Домашни упражнения дископатия | Lejanki.bg

Дископатията или дисковата херния е едно от заболяванията, от които страда все по-голяма част от населението на планетата. Ако преди години от дискова херния са страдали най-често хора на средна и над средната възраст, днес от проблеми с междупрешленните дискове страдат и хора под 25 годишна възраст.

Причините за появата на дископатия могат да бъдат различни – от неправилна стойка, травми, вдигане на тежести от неправилна поза до продължителна работа в седнало положение, наследствена обремененост или поради износване на дисковете с напредването на възрастта.

Всеки, който страда от дископатия ще ви каже, че заболяването затруднява нормалното извършване дори и на ежедневните дейности, а болката може да е от силна, до хронична или периодично изостряща се.

Ако и вие страдате от дискова херния, най-вероятно се питате има ли начин да подобрите състоянието си в домашни условия

Сериите от упражнения за облекчаване състоянието при дископатия, които след малко ще ви покажем се препоръчват и от физиотерапевтите и от лекарите.

Преди това обаче трябва да споменем, че преди да започнете комплекса от упражнения е препоръчително да направите една консултация с лекар, който да назначи адекватно за степента на заболяването ви лечение и да ви посъветва кои упражнения за дискова херния са най-подходящи за вас.

Правила за безопасно изпълняване на упражненията

  • Лечебната гимнастика се извършва само, когато не изпитвате силна болка.
  • Когато изпълнявате сериите, то те не бива да ви причиняват болка. Ако някое упражнение ви причинява такава, не го правете.
  • Упражненията се изпълняват бавно, внимателно и без натоварване или продължителни серии.
  • Скокове, силно усукване на тялото, вдигане на тежести са изключени от лечебната гимнастика.

Домашни упражнения дископатия | Lejanki.bg

Упражнения за цервикална и лумбална херния

Упражнение първо

Поставете постелка на земята и легнете по гръб. Сгънете ръцете в лактите и леко надигнете тялото си от земята. Дръжте гърба изправен колкото се може повече. Опитайте се да останете така за няколко секунди и отново се върнете в позиция по гръб. Изпълнете упражнението 7 – 8 пъти.

Упражнение второ

Заемете позиция като упражнение първо. Свийте краката си в коленете. Ръцете приберете край тялото. Бавно и колкото можете повдигнете таза си нагоре и останете в това положение около минута. Върнете се в първоначална позиция и повторете още 6 – 7 пъти.

Упражнение трето

Легнете на земята по гръб с прибрани ръце и крака. Вдигнете бавно единия крак и едната си ръка колкото можете по-високо. Останете така за няколко секунди и се върнете в началната поза. Сменете крака и ръката и повторете движението. Повторете упражнението за дископатия 6 – 7 пъти.

Упражнение четвърто

Позицията ви е по очи. Хванете главата си с ръце и извийте гърба колкото можете нагоре. Останете за няколко секунди в тази поза и се върнете в първоначална позиция. Повторете 5 – 6 пъти.

Упражнение пет

Заемете позиция на длани и колене. Дланите са навътре към тялото, а лактите свити. Представете си, че се промъквате през ограда и наведете ниско горната част на тялото си. Направете няколко пълзящи движения напред, после се върнете назад. Повторете 8 – 10 пъти.

Упражнение шест

Позицията ви е като при упражнение 5. Започнете да отброявате. Вдишайте дълбоко и на „едно” се протегнете и вдигнете главата си нагоре. При „две” извийте гърба и се опитайте да приближите брадичката си към гърдите.

Упражнение седем

Изходната ви позиция е по гръб. Свийте колене и разперете ръце встрани. Извийте главата си наляво, като заедно с това извивайте торса си надясно. Стремете се коленете ви да опрат на пода. Останете така за няколко секунди, след което се върнете в първоначална поза. Повторете като извиете главата си надясно, а краката наляво. Изпълнете усукването няколко пъти.

Упражнение осем

Заемете позиция на земята по гръб. Ръцете и краката ви да са отпуснати край тялото. Без да напрягате мускулите на кръста протегнете стъпалата си напред, после назад. Повторете упражнението няколко пъти.

Упражнение девет

Отново позицията ви е по гръб. Дланите на ръцете ви са под седалището. Вдигнете краката си колкото можете във въздуха. Сега се опитайте да изпишете поне първата буква от името си във въздуха. Върнете се в първоначалната поза, след което повторете отново.

Упражнение десет

Легнете по гръб и отпуснете ръцете и краката си покрай тялото. Свийте единия крак, а другия изправете колкото можете повече във въздуха. След това бавно го поставете върху сгънатия. Стойте няколко секунди, сменете краката и повторете. Направете упражнението за дископатия няколко пъти, без да бързате.

Упражнение единайсет

Заемете позиция по корем с отпуснати край торса ръце и крака. Повдигнете единия си крак във въздуха, задръжте няколко секунди и се върнете се в първоначална позиция. След това повторете упражнението, като смените крака.

Упражнение дванадесето

Застанете на земята с очи към пода. Сложете дланите си под брадичката. Кръстосайте краката си в глезените. Вдигнете ги във въздуха и задръжте така за мъничко. Върнете се в начална позиция, а после повторете отново още няколко пъти.

Упражнение тринадесет

Застанете прави. Разперете ръцете встрани, краката разтворете на ширината на раменете. Наклонете се в първо в едната посока, после в другата. Дръжте ръцете си изпънати като се опитате да докоснете с пръсти пода. Повторете няколко пъти.

Упражнения четиринадесет

Застанете на земята на колене. Поставете ръцете си на кръста, за да имате опора. Бавно и внимателно извийте гърба назад. Ако можете, пуснете ръце и се опитайте да допрете краката си. Останете в тази поза няколко секунди. Върнете се в изходна поза. Повторете няколко пъти.

Упражнение петнадесет

Легнете по корем с прибрани край тялото ръце и крака. Бавно и внимателно вдигнете главата, ръцете и краката от пода. Останете в тази позиция няколко секунди. Повторете няколко пъти.

Инверсни лежанки

Домашните фитнес системи, познати като инверсни лежанки са много добър помощник при упражненията за дискова херния. Проучванията сред болни от сколиоза и дископатия показват значително подобрение след няколко серии упражнения на инверсни лежанки.

Фитнес системата се препоръчва от физиотерапевтите и лекарите, тъй като е компактна, лесна за монтаж и употреба и най-вече носи облекчение на болката.

Упражненията с лежанки са лесни за изпълнение, не натоварват допълнително и могат да се изпълняват в каквото положение желаете. Достатъчно е няколко минути на ден 2 – 3 пъти седмично да постоите обърнати с главата на долу на лежанката и ще почувствате облекчение.

Фитнес системата позволява да се изпълняват както по-голямата част от упражненията, които ви показахме малко по-горе, така и коремни преси или друг вид упражнения за укрепване на мускулатурата. Най-хубавото обаче е, че можете просто да легнете на лежанката, да се завъртите с главата надолу и да почувствате освобождаване на напрежението в гръбнака.

Как можете да използвате лежанката?

Легнете на лежанката с главата надолу. Хванете с лявата ръка лежанката и извийте гърба. Другата ръка я изпънете над главата. Постойте така няколко секунди, след което сменете ръцете. Повторете няколко пъти.

Легнете на инверсната лежанка с главата надолу и просто се отпуснете. Постойте така няколко минути и ще усетите освобождаване на напрежението в гръбнака. Вие не правите нищо, лежанката работи вместо вас.

Легнете на лежанката в каквато позиция желаете. Стойте с главата надолу, завъртайте се, люлейте се или правете упражнения по ваш избор и според състоянието и силите си.

Упражнения за дископатия

Кога трябва да започнете упражнения за дископатия?

И лекарите, и физиотерапевтите съветват лечебната гимнастика да се започне още с появата на първите симптоми за дискова херния. Заболяването не е леко и ако не се вземат превантивни мерки, на по-късен етап упражненията няма да са много ефективни.

За да имат ефект, упражненията за дискова херния трябва да се изпълняват ежедневно и много внимателно.