Болки в средата на гърба и гръдния отдел

Много специалисти наричат тези оплаквания „болестта на века“, защото ако се вярва на проучванията, голяма част от европейците страдат или ще страдат от болки в гърба през живота си. 

Изразът „болки в гърба“ обхваща много възможности – лумбаго, болки в долната част на гърба, ишиас, херния и т.н. – всички с един общ признак: болката се локализира в гръбначния стълб и кръста. Всичко това предопределя и множеството причини за болки в гърба.

Болки в средата на гърба и гръдния отдел

По какво се различават болките в средата на гърба от тези във врата или кръста?

Тази болка в гърба, на която ще се спрем по-конкретно, се усеща в средната част на гърба до корена на врата, на нивото на гръдните прешлени. Тези прешлени са по-малко подвижни от тези, които се намират в горната част на гърба и всяка дисфункция може да причини болка или усещане за блокиране на тялото.

Два други изключително често срещани вида болка също могат да бъдат идентифицирани.

Дискова херния

Появява се на нивото на междупрешленните дискове, които са разположени между прешлените и придават на гръбначния стълб неговата гъвкавост, като същевременно абсорбират ударите. 

Когато сърцевината на този диск се простира извън периметъра му, той може да доведе до притискане нервите или гръбначния мозък. Това се нарича дискова херния. Най-засегнатите прешлени са лумбалните прешлени, а причина за това е ежедневното натоварване.

Болки в средата на гърба и гръдния отдел

Ишиас

Когато дискова херния притиска седалищния нерв, болката може да се простира надолу по крака – това се нарича ишиас или невралгия.

Може да се случи тези болки в гърба да станат непоносими през нощта. Болката в гърба през нощта може да е признак на основно заболяване, което трябва да се лекува. Ако изпитвате такъв тип болка, консултирайте се с медицински специалист.

Болки в средата на гърба

Те могат да имат различен произход. Болката в гърба е постепенна и най-често се дължи на падане, твърде внезапно усилие или продължителна поза. 

Болки в средата на гърба и гръдния отдел

Какви са видовете и от какво могат да бъдат породени?

Временна болка

Хората се оплакват от болка в средата на гърба, която се влошава през деня или по време на тренировка – понякога дори от обикновено кихане. Почивката облекчава болката, въпреки че не винаги е лесно да се намери поза за сън. Така може да се разпознае от какво точно ви боли гърбът – от механичен удар или от възпаление.

Най-острата форма на болка в долната част на гърба е лумбаго: това е завъртането на гърба и е причинено от “фалшиво” движение със значително усилие. Гърбът се свива с пареща болка. Най-често болката преминава в рамките на 2 до 3 дни и пациентът постепенно се възстановява. 

Други видове болки в гърба може да се появят след по-малко внезапно събитие: движение, допълнителни усилия на работа, период на повишен стрес, ваканция, през която сте спортували повече от обикновено. Болката изчезва за 1 до 2 седмици, спонтанно или с помощта на болкоуспокояващи. 

Освен лумбаго, което неизбежно обездвижва човека, не трябва да се ограничава активността му, защото липсата на движение може да е една от причините за болки в кръста.

Болки в средата на гърба и гръдния отдел

Постоянна болка

Болката в гърба обикновено изчезва с почивка и противовъзпалителни средства. Ако продължава, трябва да се обмислят други причини – лоша стойка, лоша походка, заболявания и др. 

Всъщност всеки пети човек страда от хронична болка в гърба (продължителна болка в гърба). Твърде често болката в гърба, когато продължи повече от 3 месеца, може да окаже силно влияние върху ежедневието на хората, които страдат от нея. 

Хроничните болки в гърба и проблемите, свързани с тях,  често се проявява след 40-годишна възраст под формата на повтарящо се лумбаго. 

В повечето случаи болката в горната част на гърба е от механичен произход и може да се дължи на: лоша поза (в офиса, на дивана и т.н.), неподходящи движения при вземане или носене на тежки неща в ежедневието, лоша поза за сън, неправилна походка и др.

При приблизително 1 от 20 човека болката в гърба може да бъде и от възпалителен произход на някоя част на гръбначния стълб. Първите симптоми на възпалителна болка обикновено се появяват при юноши и млади хора на възраст около 20 или 30 години. 

На тази възраст малко се тревожим за здравето си и често си мислим погрешно, че болките в гърба ще изчезнат толкова бързо, колкото са се появили. 

Често се случва обратното – болките в гърба завладяват и в крайна сметка засягат изцяло ежедневието ни. Някои хора понякога чакат до 10 години или дори повече, за да бъде идентифицирана правилно тяхната болка в гърба и това са години, през които пациентите страдат физически, но и психологически. 

Механични

Възпалителният ревматизъм на гърба засяга предимно ставите на прешлените и ставата между гръбначния стълб и таза. Те се характеризират с болка, която е различна от тази, причинена от обикновена болка в долната част на гърба, остеоартрит или дегенеративен ревматизъм, засягащ възрастните хора, който е от механичен произход.

За разлика от възпалителната ревматична болка, която минава, когато се движите, и става активна през нощта, механичната болка в ставите се появява при активно движение и съответно отминава при покой. 

Механичната болка на гърба може да бъде предизвикана от:

 • продължително изправено положение
 • продължително седнало положение
 • носене на тежки товари
 • движение с неправилна стойка

Травматологични

Болките в гърба с травматичен произход могат да възникнат в резултат на:

 • разтежения
 • наранявания на мускулите на гърба
 • фрактури на прешлен(и)
 • колапс след удар

Най-честите причини за тях могат да бъдат пътно транспортно произшествие, трудова злополука, спортен инцидент. Паданията например причиняват натъртвания в мускулите на гърба, но и наранявания на прешлените. За щастие подобни инциденти рядко са последвани от увреждане на гръбначния мозък, който минава през сърцето на прешлените. 

С течение на времето множество фрактури могат да нарушат подравняването на гръбначния стълб в тази част на гърба и това да го кара да се накланя напред. Това навеждане напред може да стане толкова ясно изразено, че да повлияе на чувството за баланс и да притисне гръдния отдел, което затруднява дишането, храненето и съня.

Други рискови фактори за болки в гърба включват възраст, пол и начин на живот.

Болки в средата на гърба и гръдния отдел

Ревматологични

Обикновено това е възпалителна болка, появяваща се през нощта, когато тялото е в покой, или рано сутрин. След като се събуди, човек чувства скованост, трудно раздвижва крайницие, болка в гърба и кръста, която продължава често повече от 20 минути. 

Това понякога се свързва с повишена топлина на кожата, зачервяване и/или подуване около ставите.

Кои са по-сериозните съпътстващи симптоми, за които трябва да се притеснявам?

Въпреки, че често болките в кръста отшумяват, все пак има редица предупредителни знаци, които, ако са налични, трябва да обърнем сериозно внимание на болката и на състоянието си. 

Ето някои от тях:

 • Изтръпване, слабост в единия или двата крака, затруднено изпразване на пикочния мехур (задръжка на урина) или загуба на контрол върху пикочния мехур (уринарна инконтиненция), симптоми, предполагащи увреждане на нерв или компресия на гръбначния мозък.
 • Треска;
 • Отслабване;
 • Силна болка през нощта;
 • Коремна или гръдна болка или пулсиращо усещане в горната част на корема;
 • Повръщане, силна коремна болка или черни, или кървави изпражнения;
 • Затруднено уриниране, кръв в урината или силни спазми от едната страна, излъчващи се към слабините.

Ако са налични подобни симптоми, то в никакъв случай не бива да разчитате, че болката ще отшуми, а незабавно трябва да се консултирате с лекар, който да ви насочи към лечение в зависимост от вашето състояние.

Болки в средата на гърба и гръдния отдел

Как да предотвратя повторната поява на болка?

Когато болката в областта на гърба се дължи на механични или мускулни проблеми, има редица прости мерки, които можете да предприемете, за да я предотвратите. Застанете прави. Избягвайте да се прегърбвате. 

Създайте си навик да клякате, когато искате да направите нещо близо до земята или когато вдигате тежест, така тежестта от усилието ще бъде върху краката ви, а не върху гърба. 

Ако трябва да стоите дълго време, опитайте да повдигнете единия си крак (на малко столче, кутия за обувки, на ръба на тротоар и т.н.). Можете да правите и други упражнения за облекчаване на болката.

Носете тежките товари близо до тялото си. Когато носите багаж, дръжте го възможно най-близо до тялото си. Колкото по-далеч е, толкова по-интензивно натоварвате гръбначния стълб. Като цяло избягвайте да носите тежести с тегло над 10 килограма.

Не извивайте гръбнака си. Ако трябва да повдигнете нещо, за да го преместите на кратко разстояние, избягвайте завъртане, докато се навеждате. 

Клекнете, повдигнете го с помощта на краката си, докато държите гърба си изправен и след като станете, обърнете се с лице към мястото, където искате да го поставите, така напрежението отива в мускулите и гърба е пощаден.

Болки в средата на гърба и гръдния отдел

Какво е подходящото лечение?

Първо лекарят проверява дали има спешна или сериозна медицинска причина за болки в гърбавнезапната болка в долната част на гърба може да бъде един от издайническите признаци на сериозно заболяване. Ако това не е така, той ще се опита да открие причината за болка в гърба, понякога като назначи кръвен тест, изследване с рентген или компютърна томография.

Лечението варира в зависимост от произхода на болка в гърба. Това може да бъде например физиотерапия за укрепване на мускулите и на гърба. Използването на лекарства за болка или за отпускане на мускулите често е част от лечението. В някои случаи е необходим болничен престой, ако болката не се повлиява лесно.

Болки в средата на гърба и гръдния отдел

Заключение

Болката в гърба може да бъде наистина ужасяваща. Тя често води след себе си чувство на невъзможност за справяне с обикновени неща от ежедневието. 

За да не се чувствате безпомощни и да не стигате до крайните фази на описаните състояние, е важно да вземете мерки навреме. Не позволявайте на болки в гърба, които могат да бъдат излекувани, да пречат на начина ви на живот.

Снимки: Pixabay