Упражнения за дископатия

Говорим за дискова херния (дископатия) тогава, когато има на лице болезнено патологично състояние, засягащо гръбначния стълб, характеризиращо се със загуба на желатинов материал от пулверизираното ядро на междупрешленните дискове. Тази загуба се получава в резултат от разрушаването на влакната, които обграждат сърцевината, която представлява външния фиброзен пръстен на междупрешленните дискове.

Лекарства при дископатия

Сред най-честите причини за появата на лумбална и цервикална дископатия са тежки физически травми, дегенерация, инфекции и възпаления.

Травматичната дискова херния най-често се появява внезапно след тежко физическо натоварване. Дегеративния тип херния засяга основно възрастните хора, но може да се появи и при по-млади пациенти с наднормено тегло.

Инфекциозната дискова херния възниква поради различни инфекциозни заболявания като стрептококи и други, а възпалителната и автоимунната дископатия се проявява при млади хора и най-често е в резултат от възпалителни процеси в гръбначния стълб.

Последните проучвания показват, че лекарствата за дископатия в съчетание с двигателни упражнения могат да облекчат състоянието на пациентите, страдащи от това заболяване.

Лечението обикновено продължава до няколко месеца, през което време се наблюдава облекчаване на болката на пациента и подобряване на клиничния му профил.

Важно е да се знае, че лечението с лекарства трябва да бъде съчетано с прилагане на физиотерапия или специални упражнения, за да има по-голям ефект. След облекчаване на болката е добре да се предприеме рехабилитационна процедура, насочена към максималното подобряване на здравословното състояние на гърба и гръбначния стълб.

Целта на последващата рехабилитация е да предотвратят евентуални бъдещи увреждания. Ако лекарствата и упражненията не дадат задоволителен резултат, тогава се препоръчва хирургична интервенция.

Лекарствени средства за дископатия

Преди да ви запознаем с най-популярните фармацевтични продукти държим да подчертаем дебело, че не е препоръчително да се предприема самолечение.

Дископатия и болки в гърба

За да има ефект от лечението, то трябва да бъде назначено от лекар, който ще избере за вашия проблем лекарство с подходящата активна съставка и ще определи дозата според степента на заболяването ви.

Нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС)

НСПВС са медикаменти, които имат болкоуспокояващ, температуро – понижаващ и противовъзпалителен ефект. Според световната статистика, нестероидните лекарства са сред най-предписваните лекарства за дископатия и се нареждат на 4 – то място по продажби след антибиотиците, психотропните медикаменти и лекарствата, предписвани за сърдечно – съдови заболявания.

Най-популярни НСПВС предписвани за лечение на дискова херния в момента са:

Ибупрофен (таблетки)

Лекарственият продукт е ефективен при умерена болка и се приема през устата на всеки 4 – 6 часа след хранене. Ибупрофен има антипиретичен и противовъзпалителен ефект, бързо облекчава болките и намалява възпалението.

За закупуване не се изисква рецепта.

Диклофенак (Fastum, Dicloreum) – таблетки

Това е един от най-препоръчваните и употребявани медикаменти срещу болки от дископатия. Диклофенак има болкоуспокояващо и противовъзпалително действие.

Продуктът се закупува само след издадена рецепта.

Напроксен

Naproxen (Aleve, Naprosyn, Prexan) е нестероидно противовъзпалително лекарствено средство с противовъзпалително и обезболяващо действие. Препоръчва се медикаментът да се приема перорално веднъж дневно или според предписанията на лекаря.

Продуктът се закупува с рецепта.

Аспирин

Медикаментът е предназначен за намаляване на болките при главоболие, ревматоидни заболявания, дископатии и други. Приемът на аспирин не се препоръчва за деца до 12 годишна възраст.

Лекарственият продукт се предлага без рецепта.

Действие на НСПВС:

Нестероидните противовъзпалителни средства успокояват възпалението и намаляват болките.

Странични ефекти: стомашни болки, стомашно – чревно кървене, чернодробно увреждане. Едновременно с приемането на НСПВС се препоръчва да се приемат и активни вещества, които да неутрализират страничните ефекти, предизвикани от нестероидните противовъзпалителни лекарства.

Мускулни релаксанти

Тези медикаменти се препоръчват за облекчаване на болката при мускулни спазми в гърба, причинени от дискова херния. Този клас лекарства имат аналгетичен ефект, премахват мускулните спазми и потискат гръбначните рефлекси.

Упражнения за дископатия

Диазепам (Micropam, Ansiolin, Valium)

Този мускулен релаксант може се приема перорално, интравенозно или интрамускулно. Облекчава мускулните спазми при дискова херния.

Циклобензаприн (Flexiban)

Медикаментът облекчава болката, отпускайки мускулните групи. Приема се перорално три пъти дневно по 5 мг., но дневната доза може да бъде увеличена, ако лекарят прецени. Това лекарство за дископатия се предлага и като таблетки със забавено освобождаване.

Изисква се рецепта.

Действие на релаксантите:

Мускулните релаксанти имат аналгетичен ефект, премахват мускулните спазми и потискат гръбначните рефлекси. Приемането на релаксанти увеличава ефекта от други лекарства и процедури като масаж, мануална терапия и физически упражнения.

Противопоказания: Този клас лекарства за дископатия са противопоказани при епилепсия, миастения, при болестта на Паркинсон,

по време на бременност, при повишена чувствителност към тази група лекарства и други.

Нежелани реакции: Намалено кръвно налягане, гадене, сънливост, диспепсия.

Орални стероиди (Кортикостероиди)

Кортикостероидите са лекарства, които принадлежат към групата на глюкокортикоидите и имат мощен противовъзпалителен ефект. И понеже (както споменахме) имат наистина доста силно действие се предписват при случаи на тежка форма на дископатия.

Преднизон (Преднизолон)

Фармацевтичният продукт притежава силно антиалергично и противовъзпалително действие и облекчава болката при ревматични състояния, дископатия и други състояния, които се дължат на алергии или възпаления.

Лекарственият продукт се закупува само с рецепта.

Действие:

Оралните стероиди могат да се приемат през устата или под формата на инжекции, които се поставят директно на мястото на възпалението. Действието на този клас лекарства за дископатия донася бързо облекчение на пациента.

Странични ефекти: Тези лекарствени продукти не трябва да се приемат повече от няколко седмици, тъй като има опасност от появата на нежелани реакции като инфекции, подуване, диабет, повишено кръвно налягане.

Опиоиди (наркотични медикаменти)

Това са може би най-силните болкоуспокояващи лекарства, но са и най-опасни и затова се предписват само в крайни случаи и при много силни болки. Такива наркотични медикаменти са Кодеин, Hydrocodone, Morphine и Meperidin.

Странични ефекти: Въпреки силните си болкоуспокояващи свойства, опиоидите имат не само много странични ефекти, но и ако в голям процент на случаите пациентите се пристрастяват към употребата на наркотични вещества. Затова и през последните години този клас лекарства се предписват все по-рядко на пациентите.

Лекарства за дископатия с външна употреба

Фастум Гел

В момента Фастум Гел е сред най-популярните лекарствени гелове, които могат да се закупят без рецепта. Фастум е от групата нестероидните лекарствени средства и се използва за бързо облекчаване на болките в кръста и гърба причинени от дискова херния, физическо натоварване, при постоперативни болки и други.

С подобно действие и състав са Ketonal, Finalagel, Febrofid, Диклофенак (Voltaren, Diklovit) idometatsin и Ибупрофен.

Финалгон

Този медикамент за външна употреба има локално дразнещ и аналгетичен ефект. Финалгон облекчава болките бързо и ефективно и може да се закупи без рецепта.

Към лекарствената група на Финалгон са и Nikofleks, Analgos крем и други.

Съвременната фармакология предлага немалко разнообразие от лекарствени средства за облекчаване на болките при дискова херния, но както споменахме малко по-горе, самолечението не е препоръчително (дори и да става дума за използването на гел, мазило и медикамент без рецепта).

При първите болки посетете лекаря си, за да се консултирате с него относно подходящите лекарства за вашия проблем.

Не трябва да забравяте и че медикаментите могат да причинят нежелани реакции, затова бъдете внимателни как ги прилагате. Винаги търсете подробна информация от вашия лекар за възможните странични ефекти, дори и да ви е изписал лекарство за дископатия без рецепта.

Помнете, че състоянието ви зависи изцяло от вас и вашето отношение към заболяването. Всичко в крайна сметка е във ваши ръце и вие избирате дали цял живот ще страдате от болки и ще приемате лекарства, за да ги намалите или ще промените начина си на живот, ще се откажете от вредните навици и ще започнете да правите редовно физически упражнения.

Защото е доказано, че няма по-ефективно средство от лечението на дисковата херния с физиотерапевтични процедури или специализирани физически упражнения за укрепване на гръбначния стълб, гърба и кръста.