Според последни проучвания, всяка година около 2% от населението в глобален мащаб получава дискова херния на различни раздели в гръбначния стълб. 

Макар и на теория да могат да се появят навсякъде, уврежданията на междупрешленните дискове най-често се наблюдават в долната част на гърба или в шията. Торакалният гръбнак (гръдният отдел в гръбначния стълб) е изложен на значително по-малък риск заради ниската си подвижност.

Когато са засегнати междупрешленните дискове в шийния отдел, говорим за дискова херния на врата. А когато са засегнати дисковете в долната част на гърба – за лумбална дискова херния. И в двата случая можете да усетите болки, изтръпвания и загуба на мускулна сила, а правилната диагностика и подходящото лечение са от ключово значение за качеството ви на живот.

По-долу обобщаваме полезна информация за дисковата херния в лумбалния отдел на гръбнака, за да ви помогнем да разпознаете и разрешите проблема. 

Анатомия на гръбначния стълб – какво са прешлените и дисковете?

Гръбначният стълб има 33 прешлена, които образуват гръбначния канал. През този твърд канал минават гръбначният мозък и нервите, а ролята му е да ги предпазва от нараняване.

24 от тези прешлени се движат, за да осигурят на торса необходимия диапазон на движение. Останалите 7 прешлена са неподвижно прикрепени един за друг, като така образуват сакрума и опашната кост. 

Между всеки два прешлена в гръбнака има междупрешленен диск – кръгла, плоска и пълна с гелоподобна субстанция фибро-хрущялна връзка. Ролята на диска е да осигурява нужната подвижност и да изпълнява ролята на своеобразен “амортисьор” в гръбнака. 

Устройството на междупрешленните дискове включва външен фиброзен пръстен и вътрешен гелоподобен център. Има различни събития и състояния, които могат да предизвикат дефекти на фиброзния пръстен и хрущялните пластинки, като по този начин доведат до притискане на нервни окончания.

Именно такива дефекти се наблюдават и при дисковата херния на лумбалните дискове.

Какво е лумбална дискова херния?

Характеристика на лумбалната дискова херния

Лумбалният гръбнак се състои от пет прешлена в долната част на гърба или прешлените от L1 до L5. Те са най-големите от целия гръбначен стълб. 

Лумбалната дискова херния е състояние, при което целостта на фиброзния пръстен на някои от дисковете в този отдел е нарушена. В резултат на разкъсването, част от пулпозното ядро излиза извън вътрешността на диска и навлиза в нервнокоренчевите канали или в гръбначния канал. 

При пациентите с дискова херния, излизане на част от пулпозното ядро може да се наблюдава както само между два прешлена на гръбначния стълб, така и между повече прешлени. Често в зоната на дисковата херния се диагностицират и по-леки дегенеративни изменения като бълджирали дискове, бомбиране или протрузия. 

Най-често лумбалната дискова херния може да се наблюдава между прешлени L4, L5 и S1. И въпреки това, увреждане на диска е възможно да се случи между всеки два прешлена на лумбалния гръбнак.

Причини за поява на лумбална дискова херния

Причина да дискова херния може да бъде травма или претърпян инцидент, които резултират в директно разкъсване на фиброзния пръстен и засягат два или повече прешлена на гръбначния стълб. 

Като дългосрочни рискови фактори за поява на дискова херния в лумбалния отдел се определят вдигане на тежки предмети, наднормено тегло, хронично обездвижване и упражняване на професии, свързани с тежък физически труд.

Някои от пациентите с дискова херния никога не разбират точната причина за появата на заболяването. Често то е обвързано с наследственост, а тютюнопушенето и лошата двигателна култура могат лесно да влошат резултатите от тази предразположеност. 

Симптоми при дискова херния в лумбалния отдел

Ако не сте добре запознати със симптоматиката на лумбалната дискова херния е възможно да изгубите ценно време за диагностика и лечение. Причината е, че симптомите на заболяването далеч не се изчерпват с болка в кръста, а обхващат доста по-широк спектър от оплаквания. 

Такива са например:

 • Изтръпване или загуба на чувствителност в долните крайници;
 • Тазово-резервоарни нарушения като задържане или неволно изпускане на урина;
 • Загуба на чувствителност в областта на гениталиите;
 • Влошаване или пълна загуба на сексуалните функции;
 • Остра, пареща или пронизваща неврологична болка в долните крайници;
 • Влошен контрол върху движенията в долната част на тялото. 

Причината за тези симптоми е притискането на едно или повече нервни коренчета в поясния отдел на гръбначния канал. 

Какво е лумбална дискова херния?

Диагностика на дискова херния в лумбалния отдел

Диагностиката на заболяването започва със задължителен клиничен преглед, при който ортопедът снема анамнезата и се запознава с историята на заболяването. В зависимост от симптоматиката и предполагаемата дигноза, лекарят може да назначи различни специализирани изследвания. 

Най-точна образна диагностика на дискова херния се извършва с помощта на ядрено-магнитен резонанс или компютърна томография. Други спомагателни изследвания могат да включват динамични рентгенографии, електромиография и диагностична перирадикулярна инфилтрация.

Какви други болести следва да се изключат?

Целта на посочените по-горе изследвания е не просто да потвърди диагнозата лумбална дискова херния, но и да изключи други потенциални диагнози. А причината е, че съществуват различни костно-ставни, неврологични, дегенеративни и автоимунни заболявания, които се проявяват със сходна симптоматика.

Част от тези заболявания са:

 • Заболявания на периферните нерви
 • Гръбначни тумори
 • Радикулит
 • Сакроилeит
 • Периферната артериална оклузивна болест (ПАОБ)
 • Фрактура на прешлени и др. 

За да бъде поставена правилна диагноза, резултатите ви трябва да бъдат прегледани от ортопед-травматолог, невролог и физиотерапевт. 

Често пренебрегван в този случай е и прегледът при инфекционист. Той може да препоръча допълнителни изследвания за бактерии и паразити, които биха могли да причинят неврологични и костно-ставни симптоми. 

При комбинация от изтръпвания, болки в ставите и обща отпадналост, специалистите съветват да изключите потенциално заразяване с Лаймска болест – дори когато не ви е известно да сте имали досег с кърлеж. 

Какво може да бъде лечението?

При по-голямата част от пациентите, лечението на лумбалната дискова херния протича неинвазивно. 

Що се отнася до хода на лечението – той е силно индивидуален и задължително трябва да бъде препоръчан от лекар след преглед и изследвания. 

Според локацията, степента на увреждане и тежестта на симптомите, елементите му могат да бъдат следните:

 • Почивка и максимално обездвижване на засегнатата област;
 • Прием на нестероидни или кортикостероидни противовъзпалителни лекарства;
 • Физиотерапия и лечебни упражнения за дискова херния;
 • Балнеолечение, топлинни процедури и др.

При правилен подход, подобрение може да се очаква до шест седмици след появата на симптомите, а с дългосрочни усилия състоянието може да бъде успешно контролирано. 

Какво е лумбална дискова херния?

Кога се налага оперативна намеса?

При влошаване и хронифициране на заболяването, на някои пациенти с дискова херния могат да се дадат препоръки за оперативно лечение. Макар и инвазивен, този подход може значително да подобри качеството на живот при по-тежките случаи. 

Според обстоятелствата, операциите на дискова херния се разделят на два вида – това са спешни и планови интервенции. 

Нуждите от оперативно лечение са спешни тогава, когато има настъпила парализа, остра загуба на мускулна сила, неволно отделяне на урина или неволна дефекация вследствие на притиснати нервни коренчета в лумбалния отдел. Такива операции постигат най-добри резултати от 12 до 72 часа от началото на симтомите. 

Плановите процедури за оперативно лечение са препоръчителни тогава, когато притиснатото нервно коренче значително влошава качеството на живот на пациента. В този случай симтомите са хронични и включват болки, изтръпвания, мускулна слабост и сексуална дисфункция. 

Преценката дали нуждите от лечение са спешни и какъв трябва да бъде подходът винаги се оставя в ръцете на медицинско лице. Единственото, което трябва да направите, е да потърсите компетентна помощ веднага, след като усетите появата на симптоми.

Как лежанките могат да помогнат при тази диагноза?

Част от физиотерапията при лумбалната дискова херния е именно екстензията на гръбначния стълб. С нея може да се постигне както непосредствено освобождаване на притиснатите нервни коренчета, така и дългосрочно подобряване на състоянието на междупрешленните дискове.

По време на екстензия, деформираните и бълджирали дискове се връщат обратно в първоначалната си форма. Това позволява по-добро кръвооросяване на тъканите и възстановяване на меката текстура на диска. Резултатът е облекчаване на симптомите и превенция на нови епизоди на болка и дискомфорт. 

Най-лесният начин да упражнявате екстензия в домашни условия е да използвате професионална инверсна лежанка. Съвременните модели за домашна употреба се сгъват до компактни размери и се използват изключително лесно, като гарантират пълна безопасност. 

Екстензията на гръбнака с инверсни лежанки може да се практикува по няколко минути, няколко пъти седмично. Тя се използва както за превенция, така и за облекчаване на симптоми при лумбална дискова херния. 

Достатъчно е да прочетете инструкциите за употреба и да се насладите на един информиран, интелигентен и отговорен начин за поддържане на доброто здраве на опорно-двигателната си система. 

 

Какво е лумбална дискова херния?

 

Често задавани въпроси

Колко сериозно заболяване е лумбалната дискова херния?

Херниралите дискове обикновено са в ранен стадий на дегенерация. Въпреки това, те могат да притиснат гръбначните нерви, често причинявайки болка, слабост и изтръпвания. Бързото и првавилно лечение е ключово за качеството на живот.

Може ли лумбалната дискова херния да бъде излекувана?

Статистиката сочи, че при 9 от 10 души дисковата херния се подобрява от само себе си с времето или с неинвазивно лечение. Ако неинвазивното лечение не облекчи симптомите ви, може да ви бъде препоръчана оперативна намеса.

Какви са фазите на дисковата херния?

Заболяването може да бъде условно разделено на четири фази – бълджинг, протрузия, екструзия и секвестрация на диска.