Симптоми, усложнения и лечение при дискова херния на врата

Дисковата херния е заболяване, което е свързано с нервната система, а  причините, поради които се проявява са много и различни.

Симптоми, усложнения и лечение при дискова херния на врата

Причини и симптоми за появата на дискова херния на врата

Дискова херния може да засегне различни части от тялото. Появата  й е възможна и в областта на врата. 

Шийната част на гръбначния стълб поддържа тежестта на главата. Там са разположени седем прешлена откъм основата на черепа, а нервите, които излизат в областта на врата, се разпространяват към гърба и ръцете и осигуряват сензитивността в тези области.

Причините за появата на дискова херния на врата, както споменахме могат да са много.

Но ето които са най-честите причини:

 • свръхнатоварване;
 • неправилна позиция на тялото;
 • претърпяна травма;
 • простудно заболяване;
 • слабост в шийните прешлени;
 • дълго стоене  пред компютъра или в неудобна позиция на тялото и други.

Други състояния, които могат да стимулират развитието на симптоми при дискова херния на врата са някой от следните:

 • стеноза или възпаление на гръбначния стълб;
 • недостиг на витамини;
 • туморни образувания;
 • износване на дисковете с напредване на възрастта;
 • множествена склероза и други.      

Симптомите на шийната дискова херния са в повечето случаи субективни, но основно са свързани с различна по степен болка в различни области в горната част на тялото.

Най-често това са болки като:

 • изтръпване;
 • невъзможност за нормално движение на шията;
 • мравучканел
 • схванатост към раменната област и други подобни усещания.

Понякога страдащите от шийна дискова херния се оплакват от главоболие, шум в ушите, цялостно общо неразположение.

Симптоми, усложнения и лечение при дискова херния на врата

Според степента на увреда симптоми на хернията могат да бъдат леки болки, но е възможно също така да се стигне до силна болка, съпроводена с временно обездвижване и невъзможност за изпълняване на обикновенни ежедневни действия. 

Разликата между цервикална и лумбална дискова херния

Дисковата херния или както се нарича още дископатия е възможно да засегне всеки един диск на гръбначния стълб. 

Двете най-чести форми на увреда са популярни като:

 • цервикална /шийна/ дискова херния;
 • лумбална /кръстна/ дискова херния.

Както и самите наименования показват, в първия случай се касае за засягане в областта на врата, доката при втория болката е концентрирана в областта на кръста. 

Медицинската статистика сочи, че лумбалната дискова херния е по-разпространена и се среща поне 15 пъти повече, отколкото шийната дискова херния. 

И в двата случая дископатията се свързва най-вече с износване на дисковете и разкъсване на фиброзния пръстен и излизане на част от пулпозното ядро извън диска.

Което пък води до притискане на нервните коренчета, откъдето произлизат нервлогичните симптоми и нарушенията в двигателните процеси и почвата на повишената чувствителност в засегнато място от човешкото тяло. 

Възможни усложнения

Дископатията е заболяване, което както много други, може да се усложни при неглижиране и навременно диагностициране.

Ето защо се изисква навременно прецизиране на степента на увреда на  междупрешленните дискове и причините, които са довели до симптоматикатата. 

Възможно е те да са резултат на травма или физическо натоварване, което да не крие сериозен риск. Но ако увреждането е трайно, то може да се касае за прекъсване на нервните импулси към нервите

Поради това е задължителна консултация с лекар-специалист и правилно третиране на болезнената зона от тялото. 

Симптоми, усложнения и лечение при дискова херния на врата

Диагнозата при заболявания на гръбначният стълб се поставя в лекарския кабинет, след личен преглед и описване на конкретното състояние.

Специалистът е този, който взема решение за последващите изследвания. Тъй като състоянието може да е провокирано от натоварваща физическа дейност, то пациентът е необходимо да даде подробно описание за вида на травмата. 

Важно при диагностицирането е също уточняването на степента на болката – слаба, средна или силна, къде и как точно се провокира неприятното усещане. 

Обикновено по време на физическия преглед се извършва неврологичен тест, за да се прецени дали е наличен неврологичен проблем. 

Дисковата херния основно се установява с помощта на компютърно – томографско изследване, за да се локализира  проблема и да се анализира състоянието на междупрешленните дискове.

По своята същност изследването включва поредица от рентгенови снимки, чиято цел е добиване на престава за цялостното състояния на гръбначния стълб. 

Миелограмата е друг вид изследване, при което се вкарва контрастна течност в канала на гръбнака. По този начин се вижда къде е точното местоположение на дисковата херния. 

В зависимост от степента на заболяването може да се приложи и ядрено – магнитен резонанс. Триизмерно той показва вътрешната структура на тялото. С негова помощ се установява състоянието на интервербалните дискове.

Поредицата от изследвания може да включат и електромиограма. Тя измерва импулсите на мускулите по цялото протежение на нервните коренчета, мускулната тъкан и периферните нерви. 

Симптоми, усложнения и лечение при дискова херния на врата

Цервикална радикулопатия

Цервикалната радикулопатия се изразява в притискане на нервните окончания, които са разположени в областта на шията, в резултат на дископатия.

Симптоматиката е свързана с болка и се проявява като:

 • изтръпване;
 • парене;
 • напрежение във врата и понякога в горните крайници и раменете.

Заболяването се проявява най-често едностранно, но понякога може да обхване двустранно областта на шията. 

Хроничната увреда на коренчетата на прешлените се нарича радикулопатия. Тя се установява с редица медицински изследвания, които по време на диагностициране на дисковата херния се правят. 

Видове лечение при шийна дискова херния

Според причината за заболяването лечението на дископатия може да изисква единствено прием на медикаменти, упражнения и физиотерапия. 

В повечето случаи лекарите препоръчват като лечение следните видове терапии:

 • масажи;
 • активна почивка;
 • лечебна гимнастика;
 • въздържане от определени физически усилия.

Когато неправилната поза и дългият престой пред компютъра са причина за състоянието, то е наложително да се включи промяна в физическата активност на пациента. 

Физиотерапията също е основен начин за лечение и раздвижване.

Ако общото състояние на дископатията е по-тежко, специалистът преценява вида на лечението и приема на определени медикаменти.

При гръбначните заболявания е наложително навременно лечение, за да не се допусне хроничност и трайни увреждания. Крайното решение за лечението е на медицинското лице според резултатите от изследванията и общото състояние на пациента. 

Освен  физиотерапията и спортна активност, когато болките позволяват, за лечение на дископатията се препоръчват още:

 • балансиран хранителен режим;
 • умереност във физическите натоварвания;
 • стриктно спазване на изписания прием на медикаменти.

Симптоми, усложнения и лечение при дискова херния на врата

Алтернативни методи

Инверсните лежанки са модерни уреди за раздвижване, които са особено подходящи при дискова херния.

Иновативните съоръжения са напълно приложими вкъщи и не изискват специална подготовка. С тези уреди човек успешно раздвижва цялото си тяло, което се постига с накланяне напред и надолу. 

Този метод е благоприятен за гръбнака и напълно безопасен за самотренировки. Освен това към всяка лежанка има подробно упътване за начина на ползване и серия от лечебни упражнения. 

Симптоми, усложнения и лечение при дискова херния на врата

Лежанката може да се използва в домашни условия или в спортна зала. А на ден са достатъчни едва няколко минути, за да се раздвижите добре човек и съответно да усети очакваното облекчение. 

Иновативният уред помага на хора с дискова херния, гръбначни изкривявания и други неприятни усещания в областта на гърба, следствие на физическо натоварване или травма. 

Инверсната лежанка не натоварва тялото, а по-скоро води до пълно освобождава от натрупаното напрежение в мускулите и гръбнака.

Инверсионната терапия се базира на преодоляване на гравитацията върху органите, мускулите и ставите.

Чрез накланянето под опредеем ъгъл на тялото, се постига намаляване на напрежението между прешлените, отпуска се цялостно мускулатурата, подобрява се гъвкавостта на ставите и кръвообращението, повишава се тонусът.

Лежанката е уред, който може да се ползва от хора с тегло до 135 кг. Самото спортно съоръжение тежи не повече от 30 кг и е лесно за сглобяване. 

При тренировки с лежанката човешкото тялото застава  под различен наклон – 20, 40, 60 градуса или пълно преобръщане с главата надолу. 

Най-добре е в една поза да се стои максимум до 15 минути, което е напълно достатъчно за дневно раздвижване. 

По този начин много хора споделят, че изпитват бързо и трайно освобождаване от болките. 

А и уредът е много подходящ за хора с забързан начин на живот, защото спокойно може да се упражняват вкъщи както и колкото време желаят. Върху инверсната лежанка може да се правят и серия от упражнения за общо тонизиране. 

При дискова херния е препоръчително в дневното меню да се включат достатъчно свежи плодове и зеленчуци, както и млечни продукти. 

Последните са естествен източник на важния за организма калций. Костите се нуждаят от него, а той може да се набави лесно от мляко, изварата, обезсоленото сирене, авокадото. 

Други алтернативни методи за лечение са йога, пилатес и плуването.

Йогата помага при напрежение, неспокоен сън, проблеми с храносмилателната система и като цяло повишават тонуса на човек. Асаните са полезни за разтягане на цялото тяло. . 

Симптоми, усложнения и лечение при дискова херния на врата

Пилатесът също се нарежда сред ефективните варианти за раздвижване. Пилатес упражненията не са никак сложни и гимнастиката е полезна за общо укрепване на мускулите, подобрява кръвообращението, изправя стойката и помага за освобождаване от натрупаното напрежение. 

Плуването е един от спортовете, които доказано помагат за хармоничното оформяне на тялото. Водата облекчава болестните състояния, свързани с гръбнака, заради което лекарите го препоръчват като подходяща физическа активност при дискова херния. 

Симптоми, усложнения и лечение при дискова херния на врата

Алтернатива е и акупунктурата. Много често, хората, които се оплакват от хронични болки във врата, се подлагат на подобна терапия.

Лечебните методи на китайската медицина са препоръчителни за лечение и предотвратяване на задълбочаване на костно-ставните заболявания. 

Иглотерапията е познат метод от години, но е важно да се извършва от специалист с доказан опит в акупунктурата. 

Терапевтът определя честотата и  продължителността на лечението. При някои пациенти са достатъчни не повече от две-три процедури, за да се отърват от болезнените симптоми, при други е нужно по-дълго и комбинирано лечение. 

За разлика от традиционната медицина, източните терапевти свързват подобни заболявания с проблеми при функциониране на бъбреците.

Затова комбинацията от процедури и цялостно преосмисляне на начина на живот са гарант за по-добри лечебни резултати.

Китайската медицина търси комплексното лечение като е възможно да се наложи комбиниране на хранителен режим, терапия и физическа активност.

Снимки: Лежанки.бг