Крем за разширени вени: работи ли в действителност?

Разширените вени, известни още като варикозни вени, са разширени и изкривени вени, които често се появяват по краката. Те са чест проблем, засягащ милиони хора по света, и могат да доведат до различни неприятни симптоми като болка, отоци и умора в краката

С годините се появиха множество методи за лечение на разширени вени, включително хирургически процедури, склеротерапия и лазерна терапия. Въпреки това, кремовете за разширени вени са станали все по-популярни като алтернативна опция за лечение.

Крем за разширени вени: работи ли в действителност?

Защо варикозата е толкова разпространен проблем?

Варикозната болест, известна още като варикозни вени, е разпространен проблем, заради комбинация от фактори, които влияят върху развитието и прогресията й. Ето някои от основните причини за разпространението на варикозата.

Генетична предразположеност

Ако имате близки роднини с варикози, вероятността да ги развиете и вие е по-голяма.

Слабост на венозните стени

Тя може да бъде вродена или да се развие през годините поради  стареене, хормонални промени или хронична венозна недостатъчност.

Крем за разширени вени: работи ли в действителност?

Недостатъчна физическа активност

Дългото стоене прави или седене на едно място може да увеличи налягането върху вените и да спомогне за разширяването им.

Хормонални промени

Хормоналните промени, които се случват при бременността или при приемането на определени видове контрацептиви, могат да предизвикат разширяване на вените.

Наднормено тегло и затлъстяване

Излишното тегло оказва натиск върху вените и може да спомогне за разширяването им.

Неправилен начин на живот

Някои фактори от начина на живот, като нездравословно хранене, тютюнопушене и честото консумиране на алкохол могат да допринесат за развитието на варикози.

Всички тези фактори, взети заедно допринасят за разпространението на варикозата. Въпреки че проблемът засяга по-често жените и хората, навършили определена възраст, никой не е застрахован да я развие. 

Затова, при наличието на рискови фактори, е важно да се отделя внимание на подходящата профилактика и да се предприемат мерки за предотвратяване на разширените вени.

Крем за разширени вени: работи ли в действителност?

Превантивни мерки за разширени вени

Ето някои превантивни мерки, които можете да вземете при разширени вени.

Поддържайте здравословен начин на живот: Отдавайте значение на редовната физическа активност, като ходене, плуване или каране на велосипед. Опитайте се да поддържате здравословно тегло, тъй като наднорменото тегло увеличава риска от варикози.

Избягвайте продължителното стоене или седене: Ако работата ви изисква да сте в една позиция за продължително време, опитайте се да правите редовни почивки и да се движите. Повдигайте крака от време на време, за да подобрите кръвообращението.

Крем за разширени вени: работи ли в действителност?

Носете удобни обувки и дрехи: Избягвайте обувки с високи токчета, които ограничават циркулацията. Предпочитайте обувки с плоска подметка или с нисък ток. Избягвайте тесните дрехи около кръста, ханша и краката, които могат да ограничат кръвообращението.

Повдигайте краката си: Когато си почивате или спите, поставете възглавница или специален валяк под краката, за да ги повдигнете над нивото на сърцето. Това помага за улесняване на движението на кръвта във вените на  краката.

Избягвайте дълготрайно излагане на горещина: Високите температури и горещината по принцип разширяват  кръвоносните съдове. Ако е възможно, избягвайте продължителното излагане на слънце и използвайте кремове със защитен фактор, за да предпазите кожата си и вените на краката.

Редовно се консултирайте с лекар: Ако имате семейна история за разширени вени и се притеснявате, че и на вас може да се случи, ходете редовно на преглед при вашия лекар или при съдов хирург. 

Крем за разширени вени: работи ли в действителност?

Кога си заслужава да опитате крем за разширени вени?

Използването на крем за разширени вени може да бъде разумен избор в следните случаи.

Леки симптоми: Ако имате леки симптоми от варикозни вени, като леки болки, лек оток или умора в краката, кремът помага за временно облекчаване на този проблем.

Профилактика на вените: Ако нямате сериозни проблеми с вените, но сте в рискова група (например наследственост), някои кремове могат да се използват като профилактика.

Подпомагащо лечение: Кремовете за разширени вени могат да бъдат използвани като допълнение към други методи за лечение на варикози, като компресионни чорапи, физическа активност или лечебни процедури. Те могат да подпомогнат ефектите на основното лечение и да осигурят допълнително облекчение на болката.

Крем за разширени вени: работи ли в действителност?

Видове кремове и мазила за варикоза

С магнезий

Приложението на кремове с магнезий върху кожата  може да предостави някои ползи като успокояване на кожата или облекчаване на умората, но не може да промени структурните проблеми на варикозите.

С екстракт от кестен

Конският кестен (Aesculus hippocastanum) се използва в различни форми за лечение на варикози. Екстрактът от него съдържа активни съставки като аескулин и аесцин, които се считат за полезни за подобряване на циркулацията и укрепване на стените на кръвоносните съдове.

Кремовете с екстракт от конски кестен обикновено се прилагат локално върху засегнатите зони. Смята се, че помагат за облекчаване на оток, умора и болка, свързани с варикозите. 

Освен това, кремът може да помогне и за укрепване на стените на кръвоносните съдове и подобряване на тонуса им. Научните доказателства за неговата ефективност обаче са ограничени. Допълнително, реакцията и ефектите от крема могат да варират от човек на човек.

Противовъзпалителни

Продукти за мазане, съдържащи антиоксиданти като витамините  С и Е  се смята, че намаляват възпалението, укрепват стените на вените и подобряват циркулацията. 

Основни съставки в противовъзпалителните кремове може да срещнете:

  • антиоксиданти като витамин С и Е
  • нестероиди (НПВЛ) като ибупрофен, диклофенак, нимесулид и др. 
  • глюкокортикостероиди като хидрокортизон, преднизолон 
  • натурални съставки с противовъзпалителни свойства като алое вера, куркума, чайно дърво и други

Крем за разширени вени: работи ли в действителност?

За кожни проблеми

Някои кремове, предназначени за кожни проблеми като акне, псориазис, екзема, за хемороиди, рани и др., също могат да помогнат за облекчаване на варикозата, защото действат хидратиратиращо и успокояващо на кожата. 

Сред многообразието от мазила са и тези, които съдържат хепарин или троксерутин; кремове с етерични масла от лавандула, кипарис, мента и др.

Важно е да отбележим, че научните доказателства за ефективността на кремовете и мазилата за варикоза са ограничени. 

Преди да започнете да използвате който и да е крем или мазилото, е препоръчително да се консултирате със своя лекар или специалист по варикози, за да получите информация и съвети спрямо вашия конкретен случай.

Снимки: Pixabay