Кои упражнения са забранени при дискова херния?

Дискова херния е  често срещана диагноза в наши дни. Дължащи се на физическа травма или лоша стойка, дисковите хернии могат да причинят силна болка и да дегенерират, ако не се лекуват навреме. 

В този контекст трябва да се избягва всяко движение, което увеличава натиска на междупрешленния диск, в противен случай болката ще се влоши. 

Важно е да се знае кои действията трябва да избягвате, за да не се влоши положението ви. Необходимо е също така да знаете кое ще ви помогне  за поддържане на гърба и кръста в добро здраве. 

Защото дисковата херния  е неприятно и често пъти много болезнено състояние, което може да вроши  начина ви на живот.  

То може да доведе до изтръпване, понякога до загуба на мускулна сила, дори до парализа. Най-общо казано, може да бъде много трудно да се движите или да извършвате определени движения, когато страдате от тази патология. 

Част от най-често срещаните причини за тази диагноза са:

 • Повтарящи се движения с лоша позиция на гърба, често носене на тежки товари, лоша стойка.  Те могат да увредят междупрешленните дискове в кръста и да причинят дискова херния
 • Прекомерно или внезапно усукване и огъване на гръбначния стълб при  вдигане на тежести, често навеждане на гърба, което причинява преждевременното му износване.

Кои упражнения са забранени при дискова херния?

Защо не всички упражнения са препоръчителни за дискова херния?

Няма категорично забранени упражнения при дискова херния, защото не бива да забравяме, че физическата активност е от съществено значение, дори когато се появи патологията. Някои активности и упражнения обаче трябва да се избягват. 

Такива са тези, които включват усукване в областта на гърба или кръста, внезапни упражнения или повтарящи се удари в изходно положение

 • бягане, CrossFit, тренировки с тежести, футбол, ръгби, баскетбол, волейбол, хандбал, ски скокове, гимнастика, скачане с парашут, планинско колоездене, батут, бънджи скокове, аеробика.
 • От бойните спортове е добре да избягвате : бокс, кикбокс и подобни разновидности. Спортове с ракети, които включват усукващи движения, скокове, завъртания или бързи спирания: тенис, бадминтон и скуош;
 • Йога пози, които изискват екстремна флексия и екстензия на гърба и биха довели до усложнения при дисковата херния в който и да е стадии;
 • Голф – поне по време на фазата на възстановяване от дискова херния. 

Това са само  част от по-важните забранени упражнения при дискова херния.

Кои упражнения са забранени при дискова херния?

Кои движения са рискови при дисковата херния?

Следните движения са като тихи врагове за тези, които страдат от дискова херния и могат да влошат състоянието им още повече. 

Добре е да вземете под внимание следните препоръки и да избягвате рискови натоварвания на гърба и кръста:

 • Препоръчва се намаляване на вдигането на тежки предмети. Вдигането на товари може да окаже допълнителен натиск върху гръбначния стълб, затова е абсолютно забранено, за да не доведе до още по-силни болки в гърба и кръста. А може и да стане причина за появата  на дискова херния
 • Усукване на гръбначния стълб – усукващите движения могат да причинят допълнителна болка при дискови хернии.
 • Навеждане напред – това движение изглежда просто, но може да причини и проблеми. Бъдете внимателни!
 • Отделете време за правилно и щадящо движение и разтягане на тялото!

Кои упражнения са забранени при дискова херния?

Има ли значение къде се намира хернията?

Болката, която може да бъде лека или дори инвалидизираща, е основният симптом за дискова херния.  Тя може да се намира на няколко места: шията, ръката, долната част на гърба и крака. 

Дисковата херния е допустима във всяка област на гръбначния стълб. Може да атакува лумбалните прешлени или цялата област на кръста и гърба. Ако от дискова херния се компресира някое от коренчетата на седалищния нерв, това може да доведе до болка в единия крак или дори до парализа на крайника. 

Ето защо е важно да знаете къде точно се намира хернията и да избягвате конкретни упражнения при дискова херния.

Наред  с това е важно да останете активни  и да правите правилните  упражнения при дискова херния.  Това може да  подейства успокоително за мъчителните болки в кръста и да подобри гъвкавостта и мускулната сила. 

За намаляване на болката можете да се съсредоточите върху разтягане на лумбалните мускули (огъване от коляното към гърдите). Подходящи са упражнения за установяване на стабилност на тялото, които в началото е добре да се извършват с помощта на физиотерапевт.  

Аеробиката, ходенето, плуването и колоезденето също помагат  за подобряване на кръвообращението. Адаптирайте тези движения и дейности към интензивността на вашата болка и степента на заболяването. Вслушайте се в симптомите си и се погрижете за себе си, това ще доведе до подобряване на състоянието ви.

Кои упражнения са забранени при дискова херния?

Упражнения, които не се препоръчват

Преди да започнете каквато и да е тренировъчна програма, консултирайте се със здравен специалист. Той ще ви помогне да изберете дейностите, които са най-подходящи за вашето състояние и точните упражнения при дискова херния. По време на спортна практика обърнете специално внимание на позата си, за да избегнете влошаване на болката. 

Запомнете, че трябва да избягвате усуквания на гърба и мускулите на засегнатото място, натоварване, разтежение – всичко, което би довело до влошаване. 

Добре е да се избягват упражнения с голямо въздействие – някои спортове и упражнения с голямо въздействие могат да бъдат вредни, като интензивният джогинг,  например.

Кои упражнения са забранени при дискова херния?

Всички дейности, ако се изпълняват правилно, помагат при лечението на дискова херния и трябва да се практикуват възможно най-редовно. Тези дейности са особено препоръчителни за спортисти, които страдат от дискова херния и искат да поддържат физическата си форма. 

В същото време трябва да се вземат превантивни мерки за ограничаване на повторната поява на херния: 

 • поддържане на позата
 • балансирана диета
 • здравословно тегло
 • разтягане и ежедневни упражнения за укрепване на мускулите и на гръбначния стълб – това е ключът към поддържането на гръбначния стълб и ограничаването на появата на болезнени епизоди.

Кои упражнения са забранени при дискова херния?

Ежедневни дейности, които не се препоръчват

Важно е да се подчертае, че има конкретни движения, свързани с ежедневни дейности, които също могат да влошат състоянието при дискова херния или заболяване, свързано с цервикалната област. В допълнение към медицинското лечение е важно да се грижите за тялото си, за да намалите болката и да ускорите заздравяването. 

Вредно е да се спи в легло с прекалено мек или отпуснат матрак. Напротив, един от полезните съвети е спане на твърд матрак, за да поддържате добра позиция на гръбнака по време на сън

Избягвате да си почивате върху повърхности, които не са съобразени със състоянието ви. 

При рутинните дейности от ежедневието избягвайте да вдигате тежести или да правите резки движения, защото всяко усукване може да е болезнено за вашата дискова херния в конкретната поза и да нанесе още щети на засегнатото място. 

Препоръчва се  използване на възглавници за опора на гърба на работа или у дома, и правене на чести почивки, за да се движите и разтягате.

Избягвайте да стоите прави за дълъг период от време, защото това ще засили болката. Същото важи и за дългото седене в седнала поза. Тя също натоварва определена група прешлени, което само по себе си е проблем.

Навеждането напред също е вредно. Работата в градината, чистенето, дори елементарното навеждане да вдигнете предмет от пода могат да се окажат фатални. Това са дейности, които изглеждат безобидно и са неразривна част на битието ни, но трябва да се избягват, за да може засегнатото място да се възстанови.

Кои упражнения са забранени при дискова херния?

Съвети за правилно извършване на упражненията

Спортуването е важно, когато страдате от дискова херния, но трябва внимателно да изберете спорта, който искате да практикувате, защото някои могат да влошат симптомите. 

Има доста спортове, които могат да се практикуват, но трябва да извършвате упражненията внимателно и с оглед на вашето състояние. Редно е да избягвате резките движения, еднотипното натоварване, силовите активности, упражнения свързани с тежести. 

Кои упражнения са забранени при дискова херния?

Даваме примери за подходящи спортове и за правилните начини, по които можете да извършвате съответните упражнения:

 • Плуване (но също и аква гимнастика, водно колоездене и др.) – облекчава болките в гърба и го укрепва, без да оказва вредно напрежение върху прешлените. 
 • Колоездене – помага за укрепване на краката, което има благоприятен ефект върху гърба. 
 • Активно ходене, туризъм – лесно за практикуване. Тази дейност укрепва дълбоките мускули на краката, гърба и дори ръцете, като същевременно подобрява кръвообращението и гъвкавостта на бедрата и таза. Вървете със собствено темпо. Поддържайте добра поза: раменете да са отпуснати и главата да е добре подравнена с останалата част от тялото.
 • Йога или тай чи – тези упражнения помагат за подобряване на гъвкавостта, позите и силата на лумбалните мускули, като същевременно намаляват стреса и безпокойството. Избягвайте  пози, които натоварват кръста. Застанете на четири крака на пода и дишайте дълбоко, за да отпуснете засегнатото място. След това движете краката един след друг, като ги сгъвате  в коленете няколко секунди.
 • Кардио спортове на закрито – гребане, елиптичен велосипед или степер. Тези фитнес спортове позволяват плавно и редовно движение. Трябва стойката ви да бъде проверена по време на тренировка с помощта на присъстващия спортен треньор.
 • Упражнения за гръбначна декомпресия, базирани на разтягане: тяхната цел е да декомпресират целия гръбначен стълб чрез създаване на пространство при междупрешленните дискове. Особено се препоръчва след дълъг ден в изправено или седнало положение. Правете упражненията плавно и бавно.

Всъщност тези упражнения могат да помогнат за облекчаване на болката, но ако се изпълняват правилно. Все пак е изключително важно да говорите със здравен специалист, преди да започнете какъвто и да е вид упражнения или физическа активност, за да сте сигурни, че няма да има отрицателен ефект.

Кои упражнения са забранени при дискова херния?

Заключение

Дискова херния е диагнозата, която определено никой не иска да чуе. Важно е да запомните, че дори да сте в групата със страдащите от тази патология, вашият живот може да продължи без коренна промяна. 

Достатъчно е да подходите разумно към състоянието си и да се вслушвате в сигналите, които ви дава вашето тяло. Правилните двигателни активности, съпроводени от точната диета и следването на правилата за лечение, ще доведат до подобряване на вашето състояние.

Снимки: Pixabay.com