При дискова херния, операция - само в краен случай

Според последни проучвания, дисковата херния засяга между 5 и 20 от всеки 1000 възрастни в световен мащаб. Нещо повече – състоянието се среща все по-често и сред младежи и деца, като част от причините за това са хроничното обездвижване, ниската двигателна култура и повишеният процент на децата с наднормено тегло

При дискова херния, операция - само в краен случай

След като получите диагнозата, следва и логичният въпрос – какви са добрите практики за лечение на дискова херния, препоръчани от съвременната наука. Отговорът, разбира се, зависи от множество фактори. Сред тях са общото ви здравословно състояние, местоположението и фазата на дисковата херния и степента на повлияване от неинвазивните методи на лечение.

Едо обаче остава ясно – към операция на дисковата херния трябва да се прибягва само в краен случай

Какви са стъпките за повлияване на състоянието преди да се прибегне към операция, как се прави оценка на нуждата от инвазивно лечение и как да сте сигурни, че правите най-доброто за себе си и здравето си? 

Обобщаваме полезна информация по темата в редовете по-долу.

Лекарствата и физиотерапията са за предпочитане

Неоперативните подходи на лечение като прием на лекарства за болки в кръста, почивка, мануална терапия и балнеолечение винаги са за предпочитане, тъй като носят значително по-малки рискове при пациенти без усложнения в състоянието. 

Често срещана практика напоследък е пациентите да бъдат насочвани към спешна или планова операция при дискова херния без да са налице показанията за оперативно лечение. И макар да е отлично решение за спешни и усложнени дискови хернии, операцията далеч не е рутинна процедура, която следва да измества класическото неинвазивно тертиране. 

Към операция се преминава единствено след необходимите образни изследвания, разтълкувани от медицинско лице. Това решение трябва да бъде взето на база факти и оценка на риска, а подготовката за операцията и следоперативното възстановяване също не трябва да бъдат пренебрегвани.

При дискова херния, операция - само в краен случай

Минимално инвазивни методи за лечение на дискова херния

Обезболяващите и противовъзпалителни медикаменти са първата стъпка за лечение при дискова херния във всички случаи, в които не става въпрос за спешно състояние. Заедно с тях лекарят ви ще препоръча специален режим на двигателна активност, лечебна гимнастика и упражнения за определен период до отшумяване на симптомите. 

В дългосрочен план, предразположението към дискови хернии изисква специални програми с упражнения за укрепване мускулатурата на гръбнака. Тези програми се изготвят от физиотерапевт и се изпълняват точно според неговите препоръки за вид, честота и интензитет на натоварването. 

Ако процесът по диагностика и лечението на дискова херния протекат максимално бързо след появата на симптомите, прогнозите за пациентите са повече от отлични. Над 90% от дисковите хернии отшумяват с неинвазивно лечение, а до оперативни намеси в гръбначния стълб така и не се достига.

Като допълнение към конвенционалното минимално инвазивно лечение на дискова херния, много пациенти избират и допълващи алтернативни процедури. Това могат да са практики от аюрведичната и източната медицина, лечебната йога и специалната диета за подобряване здравето на опорно-двигателния апарат. 

Точната стратегия за лечение на дискова херния е силно зависима от индивидуалния случай, затова винаги следвайте препоръките на специалистите и не прибягвайте към самолечение, за да не влошите състоянието си. 

При дискова херния, операция - само в краен случай

Кога операцията е абсолютно наложителна

Има случаи, в които конвенционалните методи не постигат желаните резултати и състоянието на херниралите дискове не се подобрява. В такива ситуации медицинското лице следва да направи оценка на ползите и рисковете за пациента, след което да вземе аргументирано решение за пристъпване към оперативна намеса

Някои от факторите, подсказващи за нуждата от оперативна намеса при лечението на дискова херния са например:

  • Непоносимо силни болки, които възпрепятстват извършването на елементарни ежедневни дейности и значително влошават качеството на живот;
  • Изтръпване и влошена подвижност в различни части на тялото, включително крайниците;
  • Частична или разпростираща се парализа в различни части на тялото, придружена с остри неврологични болки, изтръпвания и загуба на чувствителност;
  • Влошен контрол върху изхождането по малка и голяма нужда, включително неволно изпускане на урина в будно състояние;
  • Продължително неповлияване на симптомите от консервативно лечение и болки, продължаващи повече от шест последователни седмици. 

Към спешна дискова операция може да се премине и в случаите, в които травмата е настъпила вследствие на инцидент и е придружена с тежки симптоми като обездвижване, силна болка и деформация на структурата на гръбначния стълб. 

При дискова херния, операция - само в краен случай

Видове операции при дискова херния

Дисковата херния може да се лекува оперативно с помощта на различни подходи. 

Най-често използваните методи за хирургична намеса са:

  • Ламинотомия/ламинектомия, при която се прави разрез в дъгата на гръбначния стълб и се премахва част от гръбначна кост с цел облекчаване на натиска върху нервните корени.
  • Дисектомия/микродискектомия, при която се отстранява частта от диска, която причинява натиск върху корена на нерва. В някои случаи целият диск се премахва.
  • Поставяне на изкуствен диск, при което повреденият диск се заменя с изкуствен диск, изработен от пластмаса и метал.
  • Стабилизация на гръбнака, при която два или повече прешлена се захващат един за друг дългосрочно с помощта на специални импланти и костни присадки от друга част на тялото.

В някои случаи пациентът може да се нуждае от комбинация от оперативните подходи по-горе, като решението за това остава изцяло в професионалните компетенции на неговия лекуващ лекар. 

При дискова херния, операция - само в краен случай

Как лежанките могат да помогнат?

Използването на инверсни лежанки за екстензия на гръбнака е най-силно препоръчано в предоперативния период. Тогава лежанките помагат за декомпресия на гръбнака, разширявайки пространството между прешлените и облекчавайки натиска върху междупрешленните дискове.

Още през 2012 година, проучване, проведено сред пациенти с дискова херния в Обединеното кралство показва еднозначни резултати. Според него, инверсионната терапия в комбинация с физиотерапия е едно от най-ефективните лечения при болка от ишиас от изпъкнал или дълджирал диск. Нещо повече – според резултатите, декомпресията може значително да намали необходимостта от операция на гърба.

Що се отнася до използването на инверсни лежанки в периода след операция от дискова херния – то трябва да бъде консултирано и одобрено от лекуващия ви лекар. Наличието на импланти в гръбначния стълб или други части на тялото е потенциално противопоказание за инверсията, затова следва да подходите внимателно и да обсъдите възможностите със своя ортопед или физиотерапевт. 

При дискова херния, операция - само в краен случай

Често задавани въпроси

Какъв процент от дисковите хернии преминават без оперативно лечение?

Проучвания сочат, че около 90% случаите на болка и дискомфорт при дискова херния преминават без оперативна намеса в рамките на до шест месеца. За целта е нужно леението да се предприеме максимално бързо след появата на първите симптоми. 

Какво трябва да се избягва при дискова херния?

За да се избегнат влошаване и нужда от оперативна намеса, лекарите препоръчват да избягвате аксиалното натоварване на долната част на гърба, резките движения, силните огъвания на гръбначния стълб, динамичните движения и вдигането на големи тежести. 

Кога се прибягва до операция от дискова херния?

Операция се препоръчва в случаите, в които интензитетът на болката пречи на мобилността и възпрепятства извършването на ежедневни дейности. Допълнителни показания са изтръпване или слабост в крайниците и влошен контрол върху изхождането.

Има ли различни видове операции при дискова херния?

Съществуват различни видове оперативна намеса за лечение на дискова херния, като изборът между тях се прави от лекуващия лекар на база вида, разположението и степента на дисковата херния. Някои операции са по-леки от други и не изискват болничен престой, докато други включват трайно обездвижване на цели отдели на гръбнака и имат по-дълъг възстановителен период.