Озонотерапия при дискова херния: Ефективно ли е лечението?

Озонотерапията е известен метод за лечение на редица ставни, неврологични и други заболявания. Огромните й възможности се дължат на свойствата на озона да влияе върху освобождаването на кислорода в тъканите и регулацията на хомеостазата. 

Какво представлява озонотерапията?

Озонотерапията е уникален съвременен високоефективен метод на лечение, при който се използва медицинска озоно кислородна смес, притежаваща мощно лечебно въздействие, благодарение на силните окислителни свойства. 

Тя е качествено нова форма за предотвратяване на множество познати и новооткрити заболявания, като почти няма странични ефекти. 

Терапията оказва силно антибактериално, противовъзпалително, дезинтоксикиращо и имуномодулиращо действие. Тя усилва обмяната на веществата, помага при нарушено окисление на липидите и повишава активността на системата за антиоксидантната защита. 

Всичко това дава възможност тя да се използва за лечение на  заболявания като дискови хернии и дископатии, микробни поражения, трофични язви и изгаряния. Прилага се още в кардиохирургията, неврологията, при нарушено кръвообращение и др.

Въпреки че се смята за модерна медицина, озонотерапията има дълга история. Тя започва  от 1856 г., когато Вернер фон Сименс е произвел първия генератор. 

А патентоването на първите озоногенератори е станало през 1896 г. от небезизвестния Никола Тесла, който след няколко години полага и основите на Tesla Ozone Company. Така започва производството и продажбата им за професионална употреба. 

Има данни, че  първите терапии с озон са започнали да се прилагат през 1870 г. от д-р Лендър. Десетилетие по-късно, през 1881 г. д-р Келлог е описал употребата им при дифтерия.

Озонотерапия при дискова херния: Ефективно ли е лечението?

Видове

Известни са  следните видове терапии с озон.

Автохемотерапия

При тази иновативна технология кръв, взета от пациента, насища с озон под налягане и се влива обратно в организма. Дозировката зависи от заболяването и статуса на конкретния пациент. Прилага се при заболявания на кръвта, атеросклероза, слединсултно възстановяване и др.

Чревна озон инсуфлация

Вкарване на смес от озон и кислород в дебелото черво. Методът често се комбинира с автохемотерапия за лечение на хепатит и други  чернодробни болести.

Вагинална озон инсуфлация

Въвеждане на озоно-кислородна смес във влагалището. Прилага се при гинекологични, венерически, онкозаболявания и пр.

Подкожно и мускулно озониране

Инжектира се озон в мускулните и мастни тъкани, което действа обезболяващо. Прилага се при дископатии, дискови хернии, плексит, невралгии и др. При рани, които трудно заздравяват, може да се комбинира с външно озониране.

Вътреставно озониране

Озонът се вкарва директно в капсулата на ставата или тъканите около нея. Това действа аналгетично и противовъзпалително и възстановява тъканите. Препоръчително е при артрит, травми, коксартроза, гонартроза, травми и пр.

Външно озониране

Третиране на част от тялото с озон във високи концентрации. Прилага се при кожни язви, рани, дерматити, изгаряния и др.

Озонотерапията намира приложение още при лечението на синусите и ушите, за пречистване на вода (озонирана вода) и масла (озонирани масла).

Патогенетичният ефект на този вид терапии се дължи на високия окислително-възстановителен потенциал на озона, което се обезпечава от двойния механизъм на действие: 

 • Локален –  има дезинфекциращо действие спрямо бактериите, вирусите и гъбичките. 
 • Системен – влияе върху метаболизма на белтъчно-липидните комплекси в плазмата на мембраните на клетките, засилва  активността на имунокомпетентните клетки, подобрява кислородно транспортните функции на кръвта. 

Увеличеното снабдяване с кислород нормализира функциите на организма и имунната система. Ефектът е  увеличено производство на интерферон, а той унищожава вирусите на клетъчно ниво и има имуномодулиращо действие. Вследствие внесения в организма озон клетките стават устойчиви на вирусите.

Освен споменатите дотук ефекти, прилагането на  озон в терапията подобрява кръвообращението. Той спира възпаленията, намалява болките, успокоява нервите, предотвратява инсулт и инфаркт, овладява сърдечната аритмия, подобрява функциите на мозъка и паметта, унищожава токсини, забавя дегенеративните процеси, спира или отстранява автоимунни заболявания и др. 

Озонотерапията дава положителен резултат при лечението на редица заболявания, като в повечето случаи превъзхожда възможностите на лекарствените методики. Използването на медицинския озон понижава смъртността и степента на инвалидизация.

Тази техника е изключително добра алтернатива на медикаментозните лечения при засилената алергизация, намалената ефективност или резистентност към антибиотиците и невъзможността в някои случаи за оперативни интервенции.

Озонът повлиява гъбички, вируси, спори, паразити и бактерии. Друго полезно свойство при взаимодействието му с кръвта е прекият фунгициден и бактерициден ефект при локално приложение. 

Терапията дава добри резултати при превенция на атросклероза. Освен това предотвратява разрушаващото въздействие на свободните радикали върху организма, благодарение на изявения му антиоксидантен ефект.

Терапията активира противовирусния и имуномодулиращ механизъм в човешкото тяло, и затова се прилага при лечение на вируси и най-вече на хепатити. 

Тя е доказано ефективна при борба с хипоксията (кислороден дефицит), която стои в основата на множество заболявания като ревматизъм, артроза, злокачествени заболявания, артрит. 

Терапията с озон подпомага и детокс процесите в тялото. Има също и противотуморен ефект. Редуцира или елиминира съсирването на червените кръвни клетки, възстановява подвижността им и стимулира цикъла на Кребс.

Как помага при случаи на дискова херния?

Научно доказано е, че озонотерапията има следните ефекти:

 • Действа антимикробно – убивайки бактерии, вируси и гъбички, което  го прави ефективно средство за лечение на различни инфекции.
 • Стимулира циркулацията – подобрява доставката на кислород и хранителни вещества до клетките, което помага за бързото възстановяване след травми и операции.
 • Активира имунната система – повишава производството на бели  кръвни телца и други клетки, които участват в борбата с инфекции и заболявания.
 • Антиинфламаторно действие – помага при различни възпалителни състояния, като дискова херния.

С особено добър успех озонотерапията се използва в лечението на дискова херния. Така наречената перкутанна дисколиза е минимално инвазивна техника, която се основава на инжектиране на O2-O3 на нивото на диска, който е увреден. 

Ако се погледне анатомията на интервертебралните дискове, ще се види един външен фиброзен пръстен, обкръжаващ пулпозното ядро в центъра му. 

Озонът, инжектиран в диска, ускорява разграждането на полизахаридите в пулпозното ядро, като по този начин спада обемът на херниалния материал.

Озонотерапия при дискова херния: Ефективно ли е лечението?

Ако озонът се инжектира в паравертебралните мускули, той стимулира производството на антиоксидантни ензими, като  неутрализира токсичните продукти. 

Именно тези токсични продукти, които се освобождават от разкъсването на пулпозното ядро, са  ​отговорни отчасти за възпалението на нерва. По този начин, аналгетичното действие на озона защитава областта, в която са се появили дискови хернии.

Следвайки изискванията на Европейския неврохирургичен институт, лечението на дисковата херния се извършва в три фази:

 • Инжекции в паравертебралните мускули (обикновено 1 сесия). Манипулацията не изисква анестезия.
 • Перкутанна дисколиза – инжектиране на озон в междупрешленния диск. Извършва се от неврохирург  в операционна зала с  няколко часа прием в болница.

Паравертебралните  инжекции са от 2 до 4 на консултация.  Цялото лечение на пациента може да се проведе за 7-10 дни.

Озонотерапия при дискова херния: Ефективно ли е лечението?

Добрата диагноза и правилната оценка са от съществено значение, за да се реши дали перкутанната дисколиза с озон е най-добрият терапевтичен вариант, който може да се предложи във всеки отделен случай.

Клиничната история, физическият преглед, изследването на образните тестове (особено магнитен резонанс) са основни, за да може да се извърши адекватна индикация на техниката и да се повлияе на хернията. Тази техника не ​​е показана в случаи на компресия на опашката или при парализиращ ишиас.

При лечение на дискова херния озонотерапията няма недостатъците на отворената хирургия. Зачита се анатомията на гръбначния стълб и пациентът се връща към активен живот по-бързо.

Перкутанна дисколиза с озон се извършва в операционната с помощта на игла Chiba. Пациентът се изписва същия ден. Броят на паравертебралните инфилтрации е между 3 и 6.

Озонотерапия при дискова херния: Ефективно ли е лечението?

Предимства и недостатъци на озонотерапия при дискова херния

От казаното до тук се вижда, че предимствата на озонотерапията при лечение на дискова херния и други заболявания са безспорни. 

Този тип терапия е призната като добра алтернатива на операцията и стероидните инжекции. 70% от хората, които са опитали тези методи на лекуване, са успели да отменят планираната си операция на гърба, заради изключителната  им ефективност.

Важно е обаче да се отбележи, че не всички групи пациенти могат да използват озонотерапията, тъй като съществуват някои противопоказания. 

Ето за кои от тях трябва да се внимава:

 • индивидуална непоносимост към озон
 • лошо съсирване на кръвта
 • претърпян хеморагичен инсулт
 • скорошен инфаркт на миокарда
 • остър панкреатит
 • конвулсивен синдром
 • хипертиреоидизъм
 • кървене от различен произход
 • алкохолно токсично отравяне
 • хипогликемично състояние

Комбинация от похвати за по-добър ефект

Съчетанието на озонотерапията с други методи на лечение на дискова херния може да   повиши ефективността на провежданото лечение. 

Терапията може да бъде  придружена с оралното приемане на ампули с мулекулно микрокапсулиран озон и други вещества. Тази техника се препоръчва за пациенти с лумбална, цервикална или дорзална дискова патология, които не се повлияват от консервативно или аналгетично лечение.

Ефективността от озонотерапията може да се повиши и чрез използването на инверсна лежанка, с която се постига разтягане на тялото под действието на собствената му тежест. 

Въпреки че инверсната лежанка изглежда високотехнологично и ултрамодерно изобретение, истината е, че тази процедура се използва от хиляди години за намаляване или предотвратяване на болки в гърба, в костите, ставите и дисковете в долната част. 

Чрез инверсната лежанка се постига преодоляване на гравитационното сцепление. Разделяйки дисковете и ставните пространства в гръбначния стълб под влияние на собствената си тежест в обърнато положение на тялото, може да намалите налягането от  нервите и да отпуснете мускулите.

Заключение

Почти неограничения диапазон на заболявания, които озонотерапията лекува, и положителния ефект, който тя дава в над 94% от случаите, я прави универсална и привлекателна както за пациентите, така и за множество специалисти по света, които се ориентират към нейното приложение в медицината.

Терапията с озон има оказва силно антибактериално, противовъзпалително, дезинтоксикиращо и имуномодулиращо действие. Тя засилва обмяната на веществата, използва се за лечение на дискови хернии и дископатии, микробни поражения, трофични язви и изгаряния.  

Прилага се още в кардиохирургията, неврологията, при нарушено кръвообращение и др.

Снимки: Pixabay