Йога върху асфалт | Lejanki.bg

Долната част на кръста е сложна сама по себе си структура, съставена от мускули, гръбначни и нервни връзки, дискове.  Тя има ключова роля в поддържането на цялото тяло във всички негови ежедневни физически дейности.

Йога върху асфалт | Lejanki.bg

Кръста е отговорен за  поддържането на горната част на тялото и благодарение на него осъществяваме движения, които включват наклони и усукване. Той дава гъвкавост, опора и баланс на нашето тяло, но и е в същото време представлява крехка част, податлива на болка и травми. Когато неговата опорна функция е нарушена и чувстваме болка и дискомфорт, това води и до намаляване на нашето качество на живот.

Болката в кръста е доста често срещан проблем, засягащ голяма част от населението. Около 80% от всички хора по света поне веднъж в живота си са почувствали болка в гърба. А всеки трети човек в зряла възраст страда от хронична болка в гърба. Статистиката сочи също, че все повече млади хора започват да се оплакват от подобен проблем.  Въпреки че голяма част от хората подценяват своята болка, ако не се обърне навреме внимание на този проблем, симптомите могат да се влошат и да развием впоследствие още по-сериозни проблеми с гръбначния стълб  като дискова херния, дископатия, остеопороза, лумбаго, ишиас, стеноза и други заболявания на гръбнака.

Дори и да чувстваме минимална болка, това не трябва да е повод да се правим, че я няма, а да открием причината за това кое я предизвиква. Ако не обърнем внимание на даден дискомфорт, с течение на времето той може да прерастне в силна болка, която е можело да бъде предотвратена много лесно. Преди обаче да си поставим каквато и да е диагноза и да предприемем самолечение, желателно е да се консултираме с опитен специалист, тъй като само той може да определи от какъв лечебен метод се нуждаем

Причините за болка в областта на кръста, както и видовете симптоми може да са многобройни: от прекалено застояване на едно място, вдигане на тежки предмети, неправилна стойка до вътрешни здравословни проблеми с органите или наднормено тегло.

Болката в гърба в редки случаи може да бъде признак за автоимунно заболяване и дори рак. Така че е трудно да определим сами своето състояние на 100% без да сме се съветвали със специалист. Болките в гърба имат редица методи на лечение, но за съжаление не всички от тях водят до траен ефект, а просто временно успокояват болката. Геловете за болки в кръста са най-популярният и достъпен метод за премахване на болката в кръста.

Какво представляват геловете за лечение на болка в кръста?

Всички гелове за болки се базират на горе-долу еднакъв принцип. Всеки гел за болки в кръста съдържа определен процент на активните лечебни вещества за болка.

Гел против болки в кръста | Lejanki.bg

След тях идват и помощните вещества, като например различни билкови масла, портокалово масло, масло от куркума, арника, конски кестен, карбомери,  етилов алкохол, пропанол, титанов диоксид, естери на полиоли и мастни киселини, ментол, камфор, eвкалипт, изопропил миристат, течен парафин, глицерин, метил салицилат, натриев хидроксид,  дестилирана вода, метил и пропил парабен, макрогол цетостеарил етер, полеитилен гликол стеарат, царевично нишесте, динатриев едетрат, тробетамол, пропиленгликол, ароматни субстанции и други. Има гелове със загряващ и охлаждащ ефект.

До каква степен са ефикасни?

Всеки гел помага за облекчението на болката в различна степен. Някои спомагат за значителното облекчение на болката и отпускат успешно напрежението в мускулите и ставите. Едно от главните ползи на геловете за болки в гърба е, че могат да блокират сигналите за болка, намиращи се в кожата, да стигнат до мозъка.

Също така те действат директно върху мястото на болката, за разлика от болкоуспокояващите таблетки, за които трябва да мине време, за да подействат.Също така можем да ги използваме дори по време на активност без това да възпрепятства техния ефект.

Важно е да подберем правилния гел според типа на нашата болка.  Ако болката ни не е силна и хронична, а просто се появява от време на време, то използването на гелове би ни помогнало.

Силата на въздействие на даден крем зависи от дадените му съставки и дълбочината на проникване в кожата. Кремовете оказват облекчение, но ако гръбначният проблем е по-сериозен, например ако болката засяга дълбоко някои мускул или дисков нерв, то те няма да могат да го премахнат напълно. Но ако страдаме от силна хронична болка, която ни възпрепятства в изпълнението на ежедневните ни дейности, то препоръчително е да потърсим друг метод на лечение.

Обаче заключението е, че не можем да разчитаме само на гела, за да облекчим своята болка. Необходимо е паралелно с него да използваме и друг метод за лекуване на болките в гърба като например упражнения.

Можем ли да ги закупим без рецепта?

Да, разбира се. На пазара съществуват безброй много болкоуспокояващи гелове за кръста, които могат да се вземат без лекарско предписание

Можем ли да ги комбинираме с други медикаменти и форми на лечение?

Когато се комбинират с друг метод на лечение на болките в гърба, като например физиотерапия, ефектът от геловете може да се усили. Геловете за болки в кръста са сравнително безопасни и повечето от тях нямат странични ефекти. При тяхната употреба трябва обаче също да сме внимателни, тъй като можем да получим алергична реакция, ако сме алергични към въпросното лекарство в гела.

Масаж и наместване - гръб | Lejanki.bg

Също така геловете може да подействат зле на хора с кожни проблеми като екзема и дерматит. Така че, ако не сме сигурни дали даден продукт е за нас, отново е желателно да се консултираме с доктор. Те са например по-безопасна алтернатива в сравнение с таблетките за болки в кръста. Това е така, защото лекарствата, приемани през устата, могат да предизвикат проблеми със стомаха и сърдечни проблеми, докато въздействието на кремовете се ограничава до мускулите и ставите. В тях дозировката на даденото лекарство е по-малка и също така по-малко количество лекарство попада в кръвния поток в сравнение с хапчетата.

Кои са най-популярните продукти на пазара?

Ето и класацията на едни от най-добрите гелове за болки в кръста на пазара:

 • Фастум Гел
 • Волтарен
 • Алга Сан Гел
 • Ибупрофен
 • Кройтерхоф
 • Диклак  5% Гел
 • Репарил
 • Дийп Рилийф
 • Фелоран
 • Нурофен
 • Дексофен
 • Ибументол
 • Верналин
 • Ибудолор

Различните упражнения за болка в гърба биха могли да окажат облекчение, ако се изпълняват редовно.  Спортове като например плуване и йога поддържат гръбначния стълб в добро състояние и биха могли да предотвратят развитието на сериозни проблеми с гръбнака. Други лечебни методи като акупунктура.

Масажът също е друго препоръчително болкоуспокояващо средство при болки в кръста. Хората, които са изпробвали хиляди неща без ефект върху болката, прибягват до болкоуспокояващи лекарства, които могат да се приемат под формата на таблетки и инжекции. Когато нищо друго не е помогнало, хората също така прибягват до операции като крайна мярка.

Какво може да премахне дългосрочно болката в гърба?

Ефективно и сравнително безопасно решение за болките в гърба е например инверсната терапия. Тази терапия може да се осъществи чрез употребата на инверсни лежанки Teeter.

При лечение на болки в кръста | Lejanki

Инверсната лежанка е иновативно средство за лечение на гръбначни болки. Представлява фитнес уред за упражнения у дома, който ни позволява да преобръщаме тялото си по какъвто ъгъл искаме, докато си лежим. С нейна помощ можем да преобърнем напълно тялото си с главата надолу по безопасен начин и да висим.

Висенето с главата надолу подпомага регенерирането на дисковете и успешно отпуска натрупаното напрежение в  мускулите и ставите. Инверсните лежанки са помогнали на много хора да се излекуват ефективно и дългосрочно от болките си в кръста по безопасен начин само с по 7 мин. на ден упражнения в комфорта на собствения си дом.