Болки високо в гърба – за какво подсказват?

В ролята си на основна “носеща конструкция” на тялото, гръбначният стълб понася много по-голямо натоварване, отколкото сме свикнали да си представяме. Костите и мускулатурата в областта на гръбнака поемат както тежестта на самото тяло, така и последиците от всяко натоварване, през което то преминава. Ето защо, хроничната болка в гърба и кръста далеч не е екзотика.

Съществуват множество локализирани изследвания, които се опитват да определят доколко точно често срещана е болката в гърба. Различни проучвания съобщават резултати като 38.3% от пълнолетното население на Франция, 54.05% в Германия и над 40% в САЩ. 

Как е устроен торакалният отдел на гръбнака, на какво могат да се дължат болките в горната част на гърба и има ли начин да си помогнете в домашни условия? Разказваме в редовете по-долу. 

Как е устроен торакалният гръбнак?

Торакалният отдел на гръбначния стълб се намира в средата на гърба, като обхваща пространството от долната част на врата до края на ребрата. Структурно, той е разположен под шийния отдел и над лумбалния и опашния отдел на гръбнака. 

Наричан още гръден отдел на гръбначния стълб, торакалният гръбнак се състои от общо дванадесет прешлена – от T1 до T12. Това го прави най-дългата част по продължението на гръбнака, както и една от най-наситените откъм жизненоважни функции. 

Прешлените в торакалния гръбнак са слабоподвижни и са устроени така, че да придават стабилност и устойчивост на целия гръден кош. Именно поради характерната си ниска подвижност, тази част на гърба обикновено е и в най-малък риск от възникване на травми. Това, обаче, далеч не означава, че този отдел не играе роля в генезиса на различни типове болки в гърба.

Болки високо в гърба – за какво подсказват?

Как торакалната част на гърба се свързва с останалите части от тялото?

Най-лесният начин да обясним ролята на гръдния гръбнак е да разясним функцията на нервите, които минават през него. 

В зоната на всеки прешлен от торакалния гръбнак се намират различни нерви и нервни разклонения на гръбначния мозък. 

Те могат да бъдат описани по следния начин:

  • Нерви Т1 и Т2 отиват в горната част на гърдите и преминават по цялото продължение на ръцете. 
  • Нервите от Т3 до Т5 влизат в гръдната стена и спомагат за правилните функции на гръдния кош, на белите дробове, на диафрагмата и на мускулите, които ви помагат да дишате.
  • Нервите от T6 до T12 са свързани с гръбните мускули, като подпомагат за баланса и правилната стойка.

Освен, че служи като чисто физически щит за белите дробове и сърцето, торакалният гръбнак има и други преки функции по отношение на вътрешните органи в тялото. Нервите, които се разклоняват от него в гръдния кош, предават сигнали между мозъка и основни органи, включително черен дроб, бял дроб, сърце и тънко черво. 

Или иначе казано – дразнещата болка в гърба може да се окаже най-малкия ви проблем при засягане на торакалния гръбнак. Грижите за тази зона от тялото са от водещо значение за общото здравословно състояние, а игнорираните проблеми могат да доведат до редица опасни усложнения. 

На какво може да се дължи болката в торакалния гръбнак?

Произходът на болката в горната част на гърба не винаги е лесен за определяне. Той може да се корени в професията, в характерния начин на живот и в придружаващите заболявания, но не само. 

Цитираното по-горе изследване сред населението на Франция показва, че хроничната болка често се среща при:

  • Жени;
  • Хора в напреднала възраст;
  • Хора, извършващи тежък физически труд;
  • И хора, обитаващи гъсто населени райони

През последните години все по-голям фактор за болките в горната част на гърба са и така наречените “офисни” професии, свързани с обездвижване и прекарване на дълги часове в неправилна стойка. 

По-долу описваме най-често срещаните причини за болка и дискомфорт в торакалния отдел на гръбнака, като ги разделяме според предпоставките и симптомите им. 

Ако сте претърпели инцидент

Автомобилни катастрофи и други типове сътресения могат да нанесат травма както в горната, така и в долната част на гърба. Нерядко, тези травми остават незабелязани веднага след инцидента, а причини за това са както високият адреналин, така и липсата на непосредствено усещане за силна болка и ограничаване на движението.

По време на катастрофа, гръбнакът поема така наречения камшичен удар. При него могат да пострадат прешлените, сухожилията и меките тъкани в гръбнака, причинявайки както моментална, така и отложена болка. 

Болки високо в гърба – за какво подсказват?

Ако болката прогресира навътре и встрани

Потенциални проблеми с вътрешните органи ни идват наум сравнително често, когато става въпрос за болка в долната част на гърба. Но знаете ли, че болката по-високо по гръбнака и меките тъкани също може да сигнализира за страдание в различни органи на тялото?

Най-често срещаната взаимовръзка на болката високо в гърба е с бъбречни или жлъчни проблеми. Други потенциални проблеми са възпаления на панкреаса и дори сърдечни проблеми. 

Ако имате повишена телесна температура

Ако болката високо в гърба е съпроводена със субфебрилна или по-висока температура, най-вероятно става въпрос за локално вътрешно възпаление. То може да засяга костите, меките тъкани или ставите в областта на гръбначния стълб.

Най-честият причинител на подобен тип възпаление е вирусна инфекция. Тя трябва да бъде третирана своевременно, за да не прогресира в бактериална инфекция и да причини по-сериозни здравословни проблеми. 

Ако болката се премества към ръката и гръдния кош

Когато болката започне от гръбнака и продължи да се движи навътре към гръдня кош и ръцете, се препоръчва да се свържете с лекар. Възможно е причината да бъде възпаление на нерв, но тази локализация на болката е типична и за инфаркта, което превръща състоянието ви в спешен медицински казус. 

Обадете се на бърза помощ незабавно, ако тази локализация е съпроводена със симптоми като гадене, замаяност, задух или болки в челюстта. 

Ако усещате слабост и несигурност в краката

Понякога, болката в гърба е съпроводена с усещане за слабост в долните крайници. Много пациенти описват симптоми като неволно сгъване на коляното, усещания за изтръпване и бодеж, несигурна походка и влошен контрол върху краката. Тези симптоми са характерни за възникнала дискова херния, възпаление на нерв или протрузия.

В случая се препоръчва да потърсите лекарска помощ, за да получите правилната диагноза и правилните препоръки за лечение. Борбата с дисковата херния високо в гръбнака може да бъде трудна и продължителна, но с правилен начин на живот имате отлични шансове да контролирате заболяването.

Ако болката е придружена със задух и болки в гърдите

Съчетанието от болка в гърба, усещане за задух и болки в гърдите също може да се разглежда като спешно медицинско състояние. То е типично за белодробния емболизъм – ситуация, в която кръвен съсирек запуши голям кръвоносен съд в белите дробове.

Белодробната емболия е животозастрашаващо състояние и се препоръчва да потърсите спешна медицинска помощ веднага, ако усетите трите гореописани симптома наведнъж.

Как лежанките могат да помогнат при болки високо в гърба?

Хроничните болки високо в гърба могат да възникнат вследствие на хернитирали дискове, стеноза, неправилна стойка или системно физическо претоварване. В тези случай, освен за облекчаване на болката, трябва да се погрижите и за третиране на нейния причинител.

И ако има един метод, който се препоръчва единодушно от специалистите-рехабилитатори, то това е именно екстензията. Това е метод за декомпресия на гръбнака, освобождаване на напрежението в мускулите и дори възстановяване на притиснати и травмирани нерви.

Инверсните лежанки са домашен уред, с който можете да комбинирате ефективна екстензия с декомпресия и дългосрочно облекчаване на болката. Те са изпитан метод за подобряване състоянието на дисковете и прешлените, като действат еднакво добре както при болка в долната част на гърба, така и при проблеми с торакалния гръбнак. 

Достатъчно е да използвате лежанката няколко пъти седмично по няколко минути. Това ще ви осигури както краткосрочно облекчаване на състоянието, така и дългосрочно намаляване на епизодите на болка и дискомфорт. 

Болки високо в гърба – за какво подсказват?

Често задавани въпроси

На какво могат да се дължат болки високо в гърба?

Причините за болките високо в гърба могат да варират от неправилна стойка и физическо претоварване до травми, възпаления, хронични и дегенеративни заболявания. 

Могат ли болките високо в гърба да сигнализират за сериозен здравословен проблем?

Да. Ако болката мигрира към ръката или гръдния кош, както и ако е съпроводена със задух, гадене, замаяност, задух или болки в челюстта, трябва да незабавно да потърсите медицинска помощ. Тези симптоми могат да подсказват за инфаркт или белодробна емболия.

Кога и какъв лекар трябва да посетим, ако болките не отминават?

Ако болките високо в гърба не преминават повече от седмица и сериозно влошават качеството ви на живот, можете да се обърнете към лекуващия си лекар за изясняване на анамнезата. Най-често се препоръчва консултация с ортопед, невролог, рехабилитатор или мануален терапевт. 

Могат ли болките в гърба да се третират в домашни условия?

Подходът към болката зависи изцяло от нейния причинител. В случаи на хернитирали дискове, стеноза, неправилна стойка или системно физическо претоварване се препоръчва регулярна декомпресия на гръбнака с помощта на инверсна лежанка.