Произход и лечение на болките в гръбнака

Статистиката нарежда болките в гърба сред най-честите причини за нужда от медицинска помощ в световен мащаб. Те са широко разпространени във всички възрасти, като все повече деца, ученици и млади хора в активна възраст изпитват както остри, така и хронични болки по продължението на гръбначния стълб.

Произход и лечение на болките в гръбнака

Предвид разнообразието от възможни причинители, всяка болка в гърба има нужда преди всичко от правилна диагностика и адекватен план за лечение. А лечението, от своя страна, изисква както определяне произхода на проблема, така и стратегия за елиминиране на причините и следствията му. 

По-долу говорим подробно за това какви са видовете болки в гърба, какъв е техният произход и какво лечение може да предложи съвременната медицина. 

Характеристика и специфики на болката в гърба

Когато говорим за болки в кръста и в гръбначния стълб, можем да обособим няколко отделни вида дискомфорт според локализацията

Проблемните зони могат да бъдат следните:

 • Болки в шийния отдел на гръбнака или цервикални болки;
 • Болки в гръдния отдел на гръбнака или торакални болки;
 • Болки в поясния отдел на гръбнака, наричани още лумбаго или болки в кръста;
 • Болки по хода на седалищния нерв или ишиас;
 • Прешленна или вертеброгенна болка;
 • Възпаление на нервно коренче или радикулит;
 • Сплетение на нерви на гръбначния мозък или плексит;
 • Болки, възникнали вследствие на дегенеративни процеси;
 • Дискови увреждания като дископатия или дискова херния и др. 

Произходът на болките може да бъде свързан също с гръбначни изкривявания, мускулни крампи, травматични събития и др. 

Правилната диагностика е ключова за успешното облекчаване на болката, като за целта задължително ще се наложи да направите консултация с лекар и да преминете през съответните изследвания. 

Произход и лечение на болките в гръбнака

Какво най-често се случва при остро настъпили болки по гръбнака?

Независимо дали са в горната или долната част на гърба, болките се делят на два основни вида – остри и хронични. И докато хроничните болки започват бавно и градират с течение на времето, то острите болки могат да настъпят внезапно и да наложат спешно посещение в лекарски кабинет. 

В зависимост от локализацията и предполагаемата диагноза, лекарите препоръчват различни видове подходи за лечение на болките

В общия случай можете да очаквате следното:

 • Медикаментозно лечение с обезболяващи препарати за ефективно редуциране на болката;
 • Прием на стероидни и нестероидни противовъзпалителни средства за противодействие на възпалителния процес;
 • Мускулни релаксанти и витамини от групата Б за отпускане на схващания, крампи и мускулни блокажи;
 • Гелове и мазила с локално външно приложение за бързо облекчаване на болки и възпаления;
 • Програма за лечебна физкултура и специализирани упражнения според причинителя на болката в гърба;
 • Препоръки за ограничаване на физическите натоварвания или специален двигателен режим до отшумяване на симптомите;
 • Препоръки за балнеолечение или специализирани неинвазивни процедури като екстензия или декомпресия на гръбнака.

След бързата първоначална реакция, пациентите често се насочват към преглед при ортопед, невролог, неврохирург или физиотерапевт за същинския процес по диагностика. В него се използват методи за образна диагностика – рентген, ядрено-магнитен резонанс, компютърна томография, електромиография и комбинации от тях. 

Често болката в гърба е резултат от ставни дисфункции 

Ставните дисфункции са сред най-често срещаните причинители на болки в гърба. В това число влизат както разместване на междупрешлените стави, така и сублуксация на ставите между ребрата и гръбначния стълб. Тези размествания могат да се наблюдават във всяка част на гръбначния стълб, като нерядко има засягане и на няколко зони едновременно. 

Вследствие на ставните дисфункции, организмът реагира със силни и почти незабавни мускулни крампи. В този процес мускулите се втвърдяват, за да обездвижат и защитят засегнатата зона, а болката от мускулното схващане се наслагва върху болката от нервните рецептори на ставите. 

Произход и лечение на болките в гръбнака

Дискови хернии също предизвикват силна болка в кръста

Дисковата херния представлява нарушаване на целостта на междупрешленния диск, при която част от неговото гелообразно ядро излиза навън. Деформацията води до притискане на нервни коренчета и съответно различни придружаващи симптоми като болка в гърба и крайниците, мускулна слабост, изтръпвания, спазми и дори мигрени. 

Появата на дискова херния може да се наблюдава във всяка част на гърба, като най-чести са случаите на дископатии в шийния отдел и в долната част на гръбнака. Бидейки най-слабо подвижен, торакалният гръбнак е и най-слабо податлив на дискови изменения, освен когато не става въпрос за инцидент или травма. 

Макар и в повечето случаи да се повлиява от консервативна терапия, понякога дисковата херния може да изисква и спешна оперативна намеса. Това се препоръчва в случаи, в които пациентът има оплаквания като парализа, нетърпима болка или смущения в изхождането. 

Къде е мястото на мануалната медицина?

Мануалната медицина е избор номер едно на специалистите във всички случаи, които не се считат за спешни и в които болката в кръста не понижава значително качеството на живот на пациента. 

Част от неинвазивните подходи за лечение на болки в гръбнака могат да включват лечебна гимнастика, балнеология и различни мануални терапии като релаксация, мобилизация и манипулация. Те се назначават според анамнезата и състоянието на пациента, като винаги са изцяло съобразени със собствените му нужди. 

Причината е проста – това, което подобрява състоянието при едно заболяване може рязко да влоши състоянието при друго.

Ето защо, неинвазивната медицина все пак остава медицина – и като такава, тя следва винаги да бъде назначена от специалист

Произход и лечение на болките в гръбнака

Кога се налага спешна операция?

Спешни операции се назначават по лекарска преценка тогава, когато състоянието застрашава до голяма степен общото здраве или дори живота на пациента. Такива ситуации са травматичните инциденти, наред с острите дискови протрузии, тежкото засягане на нерви и вътрешни органи и т.н.

Освен спешните операции се извършват и планови оперативни намеси. Това се налага ако болката прогресира до степен на нетърпимост или ако състоянието видимо не се подобрява от назначената мануална терапия. 

До решение за операция се достига аргументирано – тогава, когато рисковете от оперативната намеса отстъпват на рисковете от нейната липса

Как лежанките могат да помогнат?

Инверсните лежанки са модерен прочит на една традиционна техника в лечението на болки в кръста. Тази техника се нарича декомпресия на гръбнака и представлява снемане на натрупаното напрежение от гръбначния стълб и междупрешленните дискове. 

В процеса на декомпресия прищипаните нерви се освобождават, а прешлените отново заемат правилната си, изначална позиция. В резултат се наблюдават по-правилна рехидратация на междудисковите тъкани, облекчаване на мускулните крампи по продължение на гръбнака и цялостно подобряване на стойката и опорно-двигателното здраве. 

И ако доскоро декомпресията и екстензията можеха да се извършват само в лекарски кабинет, то днес нещата са доста по-различни. Инверсните лежанки са потребителски клас уреди, създадени за 100% безопасно използване в домашни условия. За целта е нужно единствено да следвате инструкциите на производителя и да отделяте по няколко минути няколко пъти седмично за себе си и собственото си здраве. 

Произход и лечение на болките в гръбнака

Често задавани въпроси

Как се определя произходът на болките в гръбнака?

Причината за болките може да бъде определена единствено чрез преглед при специалист и преминаване през съответните образни изследвания. При първи симптоми можете да се насочите както към личния си лекар, така и към ортопед, невролог или рехабилитатор. 

Как се лекуват болки в гръбнака?

Ако нямате остри оплаквания като загуба на подвижност или нетърпими болки, вашият лекар ще препоръча програма за неинвазивно лечение според предполагаемата диагноза. Това може да включва обезболяване, лечебна гимнастика, балнеолечение и/или специален режим на двигателна активност. 

Помагат ли инверсните лежанки при болки в гръбнака?

Екстензията и декомпресията са два основни похвата за лечение на болки в гръбнака. Те са достъпни в домашни условия с помощта на инверсна лежанка, а дали уредът е подходящ за вас може да прецени лекуващият ви лекар след процеса по диагностика.