Какво е шийна дискова херния?

По данни на Националния център за биотехнологична информация на САЩ, честотата на възникване на дискова херния е около 5 до 20 случая на 1000 възрастни годишно. Заболяването се среща най-често при пациенти от 30 до 50-годишна възраст, а съотношението на мъже спрямо жени с дискова херния е 2:1.

На теория, дисковата херния може да се появи по цялата дължина на гръбначния стълб. На практика обаче, торакалният гръбнак е много рядко засегнат, за сметка на много по-честите проблеми в лумбалния гръбнак и в областта на шията.

По-долу ще разберете какво представлява хернирането на диска във врата, по какви симптоми можете да го разпознаете и какво трябва да предприемете от отношение на диагностиката и лечението на състоянието. 

Анатомия на гръбначния стълб

Гръбначният стълб е изграден от прешлени и междупрешленни дискове. Прешлените образуват малък канал, който служи за защита на гръбначния мозък, докато дисковете осигуряват гъвкавостта на гръбнака и поемат напрежението от пружинирането и усукването по време на движение. 

Докато прешлените могат да се увредят предимно вследствие на фрактура или дегенеративно заболяване, междупрешленните дискове са много по-нежни и податливи на изменения с течение на времето. Те се състоят от външен фиброзен пръстен и вътрешно пулпозно ядро. 

С напредването на възрастта и под влиянието на нездравословен начин на живот, дискът може да се деформира, да се измести или да се нарани, създавайки проблеми като дископатия или дискова херния.

Какво е шийна дискова херния?

Характеристика на шийната дискова херния

Шийна дискова херния настъпва тогава, когато има разкъсване на фиброзния пръстен и излизане на пулпозното ядро от междупрешленен диск в областта на шията. Този отдел на гръбнака се състои от седем прешлена – от C1 до C7, като най-често дискова херния се установява между прешленните тела С5/6 и С6/7.

Протичането на шийната дискова херния може да бъде разделено на четири отделни фази. 

Това са:

 • Бълджинг – първата фаза, в която тъканта на фиброзния пръстен започва да отслабва, което води до лека деформация, сплескване или издуване на диска.
 • Протрузия – втората фаза, при която в междупрешленния диск могат да се образуват малки разкъсвания, водещи до по-силно изразена изпъкналост в периферията на диска.
 • Екструзия – третата фаза, по време на която част от пулпозното ядро на диска излиза извън фиброзния пръстен, но друга част от него продължава да бъде вътре в диска.
 • Секвестрация – последната фаза на херния, в която част от излязлото извън фиброзния пръстен пулпозното ядро се откъсва и отива в гръбначния канал. 

С помощта на навременна диагностика и правилно лечение, пациентите могат и никога да не достигнат до най-тежката, четвърта фаза на шийната дискова херния. 

Какво е шийна дискова херния?

Причини за възникване на заболяването

Възможни причини за появата на дискова херния на шийни прешлени могат да бъдат следните:

 • Естествена дегенерация на дисковите тъкани, свързана със стареене и износване;
 • Инциденти, травми и фрактури на гръбначния стълб и дисковете;
 • Упражняване на професия, свързана с вдигане на тежки предмети, бутане и усукване на гръбначния стълб;
 • Упражняване на професия, свързана с дълги часове седене, особено ако то е в неправилна поза на тялото;
 • Заразни инфекциозни заболявания, засягащи костите, ставите и опорно-двигателния апарат. 

Рискът от дискова херния нараства при фактори като наследственост, тютюнопушене, наднормено тегло и хранителни дефицити, свързани с неправилна диета. 

Симптоми на шийната дискова херния

Най-често срещаните симптоми на цервикална дискова херния са болка във врата и горната част на тялото. Болката във врата може да бъде тъпа или остра, да се усеща между лопатките и да мигрира надолу към раменете, предмишниците, ръцете и пръстите. 

В зависимост от локализацията и фазата си, дисковата херния може да засегне нервните коренчета и гръбначния мозък като причини мускулна слабост и дори обездвижване в горната част на тялото. 

Друго характерно оплакване е това за мравучкане и изтръпване на главата и ръцете, а някои пациенти съобщават и за мускулни спазми, придружени от силна болка. Не е изключено да се появи и болка в областта на главата, наподобяваща мигренозен пристъп. 

Диагностика на заболяването

При съмнения за дискова херния, пациентите трябва да се обърнат към ортопед, невролог или неврохирург. За целите на диагностиката се преминава през първичен клиничен преглед, последван от различни изследвания за образна и функционална диагностика. 

Най-сигурният начин за диагностициране на дискова херния в шийния отдел е изследването с ядрено-магнитен резонанс. В допълнение могат да се направят изследвания като динамична рентгенография, компютърна томография и диагностична блокада на фасетите.

Какво е шийна дискова херния?

Какви други болести следва да се изключат?

В течение на диагностичния процес, лекарите тълкуват изследванията, така че да изключват редица други заболявания със сходна симптоматика. 

Част от потенциалните съмнения, които ще бъдат отхвърлени или потвърдени в тази фаза са:

 • Тумори в гръбначния стълб или гърдите;
 • Заболявания на периферните нерви;
 • Радикулит;
 • Плексит; 
 • Ставни изменения;
 • Фрактури на прешлени;
 • Спинален абцес;
 • Синдроми на карпалния тунел или улнарния тунел;
 • Инфекциозни заболявания и др. 

За целите на правилната диагностика, вашият ортопед може да препоръча консултация с други типове експерти като инфекционисти, онколози или имунолози. 

Лечение на дисковата херния на врата

Статистиката сочи, че над 50% от пациентите с шийна дискова херния постигат подобрение чрез неинвазивни методи за лечение. Тези методи се разделят на две големи групи, а именно непосредствена терапевтична програма и дългосрочни промени в начина на живот

Непосредствената терапевтична програма има за цел да редуцира възпалението и да повлияе на болката. За целта се използват нестероидни или кортикостероидни противовъзпалителни средства, болкоуспокояващи лекарства, лечебна физиотерапия и специален режим на почивка. 

В дългосрочен план, на пациентите се препоръчват упражнения за укрепване на гръбначните мускули, повишено внимание към тежки физически дейности и функционална диета, която набавя на тялото всички необходими хранителни вещества за опорно-двигателно здраве. 

Кога се налага оперативна намеса?

Има случаи на прогресираща и хронифицираща дискова херния, които значително влошават качеството на живот на пациентите. Ако липсват диагностика, лечение или повлияване от неинвазиното лечение, хернията може да предизвика затруднена подвижност, загуба на чувствителност или дори парализа в горната част на тялото. 

В тези случаи се пристъпва към спешно или планово оперативно лечение на дисковата херния. Оценката на нуждата от инвазивно лечение е изцяло в ръцете на медицинското лице, а една успешна операция може значително да подобри качеството на живот, трудоспособността и общото здраве на пациента. 

Какво е шийна дискова херния?

Как лежанките могат да помогнат при тази диагноза?

Както споменахме по-горе, дисковата херния на шията често е следствие от постепенното износване на междупрешленните дискове. Причината е, че с напредването на възрастта, дисковете губят част от водното си съдържание и стават по-крехки, като се увеличава шансът от дегенерация на тъканта. 

Този процес може да се забави или ограничи чрез правилна рехидратация на дисковете. А тази рехидратация става възможна чрез процедура, наречена екстензия.

Екстензията е част от лечебната физкултура и представлява разпъване на гръбнака, така че прешлените и дисковете да се позиционират правилно. По време на процеса притиснатите и “сплескани” дискове се освобождават до нормалната си форма и размер. 

Вследствие се подобряват кръвооросяването, хидратацията и текстурата на дисковете. Може да се постигне и директно освобождаване на прищипани нервни коренчета, като по този начин се избегнат по-нататъшни неврологични симптоми като болка и изтръпвания. 

Един от най-лесните начини да практикувате екстензия на гръбнака в домашни условия са именно инверсните лежанки. Тези уреди се използват за наклон на тялото под различни ъгли с главата надолу, така че тялото да се освободи от гравитационното напрежение. 

По този начин се облекчава напрежението в тазобедрените стави, междупрешленните дискове и мускулатурата на тялото. 

Инверсията е утвърден метод за повлияване на симптомите при дископатия, дискова херния, стеноза и хронични болки в гърба. Нещо повече – тя може да служи и като успешна превенция на тези заболявания, адресирайки не просто последствията от тях, а самото им възникване. 

Потребителският клас инверсни лежанки е подходящ за употреба в домашни условия и е напълно безопасен тогава, когато се съблюдават правилата за безопасност, посочени от производителя.

Често задавани въпроси

Какви са симптомите при дискова херния на врата?

Симптомите на хернирали шийни дискове включват болка във врата, раменете, предмишниците и ръцете. Може да има изтръпвания в горната част на тялото, загуба на чувствителност, силни главоболия и мускулна слабост. 

Какви изследвания се правят за диагностика?

Диагностиката се извършва от ортопед, неволог или неврохирург. Тя включва клиничен преглед и образно изследване с ядрено-магнитен резонанс. Допълнително могат да се препоръчат компютърна томография, динамични рентгенографии и изследвания за инфекциозни заболявания. 

Лечима ли е хернията на шийните прешлени?

Повечето случаи на шийна дискова херния могат да бъдат успешно овладяни с неинвазивно лечение, като успеваемостта на лечението без операция варира между 50% и 80%.