Комикс болки в кръста и гърба

Защо ви боли в кръстът и как да  се отървете от това неприятно усещане? За съжаление, тези болки се срещат много често. Според статистиката, около 90% от хората от време на време изпитват болка в лумбалната област. Понякога причината  е пренапрежение – например, след прекалено интензивни тренировки или след дълъг престой в неудобно положение. Но в някои случаи това е сигнал за сериозни проблеми в организма. Талията носи много голям товар. В легнало положение, междупрешленните дискове са под налягане от 50 кг, в изправено положение – 100 кг, в седнало положение с изправен гръб без опора – 150 кг, а ако човек седи наведен – ​​220 кг. 

Интервертебралните дискове в тази област са особено уязвими и се износват по-бързо, отколкото в други части на гръбначния стълб. Ето защо, за всякакви неприятни усещания в гърба трябва незабавно да се консултирате с лекар, за да избегнете по-сериозни проблеми с гръбначния стълб

Причини за болките в гърба

Чести причини за болки в долната част на гърба 

Ако болката в гърба е силна, това не означава, че причината е в гръбначния стълб. Болките в кръста могат да бъдат причинени от заболявания на вътрешните органи, особено на стомашно-чревния тракт. Понякога болката може да се усети при бъбречни и генитални заболявания, много жени имат болки в кръста по време на менструация. Въпреки това, най-честата причина за болки в гърба са различни заболявания и травми на гръбначния стълб и мускулите на гърба

Особено често болката се причинява от остеохондроза, при която междупрешленните дискове губят еластичността си. Остра, внезапна болка в долната част на гърба може да бъде симптом на дискова херния или радикулит. В тези случаи тя става по-силна, когато си поемате дълбоко дъх и при активно движение. Много често болката в лумбалната област се появява при хора с изместени междупрешленни дискове, сколиоза /изкривяване на гръбначния стълб/, както и при някои други болки, причинени растежа. 

Различни възпаления, като ревматоиден артрит и синдром на Reiter, както и инфекциозни заболявания, засягащи гръбначния стълб и междупрешленните дискове (туберкулоза, бруцелоза, епидурален абсцес), водят до силна болка в лумбалната област. Те могат да бъдат причинени и от тумор, разположен близо до гръбначния стълб или в гръбначния мозък. За да идентифицирате основното заболяване, което причинява болка и дискомфорт, трябва да преминете през пълен медицински преглед. 

Комикс болки в кръста и гърба

Как да се отървем от хроничната болка в гърба и кръста?

Консервативната терапия има три основни цели: 

 • облекчаване на болката
 • програма за терапевтични и превантивни мерки за лечение на основното заболяване, причиняващо болка
 • най-ранното връщане на пациента в нормален живот

Каквато и да е причината за болката в кръста, най-често за лечение на основното заболяване се използват лекарствата. Лекарят може да предпише болкоуспокояващи – под формата на таблетки или мехлеми, а в случай на силна болка – под формата на инжекции. Като алтернатива, ако лекарството е противопоказано – се предписва  курс на терапевтичен масаж или мануална терапия. Разбира се, масажът трябва да се извършва от висококвалифициран специалист, тъй като, ако се извърши неправилно, той може да допринесе повече вреда, отколкото полза. 

През последните години на пациентите с болки в кръста често се препоръчва да преминат курс на акупунктура. Този метод е много ефективен за облекчаване на болката и на мускулното напрежение. При много заболявания на гръбначния стълб  добър ефект дават физиотерапията и йогата, но такива упражнения никога не трябва да се правят по собствена инициатива – програмата трябва да бъде подготвена от специалист. 

Също така е важно да се спазва режим и да не се претоварва гърбът. Ако имате възпаление, не трябва да вдигате рязко тежко, необходими са умерени упражнения. Опитайте се да се движите възможно най-често и да правите кратки почивки по време на работния ден, като  изпълнявате няколко прости упражнения и опънете краката си.

Болката в лумбалната област винаги е признак на заболяване, което не изчезва само по себе си. Тя само скрива проблема, но не го решава. При адекватно лечение  болката отминава и пациентът се подобрява, но пълното излекуване отнема време. За да се облекчи болката, е необходим цял курс от дейности, който могат да се извършат само в специализирано медицинско заведение. Но каквато и да е болката в долната част на гърба, трябва да разберете причината. Ако лекарят не може да я установи дълго време, съществува риск болката да стане хронична, а пациентът да се пристрасти към обезболяващите медикаменти. 

Причини болки в кръста

 Лечение на болките в гърба 

Един от съвременните ефективни методи за лечение на хронична болка е  чрез поредица от практически безболезнени инжекции в лумбалната област, които блокират болката, разрушавайки нервните окончания в областта на възпалението. По този начин е възможност да се отървете от болката за дълъг период (една и половина до две години, докато се  възстановят нервните окончания), по време на който, следвайки препоръките на лекаря, можете да вземете необходимите мерки, за да откриете и елиминирате основната причина за болката. 

Използват се и други програми  за облекчаване на болката, включително медикаментозно лечение, физиотерапевтични методи като гимнастика, масаж, акупунктура, електрическа стимулация, както и озоново лечение, ботокс терапия и много други.

Болките в долната част на гърба, т.н. кръст, могат да мъчат човека години наред. Периодите на остра лумбална болка се редуват с временни затихвания, през които човек се чувства почти щастлив. Но лумбалните проблеми не възникват от нищото и не изчезват сами. Всеки такъв случай има своя собствена история.

Болките в  гръбначния стълб и кръста зависят от много фактори, сред които:  

 • наследствена предразположеност
 • нездравословно хранене
 • свръхтегло
 • заседнал начин на живот
 • претоварване на организма с физически упражнения
 • изтощителни тренировки и травми вследствие на тях
 • психологически проблеми
 • заболявания на вътрешните органи

Това трябва да се знае!

Остри болки в долната част на гърба могат да показват появата на микротравма: увреждане на прешлените или диска, разкъсване на сухожилията или подуване на ставите, прищипване на нервните окончания. Остри пробождащи или стрелкащи болки могат да възникнат в резултат на извършване на тежка работа, вдигане на тежести.

Според статистически данни при остра болка в гърба при 10% от пациентите са отбелязани дискогенна болка и болка, свързани с дисфункция на фасетните стави. В 4% от случаите е установена компресионна радикулопатия на лумбалносакралните корени, при 3% – неврологични усложнения на лумбалната стеноза, при 4% – компресионни фрактури на гръбначните тела, свързани с остеопороза, и в 2% от случаите – спондилолистеза.

Спондилолистеза е заболяване, което най-често се среща при спортисти, занимаващи се с хокей, гимнастика, футбол, вдигане на тежести. Диагнозата и лечението на това заболяване могат да включват посещения на редица специалисти: невролог, травматолог, ортопед, физиотерапевт, рехабиилитатор, рефлексолог, терапевт, кардиолог

Мъже на възраст над 50 години трябва задължително да посетят и уролог, а хората, страдащи от хроничен болезнен синдром, могат да се обърнат и към  психотерапевт. Предписват се следните видове изследвания: 

 • ЕКГ (за аномалии в сърцето)
 • ЯМР
 • КТ с контраст
 • рентгенография на ставите и гръбначния стълб
 • оптична топография на скелета и стабилизационна диагностика
 • ултразвуково изследване на ставите и гръбначния стълб
 • денситометрия (определяне на плътност на костната тъкан)
 • електронейромиография
 • спироартериокардиография

Необходими са и следните тестове: 

 • клиничен анализ на кръвт
 • анализ на урината
 • С-реактивни протеинови тестове и ревматоиден фактор.

Един от популярните нелекарствени начини за облекчаване на локализираната болка е транскутанна електронейростимулация. Това е блокада на болковия синдром с помощта на електрически импулси в мястото на неговото локализиране. Друг ефективен метод е биофидбек или метод на биофидбек, създаден на пресечната точка на психологията и физиологията. Специално устройство чете информация от тялото на пациента, след което на екрана се оформя компютърен модел, който ясно показва всички процеси, протичащи в тялото, включително болка. И накрая, в някои случаи, 100% лечение на заболяването на гърба е възможно само с помощта на хирургическа интервенция – като правило, те са особено тежки, хронични или тежки наранявания. За да избегнете такава радикална намеса, винаги трябва да обръщате внимание на превантивните мерки и да се консултирате с лекар навреме.

Поява болки в гърба и кръста

Превантивни мерки

За да предотвратите болките в гърба и кръста, обърнете внимание на стойката си и я коригирайте. Направете работното място по-удобно, а в интервалите между работа направете малък набор от упражнения за разтягане, които ще подобрят кръвообращението не само в задната част, но във всички части на тялото. Избягвайте пренапрежение, напрежение, претоварване и внезапни движения. Понякога има смисъл да носите корсет за поддържане на стойката, полезни са редовните масажни процедури. Ако изпитвате болка, винаги се свързвайте със специалист, за да идентифицирате проблема на ранен етап.