Колан за болки в гърба | Lejanki.bg

Причините за появата на така познатите на всички ни болки в лумбалната област могат да бъдат много и различни. Понякога, те могат да се появят внезапно, след направено рязко движение, навеждане или опъване напред, друг път болката може да се появи вследствие на заболявания като дискова херния, ишиас или да е симптом за стеноза.

Колан за болки в гърба | Lejanki.bg

Можем да изпитваме болки заради дългото стоене в неподвижна поза пред компютъра или зад волана на автомобила, ако работата ни е свързана с тежки физически натоварвания или ако прекалим с упражненията във фитнес залата.

Причините са наистина много, но е факт, че никой не е застрахован срещу появата на болки в кръста (такива могат да изпитват дори и децата). С напредването на възрастта обаче проблемите в лумбалната област се увеличават многократно, тъй като искаме или не, с напредването на годините и с гръбначния ни стълб се случват дегеративни промени.

Казано по друг начин, с остаряването и прешлените на гръбначния стълб се износват, губят еластичността си и това може да доведе до различни заболявания като дискова херния, появата на симптоми за стеноза и други.

Можем ли да се справим с болките в кръста, ако използваме колани или лежанки?

През последните години, освен традиционните методи за облекчаване на болките в кръста като физически упражнения и приемане на различни медикаменти, специалистите препоръчват използването на ортопедични колани или инверсни лежанки.

Колани за болки в кръста или лежанки

Най-вероятно всеки, който изпитва болки в кръста си задава въпроса доколко ефективни са и коланите, и лежанките. За да улесним тези от вас, които са пред подобна дилема ще разгледаме накратко ползите и от двата метода за облекчаване на болките.

Ефект от коланите за кръста

Коланите за кръста намаляват напрежението в лумбалната област и облекчават болките, дължащи се на заболявания като дискова херния, симптоми за стеноза, ишиас и други. Популярността на коланите се дължи на факта, че те осигуряват нужната опора на мускулатурата и намаляват напрежението на кръста и гърба, което от своя страна води до облекчение на болките.

Колан за гръб | Lejanki.bg
За да имат търсеният ефект обаче, коланите за кръст трябва да бъдат избирани много внимателно.

Какво имаме предвид?

На пазара се предлагат различни видове ортопедични колани, които се различават по вид на материала, от който са изработени, по структура (мека или твърда), по дължина, по ширина и не на последно място – по предназначение.

С други думи, не можете да отидете в първия специализиран магазин, да закупите и сложите „един колан” какъвто и да е, просто защото той може да не подходящ за вашите болки или заболяването ви.

Затова преди да закупите колан, трябва да се допитате до специалист, който да ви насочи към колана, който наистина ще ви бъде от полза.

Най-препоръчваните и използвани модели ортопедични колани са няколко вида:

  • Мекмекият лумбален пояс (колан) осигурява добра опора на гърба и намалява болките в кръста. Меките пояси най-често са оборудвани със специални пластини, които осигуряват необходимата стабилност и опора.
  • Твърд – твърдият колан е оборудван с шина, която дава стабилност и помага за коригиране на стойката.
  • Лумбални корсети – най-често лумбалните корсети се използват като превантивна мярка. Използват се предимно от спортисти или от хора, на които работата им е свързана с тежки физически натоварвания.

Доколко ефективни са коланите при дискова херния или други болки в кръста?

За да има ефект от коланите, те трябва да бъдат използвани правилно и без да се злоупотребява с тях.

Спинална стеноза, гръбнак | Lejanki.bg
Какво означава това?

Коланите могат да облекчат болките в кръста, но не е препоръчително да се носят продължително време, тъй като това може да доведе до отслабване на мускулатурата в областта на кръста. Освен това коланът трябва да е:

  • избран правилно;
  • да е максимално твърд;
  • да е със сигурно закопчаване;
  • да е изработен от специален текстил, който не предизвиква алергии;
  • да е подсилен с шини или пластини;
  • ширината му да е подходяща и да обхваща не само кръста, но и поне 20 сантиметра от гръбнака.

Ефект от лежанките

Лежанките са сравнително нов уред, който се използва за намаляване на болките при дискова херния, подобряване състоянието на пациенти със симптоми за стеноза и други.

Макар, че този домашен фитнес уред е предназначен за лечение на заболявания на гърба и кръста, той може да се използва от всички в дома за подобряване общото състояние на организма, за подобряване на тонуса и за раздвижване.

Уредът е лесен за употреба, монтира се бързо и още по-бързо се демонтира и за употребата му няма никакви ограничения.

Как инверсните лежанки помагат при болки в кръста и за лечение на дископатия?

Уникалното на този фитнес уред е, че използва гравитацията за облекчаване на болките. Когато легнете на лежанката и се обърнете с главата надолу, тежестта на собственото ви тяло играе ролята на притегателна сила, която намалява болките в гърба и кръста декомпресирайки гръбначния ви стълб.

Обърнато висене на лежанка Тийтър | Lejanki.bg
Само за няколко минути на лежанката с главата надолу ще почувствате голямо облекчение в лумбалната област, болките от дисковата херния значително ще намалеят и ще се почувствате много по-добре.

Освен че са изключително ефективни при болки в кръста, дископатия и за лечение при симптоми за стеноза, упражненията на инверсни лежанки подобряват кръвообращението в цялото тяло, намаляват стреса и подобряват гъвкавостта на мускулатурата.

За разлика от ортопедичните колани, които не могат да се носят постоянно, лежанките могат да се използват колкото и когато искате и ефект винаги ще има. Достатъчни са само от 5 до 7 минути дневно, за да почувствате облекчение на болките.

Този вид уреди напоследък станаха много популярни за използване и в офисите, тъй като работата в офис е свързана със седене дълги часове пред компютъра, а това е една от предпоставките за появата на дискова херния, стеноза и други заболявания на гръбнака.

Инверсните лежанки могат да се използват както за пасивни, така и за активни физически упражнения. Това означава, че ако имате силни болки, можете просто да легнете на лежанката с главата надолу и да полежите така няколко минути, без да извършвате каквото и да е друго движение и пак ще почувствате голямо облекчение. Ако болката не е много силна, можете да комбинирате лежането с комплекс от физически упражнения, за да повишите тонуса си и да намалите болките си още повече.

В крайна сметка колани или лежанки да изберете?

И двата уреда могат да донесат облекчение за болките в кръста. В първия случай, (ако се спрете на коланите) ще трябва да внимавате какъв колан купувате и да съчетаете носенето на колана с физически упражнения, а в другия случай просто трябва да закупите и монтирате лежанката в дома или офиса си.

И коланите, и инверсните лежанки са предназначени за облекчаване на болките в кръста, при лечение на дископатия, за лечение на симптоми за стеноза, като разликата е, че не можете да носите коланите постоянно, докато лежанките нямат никакви противопоказания и можете да ги ползвате цялото семейство.

Болката в кръста се появява внезапно и може да бъде наистина ужасна. Понякога тя отминава също така внезапно както се е появила, но дори и да не се появи отново е добре да не чакате дълго, а веднага да вземете мерки. Навременното посещение при специалист, който да ви назначи подходящото лечение, лечебната гимнастика, използването на ортопедичен колан или упражненията на инверсна лежанка могат да подобрят значително състоянието ви и не само да намалят, но и напълно да ви отърват от болките в лумбалната област.