Болки в гърба и кръста гел

Статистическите данни показват, че от болки в областта на гърба и кръста страда всеки пети човек или около 20% от населението на планетата. Проблемите в опорно-двигателния апарат се проявяват във все по-ранна възраст и все повече хора около и малко над 30 – те си години редовно изпитват болки в кръста.

Съвременната медицина предлага различни начини за намаляване на болките в кръста – от медикаменти с орално приложение, физиотерапия, рефлексология, неинвазивни и инвазивни операции, упражнения на лежанки, до гелове и кремове за облекчаване на болката.

През последните години тъкмо геловете и кремовете са сред най-предпочитаните средства срещу болки в лумбалната област, тъй като могат да се закупят без проблем във всяка аптека и то без да се налага да се представя рецепта. Освен това кремовете за външно приложение могат да се употребяват и самостоятелно, и в съчетание с други терапевтични или медикаментозни терапии.

Как да изберете продукт за външна употреба при болки в кръста?

В днешно време е достатъчно просто да влезете в най-близката аптека и да попитате за крем за болки в кръста. Фармацевтите с радост ще ви предложат поне 10 вида гелове, кремове, спрейове за външна употреба и всеки един от тях може да ви донесе жадуваното облекчение на болката. Да, но как да изберете точно този крем или гел, който ще ви свърши работа?

Болки в гърба и кръста гел | Lejanki

Основните критерии при избор на крем за болки в кръста са няколко:

*Според това каква е първопричината за появата болката. (За да разберете със сигурност на какво се дължи болката, задължително трябва да посетите специалист);

*Според начин на използване. (Мазилата трябва да могат да се използват бързо и лесно);

*Според ефективността на лекарството;

*Според наличието или не на противопоказания (Ако противопоказанията са много, по-добре пропуснете покупката на крема);

*Според честотата и продължителността на употреба.

Въз основа на тези основни критерии можете да изберете най-ефективното, безопасно и лесно за употреба мазило според патологията на заболяването.

Кремовете за болки в кръста, които се предлагат най-често в аптечната мрежа са основно четири типа:

*аналгетични и противовъзпалителни кремове;

*хондропротектори;

*кремове с локално загряващ ефект;

*комбинирани.

Популярни и ефективни мазила и кремове

Противовъзпалителни и аналгетични кремове (нестероидни противовъзпалителни средства – НСПВС)

Това е най-ефективната и широко използвана група от мазила, спрейове и кремове. Този вид лекарствени средства намаляват бързо болката и премахват възпалението.

Най-популярните кремове от тази група са :

Fastum Gel

Активната съставка на Fastum Gel е кетопрофен, а допълнителните вещества, които повишават ефекта на активното вещество в продукта са ментол, лавандула и нероли. В момента този крем е един от най-познатите и популярни кремове за облекчаване на болките в кръста и гърба. Fastum Gel има добър аналгетичен и противовъзпалителен ефект. Може да се закупи без рецепта.

Ибупрофен

Активното вещество, което се съдържа в крема е ибупрофен, което показва, че лекарствения препарат за външна употреба има много добър аналгетичен ефект. Ибупрофен се справя с възпалението, помага при болки при радикулит, остеорартрит и други. Кремът може да се прилага не повече от три седмици.

Voltaren Емулге

Лекарството съдържа диклофенак. Поради водно – алкохолната си база тъканите в зоната на третиране се охлаждат, а аналгетичният ефект се проявява. Voltaren Емулгел може да се закупи без рецепта и дава добри резултати за намаляване на болката при мускулни травми, болки в кръста, някой форми на артрит и други.

Finalgel

Лекарствен продукт от групата на НСПВС. Активната съставка на Finalgel е пироксикам. Кремът е лесно приложим, не прониква в дълбоките слоеве на тъканта и има нисък риск от негативни реакции. Наблюдаван е забележителен терапевтичен ефект при рехабилитации на спортни травми, както и при заболявания като артрит и остеоартрит.

Диклофенак

Медикаментът има аналгетичен и противовъзпалителен ефект. Предлага се в аптечната мрежа без рецепта и се прилага за облекчаване на болките в мускулите и ставите.

Кремовете за локална външна употреба при болки в кръста от тази група не е препоръчително да се прилагат повече от 14 дни, тъй като е възможно при по-продължителна употреба да се проявят странични ефекти.

Хондропротектори

Хондропротекторите не намаляват болката, но спомагат за лечението на заболяването. Това са дълго действащи кремове, спрейове и гелове, които се прилагат за възстановяване на разрушения хрущял и за предотвратяване развитието на остеоартритни, дегенеративни и дистрофични процеси. Обичайната продължителност на употреба на хондропротекторите е от 4 до 6 месеца, като заедно с кремовете за болки в кръста се препоръчва приемането и на медикаменти с орално приложение.

Рентгенова снимка болки в гърба

Съставът на всички кремове от този вида включва хондроитин сулфат и гликозаминогликани. Най-популярните кремове от този вид са Chondroxide, Artrotsin, Hondrofleks, Alflutop.

Практически няма противопоказания за употребата на хондропротекторните препарати за външна употреба, освен при повишена чувствителност към съставките на крема за болки в кръста.

Кремове/гелове със загряващ и аналгетичен ефект

Този вид кремове се препоръчват при болки след претърпени травми, физическо натоварване или при заболявания като лумбаго, артрит, остеохондроза и други. Ефектът на затопляне при употребата на този вид мазила се дължи на факта, че активните съставки в тях причиняват разширение на кръвоносните съдове в третираната област. Така се активират метаболитните процеси, подобрява се доставката на полезни хранителни вещества и кислород до увредените тъкани, а патологичните процеси се забавят и болката намалява.

Тъй като ефектът на този вид кремове помага на пациента да се разсейва от болката, медикаментът трябва да се прилага не само на мястото на локализирана болка, а и на съседни до него области по кожата. Този вид кремове и мазила са с прост състав и имат много малко противопоказания. Въпреки това лечението с тях е добре да бъде по-скоро ситуационно, а не редовно.

Кремовете от тази категория, които най-често се предлагат в аптеките са:

Nikofleks (Никофлекс)

Активните вещества, които се съдържат в този крем за болки в кръста са капсаицин, етиленгликол салицилат, етил никотинат. Лекарственият препарат има локално загряващо действие, активира кръвообращението, повишава локалната температура, има аналгетичен и противовъзпалителен ефект.

Finalgon

Активни компоненти на Finalgon са нонивамид и никобоксил. Редовното приложение на крема загрява горните слоеве на епидермиса, активира храненето на тъканите, увеличава метаболизма, намалява болката.

Комбинирани

Комбинираните мехлеми и кремове за болки в кръста са доста ефективни, тъй като съдържат аналгетични, противовъзпалителни, възстановяващи и успокояващи съставки. Сред най-популярните комбинирани кремове са Teraflex Forte, Dikloran и други.

До колко са ефективни кремовете за болки в кръста?

Изследванията относно ефективността на кремовете са доста противоречиви. Някой проучвания показват, че те могат да облекчат болката, докато други не са установили, че употребата им е дала желания резултат.

Болки в гърба, кръста и врата - гелове

Факт е обаче, че кремовете, геловете и спрейовете за облекчаване на болката съдържат различни активни съставки, които блокират болковите сигнали, като с това си действие носят облекчение на пациента.

Широкото разпространение и употреба на кремовете за болки в кръста се дължи на бързия им ефект, относителната им безопасност и безпроблемната им покупка от аптечната мрежа.

Несъмнено те причиняват много по-малко нежелани реакции в сравнение с лекарствата под формата на таблетки или инжекции, но не бива да се забравя, че това все пак са медицински продукти и към употребата им трябва да се подхожда много внимателно.

Покупката и употребата на кремове, спрейове или гелове без предварителна консултация със специалист е неразумна и може да доведе до сериозни последици.

Затова невролозите, физиотерапевтите и ортопедите препоръчват преди да решите да се спасите от болката в кръста с някой от популярните кремове да посетите специалист, който може да ви препоръча подходящия за вашия вид болка крем.