускане на мускулите, които обграждат гръбначния стълб. Хидротерапията е препоръчителна, заедно с биоенергични масажи и рейки. Практикуването на йога също може да помогне при лечението.

Болки в краката и изтръпване – винаги ли се дължат на дископатия?

 

Акупунктурата може да бъде много полезна за облекчаване на болката. Добри за целта са и чайовете от риган, розмарин, анасон или мента. Чаят от розмарин, например, е отличен мускулен релаксатор.

 

За облекчаване на болката помагат храните, богати на витамин С – портокали, сливи, ананас, броколи, лимон, спирулина, морски водорасли, зехтин, екстра върджин. За предпочитане са растителните млека /бадемово или оризово/, които са богати на хранителни вещества и не носят допълнителни лоши мазнини и токсини, какъвто е случаят с животинското мляко. Бадемовото мляко е богато на калций, което насърчава доброто здраве на костите и гръбначните мускули.

 

Пет упражнения при болки в краката

 

 • За първото упражнение ще ви трябва йога килим или възглавница. Легнете на пода с нещо под раменете си за опора и вдигнете краката си нагоре, подпирайки ги на стената. Останете така за минута, след това починете малко и повторете. Изпълнете пет пъти и постепенно увеличете броя им ден след ден.

Това упражнение е полезно за всички видове болка, защото подобрява кръвообращението в краката и освобождава всякакви блокажи, от което  болката ще намалее значително.

 

 

 • Следващото упражнение е за укрепване на мускулите на прасеца, което ще намали болката в долната част на краката. Застанете с лице към стената и подпрете ръцете си на нея, на нивото на гърдите. Поставете левия си крак зад десния, като леко сгънете десния напред, поддържайки лявото си коляно и петата в контакт с пода. Сега, с изправен гръб, се облегнете на стената, като че ли се опитвате да я избутате. Когато усетите леко разтягане, задръжте за 20 секунди. Повторете с другия крак. Направете това два пъти с всеки крак.

Болки в краката и изтръпване – винаги ли се дължат на дископатия?

 

 • Повдигнете таза нагоре, като се поддържате с двете си ръце, притиснати към пода. Отпуснете главата назад между ръцете си. Наблюдавано отстрани, тялото ви ще направи формата на триъгълник. Затова упражнението се нарича планинска поза парвастасана (рarvastasana).

 

 • Следващото упражнение ще разтегне предните мускули на бедрата и ще помогне за укрепване на мускулатурата на долната част на краката.

 

Застанете с успорено поставени краката и се изправете добре. Хванете левия крак с лявата си ръка, държейки бедрата си прибрани едно до друго. Поемете дълбоко дъх и задръжте за 10-30 секунди. Повторете на противоположната страна.

 

 • Застанете с широко разтворени крака. Сгънете коленете в позиция клек. Уверете се, че петите ви докосват земята добре, ако не, сложете навита кърпа или постелка под тях. Поставете ръцете си на бедрата близо до колената. Вдишайте и издишайте пет пъти и излезте от тази позицията. Повтаряйте това упражнение за облекчаване на болката в краката, докато изтръпването изчезне.

 

Курсът за болката в краката зависи от основната й причина. Болката в краката поради дископатия е често срещана и може да бъде добре овладяна с нехирургично лечение. Подобрението на симптомите може да стигне от 75% до 90%. Ако болката стане хронична с все по-продължителни епизоди на слабост и изтръпване, може да се наложи операция.

Болки в краката и изтръпване – винаги ли се дължат на дископатия?

 

Болка в краката и изтръпване, предизвикано от други състояния, зависи от тежестта и прогресията на основната причина. Лечението може да включва нехирургични и/или хирургични методи.

Затова никога не забравяйте, че най-доброто лекарство е превантивността. Ето защо е важно да бъдете здрави през целия си живот, правейки някакъв вид упражнения всеки ден и най-вече поддържане на добро психическо и емоционално здраве.

 

Кога спира болката от дископатия?

Какво причинява болка при дископатия?

Дегенериращият гръбначен диск не винаги води до болка. Тъй като самият диск има много малко нервни окончания, болката обикновено се появява, когато дегенериращият диск засяга други структури в гръбначния стълб, като мускули и стави.

 

Болката, свързана с дегенеративна дискова болест, дископатия, обикновено произтича от два основни фактора:

 • Възпаление. Възпалителни протеини от вътрешността на дисковото пространство изтичат, докато дискът се дегенерира, причинявайки подуване в околните гръбначни структури. Това възпаление може да доведе до мускулно напрежение, мускулни спазми и чувствителост в гърба или шията.
  Ако нервно окончание се възпали, болката и изтръпването може да се усети в ръката и рамото (наречена цервикална радикулопатия в случаите на дегенерация на шийния диск), в бедрата или крака (наричана лумбална радикулопатия, в случаите на дегенерация на лумбалния диск)
 • Ненормална микростабилност. Външният слой на диска (фиброзата на анулите) дегенерира, което води до малки, неестествени движения между прешлените. Тези микродвижения могат да причинят напрежение и дразнене в околните мускули, стави и / или на нервните окончания, тъй като гръбначният сегмент става прогресивно по-нестабилен, причинявайки периодични епизоди на по-силна болка

Какво се случва в гръбначния стълб по време на дегенерация на диска?

Кога спира болката от дископатия?

Дегенеративната дискова болест засяга предимно гръбначния диск, но най-вероятно може да засегне и други части на гръбначния стълб. Следните точки най-добре обясняват понятието болезнен диск:

 • Хрущялна ерозия на крайната плоча. Подобно на другите стави в тялото, всеки гръбначен сегмент е става, която има хрущял в него. Между гръбначния диск и всяко тяло на прешлените е разположен слой от хрущял, известен като крайна плоча.

  Крайният плот на гръбначния диск действа като врата за кислород и хранителни вещества, влизащи и напускащи диска. С износването на диска, крайната плоча започва да ерозира и с това потокът на хранителни вещества намалява, което може да ускори дегенерацията на диска. С преминаването на диска през този процес дисковото пространство се свива

 • Свиване на дисковото пространство. С дегенерацията на диска дисковото пространство се свива и излишно натоварва околните мускули, които поддържат гръбначния стълб и скъсяват пространството между прешлените, което води до допълнително микродвижение и гръбначна нестабилност

 

Тези процеси обикновено протичат постепенно. Ерозията на крайната плоча и свиването на дисковото пространство могат да доведат до нестабилност на гръбначния стълб, напрежение в околните мускули, както и локални болки в нервните окончания.

 

Когато цервикалният диск започне да губи хидратация и започне да се наблюзава втвърдяване, има няколко начина, по които може да се развие болка във врата и свързаните с нея симптоми. Ето най-често срещаните.

Болка от дегенериращ диск

Повечето хора, които имат разкъсване на диска, не изпитват болка от него. Точната причина е неизвестна, но повечето експерти казват, че тя зависи от чувствителността в диска, която се различава при всеки човек.

Например, при някои хора нервите естествено отиват по-дълбоко в диска и от това получават силна болка. Докато  други хора просто може да са по-издръжливи на болка.

Когато дегенериращият диск причинява болка във врата, това вероятно се дължи на някоя от от следните причини:

 • Дискогенна болка. Тази болка се проявява в самия диск и може да варира от лека до тежка. Гелообразната вътрешност на диска, наречена нуклеус пулпос, съдържа протеини, които могат да причинят болезнено възпаление, ако влязат в контакт с нерви, разположени във външния слой на диска

При здрав цервикален диск, при възрастни хора, нервите проникват само в едната третина от защитния външен слой на диска, наречен анулъс фибросус. Ако обаче външният слой на диска се разкъса, нервите може да започнат да растат по-дълбоко в диска, при   опи да се лекуват. Меката вътрешна част на диска може да изтече във външните пръстени и да влезе в контакт с малките нерви, което може да бъде болезнено. Някои изследвания показват, че нервите нарастват дори до центъра на нуклеусовия пулпоз в болезнен диск, преминал през значителна дегенерация.

 • Нестабилност на микро движението. Когато твърдият външен слой на диска се износи и вече не осигурява адекватна стабилност и не абсорбира шока от различни движения, прешлените над и под диска може да започнат да се движат повече от обикновено и околните мускули може да получат болезнени спазми в опит да ограничат това необичайно движение.

 

Болката от дегенериращ диск може да варира от тъпа до нещо толкова силно, че да ограничи нормални движения и ежеднивни дейности. В повечето случаи болката ще отшуми в рамките на няколко седмици или месеци, тъй като химическото възпаление на дисковия материал започва да отшумява и / или дискът се стабилизира в ново стабилно положение.

 

Целите на лечението на дегенеративни дискови заболявания са да се намали основната болка и да се предотврати максимално появата на нова. Повечето случаи на дегенеративна дискова болка се успокоява чрез:

 

 • комбинация от методи за управление на болката
 • упражнения / т.н.  физическа терапия/
 • промяна в начина на живот

Управление на болката

Основен фокус на управление на болката е да се подобри мобилността и тя да се намали така, че ежедневните дейности и рехабилитационните упражнения да бъдат по-поносими. Болката от дегенерирания диск обикновено се приписва на нестабилност, мускулно напрежение и възпаление, затова тези причини трябва да се отстранят.

 

Някои методи за управление на болката са практики за самолечение. Те включват:

Кога спира болката от дископатия?

 • Лед или студено третиране. Прилагането на лед върху болезнената област на гръбначния стълб може да облекчи болката чрез намаляване на възпалението, което може да стане с упражнения или някакви по-силови занимания
 • Топлинна терапия. Използването на топла вана или друг източник на топлина може да отпусне околните мускули и да намали напрежението и спазмите
 • Медикаменти за болка. Лекарствата за болкабез рецепта помагат в две основни категории – обезболяващи, като ацетаминофен, и противовъзпалителни лекарства, като ибупрофен, аспирин и напроксен. Тези лекарства обикновено се препоръчват при хронична болка, от умерена до ниска.

  При епизоди на силна болка може да се препоръчат обезболяващи лекарства, като мускулни релаксанти и други болкоуспокояващи. Медикаментите против болка обикновено се предписват за кратко време, тъй като те могат да бъдат силно пристрастяващи

Кога спира болката от дископатия?

 • TENS апарати. TENS апарата (Транскутанна електрическа стимулация на нерв) е малко устройство, което изпраща електрически импулси през тялото, които пречат, или минимизират сигналите на болка. TENS апаратът предава сигналите директно върху кожата. Той се свързва чрез проводници с електродни подложки, поставени върху кожата, както и дистанционно, осигуряващо диапазон от честота за различни нива на болка

Другите методи за управление на болката трябва да се прилагат от квалифициран медицински специалист, като например:

 • Ръчна манипулация. Специалист по хиропрактика или гръбначен стълб може ръчно да регулира гръбначните структури, за да облекчи мускулното напрежение, да премахне натиска от нервен корен и да облекчи напрежението в ставите.

  Ръчната манипулация може да осигури временно облекчение на болката и да подобри подвижността на тялото. Това за някои пациенти е толкова ефективно, колкото и болкоуспокояващите лекарства

 • Епидурални инжекции. Стероид, инжектиран около защитния външен слой на гръбначния стълб, може временно да облекчи болката, което да подобри мобилността. Инжекционното лечение може да се препоръча преди програма за физическа терапия, така че упражненията й да могат ефективно да бъдат завършени с минимално неразположение.

В много случаи е необходимо да се премине през т.н. „опит и грешка“, за да се намери вида лечение, който действа най-добре.

Физическа терапия

С тази терапия се цели да се помогне на гръбначния стълб да се укрепи, с което да се предотврати появата на нова болка. Програмата за дегенеративна дискова болка обикновено съдържа следното:

Кога спира болката от дископатия?

 • Разтягащи упражнения. Те обикновено се препоръчват за намаляване на болката в гръбнака и подобряване силата на мускулите му.
 • Укрепващи упражнения. Укрепването на мускулите ще даде възможност по-добре да се поддръжа шийния и лумбалния гръбначен стълб и допълнително да подкрепи дегенериращ гръбначен сегмент, което ще намали болката в гръбнака и нестабилността му.
 • Аеробни упражнения. Редовните аеробни упражнения са важна част за поддържане на здрава циркулация и активност на ставите и мускулите. Те повишават сърдечната честота, увеличават притока на хранителни вещества и кислород в цялото тяло, включително към гръбначните структури.

Допълнителната полза от тези упражнения е, че те помогат за намаляване на болката по естествен начин, тъй като се освобождават ендорфини, които служат като естествено обезболяващо средство на тялото.

Най-добре е упражненията да се правят:

 

 • в контролирана обстановка
 • под ръководството на физиотерапевт, хиропрактик или друг подходящо обучен медицински специалист

 

Промяна на начина на живот

Малки, но смислени житейски промени, в комбинация с ежедневните  процедуримогат да помогнат за подобряване на цялостното ви здраве, което от своя страна да подобри състоянието на гръбначния стълб и мускулите ви.

 

Някои примери включват:

Кога спира болката от дископатия?

 • Избягвайте никотин, както пушене, така и стоене в стая с пушачи
 • Избягвайте алкохол
 • Пийте много вода
 • Включете повече движения в ежедневието си и избягвайте да стоите в една и съща поза дълго време. (Ето един пример: изправете се, протегнете се и после си дайте една малка разходка. Правето това на всеки 20-30 минути.)
 • Използвайте ергономични мебели за поддръжка на гръбначния си стълб, като ергономични столове за бюро, стоящо бюро или специални възглавници за шията

 

Фокусът на тази част от лечението е да се предоставят достатъчно образователни ресурси, които да помогнат на пациента да развие един по-здравословен начин на живот, който да сведе до минимум стреса върху гръбначните структури на тялото му.

След като нямаме възможност да променим настоящия ритъм на живот, нека поне се опитаме да променим нещо, което зависи изцяло от нас, като не забравяме, че ние сме тези, които имат най-добра ползаот това.

Как се лекува дискова херния с инверсни лежанки?

Инверсионните лежанки и дисковата херния са взаимосвързани. Инверсионната терапия е призната като добра алтернатива на операцията и стероидните инжекции. 70% от хората, които са опитали този метод на лекуване, са успели да отменят планираната си операция на гърба, заради изключителната  ефективност на тази терапия.

 

Въпреки че изглежда високотехнологично и ултрамодерно изобретение, истината е, че тази процедура се използва от хиляди години за намаляване, или предотвратяване на болки в гърба. Днес инверсионните устройства често се използват за лечение на болестни състояние на гърба, като:

 

 

Информация за инверсионната лежанка. История и научни изследвания

Инверсионната терапия се е използва от 3000 преди н.е., за да:

 

 • балансира тялото
 • да спомогне за увеличаване на кръвообращението
 • стимулиране на мозъка
 • засилване на правилните функции на жлезите
 • облекчаване на натиска върху коремните органи

 

Хипократ, бащата на медицината, е създал свой собствен метод за инверсионна терапия, като е повдигал пациентите си на стълба с въжета и макари, за да впрегне гравитацията в опит да облекчи болката на пациентите си. Но вие не го правете.

 

Изследване, проведено през 1978 г., тестващо ЕМГ активността (размера на мускулната болка на участниците), показва намаление на болката с 35% само за 10 секунди седене на лежанката. Това означава, че може да изпитате почти моментално облекчение, както и дългосрочна полза за здравето ви.

 

В друго проучване участвали 175 пациента, изпитващи особено голяма болка в гърба, които не са били в състояние да работят. Само след осем инверсионни сесии 88,6% от тях са почувствали голямо облекчение на болката и са могли да се върнат обратно на работа. Почти всяко проучване, правено досега, показва забележимо намаляване на болката при хората, използвали инверсионна терапия.

 

Какво точно прави инверсната лежанка?

Разтоварва и облекчава болката в костите, ставите и дисковете в долната част на гърба. Смята се, че това създава тягова сила през гръбначния стълб, като сцеплението с този случай намалява болката в долната част на гърба.

 

Другото име за инверсионни лежанки или инверсионна терапия е гравитационното сцепление. Разделяйки дисковете и ставните пространства в гръбначния стълб, може да намалите налягането от гръбначните нерви и да отпуснете мускулите.

 

Какво представлява упражнението на инверсионна лежанка?

Това е един от най-популярните начини за провеждане на инверсионна терапия:

 

 • Започвате, като застанете срещу инверсионната маса и привържете глезените си към нея
 • След това може да се наклоните назад, така че да лежите хоризонтално на нула градуса или дори по-надолу. Някои хора обичат да “висят“ с главата надолу на деветдесет градусa

дискова херния

Колко време може да се стои  в това положение?

Ако планирате да стоите с главата надолу на пълни деветдесет градуса, трябва да започнете от 1 до 2 минути, докато ви стане неудобно. Може бавно да увеличите времето от 3 до 5 минути на сесия, но е важно да се вслушвате  в тялото си и да преустановите упражнението, когато ви стане неудобно.

 

Безопасно ли е това положение?

Безопасно е за повечето хора, но висенето с главата надолу ще изпрати много кръв в главата, така че се консултирайте с лекар, ако имате проблеми със сърцето, високо кръвно налягане или други подобни.

 

Защо инверсионна терапия? Какви са ползите от нея?

Медицинските експерти смятат, че този метод действа най-добре, и силно препоръчват използването на инверсионни лежанки за лечение на дисковите хернии. Инверсионната терапия за лечение на херния има слабо въздействие върху финансите и живота ви. С други думи, методът не причинява никакви ужасни странични ефекти и не струва хиляди.

 

В същото време една операцията на дискова херния включва отваряне на  гръбначния стълб, отстраняване на повредения диск и евентуално заместването му с протеза, като последното трябва да стане в отделна операция. Това може да доведе до високи разходи, особено ако застраховката ви не е много добра. Друго нещо е, че няма да може да шофирате за дълго време след операцията.

 

Повечето хора не са в състояние да карат кола поне две седмици след процедурата. Освен това, процедурата е свързана с всички типични рискове от операции, като парализа и възможна смърт, ако нещо се обърка. Въпреки че помага на някои хора, хирургичната интервенция не е добър вариант за всички.

дискова херния

Същото може да се каже и за стероидните инжекции. Те действат чрез инжектиране на лекарства направо в засегнатата област, което има за цел да намали подуването, така че дискът да може сам да се върне обратно на мястото си. Отново има хора, които имат късмет и с тази техника, но други за съжаление нямат.

 

А и това все още е много скъпо и изисква многократни посещения при лекаря. Инверсните лежанки не само са най-доброто средство за облекчаване на болката, причинена от дискова херния, но може и да ви излекуват напълно!

 

Списание на Канадската асоциация по хиропрактика публикува резултатите от едно свое проучване, озаглавено „Адаптационен наклон на лумбалната тракция“. В него се стига до заключението, че след серия от осем лечения на инверсионна маса почти 90% от пациентите са показали подобрение в редица оплаквания от болки в гърба.

 

Инверсията е ефективно неинвазивно лечение

Друго проучване, проведено този път от Ню Касъл Университет (Обединеното кралство) е установило, че с помощта на инверсионната терапия малко повече от 75% от участниците, страдащи от дискова болка в долната част на гърба, са успели да избегнат операции и други инвазивни лечения.

 

Ползи и за спортистите

 

Инверсионната терапия може да спомогне за:

 

 • подобряване на здравето на ставите и да осигури облекчаване на стреса при спортисти
 • подобряване на кръвообращението в тялото. Това спомага и за възстановяването им от травми
 • Използването й при упражнения за укрепване на гърба

 

Инверсията може да помогне за детоксикация на тялото

 

Лимфата циркулира в тялото почти по същия начин, както кръвта. Нейните функции са да ви предпазва от болести и да изхвърля токсичните вещества от тялото ви. Инверсията насърчава лимфната циркулация, като декомпресира гръбначния стълб и рехидратира дисковете между прешлените.

 

Но въпреки дългия списък с ползи от тази терапия, винаги трябва да търсите лекарски съвет, преди да започнете да я използвате.

дискова херния

Опасности и странични ефекти:

 • Инверсията може да увеличи налягането в очите. Всеки, който страда от глаукома, конюнктивит или отлепяне на ретината, не бива да опитва тази терапия. Това може да доведе до сериозни последици, включително до слепота.

 

 • Хернията ви може да се влоши. Действието на разтягане може да доведе до усложнения, ако имате хиатална или вентрална херния.

 

Инверсията трябва да се избягва от:

 

 • бременни жени
 • от всички, които наскоро са претърпели операция на гърба си
 • от хора с високо кръвно налягане
 • хората с ушна инфекция
 • хора с хирургично имплантирани опори
 • хора с неизлекувани фрактури, подути стави или остеопороза

 

В случаи, че използвате антикоагуланти, инверсионната лежанка може да доведе до развитие на допълнителни здравословни проблеми.

Съвети за безопасност

 

 • Много хора мислят, че колкото по-дълго време стоят с главата надолу, толкова по-добре. Това не е така. За начинаещите се препоръчва от 1 до 2 минути, няколко пъти на ден. След като тялото свикне, може да правите многократнно по 5-минутни сесии на ден
 • Не е необходимо да се прави пълна инверсия, за да може инверсионната терапия да ви подейства. Общоприето е, че наклона под 60 градуса може да е всичко, от което се нуждете
 • Преди да изпробвате този метод на терапия, проучете възможните предимства и недостатъци
 • Потърсете, колкото се може повече, експертни съвети и винаги се консултирайте с вашия лекар, преди да започнете

 

 

Кога се прибягва до оперативно лечение на дископатия или стеноза?

Здравната статистика съобщава, че 14% от всички нови посещения при лекари са за болки в долната част на гърба. Приблизително един от четирима пациенти с болки в гърба има дискова херния. Гръбначна стеноза или стесняване на гръбначния стълб е друга често срещана причина за болки в гърба.

Специалистите невролози  предлагат редица нехирургични и хирургични лечения за облекчаване на болката от дискова херния и гръбначна стеноза. Според тях само от 10 до 15% от пациентите, които идват за преглед заради проблеми с гръбначния стълб, се нуждаят от операция.

Какво са дисковете?

Гръбначният стълб се състои от 33 костни прешлени. Дисковете – известни също като междупрешленни дискове – са амортисьорите между прешлените.

Всеки диск е съставен от:

 • Здрав вътрешен пръстен, наречен annulus
 • Меко вътрешно ядро, изпълнено с гелообразно вещество

дископатия

 

Какво е дискова херния?

Херния или разкъсан диск възниква, когато гелообразният пълнеж на ядрото изпъкне или изтече през външния пръстен на диска. Това издуване или изтичане на дисковия пълнеж може да притисне нервите на шията и гръбначния стълб, причинявайки силна болка.

Какво може да причини дискова херния?

Няколко фактора могат да отслабят дисковете в гръбнака ви. Дисковете, които имат високо съдържание на вода при деца и млади хора, губят част от съдържанието й с възрастта. Това ги прави по-малки и не достатъчно гъвкави, намалявайки пространството между гръбначните прешлени и увеличава риска от дискова херния и притискане на нерва.

Дисковете също могат да бъдат отслабени от:

 • Неправилно повдигане на тежести, което е често срещана причина за трудови наранявания
 • Участие в повтарящи се напрегнати дейности
 • Оказване на внезапен натиск върху гръбначния стълб
 • Злополука или нараняване
 • Наднормено тегло
 • Тютюнопушене

дископатия

Какви са симптомите на дискова херния?

Симптомите на дисковата херния варират в зависимост от това дали засегнатият диск е в горната част на гърба (шиен гръбначен стълб) или долната (лумбален гръбначен стълб). „Не е много често срещано да имаш дискова херния в гръдната област на гръбначния стълб или в средната част на гърба, тъй като този участък е поддържан от гръдния кош“, казва д-р Форуар.

Въпреки че проблемът се дължи на гръбначния стълб, дисковата херния може да предизвика симптоми в ръцете или краката, когато пълнежът на диска дразни близките нерви. Това състояние се нарича радикулопатия.

Симптомите на дискова херния в областта на шията или горната част на гърба могат да включват:

 • Болки в шията
 • Болка в ръката или рамото
 • Слабост в ръката или китката, изтръпване или усещане сякаш мравки ви лазят.

Симптомите на дискова херния в долната част на гърба могат да включват:

 • Болка в гърба
 • Болка в краката
 • Слабост на краката или ходилата, изтръпване или усещане сякаш мравки лазят по вас
 • Проблеми с червата или пикочния мехур

Какво е гръбначна стеноза?

Гръбначна стеноза е стесняване на гръбначния канал, което води до болезнено прищипване на гръбначния мозък и / или нерви в гръбначния стълб. Дегенеративната гръбначна стеноза е резултат от процеса на стареене.

Много по-рядко гръбначната стеноза може да бъде вродена – нещо, с което сте родени. Тя може да се появи навсякъде в гръбначния стълб, включително:

 • шията и горната част на гърба (шиен гръбначен стълб)
 • средната част на гърба (гръден гръбначен стълб)
 • долната част на гърба (лумбален гръбначен стълб)

дископатия

Какви са симптомите на лумбалната гръбначна стеноза?

Лумбалната (долната част на гърба) гръбначна стеноза може да причини:

 • Болка в таза
 • Болки и спазми в кракат
 • Изтръпване и усещане на мравучкане по краката
 • Загуба на сетивност в краката и ходилата
 • Затруднено ходене

Какви са симптомите на цервикалната гръбначна стеноза?

Цервикална гръбначна стеноза може да причини:

 • Болки в шията
 • Болки в рамото и ръката
 • Изтръпване на ръцете
 • Затруднено ходене поради проблеми с баланса
 • Слабост в ръцете или краката

дископатия

Как се диагностицира дискова херния или гръбначна стеноза?

Ако имате симптоми на дискова херния или гръбначна стеноза, лекарят ще ви прегледа и ще ви попита за вашите симптоми, за да може да определи коя част от гръбначния мозък или корените на гръбначния нерв могат да причиняват вашите симптоми. Ще поръча и различни образни изследвания, които могат да включват:

 • ЯМР /ядрено-магнитен резонанс/
 • рентгенови снимки
 • компютърна томография

 

Това се прави с цел да потвърди диагнозата.

Може ли дискова херния да притисне гръбначния мозък?

Да. Някои пациенти могат да имат миелопатия – компресия на гръбначния мозък – в допълнение към радикулопатия. Това е случаят, когато дисковата херния не просто натиска нерва, но и гръбначния мозък. Тази компресия може да възникне в шийната или гръдната област на гръбначния стълб. Гръбначният мозък завършва на кръстовището на гръдния и лумбалния гръбначен стълб.

Миелопатията е по-спешна от радикулопатия, тъй като, когато гръбначният мозък е притиснат, може да имате повече от просто нервно засягане – то може да включи и двете ръце и двата крака. Тези пациенти могат да имат симптомите на дискова херния плюс проблеми с баланса, изтръпване в ръцете и краката от притискане на гръбначния мозък.

дископатия

Често пациент, който вече има дегенеративно заболяване на диска, дискова херния или гръбначна стеноза, може да попадне в злополука или да се нарани. Когато това се случи, новите наранявания изострят първоначалния им проблем.

Как се лекува дискова херния или гръбначна стеноза нехирургично?

В зависимост от резултатите от вашите изследвания – ЯМР, рентген и др., лекарят може да препоръча:

 • Перорални лекарства – мускулни релаксанти и понякога стероид или други противовъзпалителни лекарства
 • Физиотерапия
 • Ограничения за движението и физическата ви активност, да не вдигате тежко и т.н.

 

После ще се проследи как се повлиявате от лечението. Повечето пациенти се подобряват с консервативно лечение и не се нуждаят от операция. Ако болката ви е причинена от дискова херния или гръбначна стеноза, възстановяването може да отнеме няколко месеца. Мускулната болка отзвучава по-бързо.

Необходимо ли е  пациентът да бъде прегледат и от  друг специалист за нехирургично лечение?

Да. В някои случаи може да се предпише:

 • тестване на лечение на болка
 • физиатрия
 • инжекционна терапия като епидурална, трансфораминална, фасетна или тригерна инжекция

дископатия

Кога се препоръчва операция?

Операцията на шията или на долната част на гърба не е само въпрос на болка – това е, когато постоянното изтръпване или слабост се отразяват на качеството ви на живот. Много фактори играят роля при решението за операция. Лекарят трябва да даде цялата необходима информация, за да ви помогне да решите дали и кога операцията е подходяща за вас.

Кога операция за стеноза на лумбалния гръбначен стълб може да е вариант?

До операцията на стеноза на лумбалния гръбначен стълб се стига при значително функционално увреждане, което не може да бъде подобрено чрез нехирургично лечение. Други здравословни проблеми, като сърдечно заболяване, белодробни заболявания или периферни съдови заболявания, могат да ограничат нивата на активност, както и гръбначната стеноза. Ако случаят е такъв, хирургията на лумбалната декомпресия може да предложи ограничена полза, тъй като след интервенцията пациентът няма да стане по-активен.

дископатия

Възможност за операция на стеноза на лумбалния гръбначен стълб

Хирургичният златен стандарт е лумбална ламинектомия, която отваря гръбначния канал и облекчава натиска върху нерва. В зависимост от характеристиките на гръбначния стълб (например здравина на костите, костно приплъзване или спондилолистезична ориентация на гръбначните фасетни стави, движение на този сегмент на гръбначния стълб при огъване напред и назад), може да се наложи гръбначно сливане в момента на декомпресията.

Налични са и по-нови техники, включително микроендоскопски техники и дистрибутори на спинозни процеси (X-STOP е първият, одобрен от FDA). Тези по-нови техники са по-малко инвазивни от традиционната хирургия на гръбначната стеноза, като например синтез, въпреки че често те са подобни на инвазивността като декомпресия на едно ниво (ламинектомия).

Докато нехирургичните подходи могат да овладеят възпалението и болката, само стенозната хирургия може да излекува причината за проблема, като премахва източника на налягане от компресираните корени на лумбалния нерв.

 

 

Могат ли да помогнат лежанките след оперативно лечение на дископатия или стеноза?

Инверсната лежанка е уред, който използва гравитацията, за да освобождава натиска и напрежението в гръбначния стълб. При ползването й, главата се поставя по-ниско от нивото на краката. Така лежанката декомпресира гръбнака и това помага за освобождаване на напрежението и облекчава болката в прешлените.

Има различни видове инверсни лежанки. Някои притежават функции за масаж и затопляне. Чрез удобен контролер, ползващият я може да регулира силата, видът и времето на масажа. Подложката на лежанката е лумбална и предлага 2 вида масаж, 3 степени и времетраене от 5 или 10 минути.

Ползването на такава лежанка всеки ден само по няколко минути помага за:

 • справяне със стреса
 • подсилва мускулите
 • облекчава болката и напрежението в гърба и кръста, особено когато са причинени от дискова херния или стеноза
 • увеличава се и гъвкавостта на тялото

Ако имате обаче хипертония, глаукома, или сърдечни заболявания, задължително трябва да се консултирате с лекар, преди да използвате лежанката.

лежанка

Дисковата херния (дископатията)

Засяга гръбначния стълб. При нея се разкъсва външният фиброзен пръстен на дисковете между прешлените и това позволява на меката централна част да се деформира и да влезе в канала на гръбначния мозък. Там притиска структурите, които се намират в него.

Основните симптоми за дископатия са локална болка, според нивото на засягане, която се разпространява в сетивната зона на съответното нервно коренче и промени в чувствителността. Могат да се усетят още моторна слабост, както и тазово – резервоарни нарушения.

Дисковата херния може да се получи на всеки диск в гръбначния стълб, но двете най-чести форми са цервикална – шийна и лумбална – в областта на кръста. Последната причинява болка и в кръста, и дори в единия, или двата крака. Лумбалната херния е 15 пъти по-често срещана и е сред най-възможните причини за болка в кръста. Обикновено дисковите хернии се получават при хора на възраст между 30 и 50 години.

Лечението на лумбалната може да е консервативно и оперативно и зависи от стадия и тежестта на заболяването.

Неоперативното лечение включва:

 • покой
 • режим на двигателна активност
 • аналгетици
 • физиотерапия и други

Обикновено дава добри резултати при по-леките случаи.

Стенозата

Не е от заболяванията, за които се чува, или пише често. То обаче има сериозен ефект върху организма и може да му причини значителни вреди. Тя представлява стесняване и може да се получи в различни части на организма като кръвоносни съдове, черва, хранопровод и други.

Има спинална стеноза, която се появява при гръбначния стълб. От нея се стеснява каналът на гръбначния мозък, а това води до увреждането му заради притискането. При форминалната стеноза може да се стеснят отворите на нервните коренчета, които излизат от гръбначния мозък и стигат до различни органи. Спиналната се появява най-често в поясната област. Кръстът започва да боли, а при ходене се появяват болки в краката, които може да са много сериозни.

Заболяването се появява и при възрастни, но и при млади хора, които имат изкривявания на гръбнака. Тя може и да е вродена, а измененията да засегнат и прешлените и дисковете между тях. Така с годините те се изхабяват и губят качествата си, от което пък лесно се получават деформации.

Преди лечение трябва да се направи прецизна диагностика:

 • най-добре е това да стане с ядрено-магнитен резонанс
 • друг подходящ метод е компютърната томография
 • често се прилага и миелограма, при която се инжектира специално вещество в канала на гръбначния мозък

За лечението на болестта може да се изберат различни видове медицина – алопатична и хомеопатична. При първата има и консервативно и оперативно третиране, докато при втората се прибягва до индийската медицинска наука Аюрведа. Заболяването може да се третира и с йога. Голям ефект оказва добре дозираната физическа активност.

Много добри резултати дава използването на инверсни лежанки. Те помагат както при стеноза, така и при дископатия. Въпросната лежанка можем да притежаваме като домашен фитнес уред, които е изключително лесен за употреба.

лежанка

 

Ако я ползвате по няколко минути, дори не всеки ден, можете бързо да усетите положителна промяна. Уредът раздвижва тялото, а не го натоварва. Мускулните връзки се балансират и така постепенно болките намаляват. Упражненията са ненатоварващи, лесни и се препоръчват за всеки със стеноза и проблеми в гърба. Лежанките могат да се ползват и от напълно здрави хора.  С тях се подсилват основните мускули с упражнения в обърнато наопаки положение на тялото.

На българския пазар могат да се намерят два вида лежанки – единият е американската Тийтър, а другият – Ембер, който се произвежда в китайските предприятия на компанията. Първите лежанки могат да се ползват и за активни, и за пасивни упражнения.

Помагат за заздравяване на мускулатурата и за увеличаване на гъвкавостта. Вдига се тонусът и се избягва стресът. При пасивните упражнения няма усилия и чрез тях се обновяват ставите и дисковете.

При този уред се лежи надолу с главата, под ъгъл, който се задава от ползващият го. Положителното въздействие се получава още при ъгъл от 20 градуса, а пълно освобождаване от напрежението в гръбнака се достига при 60 градуса. Когато тялото е с главата надолу, има възможност за повече разтягане и спортуване. С лежанките може също така да се правят и коремни преси, изправяне в седнало положение и прикляквания.

лежанка

Инверсните лежанки могат да помогнат на хора, които продължително време не променят позата си, например работата им е свързана с дълго шофиране, наведени на бюро, компютър, или шевна машина. Ако сте избрали такава професия, трябва често да си осигурявате раздвижване. Обездвижването е основният „помагач” на болката в гърба и кръста. Освен на движението, внимание трябва да се обърне и на хранителния режим.

Спокойно можете да заложите на лежанката преди да се решите на операция, която е най-крайната мярка, макар лекарите често да я препоръчват. Според специалистите, упражненията на нея могат не само да облекчат болката, но и да я излекуват в много от случаите и да не се стигне до операция.

След всяка оперативна намеса следва рехабилитационен период, през който пациентът се връща към нормалното си ежедневие. Основната цел е да се възстанови мускулният корсет, който държи гръбнака на всеки човек. Препоръчително е оперираният да се довери на специалисти за раздвижването си, както и на клиника, или отделение, разполагащи с нужните апарати и програми.

Лечебният курс обикновено комбинира различни методи за всеки пациент, в зависимост от състоянието му. Това са най-често лечебна физкултура, гимнастика, масаж и физиотерапевтични процедури, като всичко се прави в присъствието на терапевти.

Инверсните лежанки също могат да се ползват за рехабилитация след операция на дискова херния или стеноза. Това обаче може да стане само след лекарско разрешение и задължително под наблюдение на рехабилитатор.

Въпросните лежанки са плод на гениалната идея на професионалният спортист Роджър Тийтър. След катастрофа той е страдал от непоносими болки в гърба цели 5 години. Те са последици и от професионално каране на водни ски. В търсене на решение на проблема си, той открива, че обръщането на тялото надолу с главата помага за възстановяване на гръбнака и облекчава болките.

Така с инверсионната терапия, вече дипломираният инженер преборва болките си. След това Тийтър основава компания за производство на инверсионни уреди и я нарича „Небето е пределът”. Тя първо произвежда гpaвитaциoнитe бoтyши и cлeд тoвa инвepcнaтa лeжaнĸa c имeтo Teeter. Poджъp Tийтъp вeчe пoвeчe oт  50 гoдини ce зaнимaвa cъc paзpaбoтвaнe нa ypeди зa фитнec и cпopт.

Сега ĸoмпaниятa мy зaeмa вoдeщa poля в пpoизвoдcтвoтo нa инвepcиoнни ypeди и тexнитe инoвaции. Лежанките са напълно достъпни и могат лесно да се поръчат онлайн. Предлагат се c pъĸoвoдcтвo зa yпoтpeбa ĸъм тяx, ĸaĸтo и гapaнция oт 1 до 5г. Изĸлючитeлнo лecни и ĸoмфopтни ca зa ползване. Πpaĸтични ca, зaщoтo мoгaт дa ce cгъвaт и cъxpaнявaт нa yдoбнo мяcтo вкъщи.

Какви изследвания се правят за установяване на дископатия и стеноза?

Диагноза на стеноза

Визуалните изследвания, които се правят с цел диагноза на пациенти с различни видове гръбначна стеноза, включват:

 • Магнитно-резонансно изображение (MРИ)
 • Сканиране
 • Компютърна томография с миелограма

Понякога е възможно да се изиска да бъдат направени  и двата теста. Обикновените CT сканиранията по-добре могат да идентифицират причините за гръбначната стеноза, но не могат да дадат същата подробна информация за причинителите на стеноза на меките тъкани, като издутини на диска, дискови хернии и хипертрофия на лигаментите. Поради тази променяща се картина, симптомите на гръбначната стеноза варират и физикалният преглед обикновено няма да покаже неврологичен дефицит или двигателна слабост.

дископатия

В някои медицински центрове се използват “изправени” Магнитно-резонансно изображения (MРИ) за удължаване на флексията и MРИ на гръбначния стълб, за да се идентифицират динамичните промени в гръбначния стълб и размерите на канала. Въпреки че все още се проучва ефикасността на тези тестове, възможно е да се намери информация, която е предоставена именно от подобни тестове.

За да постави диагноза за гръбначна стеноза, вашият лекар ще ви попита, какви симптоми имате в момента, може да ви накара да обсъдите медицинската ви история и да проведе няколко физически прегледа, за да установи причината за признаците ви.

 

Визуални изследвания

Тези тестове включат следното:

 • Рентгенова снимка – въпросната снимка ще покаже костни промени, като костни шипове, които е възможно да са причина за стесняване на пространството в гръбначния ви канал. Трябва да се отбележи, че всяка рентгенова снимка ви излага на малка радиация, която не е опасна за вашето здраве.
 • Магнитно-резонансно изображение (MРИ) – използва мощен магнит и радиовълни, за да произведе изображения на напречно сечение на гръбнака ви. Възможно е тестът да открие увреждане на дисковете и връзките им, както и наличието на тумори в гръбнака ви и е важно, че това изображение може да покаже, къде са притиснати нервите ви.
 • КТ или КТ миелограма – ако нямате възможност да си направите MРИ, вашият лекар ще ви препоръча да се направи компютъризирана томография (КТ), което представлява комбинация от рентгенови снимки, направени от различни ъгли, за да се получат подробни изображения в напречно сечение на тялото ви. При КТ миелограма, сканирането се прави след инжектиране на безопасна контрастна течност, която ще очертае гръбначния ви мозък заедно с нервите и ще може да покаже, къде има херния дискове, костни шипове или тумори.

Как се диагностицира дископатията?

дископатия

 

Дископатията е едно заболяване, което може да се появи с напредване на възрастта и засяга един или няколко междупрешленни диска. Тя се проявява с болки в гърба и е важно да се третира колкото се може по-рано, за да се избегнат усложнения. Работейки за поставяне на диагноза, вашият специалист по гръбначния стълб (xирург), ще ви попита за симптомите, които изпитвате в последно време, за лекарствата, които сте вземали или все още вземате и какъв е техният ефект.

Типични въпроси за диагноза на дегенеративни дискови заболявания

 • Кога се появи болката ви за първи път?
 • Какво правехте, когато се появи болката ви?
 • Какво направихте, за да я успокоите?
 • Болката на едно място ли стои или се движи по други части на тялото ви?
 • Има ли нещо, което я намалява или влошава?

Физически и неврологични прегледи

Много е вероятно вашият лекар да поиска да се направят физически и неврологични прегледи

 • При физическия тест той ще наблюдава стойката ви и обхвата на движенията ви, което означава, колко добре може да движите определени стави и цялостното ви физическо състояние и ще отбележи всяко движение, което ви причинява болка. Лекарят ви ще погледне гръбнака ви и ще отбележи всякакви отклонения
 • По време на неврологичния преглед той ще тества рефлексите ви, мускулната ви сила, други нервни промени и разпространението на болката от гърба ви в други части на тялото ви. Този преглед е от значение в случаите на дегенеративни заболявания на диска, защото може да са засегнати нервите ви.

Образна диагностика на гръбначния стълб

За да може да се открие дископатия, ще се наложи да се направят няколко визуална теста, като рентгенова снимка, която ще помогне на хирурга ви да „види“ костите на гръбнака ви. Тази диагностика е доста ефективна за откриване на:

 • Стеснени гръбначни канали (спинална стеноза)
 • Фрактури
 • Костни шипове (остеофити)
 • Остеоартрит

Хирургът ви ще поиска да се направят и няколко стандартни рентгенови изображения. Ще се направи една снимка отстрани, която се нарича страничен изглед. Ще ви се направи и друга, „директна“ снимка, която може да се заснеме както отпред, така и отзад.

В „стандартното рентгеново изображение“ лекарят ще търси изкривяване на прешлените, сколиоза, фрактура или други проблеми с гръбначния стълб, които може да са дошли с дископатията.

Възможно е хирургът ви да поръча флексия и разширяване на рентгеновите лъчи, за да прецени стабилността на гръбначния ви стълб и обхвата на движението ви, в смисъл – колко добре се движат ставите ви. Ще ви накара да се наведете напред (флексия) и назад (удължаване), за да ви се направят тези рентгенови снимки.

дископатия

Възможно е да трябва да се направи компютъризирана томография или сканиране с магнитен резонанс (MРИ). Гореспоменатите тестове са по-ефективни от рентгеновите снимки в показване на меките тъкани в гръбначния стълб и могат да помогнат да се идентифицират проблеми като подут диск или херния диск.

CT сканирането е полезно, защото по-лесно могат да се видят костите и нервите по тях, за да може хирургът ви ясно да забележи  дали костният шип не е притиснал някой нерв.

Ако той подозре нервно увреждане от дегенеративни промени в гръбначния ви стълб, може да нареди специален тест, наречен електромиография (EMG), за да измери, колко бързо реагират нервите ви.

За да се постави диагноза за дегенеративна дискова болест, може да се наложи да се направят и допълнителни тестове:

 • Сканиране на костите – за да се помогне на лекуващия ви лекар да открие проблема в гръбначния ви стълб, който може да е остеоартрит, фрактури или инфекции, има вероятност да се наложи сканиране на костите ви. Ще ви инжектират малко количество радиоактивен материал, който ще премине през кръвообращението ви и ще попие в костите ви, който ще се абсорбира от мястото, където има необичайна активност, като възпаление, например. Скенерът ще го улови и ще покаже на хирурга ви „горещите точки“, разбирайки къде е проблемът
 • Дискограма или дискография – тази процедура потвърждава или отхвърля възможността  дискът да е източник на вашата болка. Инжектира се малко количество безопасна контрастна течност в един от дисковете. Ако има проблем от рода на херния, багрилото ще изтече от диска. Хирургът ви ще види това на рентгеновата снимка, което ще му помогне да разбере, къде има нещо нередно
 • Миелограма – за да може да се разбере, дали има нарушение в гръбначния ви канал, или в гръбначния ви мозък, поради притиснат нерв като причина за болката ви, ще трябва да ви се направи миелограма. За този тест трябва да ви се инжектира специална безвредна оцветена течност на мястото около гръбначния мозък и нервите. Преди това обаче, мястото трябва да бъде обезболено. След това ще ви се направи  рентгенова снимка или компютърна томография. Изображението ще даде подробна анатомична картина на гръбначния ви стълб, най-вече на костите ви, което ще помогне на хирурга ви да идентифицира всички нередности

За да се предотврати развитието и задълбочаването на болестното състояние, свързано с гръбнака ви, препоръчително е да се изследвате, преди болката ви да е станала непоносима или да се усложни състоянието ви.

 

 

Помага ли йогата при болки в кръста?

Болките в кръста могат да ви се появят на пръв поглед от нищо – цял ден сте седели в офиса, след това на дивана в хола и сте гледали телевизия, а дискомфортът в кръста не ви дава мира. Трябва да знаете обаче, че точно това продължително седене е предизвикало напрежение в долната част на гърба и болката е на лице.

 

От нея не са застраховани обаче и хората, чието ежедневие е изпълнено с прекомерно движение, дори спортистите. Защото всеки спорт или упражнения с тежести, които включват бягане, скачане или бързи динамични движения, създават напрежение в долната част на гърба. Когато тези дейности се повтарят с течение на времето без правилно разтягане и освобождаване на най-натоварените мускули, може да се появят тежки травми.

 

Изследванията показват, че йога или интензивното разтягане на тялото могат да помогнат за намаляване на болката в долната част на гърба, като  наред с това ще допринесат  за намаляване на стреса и за по-добър сън.

 

Кои асани трябва да се изпълняват за болки в гърба?

 

Bhujangasana Бхуджангасана Пинит

йога

Осмата поза от 12-те пози на Сурия Намаскар, Бхуджангасана, също наричана Кобра поза от „Bhujanga“ /кобра на санскритски/. Това е една от най-важните огъващи се назад асани в йога, където трупът и главата приличат на повдигната глава на кобра.

 

Ardha Matsyendrasana – Арда Мациндресасана

Предизвикателна йога асани за болки в гърба Пинит

 

йога

Тази асана е кръстена на йогите Мациндранат. Името е взето от санскритските думи „ardha“, което означава „половина“, „matsya“ означава „риба“, „индра“ означава „крал“ и „asana“ означава „стойка“ или поза. Тази поза е една от 12-те основни асани, използвани в програмите за хатха йога и е изключително полезна за гърба.

 

Марджариасана – Marjariasana Pinit

Дори котките могат да вдъхновят нашите уроци по йога. Затова и  „Marjariasana“ е наричана още „котешко протягане“. Не може да си представите, колко удовлетворително и полезно може да бъде протягането на котката.

 

Bitilasana – Битиласана Пинит

йога

Битиласана получава името си от санскритската дума Батила, което означава крава. Наречена е така, защото стойката на тази поза прилича на стойката на тялото на крава. Тази асана почти винаги се практикува в комбинация с котешката поза.

 

Адхо Муха Сванасана – Adho Mukha Svanasana Pinit

 

йога

Името идва от санскритските думи „adhas“, което означава надолу, „mukha“ означава лице, „śvāna“ означава куче и „āsana“ означава стойка. Adho Mukha Svanasana изглежда подобно на това, как изглежда кучето, когато се навежда напред. Тази асана има невероятно много предимства, поради което е изключително важно да я практикувате всеки ден. Най-доброто е, че дори и начинаещ може да направят тази асана с голяма лекота.

 

Триконасана „Trikonasana“

йога

Тази асана наподобява триъгълник и затова е наречена така. Името й идва от

санскритските думи त्रिकोण (trikona), което означава триъгълник и आसन (асана), което означава стойка. Известно е, че тази асана разтяга мускулите и подобрява регулярните  телесни функции. За разлика от повечето други йога асани, тази  изисква да държите очите си отворени, докато я практикувате, за да поддържате равновесие.

 

Устрасана – Устрасана Пинит

Тази асана е популярно наричана Камилската поза. Името й идва от  Устра, което означава камила на санскрит, защото  тази поза прилича на камила. Известно е, че отваря сърдечната чакра и увеличава силата и гъвкавостта.

 

Paschimottanasana – Пашимотанасана Пинит

йога

Това е една от основните пози на Хатха йога, която стимулира центъра на вашия слънчев сплит. Името идва от санскритските думи „paschima“, което означава запад или гръб, „uttana“ – интензивно разтягане, и асана – стойка.

 

Purvottanasana – Пурвотанасана Пинит

Пурвотанасана е интензивно протягане с лице на изток. Тази асана привлича силата на мускулите на краката, раменете и гръбначния стълб.

 

Halasana – Халасана Пинит

йога

 

„Хал“ е санскритска дума, която означава плуг. Както подсказва името, тази поза подготвя полето (ума и тялото) за дълбоко подмладяване. Известно е, че тя тонизира и укрепва тялото. Хал е чудесен релаксант и успокоява цялата нервна система.

 

Паванмуктасана – Паванмуктасана Пинит

Позата, облекчаваща газовете, е подходяща за всички, независимо дали са начинаещи или напреднали в йога. Освен че помага за отделянето на храносмилателни газове от червата и стомаха, това е една от най-добрите йога пози за облекчаване и на болките в гърба.

 

 

Setu Bandhasana  – Сету Бандхасана за болки в гърба

йога

 

Тази асана получава името си от санскритските думи Setu, което означава мост, Bandha, което означава заключване, и Асана, което означава поза. Тази поза наподобява структурата на мост и затова е наречена така. Тя разтяга гърба, шията и гърдите и отпуска тялото ви.

 

Shalabasana – Шалабхасана Пинит

Името й идва от санскритската дума „shalabh“, което означава скакалец. Позата на скакалците или Шалабхасана е навеждане на гръба назад, с което се разпъва и тонизира цялата задна част на тялото ви.

 

Vrikshasana – Врикшасана Пинит

 

йога

Тази поза е реплика на стабилната, но изящна позиция на дървото. Името й идва от санскритските думи vriksa или vriksha, което означава дърво, и асана, което означава стойка. За тази поза, за разлика от повечето други в йога, от вас се изисква да държите очите си отворени, за да може тялото ви да се балансира.

 

Rajakapotasana – Раджакапотасана Пинит

Позата на гълъбите се практикува в седнало положение. Това е поза в гръб, която кара гърдите ви да се надуят, като по този начин наподобява стойката на гълъб. Затова тази асана е наречена Раджа (цар), капот (гълъб), асана (поза). Тази асана е за напреднали в йогата.

 

Tadasana – Тадасана Пинит

йога

 

Tadasana е идеална поза за загрявка. Тя подобрява циркулацията на кръвта, като по този начин гарантира, че тялото ви е готово за останалите пози. Тадасана се нарича още планинска поза.

 

Navasana – Навасана за болки в гърба

Тази поза е кръстена на формата на лодка, която заема. „Nauka“ на санскрит означава „лодка”, а асана означава поза.

 

Дханурасана- Dhanurasana Pinit

Тази асана е основна йога поза.  Прилича на лък и затова е наречена така. Дханур на санскрит означава лък, а асана означава поза.

 

 

Шашанкасана – Shashankasana за болки в гърба

йога

Шашанкасана се нарича също и заешка поза, тъй като прилича на заек. Това е лесна  за изпълнение асана и може да бъде направена от абсолютно всеки, независимо от възрастта.

 

Garudasana – Гарудасана Пинит

Гаруда е санскритският термин за орел, но означава и поглъщане. Тази асана е предназначена да погълне страха, егото и съмненията, за да можете да проправите път за положителни си намерения.

 

Вирабхадрасана 2 – Virabhadrasana 2 Pinit

 

йога

Тази асана е кръстена на митологичния герой, създаден от владетеля Шива, наречен Веерабхадра. „Вера“ на санскрит означава герой, „бхадра“ означава приятел, а асана означава поза. Тази поза е една от най-грациозните пози в йога. Тя празнува постиженията на митичния воин.

 

 

Ardha Pincha Mayurasana (Делфин Поза) – Арда Пинча Маурасана Пинит

 

Позата делфин укрепва и разтяга раменете, горната част на гърба и краката. Комбинацията от сила и гъвкавост може да помогне в много области от вашата практика.

 

Бада Конасана – Baddha Konasana Pinit

йога

Тази асана е кръстена на санскритските думи „baddha“, което означава „обвързан“, „kona“, означаваща „ъгъл“ или „раздвоение“, и „asana“ означаваща „поза“. Нарича се още Позата на пеперудите, тъй като отворените бедрата, съединени от краката, а движенията нагоре и надолу наподобяват позицията на пеперуда в движение. Макар да е изключително проста, тя е е много полезна.

 

Matsyasana – Мацясана Пинит

„Matsya“ на санскрит означава „риба“. Наречена е така, защото ако тази асана се приеме във вода, ще сте склонни да плувате като риба. Тя е една от най-добрите асани в йога за наддаване. Здравият гръб е като твърд корен, който поддържа тялото изправено и здраво

Защо освен кръста ни боли и таза

Болки в таза

Болките в кръста или в областта на кръста са много често срещани и са особено неприятни, с които повечето хора се сблъскват по някое време в живота си. 

Обикновено една от най-засегнатите части на тялото е гърбът, защото именно там пада най-голямата тежест от телесна маса. Мнозина мислят, че болката им в кръста се дължи на някакъв проблем с гръбначния стълб, но всъщност това не е така. В повечето случаи това се дължи на проблеми с бъбреците или яйчниците  при жените.

В областта на талията се намират едни от особено важните органи в тялото. Такива са например бъбреците. Въпреки че тазовата болка често се отнася до вътрешните репродуктивни органи при жените,  болка в тази област може да присъства и при мъжете и може да се дължи на множество причини. Тя също така може да е симптом на инфекция или на проблем с някои вътрешни органи, като пикочния мехур или дебелото черво. При жените обаче болката в таза може да означава, че е налице проблем с някой от репродуктивните им органи.

Болки в кръста поява

  1. Какво причинява болките в кръста?

Една от основните причини за болките в кръста може да е емоционално напрежение и стрес върху мускулите на гърба.

  Вдигането на тежки предмети или опити за преместване на мебели може да напрегне мускулите на гърба или корема ви и е много вероятно да доведе до болка в кръста.

  Директен удар или нараняване в резултат на падане или злополука може да причини увреждане на мускулните влакна, което да доведе до болка в кръста.

  Носенето на прекалено тесни дрехи, също може да доведе до напрежение и спазъм на мускулите в талията.

  Неадекватна стойка както при ходене, така и при седене, причинява лошо разпределение на телесното тегло и тогава започва болката.

  Както знаем, стресът причинява много здравословни проблеми. Но в този случай трябва да споменем, че една от частите на тялото, която е най-силно под ударите на стреса, е гръбът ни. Това се случва, защото повечето ни мускули са напрегнати.

  Лумбална дискова херния: Херния на лумбалния диск е една от най-честите причини за болки в гърба и краката (ишиас); 80% от хората имат болки в гърба в определен момент от живота си. Повечето от тези болки се дължат на херния на лумбалния диск. Тя обикновено се диагностицира на възраст между 35 и 50 години. Ако се открие в ранните етапи и се вземат необходимите предпазни мерки, тя няма да се развие. В по-напреднала възраст и движенията, които напрягат тялото, могат да причинят приплъзване на дисковете между прешлените, които образуват гръбначният стълб. В резултат на това желатиновото вещество в прешлените може да проникне през счупената част в диска, която наричаме „херния на лумбалния диск“. Заболяването може да доведе до болки в гърба или краката или изтръпване. 

Почивка, обезболяващи, инжекции в гръбнака и физиотерапия са лечения, които могат да помогнат за преодоляване на болестта. При правилно лечение, болката може да се облекчи за средно 6 седмици. Обсъдете възможността за хирургия с вашия лекар, ако проблемът продължава или ако загубите контрол над пикочния си мехур или червата.

Симптоми на болките в гърба

  1. Какво причинява тазовата болка?

Възможните причини за болка в таза както при мъжете, така и при жените, включват:

  Апендицит

Апендицитът представлява възпаление на апендикса. Това е изпъкналост от долната дясна страна на дебелото черво, наподобяваща червей. Апендицитът най-често се причинява от притискане или запушване на апендикса, което води до инфекция. Симптомите на състоянието могат да включват болка в дясната долна страна на корема, гадене, повръщане, треска, загуба на апетит и диария или запек.

  Инфекция на пикочните пътища

Инфекция на пикочните пътища (UTI) е инфекция във всяка част на пикочната система – бъбреците, пикочния мехур и уретрата. Повечето инфекции засягат долните пикочни пътища – пикочния мехур и уретрата.

Жените са изложени на по-голям риск от развитие на UTI, отколкото мъжете. Инфекцията може да бъде болезнена и могат да възникнат сериозни последици, ако UTI се разпространи към бъбреците ви.

  Болести, предавани по полов път 

Заболявания предавани по полов път са инфекции предавани от един човек на друг по сексуален път, които са причинени от бактерии, паразити, гъбички или вируси.

  Бъбречна инфекция или камъни в бъбреците 

Когато бактериите влязат в бъбреците ви, те причинят инфекция. Бактериите, които причиняват тази инфекции, обикновено идват от друга част на вашия пикочен канал, като пикочния мехур или уретрата. 

Бъбречните инфекции могат да засегнат само един бъбрек или и двата едновременно. Много е важно те да се лекуват възможно най-скоро, в противен случай могат да причинят трайно увреждане или да се разпространят по други части на тялото ви и да станат причина за още по-сериозна инфекция.

  Херния

Хернията е изпъкналост на орган или тъкан извън телесната кухина, в която обикновено се намира. Най-честите хернии се развиват в корема, когато слабост на коремната стена генерира празнина, при която възниква издатина на париеталния перитонеум. Въпреки че най-известните хернии в медицината са тези, свързани с коремната кухина, има и хернии на различни места, като церебрална херния и други.

  Счупен таз

Тазът е пръстенообразна структура, разположена в долния край на гърба. Той представлява обединението на три кости – илиума, ишиума и пубиса. Тъканите се съединяват към таза с крижната кост в основата на гръбначния стълб, което  създава кухина под ребрата.

Повечето фрактури на таза са причинени от сила с голяма мощност, като тази при автомобилна катастрофа или сериозно падане. В зависимост от посоката и степента на силата, тези лезии могат да бъдат животозастрашаващи или да изискват хирургично лечение.

  1. Възможните причини за болка в таза при жените

Овулационна болка

Овулационната болка е доста често срещанa и е напълно безобидно явление, което атакува жените по време на овулация. Нарича се още “mittelschmerz”  (на немски за „средна болка“, тъй като овулацията се случва в средата на менструалния цикъл). Тя обикновено се усеща от лявата страна в един месец, а отдясно през следващия месец. 

Менструален цикъл

Тази болка често се появява по време на овулация, но също и при менструацията. Понякога болката е съвсем поносима, но за една на 10 жени, менструацията може да се превърне в истински ад. 

Усложнения при бременност

Болки в гърба при бременност

Тазовата болка по време на бременност може да се дължи на извънматочна бременност или спонтанен аборт. По-късно, по време на бременността, тазовата болка може да е признак на проблеми в плацентата, включително разкъсване или преждевременно раждане. Не са необичайни обаче леките коремни спазми много рано по време на бременността. 

Има и друг вид спазми, които много жени усещат точно преди менструалния си цикъл. При тежки болки винаги се  консултирайте с лекаря си. Силна тазовата болка не винаги означава, че имате проблеми с репродуктивните си органи, но има много други неща, които могат да я причинят.

Други причини за болка в таза могат да бъдат запек, рак на дебелото черво или улцерозен колит.

Ако изпитвате тазова болка, трябва да отидете на преглед при личния си лекар.

Тъй като, както разбрахме, причините за болка в областта на таза са много, лекарят ще извърши различни тестове, за да може да диагностицира основния проблем.

Ако искаме да подобрим или предотвратим болки в гърба, кръста и таза, трябва да възприемем по-добра позиция на тялото си, когато седим, ходим и когато правим упражнения. Това ще е възможно с някои упражнения, които ще позволяват укрепване на мускулите ви.  

Ако болката се появи отново, добре е да приложите топли или студени компреси върху засегнатата област.