Алтернативно лечение на дискова херния без лекарства и хирургия

Гръбначният стълб е изграден от прешлени, между които са разположени дискове, осигуряващи гъвкавостта на този важен орган в човешкото тяло.

Дискова херния възниква, когато части от диска се изместят извън нормалния ръб на диска и ярото или част от него се подават извън фиброзния пръстен. 

Известно е, че в зависимост от големината на изместването се различават различни статии да болестта.

Сред които:

 • дискова протрузия;
 • дискова екструзия
 • дискова секвестрация и други.

При дискова херния може да имате силна болка, но тя може и да липсва. Тогава дисковата херния се нарича безсимптомна.

Алтернативно лечение на дискова херния без лекарства и хирургия

Статистика и честота на дисковите хернии

 В Европа болката от дискова херния засяга приблизително 1 до 3% от населението, в зависимост от възрастта и пола. 

Най-често болестта се среща сред хората на възраст от 30 до 50 години, при това жените се разболяват 2 пъти по-рядко от мъжете. 

Най-разпространена е  дисковата херния на  гръбначния стълб – над 95%.

Алтернативно лечение на дискова херния без лекарства и хирургия

Защо да не започвате веднага с лекарства или операция?

Когато получите неприятната болка в областта на долната част на гърба и кръста, не започвайте веднага от лекарствата  и обезболяващите инжекции, съветват специалистите.  

Въпреки че те могат да донесат по- бързо облекчение, нестероидните лекарства и блокиращите инжекции нанасят странични вреди на здравето ви. Повечето от тях увреждат стомаха и могат да предизвикат кръвоизливи,  затова за препоръчване е лечение на дискова херния без лекарства и хирургия. 

Болкоуспокоявещите медикаменти могат да доведат до пристрастяване и повече да не ви действат. 

А операцията наистина трябва да е последната стъпка  при лечение на дискова херния. 

Към нея трябва да се прибягва, след като сте опитали всички алтернативни методи и те не са ви помогнали. 

Между другото, най-добре  дисковата херния се диагностицира  с ядрено магнитен  резонанс, към който трябва да ви насочи специалист невролог. 

Болката от дисковата херния отшумява бавно, лечението е продължително, затова като правило не бива да се прибягва към хирургични методи за лечение на дискова херния, преди да е минала поне поне половин година от началото на страданието.

Алтернативно лечение на дискова херния без лекарства и хирургия

Кинезитерапия, масаж и упражнения

Кинезитерапия

Думата кинезитерапия произхожда от гръцката „Kinesis“ –  движение, т.е лечение чрез движение. Кинезитерапевтичните методи, използвани за лечение на дискова херния, са много ефикасни и чрез тях се постига доста добър ефект от лечението. 

Тялото се възстановява и укрепва буквално след всеки следващ сеанс. Лекуването на дискова херния без лекарства, а само с помощта на кинезитерапия много често е доста успешно, дори когато болестта е в доста напреднал стадий.

Най-ефективни са упражненията, които човек може да прави у дома, за да се отърве от тази болка в гърба и да се върне към нормалния живот. 

Всички упражнения трябва да се изпълняват бавно и контролирано. Ако се появи болка, трябва да спрете да ги изпълнявате и да се консултирате с лекар.

Масаж

Заболяването може да причини различни симптоми.

Сред които:

 • изтръпване;
 • слабост;
 • скованост на гръбнака;
 • ограничена мускулна подвижност и други.

Една добра мануална терапия може да помогне за освобождаване на стегната мускулна тъкан в областта на  междупрешленните дискове и да ви освободи от  болката.

Чрез нежни, насочени масажни техники всеки опитен рехабилитатор може да открие източника на вашата болка и да я разсее. 

Масажната терапия помага за освобождаване на свитите мускули, свързани с притискането на нерва, и облекчава болката в гърба и кръста.  Значително облекчение на болката обикновено се усеща още след първото посещение при масажист.

Най-използван за лечение на дискова херния е т.н. дълбокотъканен масаж (DTM), при който се въздейства  върху дълбоките слоеве на мускулите с бавни и твърди удари. 

Повишеното налягане с DTM подобрява кръвообращението, намалява възпалението и мускулните спазми. 

Друг тип масаж за дискова херния е мобилизацията на меките тъкани (STM), при която се прилагат различни по дълбочина и продължителност видове натиск.

Алтернативно лечение на дискова херния без лекарства и хирургия

Упражнения

Докато пасивните упражнения свиват и отпускат мускулите чрез външна сила, активните упражнения изискват директно движение на мускулите. 

Ето няколко примера за активни упражнения:

 • Аеробни упражнения: Аеробните упражнения помагат на дисковата херния, като увеличават притока на кръв към гръбначния стълб и намаляват сковаността. Подходящи са плуване, колоездене или бързо ходене.
 • Укрепващи упражнения: Те са подходящи за укрепване на кръста и мускулите в областта на гърба. По-силните мускули в тези области поддържат телесното ви тегло и костите и облекчават натиска върху гръбнака ви.
 • Упражнения за разтягане: Те се използват за намаляване сковаността на тялото и освобождаване на защипаните нерви по вашия гръбначен стълб.

Алтернативно лечение на дискова херния без лекарства и хирургия

Физиотерапия (процедури)

Fysis означава природа, а  therapia – лечение.  Оттам идва  значението на думата, с която с се нарича този вид лечение – физиотерапия. 

Тя се прилага при лечение на широк диапазон от заболявания, съчетавайки различни методики и естествени фактори. 

Най-простите и достъпните физикални фактори, разбира се, са слънчевите лъчи, морската вода, лечебната кал, питейната вода, движението, масажът. 

Наред с тях успешно може да се използват различни процедури като:

 • физиотерапия с лазер;
 • с магнитни  полета;
 • ултразвукова физиотерапия за лечение на дискова херния и други.

Инверсни лежанки

Облекчение на пациенти, борещи се с дискова херния в кръста, може да предложи и уредът инверсна лежанка

Той помага за разтягане на мускулите и меките тъкани в областта на прешлените на гръбначния стълб и осигурява леко издърпване от гравитацията (сцепление), за да се намали натискът върху нервите и дисковете.

Инверсната лежанка е сертифицирано медицинска изделие, което може да се използва и в домашни условия за облекчаване на редица заболявания и неразположения.

Включително:

 • дискова херния;
 • болки в гърба;
 • мускулно напрежение;
 • дегенеративно дисково заболяване;
 • гръбначно дегенеративно ставно заболяване;
 • спинална стеноза;
 • гръбначно изкривяване поради стегнати мускули;
 • ишиас;
 • мускулен спазъм и други. 

Изследванията показват, че с помощта на инверсните лежанки може да се постигне намаляване на болката, като се възстанови нормалното пространство между прешлените. В крайна сметка при дискова херния се отдалечава нуждата от гръбначна операция.Алтернативно лечение на дискова херния без лекарства и хирургия

Ето как да започнете:

 • Започнете с наклон от 20 или 30 градуса и преминете към 60 градуса, за да намерите подходящата за вас позиция. Избягвайте стоенето вертикално, изцяло с главата надолу.
 • Започнете с инверсии от 30 до 45 секунди, за да сте сигурни, че няма да получите замаяност или да влошите болката си. Увеличете до пет минути наведнъж или колкото ви е удобно.
 • Запомнете, че може да е необходимо по-дълго време за работа с лежанката, преди да изпитате трайно облекчаване на болката.

Преди да започнете да използвате уреда е силно препоръчително да говорите с вашия лекар,който ще ви каже дали използването му е подходящо за вас. 

Добре е да знаете, че използването на инверсна лежанка не е препоръчително при някой от следните заболявания:

 • фрактура на гръбначния стълб;
 • спондилолистеза;
 • високо кръвно налягане;
 • сърдечно заболяване;
 • глаукома;
 • коремна или ингвинална херния;
 • остеопороза;
 • заболявания на тазобедрената става/колена;
 • по време на бременност. 

Алтернативно лечение на дискова херния без лекарства и хирургия

Екстензия

Едно от най-разпространените методи на лечение за дискова херния е лумбалната екстензия. Нарича се още тракционна терапия  и се прилага за разтягане на меките тъкани и облекчаване на натиска върху ставите или костите. 

Тракционната терапия при  дискови хернии има за цел да освободи засегнатия нерв чрез леко разтягане на гръбначния мозък.

Топло и студено

Редуването на топли и студени процедури също  може да бъде ефикасен метод срещу дискова херния.

Ето как:

 • Възпалението на засегнатото място успешно се повлиява от  компреси с лед, особено когато болката е прясна.
 • Гореща вана, вълнен шал на кръста или водна грейка също биха помогнали на тялото да преодолее неразположението. Но отново в този случай важи правилото болката да не се е задълбочила във времето. 
 • Болката може да утихне и ако редувате контрастни усещания за студено и топло. Използвайте компреси, напоени с ледена или гореща вода.

Алтернативно лечение на дискова херния без лекарства и хирургия

Акупунктура

Друга  алтернативна терапия, която има болкоуспокояващ ефект при дискова херния е  акупунктурата. Корените й се крият още в древната китайска медицинска практика, основана на вярата, че всеки човек притежава енергийна сила Чи. Болката и заболяването се появяват, когато тя се дисбалансира. 

Акупунктурата коригира този дисбаланс чрез забождане на тънки игли в стратегически места по тялото на пациента, за да се освободят Qi каналите. 

Въпреки различното мнение на западната медицина, ползите за облекчаване на болката чрез акупунктура са подкрепени с доказателства, някои от които се обясняват с  освобождаването на ендорфин и повишена циркулация  при иглената терапия.

Витамини и минерали

Витамините са също един от начините за естествено лечение на дискова херния. Те могат да помогнат за намаляване на възпалението, свързано с дискова херния. Витамин C, витамин D, магнезий, омега-3 мастни киселини, цинк, глюкозамин и хондроитин са полезни за това състояние.

Народна медицина

Най-известните народни церове за болки в кръста се прилагат от хората и в наши дни. 

Например:

 • Компрес със зелеви листа, които се налагат на болното място. Зелето трябва да е прясно и да се напи с оцет.
 • Масажи със свинска мас вечер преди лягане. 
 • Намазване на болезнения участък със смес от мед и малко количество сол. Ако издържите намазаното място цяло денонощие, болката ви чувствително ще намалее.
 • Компреси с олио и чесън, който е счукан на кашица. Налага се върху болното място и се държи няколко часа там.
 • Запарват се малинови клонки с вряла вода, след което се стриват на ситно и с тях се маже мястото, което ви боли.

Заключение

Дисковата херния е заболяване на дисковете на гръбначния стълб. То е широко разпространено сред населението на всички възрасти, но най-често засяга хората между 30 и 50-годишна възраст. 

При дискова херния в гърба и кръста не бива да прибягвате към лекарства, инжекции или оперативни методи още с първите болки, съветват специалистите. 

Съществуват много алтернативни методи на лечение на дискова херния без лекарства и хирургия, които задължително трябва да се опитат преди това.

Най-популярните са масажи, упражнения, физиотерапевтични процедури с електрически ток, магнит или лазер.

Снимки: Pixabay