Има ли лек за дискова херния?

Дискова херния или дископатията, както е по-известно това състояние, което най-често засяга хората между 30 и 50 години. 

Най-честата симптоматика се изразява със силна болка в кръста, а доста често и болки в долните крайници.

Има ли лек за дискова херния?

Дисковата херния – една от най-неприятните диагнози 

Определено да чуеш тази диагноза в лекарския кабинет не е приятно, но всеки, който вече се бори с това състояние, трябва да е сигурен, че има начини за подобряване му. 

Ако и при вас са налице обезпокоителни симптоми като болка в кръста, болки в краката, които възпрепятстват нормалното ви придвижване, добре е да се обърнете към специалист, който да извърши необходимите прегледи и да постави диагноза. 

Ако чуете диагнозата дискова херния, не се отчайвайте, тъй като лечение има. 

Животът за вас може да продължи в същия ритъм, със същия интензитет, но все пак трябва да се погрижите за тялото си и за засегнатите части, защото болката, причинена от дискова херния е наистина ужасна. 

Другата специфика на заболяването е свързана с това, че много често, когато веднъж то е налице, остава доживот. 

Но както казахме, не е невъзможно неговото овладяване. Живот с дискова херния и физическа активност  е възможен, ако се спазват някои препоръки и правила. 

Има ли лек за дискова херния?

Адаптация на начина на живот в ежедневието 

Всяка диагноза променя ежедневието малко или много, така е и с дисковата херния. За да можете да продължите да водите нормален начин на живот, да правите това, с което сте свикнали, можете да послушате медицината и да изпробвате изпитаните вече методи за облекчаване на състоянието на дискова херния

Тази терапия или част от нея, която ще повлияе положително не само на гръбначния стълб, но и цялостното ви здравословно състояние, е редуциране на телесното тегло. 

Всички знаем, че след определена възраст обикновено се започва трупане на килограми. Това се дължи на множество фактори.

Сред които:

  • забавяне на метаболизма;
  • нарушаване обмяната на веществата;
  • прием на медикаменти;
  • липса на време да се погрижим за себе си и много други.

Но ако искате да водите нормален начин на живот и да не изпитвате болка при всяка активност, трябва да помислите за собственото си здраве и комфорт и да направите решителните първи стъпки към промяната.

Намаляването на телесното тегло ще облекчи костната ви система, ще намали тежестта върху тази част на гръбначния стълб, която и без друго се износва с годините, а това ще спомогне намаляването и на болката.

Редно е да съобразявате и физическата натовареност като това да не вдигате тежки неща, да не стоите дълго време в поза, която натоварва болезненото място.

Физическа активност или напротив?

Дисковата херния определено би напомнила за себе си, ако злоупотребявате с възможностите на тялото. Редно е да спазвате конкретни правила, ако искате да продължите с физическата активност, с която сте свикнали. 

В зависимост от това дали сте активно спортуващ човек и не можете да си представите живота си без тренировки, няма причина да преустановявате напълно този иначе здравословен навик. 

Но е редно да се съобразите с диагнозата дискова херния. Редно е да се обърнете към специалисти, които да ви дадат насоки кои физически упражнения ще са полезни за дискова херния и биха спомогнали облекчаване на вашето състояние.

Ако пък сте от хората, които предпочитат да прекарват свободното си време пред телевизора на дивана, би било добре също да се замислите за някаква физическа активност, която да регулира състоянието на костната ви система. 

Разбира се, че тук говорим за нещо лежерно, което няма да навреди на състоянието ви, още повече ако тялото ви не е свикнало на физическо натоварване. В този случай ви съветваме да потърсите специалисти, които да ви изготвят програма с подходящи упражнения.

Консервативно лечение

Когато говорим за дискова херния, не бива да забравяме, че става дума за болест, а най-логичното нещо, когато е налице заболяване, е да се обърнем към лекар за лечение

В този случай първата стъпка е медикаментозно лечение. Най-често се използват противовъзпалителни медикаменти и аналгетици за облекчаване на болката. 

По време на медикаментозното лечение се препоръчва избягване на натоварване на гръбначния стълб, за да е максимално ефективно. 

Следващата стъпка, ако споменатите лекарства не действат за лечение на дискова херния, са инжекции със стероиди. Те се поставят директно в областта около гръбначните нерви. 

И тук се препоръчва лекуваният да почива и да се пази от натоварване. Повечето лекари са на мнение, че тези два модела на лечение действат поне на 80 % от засегнатите от тази диагноза. 

Има ли лек за дискова херния?

Хирургично лечение

При останалите 20 % може да се стигне и до оперативно лечение. С развитието на медицината се развиват и методите за опериране на различни части на човешкото тяло, като в този случай говорим за безкръвна операция

Понякога се налага и изследване на урина, тъй като и проблеми с пикочния мехур индикират нуждата от операция.

Която и форма на лечение да предприеме, лекуваният трябва да следва указанията на лекарите и след приключване на лечението, тъй като дисковата херния е специфично състояние. 

Редно е да се предприеме курс на физиотерапия или да се правят масажи на засегнатото място. Така лечението на дисковата херния ще е най-ефективно.

Народна медицина

Както за всички останали болежки, които тормозят хората от столетия, така и за дисковата херния народът се е погрижил да остави в наследство различни рецепти, чрез които в домашни условия да подобрим състоянието си. 

Използването на народната медицина при дискова херния може да ви улесни.

А ето и някой от най-препоръчваните рецепти, които можете да изпробвате у дома:

  • Мехлем с чесън: Това е растението, известно сред българите като естествен антибиотик, няма как да не присъства и в рецептите за справяне с дискова херния. 

За да си приготвите мехлема да ви необходими 300 грама счукан чесън, който трябва да залеете със 150 мл спирт, а може и ракия. Затваряте в буркан, чакате 10 дни и започвате да мажете болното място. Повече от ясно е, че ефектът ще е загряващ, а за още по-силен ефект завържете кръста с вълнен пояс.

Има ли лек за дискова херния?

  • Компрес от зелеви листа: Още един изпитан от народа метод. Поставяте зелевите листа на болното място, увивате с фолио, за да не падат, и нощувате така. 

Има ли лек за дискова херния?

  • Мехлем от мед и сол: Обикновено се прилага като универсално лекарство. Доказано ефективен и полезен продукт, които дори да не помогне в този случай, няма как да навреди, а ако човекът с дискова херния е жена, то ще може да си направи страхотен пилинг с посочената рецепта.

Алтернативно лечение

Алтернативното лечение на дискова херния се започва от подходящото хранене и поза на тялото и се достигна до медитация и други лечебни техники, които биха спомогнали цялостния тонус на тялото ви. 

Започваме от храненето. Човешкото тяло е едно от съвършените творения на природата. То може да се регенерира и самолекува, стига ние да му предоставим благоприятни условия за това. 

Ако започнем да се храним целесъобразно, да прецизираме качеството на храната, няма как това да не повлияе не само външния ни вид, но и начина, по който се чувстваме. 

Диетата ни трябва да включва много фибри, които можем да набавим от плодовете и зеленчуците. Най-добре е те да са сезонни, за да избегнем сблъсъка на тялото с пестицидите. 

Храните, богати на витамин С също са важни за борбата с дисковата херния. Храни, които са богати на калций, спомагат заздравяването на костната структура. 

Ако не успявате по една или друга причина да си набавите необходимото само с храната, полезно ще е да включите и хранителни добавки.

Цигарите, кафето, алкохолът, а и газираните напитки, трябва почти да изчезнат от дневното меню.

Има ли лек за дискова херния?

Упражненията за гръб и кръст са много полезни. Кинезитерапевтът е специалистът, който може да ви насочи към точни упражнения. В областта на кинезитерапията има добри специалисти в България.

Минералните и калните бани са също алтернатива, от която може да се възползвате за облекчаване на мъчителната болка в кръста. За щастие, нашата родина изобилства от минерални извори, които са годни за посещение целогодишно. 

Има ли лек за дискова херния?

Може ли да се излекува напълно?

Отговорът на този въпрос няма как да е еднозначен, тъй като лечението, както и крайният резултат са субективни и зависят от възрастта и състоянието на болния. 

Ако човек, диагностициран с дискова херния, е вече в по-зряла възраст и тялото е износено, то няма как да говорим за категорично излекуван пациент. Може обаче да се противостои на повторно възпаление, стига да се следват някои от посочените вече съвети.

Но на каквато и възраст да сте, най-доброто, което можете да направите за себе си, ако усетите болки, напомнящи дискова херния, е да посетите лекар, който адекватно и професионално ще ви даде напътствия за следващите стъпки, които да предприемете. 

Дисковата херния се повлиява от редица фактори, само трябва да намерите правилната посока за вас.

Заключение

Дисковата херния е заболяване, което може да сполети хора на различна възраст, но най-често засяга мъже и жени между 30 и 50 години. 

Тя се предизвиква от износване на дисковете на гръбначния стълб или прищипване на нерви. Най-често се провокира от травми в областта на гърба и кръста, вдигане на тежко, заседнал живот, свръхтегло и др.

Лечението става с лекарства, подходяща гимнастика, упражнения на лежанки, а когато е в напреднал стадий може да се стигне и до оперативна намеса.

Най-доброто решение за страдащите от това заболяване на всички възрасти е умереното движение, както и лечебна гимнастика, която трябва да става под наблюдението на физиотерапевт.

Снимки: Pixabay