Балнеолечение и болките в гърба

Когато говорим за метода балнеолечение и болките в гърба, се налага да дадем две основни дефиниции. Първата е що е то балнеология, а втората – за какви проблеми с опорно-двигателния апарат е ефективна тя. 

Балнеологията представлява дял от медицината, който предлага решение на здравословни проблеми на пациента чрез действието на минералната вода. Това може да включва както топли и студени минерални бани, така и допълнителни процедури с лечебна глина, кал, луга и др. 

Балнеолечението е утвърден неинвазивен метод за лечение на различни заболявания на ставите и на опорно-двигателния апарат. В зависимост от точната диагноза, този вид процедури могат да се изпозлват като основна или допълваща терапия за болки в гърба. Често, те се комбинират с рехабилитация, специални упражнения и цялостна промяна в досегашния начин на живот.

Какви са видовете балнео процедури и по какъв начин те повлияват на болките в гърба – ще научите в следващите редове.

Балнеолечение и болките в гърба

Как могат да помогнат балнеолечебни процедури при болки в гърба?

Лечението с топла минерална вода се практикува от хилядолетия, като доказателства за това имаме от цивилизациите на древните траки, древните гърци и древните римляни. В едни по-различни от нашите времена, балнеолечението е било основния начин за воините да възстановят тялото си след битка. 

Днес този метод продължава да се практикува и макар причините да са различни, резултатите са сходни. 

Основният механизъм, чрез който балнеолечението подобрява състоянието на тялото е чрез директното влияние на минералите във водата. Макар и различните минерални извори да имат различен минерален състав, в него присъстват съставки като магнезий, калций, желязо, йод, сяра, силиций, радий, селен и много други. 

Вероятно разпознавате поне няколко съставки от списъка по-горе – най-малкото, защото са ви били препоръчвани като хранителни добавки при проблеми с мускули, стави и кости. Асоциацията ви е съвсем правилна, а балнеолечението е начин да получите тези минерали изключително лесно и ефективно.

Този ефект се допълва от топлината на водата и цялостния подход към конкретния проблем от страна на рехабилитатора. А резултатите далеч не са хопитетични – просто защото са доказани то науката.

Едно от множеството изследвания за ефективността на балнеолечението при болки в кръста документира следните резултати:

 • Ефективно облекчаване на мускулните спазми;
 • Локално облекчаване на болката в кръста и в долната част на гръбначния стълб; 
 • Подобряване на гъвкавостта и обхвата на ротация на гръбначния стълб; 
 • Подобряване на индекса на Шобер, касаещ подвижността на лумбалния отдел на гръбначния стълб.


Според данните от проучването, всички тези благоприятни промени се запазват до три месеца след приключване на балнеолечението. 

Тези резултати остават валидни само при използване на натурална минерална вода, а същите резултати не могат да бъдат постигнати с обикновена чешмяна вода, независимо от температурата ѝ. 

Именно тези доказателства правят балнеолечението част от официалната здравна грижа в множество държави по света. Дори и в България, много програми за балнеолечение и рехабилитация се поемат (изцяло или частично) от здравната каса и се препоръчват на пациенти, страдащи от болки в гърба.

Видове балнеолечение при проблеми с гърба

Преди всичко е важно да припомним, че лечението на болки в гърба е индивидуален процес, който зависи от първопричинителя на болката. Пациенти с дискова херния, изкривяване на гръбнака, ударни травми и ставни проблеми, например, не могат да бъдат третирани по един и същи начин. 

Решението за възстановителната програма трябва да бъде взето от медицински специалист, а самосиндикалните експерименти рядко са печеливша стратегия. 

В зависимост от лекарското решение, балнео процедурите за повлияване на болките в гърба могат да бъдат следните видове:

 • Външно балнеолечение, в което се използват различни видове топли и студени минерални бани, вземат се миерални душове и се използват СПА съоръжения с минерална вода.
 • Вътрешно балнеолечение, при което на пациента се назначава прием на точно определен вид минерална вода по точно определена схема, за точно определен период от време.
 • Специализирано балнеолечение, при което квалифицирани терапевти прилагат минералната вода за различни процедури като промивки, инхалации, гаргари, вътрешни промивки и др. 

Тези методи за балнеологично лечение не се изключват взаимно. Напротив – комбинацията от тях може да адресира не само болки в гърба, но и редица други здравословни неразположения. Част от тях включва например невралгии, стомашно-чревни проблеми, бъбречно-урологични заболявания и дори сексуална дисфункция. 

Балнеолечение и болките в гърба

Приложение и предназначение на балнео процедурите

Макар и на балнеолечението да се приписват редица ползи за здравето, тук ще се фокусираме предимно върху ефективността му при болки в гърба и кръста. 

Най-много доказателства за ползите на този тип лечение са свързани с облекчаване на болките в долната част на гърба. Това е така, защото минералите във водата действат едновременно на меките тъкани, ставите, нервните окончания и самата костна система. Това комбинирано действие адресира както причинителя на болката, така и непосредствения дискомфорт на пациента. 

Балнеологичният метод на лечение често се препоръчва на пациенти със следните състояния и оплаквания:

 • Физическо претоварване и високостресов начин на живот;
 • Системно обездвижване и болки вследствие на неправилна поза на тялото;
 • Артритни и ревматични оплаквания като артрит и ревматоиден артрит;
 • Хронична болка в гърба, развита с напредването на възрастта;
 • Диагнози като дискова херния, радикулит и плексит;
 • Посттравматични състояния и следоперативна рехабилитация;
 • Спортни травми и високорисково натоварване при професионални спортисти;
 • Неврологични заболявания като неврити, плексити, изплъзване на диска и др. 

Въпреки това, наличието на което и да е от гореописаните състояния не е само по себе си гаранция, че балнеолечението е подходящо за вас. 

Приложимостта на този метод винаги трябва да бъде предварително оценена от лекар, запознат с цялостното ви здравословно състояние. Причината е, че съществуват различни противопоказания за провеждане на процедури с топла или гореща минерална вода. 

Сред тях можем да посочим сърдечно-съдови проблеми, бременност или ранна детска възраст, в която тялото все още няма правилни механизми за собствена регулация на телесната температура.

Балнеолечение и болките в гърба

Как работи балнеолечението в съчетание с екстензия и декомпресия на гръбнака?

Макар и да действа повече от отлично, балнеолечението не може да бъде единствената стъпка към дългосрочно решаване на проблема. Вместо това, то се препоръчва “в комплект” с други доказано ефективни практики за облекчаване на болките в кръста. 

Тук можем да посочим две големи групи допълващи терапии:

 • Тренировки и упражнения за болки в кръста, имащи за цел да укрепят гръбната мускулатура и да редуцират честотата на болезнените епизоди. Тези упражнения са леки и терапевтични, като залагат както на тонизиране на мускулите, така и на нежна гръбначна екстензия.
 • Специализирана декомпресия на гръбнака, която снема напрежението от междудисковите пространства и помага за правилното позициониране на прешлените. Тази процедура се изпълнява най-ефективно с помощта на специални инверсни лежанки, създадени както за превенция, така и за лечение на болки в гърба. 

Физическите упражнения и декомпресията на гръбнака могат многократно да подобрят резултатите от балнеолечението. Те осигуряват както по-добри, така и по-дълготрайни ефекти от прякото действие на минералите върху тялото. А резултатът е точно този, който търсите – ефективно облекчаване на болката с помощта на изцяло натурални и неинвазивни подходи. 

 

Често задавани въпроси

При какви проблеми с опорно-двигателния апарат се препоръчва балнеолечение?

Балнеолечението е доказано ефективно при артритни и ревматични оплаквания, дискова херния, посттравматични състояния, неврити, плексити и др.

Какъв вид специалисти предписват и провеждат балнеолечение при болки в гърба?

Приложимостта на балнео процедурите трябва да бъде оценена от ортопед, невролог, рехабилитатор или общопрактикуващ лекар, който е добре запознат със спецификите на здравословното ви състояние. 

Достатъчни ли са балнео процедурите за подобряване на състоянието?

Балнеолечението демонстрира добри резултати до три месеца след процедурите. За по-ефективно и дългосрочно облекчаване на болки в гърба се препоръчват леки упражнения, редовна декомпресия на гръбнака и цялостни промени в начина на живот според конкретната диагноза.